Humleskörd med Pilsner Urquell i Tjeckien

_99B5699

Härom veckan damp det ner ett mail från Pilsner Urquell i min inbox. Vad vill dom mig tänkte jag först? Jag skriver ju om små och obskyra bryggerier ute i den amerikanska vildmarken, kufiga ölfestivaler i Köpenhamn och om ett och annat nystartat-för-fullt-kämpande stockholmsk mikrobryggeri. Och här kommer Pilsner Urquell som ägs av världens näst största bryggerikoncern SABMiller och frågar mig om jag ska med på humleskörden i Tjeckien i slutet av augusti?

Ett kort ögonblick famlade jag med en drös motsägande tankar men rätt så snabbt bestämde jag mig för att anta erbjudandet. Jag skriver som sagt oftast om gränsöverskridande och mindre aktörer i ölbranschen och Pilsner Urquell må vara ägt av en stor koncern men jag är också barnsligt fascinerad av ölets historia och ursprung. Pilsner Urquell är nyckel till lagerns historia, det var nämligen i Plzeň år 1842 som denna första ljusa pilsner föddes. Resten är historia som någon sa. Förutom ett besök till bryggeriet Plzeňský Prazdroj där ölet bryggs blir det en liten roadtrip till byn Žatec för att skörda Saaz-humle, en viktig krydda i många öl och inte minst Pilsner Urquell. Att besöka en humlegård kommer inte bara bli sjukt kul men också lärorikt. Måndagen den 25 augusti går resan mot Tjeckien, följ med mig då!

LOADING..