Gastropuben Man in the Moon raketstartar sitt 20-årsfirande

Som jag skrivit tidigare så sparkade Man in the Moons 20-årsfirande igång igår eftermiddag. Den blå mattan var framtagen och utrullad, ja det kändes helt enkelt lite annorlunda att kliva in i lokalen denna dag. Proppat med bryggare, branschfolk, ölnördar och vanliga krogbesökare stod alla pratade, skålade och drack med varann. En trevlig tillställning helt enkelt!

Och precis som utlovat hade de 12 bryggerierna med sig totalt 14 olika öl, enkom bryggt för jubileet. Jag hann läppja mig igenom ett gäng av dom och hittade en hög gemensam ambition med några öl som blänkte lite mer än de andra. Först ut var skånska Brekeriets Rubus Blackbeery Sour Ale, en syrlig björnsbärsöl som kanske saknade lite bärsmak men ändå var ett riktigt fräscht första prov. Brekeriets andra öl, Xiyar, är en gurk-saison med en enorm gurkarom. Jag fick det beskrivet av en person att doften är ”…exakt som när man skär upp gurka till leverpastejsmacka”. Jag hoppar leverpastejen men tycker även denna var en riktigt trevlig öl att smutta på.

Ekfatslagrade barleywinet Bötet från Nynäshamns Ångbryggeri var bland de sex öl jag testade överlägset bäst. Bötet som först bryggdes 2007 är en klassiker i den moderna ölfloran. Vad Nynäshamn gjorde var att de tog 2012-års version och la det på fat för att få mogna till sig. Resultatet är ett enastående öl där smörkola, vanilj, russin, fikon och nötter sluter upp i en harmoni sällan skådat. Finns det kvar tycker jag du ska skynda ner och få dig ett glas. Och om inte för Bötet så för de andra 13 specialbryggda ölen, firandet pågår ju i två veckor framåt. Ni som var där, vad hade du för favorit?

Like I wrote earlier on, Man in the Moon‘s 20 year anniversary began yesterday. Today with the blue carpet brought out and rolled out, it felt somewhat different stepping into this familiar pub. The place was packed with brewers, company reps, beer fans and regular folks chatting, toasting and drinking with each-other. A great event simply put!

As promised the 12 participating breweries had brought with them 14 different beers solely brewed for the anniversary. I managed to sample my way through a bunch of them och found a high level of ambition with a few sparkling highlights. Brekeriet‘s blackberry sour ale Rubus, is a super refreshing, slightly tart first sample that perhaps lacked some of the stated blackberries in taste. The second beer I want to mention is Brekeriet’s Xiyar, a cucumber saison with a slugger like punch of cucumber in aroma. Someone described the aroma as ”identical to aroma when chopping cucumber for a liverwurst sandwich”. I’ll pass up on the liverwurst, but also this one a great initial sipper from the boys in Scania.

Eventually the beer that topped them all was oak barrel-aged barleywine Bötet from Nynäshamns Ångbryggeri. First brewed in 2007, Bötet is nowadays considered a modern Swedish classic. Nynäshamn added the 2012 vintage version of the beer in barrels and then let it sit in order to develop. The result is an astounding smooth ale where butterscotch, vanilla, raisins, figs and nuts come together in a harmony seldom seen. If any left, please consider hurrying down for a glas. If not for Bötet, then perhaps one of the other 13 special beers might tickle your fancy, the celebration stretches for yet another two weeks. Did you attend the festivities? Any favorites?

LOADING..