oktobeer_0004

Då var det dags att fylla på plånböckerna med kort och kontanter igen, på fredag ”lättar vi på lädret” när den andra omgången av tillfälliga nyheter når hyllorna på landets Systembolag. Ingen i vårt avlånga land undgår längre den annalkande amerikanska högtiden Halloween, som i förlängningen för oss ölintresserade betyder kryddade pumpaöl. Detta år är det Sam Adams Fat Jack och Smuttynose Pumpkin Ale som får representera stilen. Ok, vi tittar snabbt igenom toppar och dalar bland fredagens övriga öl.

Bland topparna finns mellansveriges bryggeriveteraner, Oppigårds och Närke Kulturbryggeri, som har gått ihop och bryggt en riktigt trevlig tysk veteöl med namnet Ädelweiss. Käckt nog syftar namnet på humlesorterna Opal och Saphir som använts. En första version bryggdes av Närke i somras och på Systembolaget är det Oppigårds tolkning av ölet vi hittar.

Amager teamade upp med amerikanska Grassroots och den vackra dubbel-IPAn Shadow Pictures föddes. Jag har druckit den ett par gånger det senaste halvåret och den är lika bra varje gång. Den är citrusfräsch, med inslag av tall och kåda och är en riktig smakbomb. Märkligt nog känns den rätt lätt trots sina 8%. Inte alls den där maltkoman som många dubbel-ipor kan ge.

Göteborgarna All in Brewing brygger kaffeporter hos norrbaggarna Lervig och gör det bra. Kaffetoner, en bärig syrlighet, jord och rostad malt ryms i en fyllig och fin kropp.

Mer italiensk hantverksbärs tågar in på monopolet i form av portern X-Ray från Brewfist. I koppen hittar jag härliga mörka bär blandat med choklad och en försiktiga rostad karaktär som sakta växer fram tillsammans med beskan i varje mun. Ölet har en fin rondör och är absolut inget ”in your face”.

oktobeer_0002

Som tur var hittade jag bara två öl bland dalarna i detta släpp. Ölet Zucca från italienska Baladin luktar bränt plast, är fruktigt och påminner mig mest om nypon. Brewfists svarta-IPA Green Petrol doftar mer stout än IPA. Halva ölet är där med trevlig choklad, bränd malt och rostat kaffe men den andra hälften ligger i bakgrunden och skvalpar. Nej den här ölen behöver en amerikansk humleinjektion.  

Utöver ovannämnda öl släpps även den 17 oktober: Van Steenberge Gulden Draak Brewmaster’s Edition, Borgo My Antonia, Smuttynose Pumpkin Ale, Samuel Adams Fat Jack, Amager Orange Crush, AleSmith Horny Devil, Freigeist Abraxxxas, Lost Abbey 10 Commendments, Sierra Nevada Hoptimum och The Monarchy Preussen Weisse

LOADING..