novemberjulol2014_0001-2

Det är underbara, hektiska tider för oss ölälskare just nu. November blir en extra intensiv månad med inte mindre än 3 stora släpp. Vi börjar med årets julöl, som kommer nu på måndag, hela två veckor tidigt mot när den vanligtvis brukar anländai butik. Har du lite svårt att vagga dig själv in i julstämningen? Då är vi två, men jag tycker vi gör ett försök.

Som sig brukar så dominerades raden av julöl av söt bärnstensfärgad lager från många av de största producenterna i landet. Efter ett större antal öl avklarade kändes de flesta ganska anonyma men ett som stod ut lite grann var Mariestad Julbrygd. En fin, balanserad arom av rostat malt och sötma blev i glaset ett fylligare, nötigare och gräddigare öl än många av konkurrenterna. Ställ den på julbordet.

I övrigt är det bland det lite den mörkare och mustigare biran jag hittar årets favoriter till paketöppning och fåtöljhäng. Totalt testades 59 julöl och när många får lämnas onämnda så är detta höjdpunkterna.

Vintervärmaren, Winter Solstice, kommer från Anderson Valley soliga Kalifornien, lastad med aprikos och grädde och toppad med kryddor tillhörande högtiden. Jäkligt gott. Great Divide Hibernation Ale är ett öl som firar 19års jubileum och gör det med klass. En fantastisk arom fylld med kola, choklad och rostad malt blir ännu bättre i smaken och ger ett angenämt värmande avslut.

Även bland Sigtunas öl är det den mörkare och mäktigare ölen som drar det längsta strået. Midvinterblot är en fantastisk dubbel-porter med en välbalanserad arom och smak. Hög sötma möter rostad malt möter russin. En favorit från förra året är Dugges Christmas Idjit, likaså i år. Här har maltrosten skruvats upp ett snäpp och det är hårdrostat till brända smaker. Den är stark, komplex, krämig och har även avvägda smaker av nötter och pumpernickel. Öppna denna flaska när Peter Jöback sjungit klart julsångerna.

På ön mitt i Atlanten brygger Ölvisholt Brugghús en trevlig Jólabjór Smoked Bock. Här förenas Falbygdens Rökt ost med läder i ett maltig öl. Inte ett öl för alla men gillar du rök så gillar du detta. Från förra året återser vi även Evil Twin Christmas Eve at a NYC Hotel Room. Vad ska jag säga? En briserande söt syrlig smakbomb med choklad, kaffe och en näve aska. En helvetisk himmel.

novemberjulol2014_0001

Jag tittar på etiketten på Shepherd Neame Christmas Ale och fylls automatisk med en rejäl dos julstämning. Ölet är också trevligt mysig. En stor nypa maltsötma, fruktiga smakar som påminner om aprikoser, jordaktig humle och med en värmade alkohol. Inget extremt, bara traditionellt brittiskt, precis som etiketten. Söker du något extremt ska du däremot köpa dig en flaska Liefmans Glühkriek. Ett färgsprakande, syrligt men samtidigt sötsliskigt öl fyllt av körsbär och julkryddor. Ett väldigt trevligt öl.

Utöver ovannämnda öl släpps även dessa julöl: Falcon Julöl, Eriksberg Julöl, Pistonhead Christmas Carol, Grebbestad Julöl, Nils Oscar Kalasjulöl, Sigtuna Christmas Lager, Slottskällans Nisse Julöl, Brutal Brewing Hale to Winter, Oppigårds Winter Ale, Jämtlands Julöl, Wisby Julbrygd, Designbrew JulEko, Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd, S:t Eriks Julale, Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale, Slottskällans Winter Eko
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, Mikkeller Santa’s Little Helper, Störtebeker Weihnachtsbier, Boucanier Christmas Ale, Brassserie Des Sources Bellerose de Noël, Achouffe Nice Chouffe, St Peter’s Winter Ale, Fuller’s Old Winter Ale, BrewDog Santa Paws, Samuel Adams Winter Lager, Anchor Christmas Ale, Flying Dog K-9 Winter Cruiser Winter Ale, Lagunitas Holiday Ale, Sigtuna Winter IPA Organic, S:t Eriks Winter Session IPA, S:t Eriks & Mathias Dahlgren Winter DIPA, O’Hara’s Christmas Velvet, Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter, Mikkeller Til Fra Via, Midtfyns Jule Stout, S:t Eriks Orange Imperial Porter, Mohawk Blizzard, Mohawk Whiteout Imperial Stout, Mohawk Snowmelter Imperial Stout, Thornbridge Winter Imperial Stout och Thornbridge Smoked Winter Porter.

LOADING..