Oppigårds och Närke Ädelweiss

OppigardsNarkeAdelWeiss_0001

Idag tittar jag lite närmare på Ädelweiss som släpps i morgon, fredag. Oppigårds och Närke Kulturbryggeri har tagit det tyska veteölet och skruvat till både öl och namn med hjälp av de tyska humlesorterna Opal och Saphir. Som sagt så bryggdes en första batch av Närke i somras som serverades på krog men inför släppet på Bolaget är det alltså Oppigårds som står som producent.

För ovanlighetens skulle är ölet tappat på 50cl-flaskor.  I glaset är skumkronan otroligt krämig och gräddlik. Ölet är relativt kallt men jag anar redan den stiltypiska skumbananen, kryddnejlikan och en mjuk citrus. På ölspråk kallas det estrar och fenoler.  Med värmen kommer dofterna och smakerna fram ännu mer. Ölet är sött, sockersött nästan. Någonstans får ölet mig att tänka på Fazers Violpastiller.

På 6% är det ett robust och kraftigt veteöl som skiljer sig en hel del från klassiskerna Weihenstephaner och Franziskaner både i färg och smak. Men vad gör det om det ändå är ett gott öl? För det är det.

LOADING..