Brutal Brewing brygger vidare i Vårby

BrutalBrewing_0001-8

I och med Spendrups flytt av produktionen till Grängesberg i Dalarna, lämnade det sista volymbryggeriet Stockholmsregionen. Byggnaden som en gång spottade ur sig bärs i kulsprutefart, får idag mestadels agera billboardyta för Loka och andra produkter. Men bryggandet har inte helt och hållet upphört, därför i källaren i Spendrups angränsande kontorsbyggnad, håller sidoprojektet Brutal Brewing till.

BrutalBrewing_0001

Någonstans under våren 2010 föddes den första ölen, Pistonhead Low Ridin’ Lager. Och för cirka 2 år sen bröts sig Brutal loss från Spendrups och bildade eget bolag inom koncernen. Jag träffar Axel Spendrup, Creative Director på Brutal Brewing, och pratar företag, öl och formgivning.

Min, och kanske många andras, första fråga lyder, är Brutal ett hantverksbryggeri?
– Nej, vi är inte ett mikrobryggeri utan mer en experimentell verkstad där vi kan gå utanför ramarna. Alla nya recept, oavsett om det är för Brutal eller Spendrups, provbryggs här hos oss. Även alla Brutals öl som bryggs i större volymer bryggs i anläggningen i Grängesberg, men vi har här i Vårby möjlighet att testa alla nya recept.

BrutalBrewing_0001-5

Brutals öl må inte vara de mest banbrytande, och ibland, på grund av smart marknadsföring, pekas ölen ut för att stjäla lite av den jävlaranamma-glans som är ett av hantverketsölets signum. Trots det kan jag inte låta bli att tänka att många öldrickare idag introducerats till nya smaker och humlesorter som Mosaic, Cascade eller Centennial, just via Brutal Brewings öl och vida tillgänglighet. Och att dessa nyvunna kunskaper i sin tur leder till att man kan utforska ölens värld vidare.

Ölen i Vårby bryggs på ett 240-liters bryggverk från tyska Kaspar Schulz, bryggverkens Rolls Royce. Bryggmästare Rickard Bengtsson, Axel Spendrup och bryggtekniker Calle Berndtsson var på plats och guidade mig runt i det lilla källarbryggeriet.

BrutalBrewing_0001-2

BrutalBrewing_0001-6

BrutalBrewing_0003

Vi provar snabbt igenom sex av ölen som finns på kran och jag fastnar för The Tail of a Whale, en trevlig och enkel välhumlad veteöl brygd med över 55% vetemalt, jäst med en skotsk alejäst och till slut torrhumlad med Citra. Ölet igår i en limiterad roterande serie öl som går ut till cirka 140 prenumererande krogar i landet.

BrutalBrewing_0002

Något som jag skrivit om tidigare och ligger mig lite extra varmt om hjärtat är folköl och andra öl med hög hinkabilitet och lägre alkohol. Utbudet har traditionellt legat efter det som finns att tillgå på Systembolaget men senaste dryga året har pendeln svängt och vi ser fler och fler smakrika öl på hyllan hos ICA. Brutal har fattat galoppen med det här och har prototypat 3 folköl, en amber, en vete-ale och IPA som dom serverar på höstens ölmässor.

Brutal-tåget rullar in i framtiden och även utomlands och idag går exporten till ett 15-tal länder, där bland Kanada. Om framtiden innehåller samarbetsöl eller en kaffe-IPA är svår att sia om och svaren vaga, men en sak är säker, tåget rullar vidare.

LOADING..