99btls_Barlingbo_0019

Av någon anledning besöker jag alltid den gotländska kalkstensön under låg säsong. På gott och ont kan man väl säga. Det är färre ställen öppna men samtidigt är tempot lugnare och folk på ön tar sig mer tid att prata med en än under de så hektiska sommarmånaderna.

Bryggerinäringen, har som i övriga landet, tagit fart på ön de senaste åren och efter Gotlands bryggeri är det Barlingbo som spottar ur sig mest bärs. Bryggeriet är beläget dryga milen från Visby på Stavfa gård, en plats där inte bara öl utan även must, lemonad, glass och rom framställs.

99btls_Barlingbo_0017

99btls_Barlingbo_0001

99btls_Barlingbo_0016

Efter ett par samtal med Jonny Warg, den ena huvuddelägaren av bryggeriet, anländer jag till gården. Verksamheten som drog igång i mars har rullat på riktigt bra hittills och de ligger i startgroparna att även producera cider, nu när de svenska äpplena är på väg att mogna.

Jonny och den andra huvuddelägaren Niklas Gustafsson (ovan med borste i hand) är båda gamla rörmokare och har dragit fördel av sitt forna hantverk i egen-svetsade jäskärl och rördragningar mellan kok- och mäskkar.

99btls_Barlingbo_0012

Niklas berättar hur bryggningen började på en 50-liters Braumeister men snabbt fick utökas till dagens 1000liter. Koket körs i ett kopparkärl som är över 100år gammalt, där varje individuell bit koppar är handslagen till den kåpa som täcker kokkärlet. Snabbt bytes även 500-liters jästankarna ut till de nuvarande 1000-liters tankarna och på väg från Kina är 3 st kärl med en kapacitet på hela 3000 liter vardera. Det går bra nu.

barlingbo

99btls_Barlingbo_0011

Från den stora produktionslokalen tar vi oss vidare för att prova några av de cirka 15 ölen som de tagit fram under sina korta historia. IPA, vit-IPA, saison och pale ale testas men det är den mörkare portern Gumsen och den ekfatslagrade imperial stouten Valdemar som främst fångar mitt intresse. Även en oatmeal stout, en provbrygd i folkölsstyrka verkar lovande. Bor du inte på Gotland och vill testa deras öl så kommer Barlingbo finnas representerade i montern för småbryggerier på Stockholm Beer & Whisky Festival i slutet av månaden.

  1. Mycket lyckade brygder, Härligt gott !

Comments are closed.

LOADING..