NynäsAlltUtomEnStorStark_0001-2

Det här är ingen glättig coffeetable-bok med snyggt redigerande bilder och maffig layout. Det här är en unik historia om ett av landets mest framgångsrika hantverksbryggerier, Nynäshamns Ångbryggeri. Främst kanske det är en personlig och nostalgisk berättelse om bryggeriets grundare och uppbyggnad men den ger även ger en bredare och ganska tydlig bild, i vart fall känsla, av hantverksölets situation i mitten av 1990-talet och framåt. Den berättar kommunens skepsis, bankernas tvivel, folks smakskygga tungor och de oändligt många 60-timmars veckor som plöjts ner i verksamheten. Den berättar om en 10-årig process, från pojkgängsdrömmen Hagges Bärsklubb, till medelåldersmännens idag välsmorda och fungerande öltillverkning i hamnstaden söder om Stockholm. Det är en bok som säger att envishet och långsiktighet till slut kan löna sig.

Trots att boken nu har två år nacken ger den ett viktigt perspektiv över utvecklingen av svensk hantverksölhistoria och vilka enorma skillnader i både möjligheter, tillgångar och smaker vi sett växa fram i branschen de senaste 15 åren.

Ska man ändå sammanfatta det hela så är det ett eget och roligt berättat tidsdokument om 4 av landets största ölhjältar och några av landets mest efterfrågade bira. Det är dessutom uppfriskande med en ölbok som inte handlar om drycken utan kulturen och historien bakom ett bryggeri. Den är otroligt lättläst och lämnade mig undrandes över hur andra bryggerier i Sverige upplevde det turbulenta 1990-talet. Boken kostar 300kr inklusive frakt och går att hitta på Nynäshamns webbplats.

nyabbok_0001

LOADING..