Bästa champagnen till nyår – årets 10 bästa bubbel

Erica Landin

Ni vet att jag älskar champagne. Till mat, till aperitif, till jul, till nyår. Champagne och mousserande kan jag helt enkelt inte få nog av. Min syster och jag har en tradition att dricka champagne på julafton. På nyår är det en självklarhet. Men, som det har sagts till leda, drick den godaste champagnen vid aperitifen och det billigare bubblet i plastglasen i kylan vid midnatt. Om du nu inte dricker äkta vara kvällen igenom…

Här är 10 av mina mer lättillgängliga favoriter – samt två från beställningssortimentet. Spara, dela, skriv ut!

DENNA LISTA ÄR AKTUELL MEN TITTA GÄRNA IN PÅ NÅGRA NYA TILLÄGG I ÅRETS BÄSTA BUBBEL 2014!

Mousserande:

1. SNYGGT BUBBEL MED SNYGG DESIGN: Langlois Crémant de Loire Brut 119 kr, nr 7404. 
Från det Bollinger-ägda vinhuset i Loriedalen. Fin syra, med doft av citrusfrukt och röda höstäpplen. En av de klart bästa mousserande i fasta sortimentet. Den får ligga ett extra år på jästfällningen specifikt för den svenska marknaden. En favorit som levererar.

2. ÅRETS BÄSTA NYA BUBBEL: Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne 120 kr, nr 7725  Ett sirligt  mousserande från den hyllade kvinnliga chablisvinmakaren Clotilde Davenne, nyinkommet på Systembolagets hyllor. Finstämd doft och hög klass. Passar bäst till mat eller tilltugg tack vare den höga syran och att den saknar tillsatt socker (dosage). Varför inte till julkorv och potatismos i mellandagarna? Eller till torskrygg med gräddig citronsås på nyårsafton?

3. LÄCKERT FROM DOWN UNDER: Cloudy Bay Pelorus, 129 kr, nr 7894
Jag höll på att missta det här fina mousserande vinet från Nya Zeeland för äkta champagne, vilket sällan händer. Doften påminner om rostade nötter och vinet är välbalanserat och mineralrikt elegant. Otroligt bra pris/prestanda.

Ska du inte äta någonting till passar Simonsig Kaapse Vonkel Methode Cap Classique från Sydafrika, 135 kr nr 7603 kanske bättre som mingelvin. Bred, brödig doft och mogen fruktig smak med lite lägre syra än de första tre.

Äkta Champagne:

1. ELEGANT INSIDERTIPS: Pierre Peters Cuvée de Réserve, 295 kr, nr 7350. Rodolphe Peters gör eleganta Grand Cru-champagner som vi får till mycket bra pris här i Sverige. Strukturerad, fruktig champagne med inslag av grapefrukt och choklad. Satsa på magnumen för 599 kr som innehåller ett (icke-deklarerat) årgångsvin från bästa läge; mitt ”insidertips”. Även på halvflaska för den lilla lyxen.


2. PRISVÄRD NÖTIGHET: Launois Vintage 2006 Blanc de Blancs Brut, 299 kr, nr 7329
 En årgångschampagne på bara chardonnay med massor av nötighet och rostat bröd i doften till ett attraktivt pris. Dessutom är flaskans design snygg.

3. MATVÄNLIGA BONDBUBBLOR: Bollinger Special Cuvée, 395 kr – klassikern jag aldrig blir besviken på. Lite fylligare champagne med fina bubblor, passar bra till hors d’oeuvres. Sverige är en av ”James-bond-champagnen” Bollingers största marknader. Har du gott om pengar, testa årgångsvarianten Grande Anné. Är du löjligt rik, leta reda på en flaska Bollinger Vieilles Vignes Francaises. Jag kommer och sabrerar (mot ett smakprov förstås).


4. KLASSISKT ELEGANT: Louis Roederer Brut Premiere, 349 kr. Snygg, elegant, balanserad. En perfekt start på en lyxig fest. Urtypen av välgjord klassisk aperitif-champagne. Gräddig, nötig, äpplig med fin syra.

5. ÅRGÅNG ATT BUNKRA: Palmer & Co Millésime Brut 2008, 269 kr, nr 7867. Palmer vill inte bli kända som budgetchampagne – det är bara i Sverige de håller så låga priser. Det kommer att ändras framöver, så passa på att lägga några flaskor av detta årgångsvin på lagring i garderoben till nästa år. De blir bara bättre med tid men kan gärna njutas nu. Roséchampagnen i beställningssortimentet är även den snygg, lökskalsrosa och mycket god.

6. TERROIRDRIVET FÖR CHAMPAGNENÖRDEN: Eric Rodez Blanc de Noirs Grand Cru 328 kr i Beställningssortimentet, nr 77108 (kom ihåg att kolla leveranstiden för BS runt jul). Eric är en av de mest spännande små odlarna i Champagne just nu och hans blanc de noirs på bara pinot noir är en finstämd och matvänlig champagne med fyllig, mogen doft och sirlig syra.

7. SOCKERFRI PERFEKTION: Från beställningssortimentet kan jag rekommendera utmärkta Tarlant Brut Zero för 274 kr nr 88000, helt utan sockertillsats och med en bra mogen doft men sylvass syra och perfekt mineralitet (testa till ostron eller löjrom!). Min huschampagne. Vill du lyxa till det, testa deras Cuvée Louis för 448 kr, en prestigecuvée av hög klass från ett syskonpar som jobbar ekologiskt och hantverksmässigt. Älskar!

8. LYXIGAST: Krug – det finns bara en. Dyrt som skam men en upplevelse för varje vinälskare. Fyllig, komplex och rejäl. I en klass för sig… Faller du lika hårt som jag kan du sedemera ansluta dig till skaran av ”krugister”. Krug Grande Cuvée NV 1399 kr.

Gillar du att köpa läcker ekologiskt odlad champagne är även alla champagner från familjefirman Francoise Bedel värda att prova: fylliga matvänliga champagner som imponerar.

Så, nu hoppas jag att ni fyller kylen med sköna bubblor! Vänta inte till nyår utan testa gärna till adventsmingel, på julafton till Kalle Anka, till mellandagarnas rester… äh, när som helst faktiskt!

En riktigt bra lista på 10 bra och prisvärda bubbel har Magnus Ericson på Helsingborgs Dagblad lagt ut här.