Surdeg och bra bärs på Pizzahatt

99btls_PizzaHatt_0001

Idag var jag äntligen, för första gången, och käkade lunch på Pizzahatt, hatt som i huvudbonaden, inte hyddan. Äntligen säger jag eftersom stället öppnade redan 2010. Äntligen eftersom stället severar fantastiskt bra surdegspizza av ett annorlunda snitt. Äntligen för att dom även har riktigt bra hantverksöl i sin kylmonter, Omnipollo, To Øl och Siren etc.

Pizzahatt ligger på Upplandsgatan 9, mitt i mellan Tegnérlunden och Norra Bantorget. Det är varmt och behagligt, trots att det är den 5 september och jag sitter vid ett bord på skuggsidan av gatan.

99btls_PizzaHatt_0005

99btls_PizzaHatt_0006

Efter att jag beställt min pizza, Septemberpizzan, styrde Jakob Stolpe med en vänlig järnhand bland ölen och bestämde att jag skulle dricka en To Øl – LikeWeisse. Helt rätt beslut kan jag meddela så här i efterhand.

99btls_PizzaHatt_0002

Skönt att se att pizzakartonger finns staplade längs väggarna, precis som på en ”vanlig” pizzeria. Det är inte många traditioner Pizzahatt försöker efterapa men det här är en av dom.

99btls_PizzaHatt_0003

99btls_PizzaHatt_0004

Hur var maten då? Den var fantastiskt bra, lövtunn degbotten bär upp tomat, getost och rödbetor på snyggt men framförallt gott sätt. Och den välhumlade berliner weissen på nyktra 3,8 procent funkade utmärkt som måltidsdryck.

Pizzahatt är ett ställe som tänjer lite på gränserna för vad saker kan vara och som bekant så gillar jag sånt. Det traditionella sunkhaket har byts ut mot ett spartanskt och avskalat uttryck, den klassiska menyn på diverse 75 pizzor reducerats till 15 genomtänkta variationer och den stora starken har blivit ett mindre och bättre kuraterat utbud av hantverksöl.

LOADING..