bafolkis_founderstasting_0002

Vissa dagar är bättre än andra. Idag var en sådan. Det var nämligen dags att bekanta sig med öl från ett av världens bästa bryggerier på Bishops Arms Folkungagatan. Ölet, ja det kommer från Founder Brewing Co, ett bryggeri som ligger i staden Grand Rapids, beläget ungefär halvvägs mellan Chicago och Detroit. Idag är de på topp 30-listan av amerikanska hantverksbryggerier, men succén har inte alltid varit lika given. Med ledorden ”Brewed for us” vände Founders en tioårig förlust till vinst och resten är historia som man säger.

bafolkis_founderstasting_0006

Med från bryggeriet hade vi Bob Kaiser och Jason Heystek som guidade oss igenom av sju av deras skapelser. Dagens pjäser representerar bryggeriet väldigt väl, det är maltiga bjässar på runt 8-12 procent med mycket smak och få ursäkter.

bafolkis_founderstasting_0003

Första glaset att nå bordet innehåller ölen som fick Founders att gå från bankrutt bolag till kassako. Dirty Bastard, är en krämig scotch ale fylls med kaksmet, vanilj, knäck, lakrits och mjuk beska som drar lite i käften. Söt start och torrt avslut.

Old alen Curmudgeon ett stort och maffigt öl, helt i linje med Founders filosofi. Ett strävt öl fyllt med melass, värmande alkohol, kåda och lite apelsin.

Vi får testa Dissenter, hittills deras första och enda lageröl. Till stilen är det en IPL (India Pale Lager) packad med gräs, sädesslag, blom-arom och honung. Den slinker ner farligt lätt trots sina 8%.

En klassiker och referens-imperial stout är deras limiterade Imperial Stout. Ett makalöst och intensivt öl där läder, soja, marshmallow-sötma, askfat och mörk choklad väller fram i en väldig arom. Jag läppjar lite på ölet och hittar också tydliga tobaksmaker tillsammans med stark bränd malt. Det känns som att ha olja i munnen.

bafolkis_founderstasting_0004

IPA, dubbel IPA och så ja, denna trippel IPA. Devil Dancer är söt och trög, och släpper ifrån sig mjuka dofter av barr, kåda, apelsin och mandarin. Jag smakar och hittar en jordgubbs-sötma, sprit på tungan och en beska som når gommen. Det här är en galet söt och klibbig IPA på väg att bli barley wine. Det funkar väldigt bra också.

Kvällens parentes och avstickare är Rübæus. Ett veteöl som manglats med hallonkoncentrat. Resultatet är en sirapssöt dryck som smakar hallonsaft, bärkärnor, syrligt och havsvatten. I mitt tyckte för söt initialt men sötman lägger sig snabbt. Kvällens minst tilltalande öl men tydligen en favorit bland gästerna på bryggeriets pub i hemstaden.

bafolkis_founderstasting_0005

Allt har ett slut, men få saker har ett så makalöst bra avslut som denna afton. Kentucky Breakfast Stout, eller KBS, som det lagligen får heta, är en Heaven Hill-bourbonfatlagrad breakfast stout med tillsatt kaffe och choklad. Efter 1 års vilande på fat ger det ett fantastiskt och komplext öl med smak av kokos, mjölkchoklad, vanilj, whisky, kaffe, rostad malt och nötter.

Det är första gången detta öl finns på fat utanför USAs gränser, så det är bara att lägga benen på ryggen och springa ner längs Folkungagatan om du vill ha dig en slurk.

LOADING..