Vegetariskt recept: portabello med svartkål och krämig hirsch

Erica Landin

Nu har jag kommit till Utah och föräldrarna. På sängen låg en kokbok jag beställde innan jul – The Sprouted Kitchen av Sara Forte. Bloggen Sprouted Kitchen har nu resulterat i en bok med kreativa recept på ”whole food” – mat lagad utan halvfabrikat, ofta vegetarisk, ibland vegansk, alltid fräscht. Det är alltid vackert fotograferat av Saras make och smakmässigt inspirerande. Nyttigt, javisst, men inte tillnärmelsevis tråkigt. Jag har redan testat flera recept och är helnöjd.

Idag blev det en vegetarisk huvudrätt med portabellosvamp och hirsch. Hirschfrön (som kommer från ett gräs) brukade vi mata undulaterna med när jag var liten men det dög visst som mänsklig föda också. Tänk vad man lär sig…

Vegetariskt recept med portabello och svartkål

Ugnsgrillad portabello med krämig hirsch och svartkål
Servera rätten med en ”bädd” av krämig hirsch, toppa med en portabello, fyll med kål och dekorera med lite riven parmesan, några chiliflakes och lite smulad blåmögelost.

Krämig hirsch med ost:
2.5 dl hirschfrön
2.5 dl mjölk (ej lättmjölk)
5 dl vatten med en rejäl nypa salt
Koka på mellanvärme i 25-30 min tills fröna är mjuka och vätskan nästan helt har kokat in. Rör under tiden så det inte bränner fast.
Tillsätt:
1 tsk timjan
1 krm muskotnöt
2 dl riven parmesan
50 g blåmögelost
Rör om tills osten är smält.

Bakad portabello:
2 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
2 tsk herbes de provence
salt + peppar
4 Portabellosvampar

Blanda olja, vinäger och kryddor. Pensla på båda sidorna av svampen. Baka i ugn 200 grader i 15-20 minuter tills mjuka.

Sauterad svartkål:
1 knippe svartkål (en mörk kål från Toskana – grönkål eller mangold är ett alternativ)
1 msk smör
Flingsalt
ev 1 hackad vitlöksklyfta

Stek kålen i smöret tills den är mjuk.

Vin till detta kan vara ett lätt, bärigt rödvin, tillexempel en röd bourgogne eller en pinot noir från Nya Zealand.