_99B3766

Idag kavlade jag upp ärmarna och gav järnet i köket. Allt är hemlagat/bakat och jag har lånat recept och inspiration lite var stans ifrån och resultat, ja det blev precis som jag tänkt det. En vegetarisk chipotle-black-bean-burger med guacamole serverat i ett nybakat bröd tillsammans med en coleslaw.

Inspirationen och receptet till bönburgaren kommer från fenomenala matbloggen The Muffin Myth. Guacamolen är fruns (se recept nedan) och brödet är Per Morbergs. Googlar du coleslaw hittar du mängder av recept, läser du vidare hittar du mitt. Allt tar sin tid men det är det värt. En fantastiskt god och ganska nyttig måltid blev det!

Guacamole
Finhacka en halv silverlök, pressa en vitlöksklyfta, häll på en skvätt olivolja och salta. Låt allt stå att dra medan du delar och och mosar två stycken avocados och pressa en halv lime över do. Blanda sen ihop allt och kyl fram till servering. Arriba!

Colwslaw
Börja med att finhaka rödkål och riva morötter i en bunke. Ta sen fram en mindre bunke och rör ihop majonäs, vatten och dijonsenap till en fet men ändå lös konsistens. Salta och peppra dressingen och häll den i över kålen och morötter och rör om. Klart!

Eftersom jag gillar stark mat matchade jag den lite heta chipotlen med beskan från en pale ale. I detta fall en pale alen Alpha King från bryggeriet 3 Floyds som jag köpte på mig i Danmark under mitt senaste besök. PÅ bolaget finns Oskar Blue’s Dale’s Pale Ale som funkar som en värdig ersättningsöl.

Today I rolled up my sleeves and worked for two straight hours in the kitchen. I gathered recipes and inspiration from here and there and eventually I had cooked exactly what I had planned. A vegetarian chipotle-black-bean-burger with guacamole served in a freshly baked burger bun with a side of coleslaw.

The inspiration and the recipe for the bean burger comes from phenomenal food blog The Muffin Myth. The guacamole is my wife’s (see recipe below) and the bun is Per Morberg‘s. Googling ”coleslaw” you’ll find numerous recipes, continue reading and you’ll find mine. You’ll have to put in a couple of hours of work, but it’s definitely worth the effort and wait. Such a healthy and tasty meal.

Guacamole
Chop half a white globe onion into small pieces, press a clove of garlic, add a splash of olive oil and sprinkle salt in a bowl. While they sit in there and meld, mash two avocados and squeeze half a lime over it. Mix it all together and then cool it in the fridge until ready for serving. Arriba!

Colwslaw
Start by cutting fine bits of red cabbage and grate carrots in a bowl. Bring out another mixing bowl and stir together mayonnaise, water and Dijon mustard to a fatty, yet smooth consistency. Add salt and pepper to the dressing and pour it over the cabbage/carrots and stir. Done!

Since I like spicy food, I matched the spicy chipotle with the bitterness from a pale ale. In this case Alpha King from 3 Floyds brewery which I bought in Denmark during my last visit. A worthy substitute pale ale available at Systembolaget is  Oskar Blues’ Dale’s Pale Ale.

_99B3777

_99B3781

  1. Nice! Well played with making your own buns as well. I’ll have to seek out the Oscar Blues next weekend – we’re doing a spicy Indian feast and I bet it would go well there as well. Thanks for the shout out 🙂

    1. Thanks Katie! Yes Dale’s Pale Ale will go great with Indian food.

Comments are closed.

LOADING..