141031_GamlaEnskede_0001

På fredagmorgon var jag ute och besökte Sveriges enda (Tingvalla Bryggeri utanför Karlstad brygger också endast lättöl) uteslutande lättölsbryggeri, Gamla Enskede bryggeri. Det var ett frostigt och stilla villaområde som låg för mina fötter när jag jagade efter vörtdoft i Bullerbyn-idyllen söder om Stockholm.

141031_GamlaEnskede_0002

Det ser ut som en mäklarbild, jag vet, men huset är inte till salu. I det lilla garaget till vänster, huserar nämligen Robin Johnander och hans bryggeri på minimala 16 kvadratmeter. Kanske det minsta bryggeriet jag besökt, någonsin. Den svarta Volvon är distributionsflottan och Robin är bryggeriets ende anställda. Och villan, ja det är Robins barndomshem.

141031_GamlaEnskede_0003

141031_GamlaEnskede_0004

Robins driv är att brygga öl som han inte kan köpa och när dottern skulle födas, föddes även tanken att brygga ett alkoholfritt öl. Det gick åt skogen, men med mindre basmalt, mer specialmalt och en högre mäsktemperatur fick han till en bra lättöl. Enskede Pale Ale, eller EPA, blev den första ölen.

Efter många år av hembryggande sålde Robin sin första öl på en lokal höstmarknad 2012. Med en gammal mjölktank och ett gäng doppvärmare tog produktion fart i början av 2013. Från att ha varit lärare på heltid, började han köra halvtid som både lärare och bryggare. Ett arbetsintensivt år gick där han i realiteten snarare jobbade 200%. Sen i höstas arbetar han dock som bryggare på heltid.

141031_GamlaEnskede_0010

Produktion och försäljning snurrar på och han säljer idag sin öl till ett 30-tal restauranger och många livsmedelsbutiker. EPAn har idag också fått sällskap av en bitter, porter och en kryddig ale tänkt till julbordet. Utöver det egna julölet gjorde han i förra veckan sitt första samarbetsöl med personalen från Ölbaren Sthlm i NK Saluhall. Resultatet blev en alldeles egen julöl med ingefära och pomerans.

141031_GamlaEnskede_0005

141031_GamlaEnskede_0007

Dagen till ära provbrygger han en lager. Utan möjligheten att ha en kontrollerad jästemperatur lämpar sig nämligen höstens lite kallare dagar bra när man ska jäsa lager.

141031_GamlaEnskede_0006

141031_GamlaEnskede_0009

Med en historik av framförallt blaskig och likriktad lättöl är begreppet kört i botten. Robin förklarar att ”när de första restaurangerna bara skrev Enskede Pale Ale, och inte lättöl, då sålde den mycket mer än om den faktiskt hade definierats som lättöl på menyn. Ordet lättöl är så jävla omodernt. Det är gubbigt och hör samman med dagens lunch tycker dom flesta”.

Märkligt nog kommer du aldrig hitta Enskedes öl på det folkhälsomedvetna Systembolaget då de inte får saluföra öl mellan 0,5 och 3,5% av konkurrensskäl. Ett bevis på svensk alkohollagstiftnings kanske lite föråldrande och stelbenta synsätt.

LOADING..