novemberjulol2014_0004

Vi står mitt i en flodvåg av bärs denna vecka, årets 59 julöl som sköljde över oss i måndags och nu på fredag stiger nivån ytterligare med 22 öl i månadens första småparti-släpp. Ett av ölen är Brooklyn Cuvée Noir. Gillar du kraftiga stouts med tydlig bourbon-karaktär är det ett självklart för dig. I detta släpp var kvalitén högre än vanligt och det var inte helt enkelt, eller för den delen rättvist, att skilja rekommendationerna från de övriga. Överlag är det många suröl och öl som många skulle definiera som sommaröl med i uppställningen.

Vad händer om man blandar vört från bryggerierna Boon, Lindemans, Girardin och Cantillon och låter de ligga på ekfat ett par år? Först och främst får du den vackra Tilquin Oude Gueuze à l’Ancienne. Ett komplext och nyanserat suröl med tydlig syra, kvalmig luft, citrus som möter aprikos och hästfilt. Addera plommon till föregående öl och du får fruktvarianten Oude Quetsche Tilquin à l’Ancienne. Även den fantastiskt bra. Vi fortsätter i surölspåret med Rodenbach Vintage 2012. Ölet har en pigg syra, inslag av ek och röda bär. Massor av karaktär men inte fullt så komplex som Tilquin-ölen. Wunderbar.

novemberjulol2014_0003

Bryggerierna från London som överraskar blir bara fler och fler. Brew By Numbers släpper sin tolkning av det vallonska bondölet, 01 | 01 Saison Citra. Ett lätt, blommigt och fräscht öl fyllt med sol, sommar, saison-jäst och givmilt humlad med Citra. Ett perfekt öl som funkar minst lika bra som ljusterapi som de där otäckt vita rummen. Danskarna Amager bryggde även de en humle-betonad saison, denna gång tillsammans med brorsorna från Prairie Brewing Co i Oklahoma. Tulsa Twister Farmhouse Saison är en otroligt humle-centrerad saison med massor av citrus och balsaträ. Gott.

Beläget i närheten av Leeds ligger Ilkley Brewery, för mig ett tidigare okänt bryggeri. Att döma av rating-siterna är deras öl inte de mest minnesvärda med undantag för The Mayan. Choklad, rostad malt, vanilj och chilihetta möts i harmoni. Lite som en choklad-milkshake med chili. Det funkade förvånansvärt bra. 

Utöver ovannämnda släpps även dessa öl på fredag: Beavertown Quelle Saison, BrewDog Magic Stone Dog, BrewDog Electric India, BrewDog Abstrakt 16, Boulevard Smokestack Series Two Jokers Double Wit, Brasserie Craig Allan Cuvée Oscar, CAP DOG Black India Pale Ale, Caracole Nostradamus Bio, De Ranke Kriek, Fuller’s Imperial Stout, Glazen Toren Canaster Winterscotch, Haandbryggeriet Haandbakk, Hornbeer Russian Imperial Stout, Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale
och Sierra Nevada Flipside IPA

LOADING..