141031_BrooklynCuveeNoire_0001-2

Brooklyn Brewery, mest känt för sin Lager och East India Pale Ale, har en återkommande serie specialöl som de kallar BQE – Brooklyn Quarterly Experiment. Årets andra BQE är Cuvée Noire, ett öl som först såg dagens ljus 2010 under namnet Cuvée Elijah. Ölet är en dubbel-stout, brygd med apelsinskal, jäst med bryggeriets belgiska husjäst och som sen legat och dragit på bourbonfat från Elijah Craig i ett halvår.

141031_BrooklynCuveeNoire_0001-3

Upplevelsemässigt har Cuvée Noire stoutens inslag av choklad, soja och läder snyggt varvats med den belgiska jästens kummin, anis, marsipan och russin. Fatlagringens bourbon-whisky och vanilj är tydliga och smälter in vackert i ölet. Förvånande är att ölet är väldigt lättdrucket och nästan lite tunt trots sin tio och en halv procent. Det är ett riktigt trevligt öl idag och tror att det kan bli ännu bättre med lite lagring för att få ihop smakerna ytterligare och få ner alkoholens närvaro något.

Cuvée Noire är en engångsbrygd och kommer till Systembolaget på fredag i 1000 exemplar.

141031_BrooklynCuveeNoire_0002-2

LOADING..