wpid-wp-1406964098635.jpeg

I år har Mikkellers entreprenörskap verkligen nått nya höjder. Dom tog öleuropa (ja ölvärlden) med storm med obskyra fatlagringsprojekt och hyperexklusiva öl- och mateskapader på några av Europas mest omtalade krogar. Med dessa genidrag flyttar dom gränsen för hur öl kan upplevas och vilka miljöer det kan serveras i. Ja, förutom stundstals brillljanta öl är verkligen de nya gränsdragningarna Mikkeller skapar deras främsta bidrag i hantverksölvärlden.

wpid-wp-1406964184564.jpeg

I början av året höjde dom volymen ytterligare med öl- och drinkbaren Mikropolis. I mitten av maj var det dags igen vid öppnadet av Øl & Brød, en plats där Mikkeller för samma smørrebrød, öl och akvavit. Restaurangen är i trygga händer hos chefen Johan ”Blafa” Blasberg, tidigare känd från Mikkeller & Friends. Med hjälp av Johan navigerade jag genom rågmacke-menyn vid lunchtid i fredags.

_99B5594

wpid-wp-1406964246495.jpeg

Menyn består av klassiska smørrebrød med väldigt rena och skandinaviska smaker. Bakom dessa kreationer står två unga danska grabbar vid namn Emil Bjerg och Patrick Bach Andersen. Först ut på bordet blev ett bröd med sill, garnerat med fänkål och äpple. För att matcha syran i äpple och sill drack jag på Johans rekommendation Mikkeller Spontanredgrape, det senaste tillskottet i serien med spontanjästa och syrlig öl. Tillsammans blev sillen och surölet en perfekt lättare förrätt.

wpid-99b5589.jpg

Jag kunde såklart inte nöja med enbart detta och provade även ett matigare smørrebrød med tartar och örter toppad med en gurkrelish. Fortfarande väldigt gott och fräscht men jag saknade en syra eller sälta, typ kapris, som kunde möta det feta köttet på ett tydligare sätt. Däremot var det tillhörande ölet, Mikkellerberger; en amerikansk pale ale, brygd åt det ultrahippa hotellet Michel Berger i Berlin, makalöst gott.

wpid-wp-1406964331071.jpeg

Sammanfattningsvis gör ändå Mikkeller det dom kan bäst och bryter ny mark för hantverksölen att presenteras och serveras i. Ni som varit på någon av de andra barerna kommer känna igen er. Ändå är Øl & Brød något nytt. Det är ”vuxnare” och bjuder in både maten och akvaviten att dela strålkastarljuset med ölen. Keith Shores ikoniska gubbar Henry och Sally ser jag inte röken av. Jag saknar Sally och Henry men gubben i mig omfamnar det progressiva i konceptet.

  1. Ingen aquavit? 🙂

    1. Nej tyvärr, eller så här. Jag föredrar öl och håller mig gärna borta från starkare saker. Utbudet såg iofs mäkta imponerade ut! 😉

Comments are closed.

LOADING..