Virtuell vinskola

Erica Landin

Häromdagen såg jag att New York Times vinskribent Eric Asimov har startat en ”vinskola” på nätet. New York Times är min favoritdagstidning och jag har stor respekt för Asimovs smak, kunskap och skrivande. När jag sedan läste upplägget för vinskolan blev jag sugen på att sätta mig i skolbänken. Det är nämligen inte så mycket av en ”skola” med regioner, druvor och stilar (även om man får lite av det också) utan snarare ett sätt att utforska sina egna preferenser och uppleva vinet mer medvetet.

Eric väljer ut tre viner från en region, där han hoppas du ska kunna jaga tag på minst en. Visst utgår han från affärer i NYC och väljer viner i den högre prisklassen, men liknande ska gå att få i Sverige även om det kan kräva lite framförhållning och planering. Du ska sedan dricka dessa viner med en måltid, inte smaka/spotta/skriva/nästa som är standardförfarandet för vinprovande. Efter det finns möjligheten att diskutera med andra ”deltagare” värden över i kommentarsfältet. Men kom ihåg att skriva ned dina observationer om hur vinet förändras under måltiden, hur du upplever det och hur det fungerar ihop med smakerna i maten. Att skriva ned det gör dig mer observant.

Ska man nu lära sig om vin virtuellt har Asimov hittat ett sätt som jag tror kan fungera. Och jag blir lite sugen på att testa själv. Är det någon som har lust att hänga på? Här är första inlägget och förklaringen på kursens upplägg.

Hitta vinerna:

Av de tre första vinerna finns bara ett av vinerna i rätt nivå och årgång på Systembolaget, dessutom dyrare än i NYC. Men ändå, det går att få tag på Bordeauxvinet från Sociando-Mallet i årgång 2009 via BS för ca 500 kr och det är ju en början… Hos nätvinshandlaren Roberson wine finns vinet från Cantemerle i årgång 2009 för 396 kr, men Bernadotte och Sociando-Mallet finns tyvärr (?) bara i äldre årgångar om än till bättre pris än Systembolaget.  Så varför inte börja ”kursen” med din respektive eller ett par vänner. Det är ju ändå inte dyrare än vin på krogen och ger dig otroligt mycket mer på fötterna när du ska välja vin framöver 😉