Sommar, Sommar, Sommar!?

Ja, kära vänner!

Vi har ju verkligen fått känna på sommarvärmen i en period nu även om såväl gårdagen som idag bjöd på ett kylande bakslag! Men som någon sa: Vädret har inget minne så det vackra vädret som varit behöver inte betyda att sommaren blir kall, så det så!

I mitt fall blev det flera händelser förra veckan som fick mig att känna sommarkänsla!

Gudomligt god vit sparris med blommor på nya, fräsiga hotellet Haymarket vid hötorget!

vit sparris, Haymarket

Sommarkalaset på härliga Strandbryggan!

Monika Ahlberg, Strandbryggan

Mingel för min senaste bok ”Mingelrätter och Smörgåstårtor” som är perfekt inspiration till vårens och sommarens alla mingel!

Mingelrätter och Smörgåstårtor, Monika Ahlberg

Och kanske mest sommarkänsla?

Buketten jag plockade på morgonrundan i tisdags!

Sommarblommor, Monika AhlbergJa, nu är sommaren här!

Chicken satay på mingelvis!

Kära vänner!

Här kommer mitt bästa tips till en riktigt god Chicken Satay till alla mingel!

Vi åt den visserligen som huvudrätt igår och ja, till och med tillsammans med potatis och sallad med gurka!

chicken satay, Monika Ahlberg

Men den funkar ju alldeles  utmärkt på ett mingel och då utan potatis och sallad förstås! Men rikligt med spett och sås!

Chicken satay, Monika

Gör en chicken Satay på närmaste mottagning så kommer ungdomarna att älska er,  jag lovar!

Och perfekt nu i studenttider!

Recept ur min senaste bok ”Mingelrätter och Smörgåstårtor” kommer här!

CHICKEN SATAY Ca 24 små spett

Underbar klassisk Thailändsk rätt som här är gjord på mitt mingelvis. Kyckling, marinerad och stekt som sedan doppas i en underbar jordnötssås.

300 g kycklingfilé, gärna innerfiléer

Smör till pannan

24 spett

MARINAD:

1/2 dl sweet chilisås

1/2 dl oliv- eller rapsolja

1/2 dl soja

JORDNÖTSSÅS:

1 bit färsk ingefära, ca 250 g

6 vitlöksklyftor

1 burk kokosmjölk, 400 ml

10 msk jordnötssmör

1- 1 1/2 dl sweet chilisås

Vispa ihop marinaden och lägg kycklingfiléerna att marinera minst 1/2 timme, gärna över natten.

Skär kycklingfiléerna i bitar, ca 2×2 cm.

Hetta upp smör i en panna och stek kycklingbitarna gyllene.

Gör såsen under tiden:

Riv ingefäran på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål. Skala och pressa ner vitlöken. Blanda samman med kokosmjölk, jordnötssmör och chilisås.

Trä upp kycklingbitarna på små spett.

Servera kycklingspetten att doppa i jordnötssåsen

 

 

Mingelrätter och smörgåstårtor!

Åh, kära vänner!

Vilket fantastiskt mingel vi hade på Thielska Galleriet med anledning av att min bok ”Mingelrätter och Smörgåstårtor” anlänt till bokhandeln.

Bordet kunde inte dukas upp mer passande än framför den fantastiska bilden från Ernest Thiels kalas, Rosenmaskeraden. Jag önskar att ni alla hade varit med!

Monika Ahlberg, Mingelrätter och Smörgåstårtor

Jag bjöd på en del smakprov på plockmaten och ett par smörgåstårtor.

Chicken satayspett, parmarullar med anklevermousse, Matjestårta, honungs- och chilimarinerad fetaost samt saltsöta mandelkakor var några på det ena bordet.

På det andra bordet trängdes vårrullar, filodegsrullar med fyllningar som grönsaker och feta, svamp och krabba samt vegetarisk smörgåstårta med fyllningar av avokado och hummus. Sedan garnerad med rödbetsmousse, granatäpple och tångkaviar!

Smörgåstårta vegetarisk, Monika Ahlberg

Och till just denna ädla tårta passar det ju utmärkt med champagne!

Passande nog, har min gode vän Richard Juhlin, som ju är utmärkt på champagne, just kommit ut med en rasande god alkoholfri champagne! Denna kan ju vara bra att plocka fram i dessa mingeltider, så vi orkar med alla mingel!

Richard Juhlin alkoholfri champagne

Och så här minglade jag under kvällen. En bild tagen av min härliga vän Birgitte.

Monika Ahlberg

Ha en trevlig schlagerkväll!

Årets första bad och vårbal!

Monika Ahlberg

Kära vänner!

Nu är årets första bad avklarat i ett 11 grader kallt västerhav!

Monika Ahlberg, Bad, Västkusten, MarstrandJag kan ju inte säga att det var särskilt skönt när jag låg i men det var absolut värt det för känslan efteråt är helt oslagbar! Man mår topp helt enkelt!

Badet blev en bra uppladdning inför gårdagskvällens vårbal på Societetshuset.

Monika Ahlberg, Vårbal Marstrand