EnskedeJul_0001-4

Bland de 58 ölen till tomtens högtid snittar alkoholen på maffiga 6,6%, lägg till en trevlig nubbe och ja, julfriden infinner sig ganska snabbt. Allt det där kan ju vara trevligt och i sin ordning, men ibland vill man ha ett svagare alternativ.

Gamla Enskede bryggeriJul förenas de bespottade begreppen julöl och lättöl, en bärs för julbordets något fetare och kryddigare rätter. Det är en brun ale kryddad med för julen, signifikativa apelsinskal, kryddnejlika, kanel och muskot. Japp, denna bira klockar in på drink-and-drive-vänliga 2,25%.

Det här är ett bra öl punkt slut. Inte för att vara ett lättöl, inte för att vara ett julöl, men för att vara, just det, ett öl. Vörtbröd blandas med julkryddor och choklad, pepparkaksdeg och en avlägsen doft av apelsin. Dofterna går igen i smakerna men här är muskot och kryddnejlika tydligare. En trevande beska byggs snabbt upp och tynar lika snabbt. Slutet är torrt och lite strävt.

Jul är ett gott och ambitiöst tillskott i den försiktigt växande skaran hantverkslättöl. Nej, du hittar inte denna bira på Systembolaget men väl i dessa butiker och restauranger.

LOADING..