Virtuell vinskola del 1

Erica Landin

Ok, så på allmän begäran gör vi en svensk anpassning av den ”vinskola” som Eric Asimov på New York Times nyligen började med. Fokus blir inte på att lära sig massor om druvor och jordmån utan att lära sig uppleva vinet och använda det som ett verktyg för att knyta sitt lärande till.

Precis som hos NYT börjar vi i det klassiska av klassiska områden: Bordeaux. Däremot skippar vi Haut Medoc och går på det mindre haussade området Pomerol. Här är vingårdarna mindre och mer ofta familjeägda. Druvan Merlot dominerar, snarare än Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec. 

Månadens vin (som finns på hyllor i utvalda butiker men även går att beställa till din butik) är Chateau Plince.

Chateau Plince Pomerol 2010 nr 2402

Inför vår gemensamma provning föreslår jag att ni gör följande:

Titta på den här sidan med karta över Bordeaux. Hitta Pomerol. Titta på floden Gironde. Allt norr om floden kallas för Right Bank/högra stranden/östra stranden. Här dominerar Merlot. Allt söder om floden kallas Left Bank/västra stranden/vänstra stranden. Här dominerar Cabernet Sauvignon. Mellan förgreningen ligger ”Entre-Deux-Mers”.

Vill du lära dig stilskillnaden mellan Cabernet Sauvignon och Merlot? Merlot ger generellt sett mjukare, lenare viner än Cabernet Sauvignon. En bra Merlot har fina toner av körsbär, choklad och lite örter. Cabernet Sauvignon har mer tanninstruktur vilket ger den där torra, sträva känslan i munnen. Den kan ha mer intensitet och doftar och smakar ofta svarta vinbär. Plommon och kryddighet, örter, tobak och ibland anis är vanliga toner.

Är du intresserad av skillnaden mellan årgångar? Läs denna jämförelse mellan det varma, charmiga 2009 och den klassiskt stora men strama årgången 2010. Tyvärr finns inga roliga 2009 Pomerol för oss att jämföra med på Systembolaget. Däremot kan en lagringsbar årgång vinna mer på att luftas, så vi testar det istället.

Gör därför följande: Öppna flaskan ett par timmar innan middagen. Häll upp en rejäl skvätt (i samma glas du använder på kvällen). Skriv ned vad du upplever i doft och smak – hittar du mycket frukt eller mer kryddor? Är det mycket eller lite doft? Känns det syrligt? Är det lent i munnen eller strävt? Häll resten av flaskan i karaff och låt stå till middagen. Saknar du karaff? Häll i ren vattenkanna och häll tillbaka i flaskan.

Sedan kommer vi till själva provningen. Laga någonting gott till middagen. Kanske vårlamm med färska örter och rotfrukter i ugn? En lättpepprad entrecôte med potatisgratäng? Kött passar bra. Smaka på vinet innan du börjar äta och skriv ned några tankar. Har det ändrats sedan flaskan öppnades? Känner du mer dofter och smaker, och isåfall vilka? Det räcker att kategorisera mellan fruktiga toner som svarta bär och kryddiga eller jordiga toner. Njut sedan måltiden i gott sällskap och tänk efter på hur de olika smakerna på tallriken påverkar smaken på vinet. Blir det mjukare till köttet? Känns alkoholen? Blir det mindre syrligt? Är det gott? Skriv lite anteckningar så du kommer ihåg men sitt inte med datorn vid bordet!

Nu till det gemensamma: Kommentera gärna! Vad upplevde du? Vad lärde du dig? Hur ändrades vinet under kvällen? Blev du nyfiken och googlade fram någon annan information du tycker att de andra deltagarna ska testa? Ingen prestige, vi försöker uppleva vinet med samma nybörjarglasögon oavsett kunskapsnivå! Jag kommer dricka min flaska den 30:e mars och sedan kan vi fortsätta diskussionen här på bloggen – ni har en månad på er innan nästa vin kommer.

Varma vårhälsningar,
Erica

PS Priserna på flaskorna kommer variera mellan 150-500 kr. Om det är mer än en flaska för en provning så kommer de vara i det lägre spannet. Hitta någon att dela nöjet med och unna dig att uppleva riktigt bra vin!