ausburgerherrenpils

När jag stundtals vill komma undan amerikanska humlebomber eller belgiska spontanjästa syraattacker backar jag bandet hela vägen tillbaka till lagern. En ren och ljus pils i dagens fall. För tro det eller ej men det är något speciellt med att få avnjuta det där avskalade underjästa ölet. Detta exemplar heter Ausberger Herren Pils från Brauhaus Riegele beläget i Ausberg, cirka 8 mil nordväst om München. Till stilen en tysk pilsner, dvs fri från den tjeckiska motsvarighetens smörkola.

Det är faktiskt nästan så jag hör de tyska renlighetslagarna bland bubblorna när jag häller upp ölet i glaset. Det är en lätt, ljusgul och klar vätska. Ölet är härligt puritanskt och balanserat, precis som en tysk pils sig bör. Hö och sädesslag toppad med örtig humle och en distinkt men moderat beska mot slutet. Ett gott men återhållsamt öl.

Herren Pils är ett öl, både för den inbitne ölentusiasten och den traditionella halvlitersburk-drickande individen. Ett öl som fungerar som en skärningspunkt för de två grupperingarna.

Sen den första september ingår Herren Pils i Systembolagets fasta sortiment, till smått fantastiska 12,90kr per flaska. Gör dig själv en tjänst och byt ut den där fullagern mot detta smakfulla alternativ.

  1. Janne skriver:

    Orten är Augsburg och ölet heter Augsburger Herren Pils. Bra skrivet, annars.

    1. Tack Janne! God jul!

Comments are closed.

LOADING..