_99B4342

Härom veckan fick jag ett mail av Andrés Furukawa, bryggmästare på nystartade Macken Bryggeri i Stockholm. Det jag älskar med hantverksölen är den kärlek och passion jag möter hos de människor som arbetar i branschen. Jag älskar även höra de historier och olika vägar dessa människor tagit för att till slut göra sin egen öl. Andrés historia skiljer sig från många andras och jag måste erkänna att jag, trots hans entusiasm, inte riktigt hängde med i alla svängar och krängningar när vi satt och pratade på Cafe Louie Louie vid lunch idag. Jag reder ut det för er men även mig själv.

Vi tar det från början, Andrés är mexikan och om du förvirrad hans efternamn är det inte så konstigt. Hans farfars far var nämligen utvandrad japan som kom till Mexiko och öppnade ett apotek i början av förra seklet. Apoteksgenen fördes vidare från generation till generation där fler i familjen utbildade sig inom kemi, vilket Andrés själv också gjorde i sin hemstad Mexico City. Efter utbildningen arbetade han bland annat på bryggjätten Grupo Modelo. Sen bar det av till Europa och Tyskland där han utbildade sig till bryggmästare. Efter några år i Tyskland på bland annat Warsteiner gick flyttlasset vidare till England och Skottland där han doktorerade i bryggteknik för att sedan arbeta med att utveckla bryggeriutrustning åt till exempel Guinness. För att ha inte alls tidigare funnits på min radar har den här kille galet mycket erfarenhet och kunskap.

_99B4318

Med know-how and kapital i bagaget var Andrés redo att slutligen gör verkligen av sin dröm. Ett eget bryggeri. Med tidigare kopplingar inom musiken var Sverige ett av ställena där han kunde tänka sig börja. Jag var inte helt övertygad av svaret och frågade vidare, varför just Sverige? Varför inte Tyskland, där han arbetat och bott länge? ”Trots att Tyskland är ett stort öl land har de inte alls samma öppensinnade inställning till hantverksöl. Sverige är en mogen marknad och svenskarna väldigt medvetna och kunniga konsumenter”, svarade Andrés.

_99B4333

Medan originalidén var att öppna en egen bryggpub i Stockholm, fick Andrés efter lite efterforskning tänka om och idag brygger han sin öl på danska Munkebo Mikrobryg utanför Odense på Fyn. De första ölen ligger just nu till sig och de första leveranserna beräknas anlända om cirka två veckor. I lasten kommer tre stycken öl var av ett är en IPA i gränslandet till en dubbel-IPA. Namnet, Twin IPA, och ölet är en flört och hyllning till David Lynchs kult tv-serie Twin Peaks. Ett annat öl är Mistress of Taboo, en Wee Heavy/Scotch Ale, som refererar till 80-tals rockdrottningen Wendy O. Williams. Det tredje ölet är Alraune, en belgisk dubbel. Namnen och tankarna bakom varje öl har väldigt personliga kopplingar till Andrés och de inblandade och även där tappar jag ibland tråden. Läs gärna mer om ölen. Oavsett detta, hoppas och tror jag att ölen kan komma att vara riktigt intressanta. Om ett par veckor får vi veta.

LOADING..