Andra helgen här ute på en av världens största ölmässor har brakat igång. Förra veckan lyckades jag snöa in mig inte bara bra bärs utan även på andra drycker som mjöd, cider och bourbon. Nu är batterierna åter laddade och med penna, block och kamera har jag plöjt genom detta hav till mässgolv.

sbwf2014_0001-7

sbwf2014_0004

Ett av guldkornen denna dag var, för mig, ett nytt bryggeri från Washington DC vid namnet DC Brau. Med dryga tre år på nacken kan dom uppenbarligen brygga bra öl och det var deras dubbel-IPA On the Wings of Armageddon som fångande mig som en stormvind. Frisk, fruktig och förödande lättdrucken. Ett så kallat måste om du är på mässan.

sbwf2014_0003

Ett annat måste är Nynäshamns Mackmyra-fatlagrade Sotholmen Extra Stout Svensk Ek. Hur ofta dricker du fatlagrad svensk öl så att säga? Ölet har legat korta 2 veckor på ekfaten men har trots det massiva arom och smak av whisky och ek. Skulle du missa den på mässan kommer 6000 flaskor till Systembolaget i december.

sbwf2014_0001

Kan jag tjata mer om detta öl? I Wicked Wines monter finns ett torn med enkom kranar from Founders. Stirra dig blind på bokstäverna KBS och beställ ett himmelrike av choklad, kaffe och kokosnöt. Sen kan du dricka från de andra tapparna.

sbwf2014_0008

sbwf2014_0001-6

Spendrups har fattat att hantverksöl är en trend att hänga på och har till festivalen exponerat sex stycken London-bryggerier under samlingsnamnet London Calling. Här hittade jag inte det bästa ölet men väl det mest överraskande. By The Horns har gjort en ljus råg-ale smaksatt med brasiliansk lime och citrongräs med namnet Samba King. Tänk Tom Kha Gai som öl, på ett bra, om än nydanande, vis.

sbwf2014_0001-5

Petri Karhukorpi är Vd för storsatsande Coppersmith’s Brewery med säte i Västerås. De är inte bara landets första småbryggeri med egen burktappningslina, de gör även riktigt bra öl. Be om ett prov av Fusion Saison Rhubarb & Raspberry och deras White IPA, ett öl vi kommer få se på Systembolaget från och med nästa år.

sbwf2014_0006

Från Norrlands djupaste skogar kommer engelsmannen Darren Packman med öl från det egna bryggeriet Beer Studio. Testa hans standardöl Spin Back och Remix, fråga sen om han har någon experimentbrygd med sig. Jag fick chansen att testa ett barleywine bryggt med råg, tummen upp för ölet och den egen designade flaskdesignen.

LOADING..