Mexikansk nyår

Erica Landin

Har nog inte helt återhämtat mig från helgerna – känner mig konstant mätt! Inte konstigt att man är motiverad att äta sallad och träna just veckan efter nyår…

champagne och snittar på nyår
Årets nyårsmiddag blev mycket lyckad. Vi körde snittar (bäst var kanske tryffelarancini – friterade risbollar) och Pierre Peters champagne på magnum samt förrätt (Miriams kantarellsoppa – så gott!) hos mig, huvudrätt hos mina svensk-amerikanska grannar och efterrätt (chokladkolapaj med havssalt och pecannötter) hos mig efter fyrverkerierna.

mexikansk mat på nyår

Det roliga var traditionsbrottet vid huvudrätten – istället för hummer körde vi en äkta mexikansk middag. Min granne Jim är från Kalifornien och kan verkligen sin mexikanska mat. Inget Santa Maria Tex Mex här inte. Långkok på fläsk och en fylligt väldoftande kyckling i mole (en mexikansk chokladsås). Refried beans (svarta bönor som kokas två gånger) och ris. Till det hemgjorda tomatsalsor, perfekt guacamole, gräddfil och tortillas. Drycken blev det amerikanska ölet Sierra Nevada Pale Ale, en len primitivo (röda viner till kryddig mat behöver vara fruktigt lena, annars blir de obehagligt eldiga) och såklart kannvis med margaritas. Vill ni ha recept på härligheten? Kanske kan vi få Jim att dela med sig…

fyrverkerier nyår fjällgatan

Kan verkligen rekommenderas att bryta från det traditionellt lyxiga på nyår. Trots att nästan inga på middagen kände varandra blev stämningen härligt uppsluppen!

God fortsättning!