oktobeer_0008

Det var länge sen men tidigare i veckan hade jag faktiskt tiden att springa på en nyhetsprovning på Systembolaget. I oktober släpps totalt 25 öl som tillfälliga nyheter och det vid två tillfällen. Första tillfället är 3 oktober och vi börjar med att titta på några av fallgroparna där.

Bryggmästarens Drakens IPA, hembryggar-sm:s vinnaröl, nu bryggt i 30 000 liter hos Åbro imponerade inte och kan snällt beskrivas som karaktärslös. Att ölen smakar smörkola gör saken inte bättre. Edit: Eftersom mitt andra smakprov på Stockholm Beer and Whisky Festival väsenligt skilde sig från detta prov kan omdömet komma att ändras.

De Struise Ignis Et Flamma är ännu en IPA som får bita i det sura äpplet i detta släpp. Till stilen en belgisk IPA men även den utan udd. Det är ett trött öl, utan den humlefräschör som sig bör och en främmande te-aktig torrhet.

Hatad men även älskad är ölen från skotska Innis and Gunn. Denna gång heter den Barrelmaster’s Reserve Highland Park 18 och är en stark engelsk ale. Gillar du överdådig smörkola, socker, gelégodis och ännu mer socker så är det här ölen för dig.

oktobeer_0006

Favoriterna då? Danskarna To Øl har gjort en berliner weisse, där dom som vanligt erbjuder något utöver det ordinära. Likeweisse är humlad med sorterna Citra and Motueka vilket är inte är normen för stilen men det funkar banne mig riktigt bra.

Om De Struise fick på fingrarna för sin belgiska IPA så är fallet ett annat med deras quadrupel Sint Amatus. En fin balans av karamellsötma, marsipan, vaniljtoffee och russin. Perfekt nu när höstmörkret drar in över riket.

Släppets stora överraskning är en IPL – India Pale Lager, från Jessica Heidrich och St Eriks Bryggeri. En riktigt angenäm brödighet gifter sig väl med en godissötma och fruktbomb ala multivitaminjuice. Här trängs aprikos, mandarin, kiwi och melon och dom trivs enormt bra tillsammans.

Importören Brill och Mikkellers samarbetspale-ale, K:rlek, är tillbaka för ett nytt gästspel. Inga konstigheter, bara en förnämlig APA -American Pale Ale.

Lagunitas återkommer månad efter månad med olika öl, denna gång med dubbel-IPAn Little Sumpin Extra. Aromen fylld med citrusfräschör och tallkåda. Smaken är kakigt maltig med ännu mer tallkåda, citrus och avslutningsvis grapefrukt i en skön efterbeska.

Två veckor senare, närmare bestämt de 17 oktober är det dags igen, men mer om det då.

oktobeer_0007

LOADING..