HEL ROSTBIFF I UGN MED GRÄDDSÅS!

Monika Ahlberg

Hel rostbiff i ugn är väldigt enkelt att laga och ger ett gott, mört och saftigt kött. Rostbiffen kan sedan serveras varm, ljummen eller kall vilket gör den till en perfekt rätt om man är många.

Ska den serveras kall bör skivorna vara tunna, tunna och några goda kalla såser passar då bra till liksom en krämig potatissallad. Ska den serveras varm gör jag lite tjockare skivor och bjuder en riktigt god gräddsås, pressgurka och gelé till.

IMG_7294

1 1/2 kg rostbiff

Smör till stekning

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Stektermometer

GRÄDDSÅS

Skyn från stekningen

1 rejäl msk kalvfond eller 1 buljongtärning

3-5 dl vispgrädde

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom. Salta och peppra.

Stick in en köttermometer i tjockaste delen och sätt in hela stekpannan i ugnen på 125° (om skaftet tål det) eller lägg över köttet i en ugnsfast form. Låt steka tills innertemperaturen håller 55°.

Ta upp köttbiten och linda in den i folie och låt vila ca 10 minuter innan den skärs upp.

Vispa ur pannan med skyn och späd den med grädde. Tillsätt fond och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Servera rostbiffen varm, skuren i drygt 1 cm tjocka skivor med den rykande heta såsen, nykokt potatis samt gärna pressgurka, gelé och sallad.

IMG_7293