99byebye

Idag markerar 10 månader för mig och 99Bottles här på alltommat.se. 10 fantastiskt innehållsrika och roliga månader, bäst summerat i min årskrönika. Nu är dock slutdestinationen här nådd.

Imorgon återgår jag nämligen till min ursprungliga plattform på 99bottles.se. Där kommer jag fortsätta att rapportera direkt inifrån hantverksölens hjärta. Fotot och bilden kommer fortsatt ha en central roll, rent bokstavligt få en större plats. Utgivningstakten kommer vara lägre men med längre men med mer djuplodade berättelser från ölens världen. Initialt kommer siten vara en byggarbetsplats men passa gärna på att följa 99Bottles på Instagram och Facebook under väntan.

Sist men inte minst vill jag framförallt vill jag ta tillfället i akt och tacka alla som följt mina öleskapader här på alltommat.se. Jag vill också tacka min redaktör Hanna E Lindberg som varit ett oersättligt och uppskattat bollplank under året.

Från och med imorgon ses vi på 99bottles.se. Gott nytt 2015!

LOADING..

nyarsol-3

Årets sista dagar är här och på natten mellan onsdag och torsdag stundar skål och skrål i silver och glitter när 2015 gör sin entré. Skumpan, bubblet eller champagnen har en självklar plats denna afton men skulle du vilja byta ut innehållet i ditt långsmala glas finns det ett gäng intressanta ölalternativ. Numer finns det faktiskt en egen öltyp som kallas för Bière de Champagne eller Bière Brut. Öl som har hög alkohol, mycket kolsyra och i fler fall genomgår ”methode de champenoise”, precis som den riktiga champagnen.

Mina rekommendationer grundar sig på kriterierna tillgänglighet, lämplighet och utformning. Nyårsafton är en flärdfull kväll och presentationen är absolut av vikt. Samtidigt ska drycken vara tillräckligt lättsam att passa tolvslagets glädje och firande.

1. Omnipollo Leon. Lätttillgänglig och sablars god belgisk pale ale jäst med champagnejäst. Systembolaget säljer passande nog storflaskan med vajerförseglad kork.

2. Mikkeller Nelson Sauvignon. En fantastisk öl som kom i det senaste släppet. Listad som numero uno bland alla Bière BrutBeerAdvocate.

3. Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne går än att hitta på några hyllor där ute i landet. Ett helt fantastiskt torrt och komplext öl med en rejäl dos kolsyra som har en hel del likheter med nyårsnattens officiella bubbel. Ölstilen gueuze kallas till och med ibland för Bryssels Champagne. Tyvärr kan denna marginaliserad öltyp vara svår att hitta i handeln, jag ser dock att t.ex. att Boon Oude Geuze Mariage Parfait finns i beställningssortimentet.

4. Brooklyn Local 1 En bra och prisvärd belgobärs i snygg champagne-flaska som finns på en del butiker och i beställningssortimentet som styckplock.

5. B Nektar Kill All The Golfers. OK, det är varken en öl eller sprudlandevin, utan ett underbart sött session-mjöd med te och citron. Mjöd är gottegrisens nyår. Finns att beställa på craftbeer.se. Kolla även in den svenska mjödproducenten Mjödhamnen efter lite torrare mjöd som kan fungera att skåla i.

LOADING..

Jag blir alltid nostalgisk – 99 Bottles år 2014

992014_2

Bara dagar kvar av det vi kallar för år 2014. Det gångna året har varit otroligt kul och intensivt. Det blev en ganska lugn start på min egenhostade site 99bottles.se. I mars, väl ombord alltommat.se kickade jag igång och bloggande som bästa blådåre i linje med utmaningen Blogg-100. I drygt två månader höll jag ut och la ut inte mindre än ett inlägg om dagen. Det var svettigt minst sagt, men ack så kul, utvecklande och belönande. Totalt blev det 190 inlägg i år. Ett hissnande antal, som jag antagligen inte kommer slå, någonsin.

Som ni vet så håller jag resereportage varmt om hjärtat och 2014 är utan tvekan det bästa ölreseåret någonsin. Några av höjdpunkterna var resan till surölets förlovande land Belgien, semestern i humleölens epicentrum i södra Kalifornien, samt återupptäckten av pilsnern i vänstra Tjeckien. Alla tre, magiska upplevelser.

Bryggeribesök är även det någon som jag uppskattar extremt mycket. De mest minnesvärda besöken i år var till mina närmaste bryggerier i området. Local is the new black. I våras blev jag överlycklig när jag hörde att Modernist Brewery skulle slå upp portarna, ynka 900 meter från mitt hem. Dom har levererat bra bärs under hela året och fortsätter att utvecklas rätt riktning. Deras senaste tillskott i ölfamiljen hade jag tillfälle att smaka veckan före jul. Det andra bryggeriet jag vill nämna är lättölsbryggaren Robin Johnander och hans Gamla Enskede bryggeri. Mer hantverk och passion för öl kan möjligtvis inte få plats mellan fyra stycken väggar i ett garage. Har jag sagt att han gör grym lättöl?

En personlig höjdpunkt var att få ställa ut mina fotografier under Stockholm Beer & Whisky Festival 2014. Bättre galleri och forum för att ställa ut ölbilder går helt inte enkelt att hitta.

Fler har förutspått 2014 som året då tillökningen av bryggerier nådde sin kulmen med cirka 1,5 nya bryggerier per månad. Så må vara och det är väl inte fy skam. Viktigare än antal är kvalitet och här har 2015 all möjligt att klå 2014 på fingrarna.

LOADING..