KOKOSTOPPAR MED MÖRK CHOKLAD!

Monika Ahlberg

Kära vänner!

Denna soliga söndag, (åtminstone i Stockholmstrakten) började vi dagen  med att baka kokostoppar med mörk choklad.

Kokostoppar Monika AhlbergLjuvliga dofter spred sig i Thielska Galleriet!

Och kokostopparna försvann i vindens hastighet!

Glutenfria, supergoda och lättbakade!

Receptet finns i min bok ”Kakor små och mjuka” men jag skickar det här såklart!

KOKOSTOPPAR MED CHOKLAD

15–20 stycken

Kokos och choklad är en lyckad kombination. Vackrast blir det med mörka chokladknappar men finns det inte att få tag i går det bra även med grovt hackad mörk choklad.

50 g smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

7 dl kokosflingor (ca xx g)

100 g mörka chokladknappar eller grovt hackad mörk choklad

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda i kokosflingorna och smöret. Vänd ner chokladknapparna och låt sedan smeten stå att svälla i 10–15 minuter.

Forma kokostoppar, hjälp till med tre fingrar och lägg dem på en smord plåt.

Grädda kakorna i 175° varm ugn i 12–15 minuter.

Förvara i burk med lock eller frys in och plocka fram efter hand.

Semlor!

Monika Ahlberg

Svårt att låta bli att tjuvstarta med semlorna!

Semla, Monika Ahlberg

Semlan, denna goda bulle med mandelmassa och grädde är svår att motstå så det är lätt att förstå att vi alla tjuvstartar!

Fettisdagen, semmeldagen innfaller 7e tisdagen före påsk varje år och i år är det den 9 februari som är självaste dagen.

Personligen har jag alltid älskat locket mest!

Men, ett bett rakt igenom våra minisemlor med en smak av allt:

bulle, mandelmassa och grädde slår det mesta!

Vill ni baka era egna semlor finns mitt bästa recept här!

Annars är ni varmt välkomna till mig och kafét på Thielska Galleriet för att mumsa i er!

 

Moules Marinières och Grönsakssoppa!

I denna isande kyla finns det väl ingen bättre mat än en värmande soppa?

En soppa är lättlagad, god, smakrik och mättande tillsammans med ett gott bröd.

En grönsakssoppa på broccoli, blomkål och morot är aldrig fel och tillhör en av våra mest populära soppor i mitt kafé på Thielska Galleriet!

IMG_3381

Det finns praktiska blandpåsar i frysdisken som är perfekta att använda om ni har ont om tid att skala, hacka och koka!

GRÖNSAKSSOPPA PÅ BLOMKÅL, BROCCOLI OCH MOROT

Vi serverar vår grönsakssoppa med en klick fetaostcrème och provensalska vildblommor. Men den är god även utan dessa tillbehör. Men ett gott bröd bör ni kosta på er och kanske  även enmonika6 god ost!

1 kg färska eller frysta blandade grönsaker, blomkål, broccoli, morot

75 g smör

1 stor gul lök, skalad och klyftad

1 msk grönsaksbuljong, pasta eller 2 tärningar

7 dl vatten

1 tsk torkad persilja eller körvel

2-3 dl vispgrädde

Hetta upp smör och fräs löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.

Skala och skär grönsakerna i bitar om de är färska.

Lägg ner grönsakerna i kastrullen. De frysta behöver inte tinas. Häll på vattnet och tillsätt buljongen. Rör om.

Koka upp soppan, sänk värmen. Tillsätt persilja eller körvel och låt sedan soppan koka i ca 15 minuter eller tills grönsakerna blivit mjuka. Det tar lite längre tid för de färska grönsakerna.

Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

Servera med en crème av fetaost utrört i crème fraiche, ett gott bröd och en god ost!

Lite flottare blir det med en Moules marinière!

moules mariniere monika

MOULES MARINIÈRE

En lyxig men billig soppa. Servera den med ett gott bröd eller pommes frites!

2 bananschalottenlökar

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 nät blåmusslor eller 1 pkt  frysta förkokta, 450 g

2 dl vitt vin, torrt

2 dl vispgrädde

Salt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING OCH SERVERING

Grovhackad bladpersilja

Ett gott bröd eller pommes frites

Skölj och rensa musslorna om de är färska. Knacka på dem och släng de som är trasiga i skalet eller inte sluter sig.

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Hetta upp smöret i en stor kastrull. Tillsätt löken, fräs och rör om.

Lägg ner musslor och vin. Låt koka kraftigt under lock i 3-5 minuter eller tills alla musslor öppnat sig.

Häll på grädden och kryddor. Rör om. Garnera med persilja och servera!

 

Igår Smörgåstårta, idag Mingelrätter!

Så börjar arbetet, (i alla fall fotodagarna) till min nästa bok ”Smörgåstårtor och Mingelrätter” närma sig sitt slut! Nu återstår skrivardagar….

Ni har ju fått en del smakprov på smörgåstårtor men idag är det ju fredag så vad kan passa bättre än lite smakprov på tilltugg, mingelrätter?

Krispiga rotfruktschips

Rotfruktschips, Polkabetor, Monika Ahlberg

Små Vårrullar fyllda med krabba, grönsaker och feta eller svamp. Doppa sedan i soja eller sweet chilisås, mums!

Vårrullar, Filodegsrullar, Monika Ahlberg

Saltsöta mandelkakor, små salta ringar och matiga muffins med bacon och Tex Mexost!

Coctailtilltugg, Matiga muffins, Monika Ahlberg

Rispappersrullar fyllda med kyckling, mango, avokado, groddar och gurka.

Rispappersrullar med kyckling, mango, avokado, Monika Ahlberg

”Mingelrätter och Smörgåstårtor” kommer till våren, lagom till alla mingel!

Smörgåstårtor!

Kära Vänner!

God fortsättning på det nya året!

Hoppas ni njutit av god mat, god dryck och framförallt av att umgås med era nära och kära!

Mitt nya år började som jag avslutade det förra!

Med smörgåstårtor till min nästa bok ”Mingelrätter och Smörgåstårtor”!

I ärlighetens namn hade jag ingen aning om att, eller om, jag kunde göra smörgåstårtor. Saken blev ju inte direkt bättre av att Glenn (som älskar smörgåstårtor och anser sig vara någon expert) hela tiden upprepade att de inte fick vara för torra eller tråkiga. Det kunde minsann han avgöra!

Men nu efter 18 stycken vågar jag påstå att jag har blivet en fena på att göra smörgåstårtor! (Och Glenn har Gud ske lov inte klagat en enda gång;))

Den största utmaningen har nog varit att hitta på helt nya smaker.

Vi vet ju alla att ingredienser som ost, skinka, salami, räkor och lax är bra ingredienser i en smörgåstårta. Men vi kanske inte är lika många som tänkt på kyckling, biff, tacos,  rödbetsmousse, granatäpple och tångkaviar.

Hur som helst så är naturligtvis även klassikerna med, fast på mitt sätt.

Kanske den mest klassiska med lax och räkor?

Smörgåstårta med lax och räkor monika ahlberg

Mindre vanlig, ingredienserna till en Ceasarsallad förenade i min ”Smörgåstårta Caesar”!

Smörgåstårta Ceasar

Men mest nöjd är jag nog med denna juvel!

Vegetarisk smörgåstårta, Monika Ahlberg, Tångkaviar

En vegetarisk (ja, faktiskt nästan vegansk om det inte vore för osten). När vi skulle äta upp den slogs alla om rosen i mitten som var gjord av en hyvlad rödbeta!

Gott Nytt År!

Monika Ahlberg

Det är bara en gång om året som jag får bära Arnebollar i håret (silver) och Glenn en glittrig hatt. Med detta vill jag önska er ett alldeles underbart nytt år. Gott Nytt År kära vänner!  

 

Grönt på julbordet, ugnsbakad kål!

Jag har ett stort behov av några gröna rätter på mitt julbord. Min senaste favorit, som visserligen inte bara passar på julbordet utan även som både ensamrätt och som tillbehör till en köttbit året om, är ugnsbakad kål. Godast blir denna rätt med spetskål men det fungerar också med vitkål. Så här till jul smaksätter jag det hela med min härliga julsenap!

UGNSBAKAD KÅL

1 spetskål eller 1/2 vitkål

Smör till pannan

4-5 dl vispgrädde

2 msk julsenap (grovkornig söt/stark)

Dela kålen i rejäla klyftor. Hetta upp en rejäl klick smör i en panna. Bryn kålen runtom.

Kål, Monika Ahlberg

Häll på grädden och rör ner senapen. Baka kålen på 225° i ca 15- 20 minuter. Vänd runt någon gång under tiden. Ta ut och servera!

Ugnsbakad kål, Monika Ahlberg

Med detta gröna recept vill jag passa på att önska er alla en underbal Jul!

Kära Vänner:

God Jul och njut nu av nära och kära!

Sill till mingel eller brunch!

abba

 

Så här i juletid är det ju fullt av mingel. Kanske mest i glöggform och då oftast med söta tillbehör eller möjligen ostar som sällskap.

Men kära vänner!

Det finns mer innovativa tilltugg att bjuda på!

Jag tipsade ju i mitt inlägg för några dagar sedan om hur ni gör goda sillinläggningar med hjälp av Abba´s 5-minuterssill. Mer inspiration till fler sillar finns också här.

Men här kommer nu tips på hur ni kan servera era inlagda sillar annat än direkt ur burken!

En enkel och lättlagad liten sillrätt är en vacker kokt potatishalva, gärna mandelpotatis som gröps ur och skärs till så att den kan stå. Fyll sedan ”hålet” med era favoritsillar. Senapssill, Västerbottensill och inlagd sill är givna favoriter.

Sill och potatishalvor, mingel Monika Ahlberg

Annat kul sätt att servera just sill på vid ett mingel är tillsammans med en liten äggröra och då i äggets eget skal.

Sill, äggröra i äggskal, Monika Ahlberg

Eller varför inte det enklaste!

En sillbit i ett nubbeglas i sällskap av en liten rödbeta, smörsmulad kavring, fint hackad rödlök och grovt hackat ägg!

sill i nubbeglas närbild Monika Ahberg

Lika klockren på julafton som dagarna före och även vid både påsk och Midsommar. Ja, till och med till Nyårsfirandet!

Ett annat tips är att kombinera ihop mingelsillarna till en härlig brunch!

Sillbrunch Monika Ahlberg

Då kan man med fördel även servera ett par snittar till. Så här vid jul passar det utmärkt med pålägg som en bit julskinka, senap och en god stark ost.

En annan lättlagad och uppskattad brunch med sill är att servera 5-minuterssillen som den är med potatis och en härlig röra av brynt smör, röd lök och rött äpple!

Sillbrunch, 5-minuterssill, Monika Ahlberg

SILL I POTATISHALVA

Här kan ni välja om ni vill göra olika sorter. Räkna till exempel 2 halvor per person och fyll hälften med inlagd sill och hälften med senapssill.

6 mandelpotatisar

12 sillbitar, tex 6 bitar inlagd sill och 6 bitar senapssill

1/2 dl créme fraîche eller gräddfil

1/2 litet rött äpple fint hackat

Några kvistar dill

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av och skölj den i kallt vatten.

Halvera potatisarna på längden. Skär till varje halva i botten så de kan stå. Gröp ur ett hål med en liten sked. Spar det urgröpta som ”lock”.

Placera halvorna på ett vackert fat. Fyll hälften med inlagd sill. Garnera med en liten sked gräddfil och fint hackat rött äpple.

Fyll resten av halvorna med en bit inlagd sill. Lägg dit den urgröpta potatisen och garnera med dill.

Sill i nubbeglas, äggröra med sill Monika Ahlberg

ÄGGRÖRA I ÄGGSKAL MED INLAGD SILL 6 stycken

Detta är ett trevligt sätt att servera sill på! Den lena äggröran passar bra till i stort sett vilken sill som helst. Idag har jag valt inlagd sill.

6 äggskal, väl rengjorda

6 ringar att ställa skalen på (garderingar går bra!)

ÄGGRÖRA

3 ägg

3 msk vatten

Smör till pannan

TILL SERVERING OCH GARNERING

6 sillbitar, t ex inlagd sill

Några strån gräslök

Knäck äggen försiktigt så att inte skalle går sönder. (Går enkelt med rakblad eller en mycket vass kniv.)

Vispa upp ägg och vatten lätt med en gaffel. Salta och peppra.

Hetta upp smör i en panna och häll ner äggsmeten. Rör, lyft med en gaffel hela tiden så att äggröran blir fin och krämig.

Fyll varje äggskal med äggröra. Placera ringar på ett fat och ställ på de fyllda skalen efter hand. Placera en sillbit på äggröran. Hacka gräslöken och strö den över. Servera!

SILL I NUBBEGLAS MED RÖDBETA, RÖDLÖK, ÄGG OCH SMÖRSMULAD KAVRING

Detta är både vackert och gott. Dessutom är det superenkelt att göra till många gäster. Receptet nedan är för 6 personer.

6 nubbeglas

Drygt 1/2 dl gräddfil

6 små inlagda rödbetor

6 bitar inlagd sill

1/2 rödlök, fint hackad

1 ägg, hackat

2 små skivor kavring

30 g smält smör

TILL GARNERING

6 strån gräslök

Finhacka löken och koka ägget hårt. Skala och hacka det.

Smält smöret och mixa det med kavringen till smulor.

Ställ fram glasen.

Lägg en liten sked gräddfil i botten. Fyll på med en liten rödbeta och 1en sillbit. Toppa med hackad rödlök, hackat ägg och den smörsmulade kavringen.

Stick ner ett strå gräslök och en liten gaffel i varje glas och servera!

5-MINUTERSSILL MED POTATIS, RÖDBETA, ÄPPLE, LÖK OCH BRYNT SMÖR

En supergod och lättlagad brunch med sill. Här använder jag 5-minuterssillen direkt ur paketet. Serverar den sedan med kokt potatis och ett hack av inlagda rödbetor, rödlök och rött äpple som jag sedan brynt i smör, mums! Receptet räcker till 5-6 personer som brunch.

1 förpackning 5- minuterssill, 420 g

4-5 inlagda rödbetor

1 liten röd lök

1 rött äpple

100 g smör

TILL SERVERING OCH GARNERING

Kokt potatis

Dill

Låt sillen rinna av. Skär den i vackra sneda bitar om den inte redan är delad.

Grovhacka rödbetor, lök och äpple.

Smält smöret och lägg ner hackade rödbetor, lök och äpple. Bryn hastigt.

Lägg upp sill och potatis på tallrikar. Häll över det ljuvliga smöret. Garnera med dill och servera genast!

abba-5-minuterssill beskuren

Klara julen med hyfs och stil!

Monika Ahlberg

Kära Vänner!

Här kommer goda råd från vett och etikett ikonen Magdalena Ribbing!

Vi sågs häromdagen, ”hemma hos mig” på Thielska Galleriet för att samtala om hur man fixar julen på ett hyfsat och stilfullt vis!

Och vad som verkligen framgick var att något gott, vackert och egentillverkat är en julklapp med både stil och hyfs enligt Magdalena (och mig)!

Vill ni inte göra dem själva kan ni komma till mig!

Monika Ahlberg Basilikasås

Klicka här för att komma till länken ”Ribbings etikettskola”.

Och här hemma pyntar jag för fullt. Nu är det jul i varenda hörna!

Monika Ahlberg jul

 

5-minuterssill!

Monika Ahlberg

abba

Det finns inte så många moderna produkter som jag vill hylla men jag ropar HURRA till Abba 5-minuterssill!

Abba 5-minuterssill

Tycker oftast det är märkligt med alla färdiga koncept man ska ta med sig hem, blanda med vatten, grädde eller liknande så vips har man en sås, deg eller gud vet vad!

Visst tar det längre tid att göra saker och ting från grunden men resultatet visar i stort sett alltid att det var mödan värt!

Däremot är det annorlunda med  5-minuterssillen. Detta kära vänner är en riktigt bra grej! Just därför var det inte särskilt svårt för mig att anta uppdraget att tipsa om goda sillar gjorda på just 5-minuterssill.

Med 5-minuterssill kan ALLA, ja, jag vågar faktiskt säga alla, lägga in sin egen sill.

5-minuterssillen är urvattnad och klar att använda. Bara att låta fantasin flöda och kombinera den med de personliga favoritsmakerna och på, ja kanske inte på 5 minuter men 15 minuter har du en sill som slår det mesta!

5-minuterssill, ingredienser

De flesta av oss vill ju ha minst 2 olika sillar på vårt julbord och oftast brukar det då vara en klar och en krämig sill. De mest klassiska valen är nog inlagd sill

inlagd sill Monika Ahlberg

och senapssill.

Senapssill, Monika Ahlberg

Inget fel i det, båda är goda sillar som passar utmärkt att göra själv med hjälp av 5-minuterssill. Dessutom är detta sillar som jag inte vill vara utan på mitt eget sillbord. Bredvid dessa klassiker finns det sedan plats för mer fantasifulla varianter. I mitt fall blir det i år en ljuvlig, klar lingonsill och en läcker, krämig Västerbottensill!

Den klara lingonsillen är både spännande och vacker.

Lingonsill, Monika

Det är en fröjd att med hjälp av enkla ingredienser få fram en så vacker sill

Lingonsill, ingredienser

Min krämiga Västerbottensill är så god att jag gör den vid varje tillfälle då det vankas sill! Det vill säga inte bara så här till jul utan även både till påsk och Midsommar!

Västerbottensill, Monika Ahlberg

Så Kära vänner!

Håll till godo. Här kommer 4 goda sillar, 2 klara och 2 krämiga, som ni snor ihop på runt en halvtimme med hjälp av Abba 5-minuterssill. Jag vågar lova att sillbordet blir till belåtenhet,  både komplett och fantastiskt gott! Mer inspiration till fler sillar finns här.

4 sillar, Monika Ahlberg

Ett hett tips är att göra som jag, om ni inte är alltför många kring sillbordet på julafton, gör 2 olika sillar av 1 förpackning 5-minuterssill. Det räcker gott och väl till julbordet.

De klara passar fint att servera i en glasburk,

Lingonsill, Inlagd sill, Monika Ahlberg

de krämiga kan med fördel serveras i skålar

Västerbottensill, senapssill, Monika Ahlberg

INLAGD SILL

Visst kan denna sill förenklas ytterligare med lagen som följer med i förpackningen till 5-minuterssillen. Jag har dock svårt att skiljas från min mammas goda lag och kokar därför upp en egen!

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g

1 liten röd lök

1 bit purjolök, ca 5 cm

1 liten morot

LAG

1/2 dl ättikssprit, 12%

2 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

8 kryddpepparkorn, lätt krossade

8 kryddnejlikor

2 lagerblad

Koka upp ättikssprit, socker, vatten och kryddor till lagen. Låt den sedan kallna.

Låt sillfiléerna rinna av och skär dem sedan i vackra sneda bitar.

Skala och skiva moroten i sneda slantar.

Skala och skiva den röda löken tunt.

Strimla purjolöken.

Varva sillbitar och grönsaker i en väl rengjord burk. Häll över lagen och förslut. Låt gärna stå till sig några timmar eller över natten innan den äts.

LINGONSILL

Bär och sill kanske inte är en självklar kombination men denna sill där jag smaksatt den färdiga lagen med både lingonsaft och lingonbär är riktigt god!

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g

1 liten morot

1 bit purjolök, ca 5 cm

1 liten röd lök

2 dl lingon (frysta går bra)

LAG:

1/2 dl koncentrerad lingonsaft eller tranbärssaft

3 msk strösocker

Lagen från sillen

Låt sillen rinna av men spar lagen. Skär sillen i fina bitar.

Koka upp saft och socker hastigt, bara så att sockret löser sig. Blanda med lagen och låt kallna.

Skala och skiva moroten i vackra skivor på snedden. Strimla purjolöken. Skala och skär den röda löken i tunna skivor.

Varva grönsaker, sill och lingon i en väl rengjord burk. Häll över lagen och förslut. Låt gärna sillen stå till sig några timmar eller över natten innan den bjuds.

SENAPSSILL

Riktigt krämig och god sill med en härlig senapssmak!

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g

1 dl fint hackad dill

SÅS:

1 dl majonnäs

1 dl matyoghurt eller créme fraiche

2 msk söt senap

2 msk stark senap

1 msk råsocker strö

1/2 msk vit balsamvinäger

Låt sillen rinna av och skär filéerna i fina bitar.

Blanda ihop ingredienserna till såsen/krämen. Vänd ner sillbitarna och häll upp i en väl rengjord burk eller skål. Den går att servera direkt men kan också stå och dra till sig några timmar eller över natten! Garnera gärna med lite extra fint hackad dill när den ska serveras.

VÄSTERBOTTENSILL

Att Västerbottenost är gott att äta till sill vet ju många av oss. Härifrån kom också min idé att smaksätta själva sillen med den goda osten!

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g

SÅS:

1 dl majonnäs

1 dl matyoghurt eller créme fraiche

1 1/2 dl vällagrad riven Västerbottenost (Den färdigsrivna i påse går bra)

1 stor vitlöksklyfta, pressad

1 msk dijonsenap eller annan stark senap

1 nypa cayennepeppar eller chilipulver

Salt och nymalen svartpeppar

Låt sillfiléerna rinna av och skär dem sedan i bitar.

Banda ihop alla ingredienser till såsen/krämen och smaka av med salt och peppar. Vänd ner sillen och häll upp den i en väl rengjord burk eller fin skål. Den går att servera direkt men kan också stå att dra till sig några timmar eller över natten. Garnera gärna med lite extra cayennepeppar eller chilipulver när den ska serveras.