Korkat

Erica Landin

Mitt första försök att göra Virtuella Vinskolans första del gick sådär. Skulle bjuda mina föräldrar på middag (nåja,bjuda och bjuda, pappa skulle komma till mig och laga lamm från Söderhallarna) och testa vinet Chateau Plince.

Vi började med ett favoritbubbel, Langlois Chateau Crémant de Bourgogne. Det var inte som det brukar och jag blev lite nervös på att de hade ändrat vinmakandet. Sedan sa pappa ”det luktar källare” och då föll poletten ned – korkskadat. Jag var lite för förkyld och hade inte känt annat än att det inte var lika gott som vanligt.

Sedan öppnade vi Chateau Plince. Där räckte inte ens en förkylning för att slippa känna den vägg av korkdoft som slog emot mig. Unken blöt kartong, jordkällare, lite mögel. Ingen tvekan.

Testade istället en Chilenare, Koyle. Korken såg fin ut men igen, i glaset fanns den otrevliga doften av källare. Ingen frukt och tydlig besk eftersmak. Korkskadat.

Att dofta på korkarna fungerar förresten bara som bekräftelse i undantagsfall. Här var det två av tre korkar som luktade illa men den tredje var likväl fullt korkskadad.

Det finns en studie som visade att mellan 0,7-1,2 procent av alla viner är korkskadade. En annan visade på 7 procent. Det går att reducera riskerna men inte att bli av med den – ett bra argument för skruvkork. Som tur är kan man lämna tillbaka skadade viner till Systembolaget.

Risken att få tre korkade viner i rad, från olika producenter, är rätt minimal. Jag ifrågasatte min egen näsa på Langlois men öppnade en ny flaska och då var det ingen tvekan.

Har även hänt en gång att jag returnerade tre champagneflaskor på rad på en restaurang – då var sommeliern måttligt road. Det finns nämligen olika grader av korkdefekt och vissa är mer känsliga för doften än andra – jag är mer, han var mindre. En lätt korkskada kan oftast bekräftas av att vinet saknar stuns, har tappat sin fruktighet och har en viss beska på slutet. Det känns ”fel”. En jämförelse med en korrekt flaska underlättar. Så även för sommelieren som höll med om skillnaden när vi kom till den fjärde, helt rena, flaskan champagne.

PS Nyfiken på vad vi drack istället?

Langlois Crémant de Bourgogne Rosé – härligt fruktigt bubbel enligt champagnemetoden, perfekt för att fira in dessa första riktiga vårdagar.

En utmärkt elegant Syrah från norra Rhone, Ro-Rée Sain Joseph från Louis Cheze. Kan inte annat än att rekommendera KÖP!

och

El Bon Homme – en fruktig, lätt, enkel (men god!) blandning av Tempranillo och Monastrell från en av de starkast lysande stjärnorna kring spanska Valencia. Funkar bra för sitt låga pris på 81 kr men behöver lite luft/tid i flaskan för att bli av med godistonerna.