_99B4201

Idag hade jag en bryggarlunch med Robert Dykes från Alnö-baserade Dykes Brewery. Tillsammans med sin far Dick Dykes brygger dom öl på Alnön strax utanför Sundsvall. Dick Dykes som varit hembryggare sen elva års ålder, tog sent förra året steget och startade familjeverksamheten med sonen Robert. Dykes är lite förvånansvärt det första kommersiella bryggeriet (utöver den bryggpub som Irish Pub drev under en tid) på orten på över 20 år. Ett mycket välkommet initiativ i dagens småbryggeritider med andra ord.

Vad kan Dykes Brewery bidra med i hantverksölfloran då? Med det engelska ursprunget i bagaget blir det uppfriskande nog en tydlig koppling till de brittiska öarna i ölen. De fem första ölen som lanserades tidigare i år är nämligen en engelsk bitter, en irländsk dry stout, en brown ale, en steamer och en india pale ale. Samtliga öl använder engelska malt- och humlesorter, även om IPAn också kryddats med några typiska amerikanska humlevarianter. Vattnet är däremot Sundsvall-troget och enligt undersökningar ett av de bästa i världen. Det bjuds på svengelsk öl med andra ord.

Dykes Brewery är ett småskaligt, lokalt bryggeri och det var något som Robert påminde mig om flertalet gånger under vår lunch. Bryggeriet har startat utan externa investerare i ryggen och tanken är att bygga verksamheten sakta och organiska under den första tiden. Just nu finns deras öl i Sundsvall med region, bland annat på Bishop Arms Sundsvall som dom har ett tätt samarbete med. Till sommaren har de två faktiskt bryggt ett öl ihop som kommer serveras exklusivt på fat på puben.

Med mej hem fick jag deras fem öl och det ska bli både inspirerande och kul att få prova mej igenom dom. Roligt också är att varje öl kommer med ett gäng matrekommendationer präntade på etiketten. Bra Dykes. Ska Sverige få och bevara en levande och bred ölkultur krävs det mer än välsvarvade amerikanska IPA och trögflytande stouts, det kommer behövas brittiska ESBs, tyska veteöl och mycket mer.

_99B4214

_99B4189

LOADING..