rodapa_0001

Det kommer fler öl den 3 oktober än de jag nämnt bland fallgropar och favoriter i inlägget nedan. En av dem är Röd Apa från Nynäshamn Ångbryggeri söder om Stockholm. Ölet är bryggt till mikroölsfestivalen i Söderbärke (SMÖF) i södra dalarna och är till stilen något så motsägelsefullt som en röd amerikansk pale ale/APA.

Doften slår mig inte som den typiska APAn, humlen är försiktigare, men ger drag av frisk citrus, lite tallbarr och nysågat trä. I smaken finns desto mer citrus, en del röda bär och en söt maltighet som påminner om kex. En kort och skön beska avslutar det hela.

Röd Apa är en återhållsam amerikanska pale ale i sann Nynäs-anda. Med sina 5,1% är det ett behagligt matöl som fint mildrade hettan och kryddor i kvällens vegetariska garam masala-gryta. På fredag släpps ölet i totalt 11 000 st halvlitersbuteljer.

LOADING..