Läcker odlarchampagne till nyår!

Erica Landin

Varje gång jag åker till Champagne (det blir rätt ofta) slänger jag ned några okända flaskor i bagaget för att upptäcka på hemmaplan. Tänk att flaskan som följde med förra gången – Paul Dethune Grand Cru Extra Brut – bara säljs i en handfull exemplar i Frankrike och bara i en butik. Resten går på export. Det fick jag veta när jag träffade just Paul Dethune och hans fru i Stockholm idag.
IMG_1011.JPG trots att Dethunes champagner från Grand Cru-byn Ambonnay bara säljs i Sverige genom direktimportören Franska Vinlistan så har vi seglat upp som tredje största exportmarknad efter Japan och Storbritannien. Odlaren som bara gör 50 000 flaskor om året ville få lite koll på oss och är redan impad av svenska kunskapsnivån kring champagne! Och jag är impad av champagnerna.

IMG_1007.JPG
Från imorgon så släpper Franska Vinlistan champagnerna i paket om sex (för extra Brut och Blanc de Noirs) och i paket om tre för årgångsvinerna och det häftiga Cuvée l’Ancienne. Pris på mellan 269-829 kr flaskan. Speciellt Extra Brut, med Grand Cru-druvor och extra låg sockerhalt är riktigt läcker för ett klart överkomligt pris (269 per flaska i sexpack). Doften är fyllig, nötig, inbjudande och i munnen visar den finfin syra och elegant mousse (bubblor). Om du är osäker på vilken champagne du ska ha till nyår, beställ denna eller läckra Blanc de Noirs (på bara pinot noir) för bara några kronor till. Kan inte gå fel. Lådorna släpps ikväll och kommer sälja slut direkt så jag rekommenderar dig att ta en titt!