drakensguld_0001-3

När de tre göteborgarna Magnus Ahlström, Rick Gordon Lindqvist och Tomas Lundqvist stod i sitt kök och kokade ihop sin Drakens IPA kunde de inte i sin vildaste fantasi ana var detta projekt höll på att barka iväg. Dom släpade sin bärs med till hembryggnings-sm i Linköping i våras och hamnade, ja, högst upp på pallen. Första pris innebar bland annat att få sin öl brygd hos Åbro i, hembryggarsammanhang smått ofantliga, 30 000 liter.  I morgon släpps ölet under namnet Drakens Guld i 13 000 flaskor på Systembolaget i oktobers första nyhetssläpp.

Draken tar sig ner i glaset och ger efter vädring dofter av kex och honung. Sakta kommer försiktiga fruktiga aromer som drar åt aprikos, mango och en touch av citrus. Frukterna i smaken drar mer åt persika och apelsin som ger vika åt en markant grapefrukt som allt eftersom bygger ett relativt torrt, strävt och beskt avslut. Eftersmaken är lång och besk och påminner mig om grapefruktens vita membranlikande innandöme. Drakens Guld är som helhet ett vågat och lyckat försök av ett större bryggeri att göra en frisk och fräsch humlebetond ale även om beskan sticker iväg lite väl mycket i slutet.

LOADING..