99btls_PUOriginsTour_0007

Det är med ett ebbande minne av örtig Saaz-humle och mjuk smörkola jag glatt minns tillbaka på de två gångna dagarna i Tjeckien. Två intensiva, schnitzel-frekventa och passionerade dagar. Pilsner Urquells Origins Tour är ett årligen återkommande tillfälle då de bjuder ner medarbetare, kunder och press för att visa upp bryggeriets ursprung. Att öppna upp på detta sätt ger en inblick i ett storbryggeri, vars produkter idag säljs i mängder på de flesta kontinenter. För när andra väljer att licensbrygga sitt öl på olika platser i världen, värnar Pilsner Urquell istället om en lokal närvaro och för en känsla av deras öls födelseplats, Pilsen.

99btls_PUOriginsTour_0001

Dagen börjar med att vi passerar genom den stora port som leder oss in till Plzeňský Prazdro, mer känt vid sin tyska översättning, Pilsner Urquell. Portar har en historisk plats i hjärtana hos Pilsen-borna då det tidigare indikerade vilka som hade tillstånd att brygga öl eller inte. Porten fungerade till och med som lagbindande dokumentation, brann bryggeriet ner men porten stod kvar kunde du fortsätta brygga, föll porten förlorade du din brygglicens.

99btls_PUOriginsTour_0001_collage

99btls_PUOriginsTour_0005

Jag sneddar över bryggeriets gård till en stor kyrklik sal där bryggmästare Václav Berka tar emot mig och de andra. Mörkbrun träpanel täcker väggarna, från taket hänger stora ljuskronor och i rummets bakre ände strålar solen igenom ett blyinfattat fönster. Nalle-björnsvänlig och enormt skämtsamma Václav skålar alldeles för många gånger med oss samtidigt som han med en väldig energi berättar om stadens och bryggeriets historia. Han är lite av ett levande bevis och en del av historien då han under bryggeriets 172-åriga existens endast är den sjätte personen att inneha titeln bryggmästare.

99btls_PUOriginsTour_0024

99btls_PUOriginsTour_0025

Guiden visar oss i både det nya och gamla brygghuset. Lokalerna där gigantiska kopparkittlar står i stark kontrast till de kritvita och gröna kaklet. Kopparn är fläckfri och kaklet nyputsat. Och medan det gamla brygghuset ligger tyst och i träda, strömmar en våg av vörtdoft mot mig när jag går i det nya brygghuset. Inte en människa ses omkring och när jag frågar var bryggarna är, pekar guiden på en glasskub med några män framför ett gäng skärmar. Lite moderniteter har de allt tagit åt sig.

99btls_PUOriginsTour_0002_collage

99btls_PUOriginsTour_0012

Med bryggeriets bednáři eller på svenska tunnbidare, kastas vi tillbaka i tiden igen. Innan dagens rostfria fat transporterades nämligen ölen till pubar och krogar i fat tillverkade av ek. Även jäsningen tog plats i större träfat, sk foudre. Idag använder man som sagt främst rostfria fat och jästankar till sitt öl men har fortfarande åtta stycken tunnbindare anställda som bygger fat för den ofiltrerade och opastöriserade öl som bryggs i mindre skala. Bara naturliga material används vid tillverkningen; ek till stavarna, vass och kåda till tätningen, handsmidda ringar för att hålla ihop alltsammans.

99btls_PUOriginsTour_0016

Pilsner Urquells vattentorn, står mitt i området och även om det inte används idag, är den en symbol och påminnelse varför just Pilsen är upphovsplatsen till den ljusa lagern. Vattnet är mjukt och mineralfattigt och lämpar sig ypperligt till denna typ av öl.

99btls_PUOriginsTour_0003

Sist men inte minst leds jag ner i de underjordiska valven under bryggeriområdet. Ur den mjuka sandstenen grävdes nästan en mil tunnlar som fungerade som jäs- och lagringsutrymmen till för inte alltför länge sen. Ändå är det nästan lite kusligt, ja historiskt, att gå ner i dessa nollgradiga katakomber där Pilsner Urquell fortfarande ligger i öppna jäskar.

99btls_PUOriginsTour_0021

99btls_PUOriginsTour_0020

Efter många timmars lyssnande, tittade och aha-ande visar guiden oss till ett bord med tilltugg och en välförtjänt öl. Det är hel-tjeckiskt och cirkel är sluten. Bredvid osten och korvarna står ölen; gjord på Pilsens vatten, Mährens kornmalt och Böhmens humle. Vissa kallar den för referenspilsnern, för mig var det lite av en återupptäckt och törstsläckare.

Imorgon beger jag mig ut till humlegårdarna i Böhmen och plockar Saaz, humlen som används i Pilsner Urquell.

  1. David skriver:

    Härliga bilder! Usch vad jag längtar tillbaka till Prag nu.

    1. Tack David! Ja, för mig tog det nästa 20 år att återvända till denna fantastiska plats. Låt det inte gå så länge!

Comments are closed.

LOADING..