Trädgård på balkong!

Monika Ahlberg

Nu börjar min trädgård på balkongen växa fram!

Här finns numera olivträd, jordgubbar, dahlior, rosor, clematis, luktärter, pelargoner, violer, tomater och kryddor som gräslök, dill, persilja samt timjan.

Jag har ju turen att inte ha någon insyn framifrån. Egentligen heller inte från sidan då min närmaste granne sällan använder sin balkong. Men jag har ändå känt att jag vill göra min trädgård på balkongen till ett privat rum. Därför har jag köpt två spaljéer i svart stål, (samma som räcket) som jag surrat ihop och fast i räcket med svart ståltråd och på så sätt fått en hög ”vägg” där mina clematis och luktärter ska få klättra! Hur väl clematis trivs med luktärter får tiden utvisa men jag är hoppfull!

Clematis och luktärtSedan har jag satsat på stora krukor. Stora krukor med olivträd, jordgubbar och klätterrosor! Jag har till och med planterat min älsklingars New Dawn….

olivträd jordgubbarMin örtagård finns på en piedestal i sällskap med en stor kruka med två sorters dahlior!

Dahlia, gräslök, dillNu väntar jag bara på att allt ska blomma och hela min balkong blir till en prunkande bukett!

Och häromdagen fyllde världens bästa dansare, Ana Laguna 60 år och det firades med ett fantastiskt trevligt kalas!

Ana Laguna

Hus och Hem!

Monika Ahlberg

Idag var det dags för ”Hus och Hem” att komma hem till mig! Och det kommer att bli ett roligt reportage!

Hus och Hem

Fotografen fick stå på en stege för att fånga detaljer i mitt kök!

Fotograf

Men min favorithörna var ju bara att knäppa!

IMG_1236

Och roligt var ju att min goda vän Lottas Kungaskålar kom på bild!

Hand made by charlottaunger

Och sedan blev det buffé!

Buffe

 

Korv och räkor!

Det finns inget godare än en matig ljummen sallad!

Och råder det dessutom skilda meningar om det matiga ska vara kött eller fisk så kommer bästa receptet här!

Korv Räkor

Odlade Vannameiräkor blandade med skuren salcicciakorv på en salladsbädd toppad med min magiska basilikasås!

Ingen blir besviken!

Stek räkorna i rikligt med smör, hysta i lite vitlök och chiliflakes.

Skär korven i skivor och stek i smör.

Lägg allt på en bädd av jungfrusallad. Toppa med min magiska basilikasås!

Alla blir nöjda!

Bakkurs i Kosta!

Nu är jag på väg hem efter ett trevligt dygn hos Ulrica och Torsten i Kosta.

Gunnel Carlsson pratade växter, Lisa Lemke om livet på landet och jag höll en bakkurs!

Kosta , bakkurs

Och vi fick till det minsann!

Wienernougat, Nöt- och fruktchoklad, Lingonsnitt, Blåbärssnitt, Pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm, Drottningkaka

kanapéer, blåbärsstjärnor, biskvier

Schacksnurror, schackrutor, brysselkex, syltkyss, finska pinnar

Något nyttigt gjorde vi också. Superfrukter och nötter som blandas med smält mörk choklad.

Superfrukter, nötter, choklad

Och det är ju bra att ha lite gymnastiska erfarenheter kvar då man hamnar i nya kök där kontakterna sitter i taket!

IMG_1183

Dagens yngsta deltagare, Matilda, 13 år var en fena på att baka och tyckte att schackrutor var ”den coolaste”  kakan hon sett!

Matilda och Monika

Och vi har ju kul när vi gör våra biskvier!

IMG_1192

Sedan fick jag en möjlighet att följa med Ulrica runt i glasbruket och när man ser hur glasen tillverkas förstår man prislappen!

Glasblåsare, Kosta

Kvällen avslutades med en roomservice, en underbart god lammfilé i sällskap med en fräsch sallad på förträffliga Kosta Boda Art hotel. Hade jag bara haft tid hade jag tagit en sväng till deras spa!

roomservice, lammfilé, sallad

Nu sitter jag här på tåget mot Stockholm med inte bara ett fantastiskt läppstift i glas i design av Åsa Jungnelius som kommer att passa perfekt på min gästtoalett och två fina clematis som ska planteras på min balkong!

Och, Ulrica är verkligen en härlig eldsjäl, vi kommer snart att ses igen!

Ulrica och Monika

 

Gastronomiska akademien på Thielska Galleriet!

Monika Ahlberg

Kära vänner!

Nu tror jag att ni kan vara stolta över mig!

I förrgår serverade vi en middag åt styrelsen för Gastronomiska Akademien på Thielska Galleriet. Styrelsen är handplockad och självaste Kungen är hedersledamot!

Menyn och ”chef”!

IMG_1165

Och som tack skrev alla sin namnteckning på framsidan!

IMG_1164

Vi var ju många som skulle få allt att flyta denna dag!

Vår intendent Patrik och jag inspekterade det dukade bordet strax före gästerna skulle anlända och passade på att ta en selfie.

IMG_1168

Och här är vi hela gänget som ska servera och lägga upp!

IMG_1145

Jag fick ju spendera mesta tiden i köket i annexet. Vi håller på att bygga om vårt kök så därför har vi ett tillfälligt kök i huset bredvid. Och tur var väl det!

För när jag skulle halstra alla 50 pilgrimsmusslor gick brandlarmet!

Vi kunde skatta oss lyckliga över att  larmet i annexet separerat från muséet så Kungen och övriga ledamöter kunde lugnt sitta kvar i Thiels vackra matsal helt ovetandes om kalabaliken utanför med stora brandbilar, brandmän, säpo, vakter….

Jag visade pilgrimsmusslorna och tog på mig orsaken. Efter en genomgång av huset åkte de sedan sin väg.

När det var dags att steka den färgglada mangolden i smör tog jag det lite försiktigare med temperaturen!

IMG_1154

Uppe i huset rådde febril aktivitet att få ordning på läckerheterna och att servera allt vackert!

Till soppan, den gröna hade vi specialbeställda skålar med äkta guldkant.

Tusen tack Lotta!

Nu döper vi den till Kungaskålen!

IMG_1125

Nere i annexet står jag och ugnssteker stora härliga kycklingar från Hagby gård.

IMG_1156

Och jag är så nöjd och glad att jag vågade ta ut dem lite för tidigt, allt steker ju på i efterhand. Mina kycklingar blev verkligen supersaftiga!

IMG_1158

Sedan återstod att skära upp dem!

Alla skulle ha en bit bröst och en bit lår. Dessutom en bit av den lilla lilla filén ovanför ryggraden.

IMG_1167

Det blev en vacker tallrik!

Kyckling, färskpotatis, grön nyskördad sparris från Gotland, minimorötter, smörstekt mangold i ljuvliga färger och allt toppat med vacker broccoletti. Små gula blommor som smakar som broccoli.

IMG_1159

 

IMG_1155

Efter ostarna  blev det dags för Grand Final!

Grand final och Grand Final, snarare vår delikata lilla kaksymfoni!

Och jag råkar veta att Kungen inte är så förtjust i dessert men den här åt han nästan upp!

IMG_1163

Och har ni vägarna förbi Kosta imorgon så håller jag en bakkurs där!

Trevlig Valborg till er alla!

Kulturnatt Stockholm!

Monika Ahlberg

Kära vänner! 

Varmt välkomna till oss på @Thielskagalleriet för att njuta av kulturnatt Stockholm! Idag har vi öppet till klockan 24.00 och bjuder på sköna aktiviteter! Gå in på vår hemsida för mer information, WWW.thielska-galleriet.se

Solvalla, Operan och kärt återseende!

Monika Ahlberg

Kära vänner vilken innehållsrik vecka det varit!

Har för första gången i mitt liv varit på trav!

solvalla 2

Just den här gången gick det inte så bra för Twinner Boko men det var ändå rätt så trevligt att sitta inne i restaurangen, äta och samtidigt titta på hästarna som travar.

En ännu större upplevelse var det i fredags på Operan!

Premiären på En Midsommarnattsdröm var magisk! Särskilt första akten, gå och se den!

midsommarnattsdrom_fst_ny

Trevligt också med ett glas Champagne före i operans nya restaurang!

operan

Och på lördagen var det dags att ordna 70-årsfest för Mats Ek på Thielska Galleriet. En dignande buffé.

buffé Thielska Galleriet

Och ett otroligt kärt återseende med Gösta och Marie-Louise!

Monika Ahlberg, Gösta Ekman Marie-Louise Ekman

Trevligt lanseringsmingel!

Monika Ahlberg

Igår var jag på ett rasande trevligt lanseringsmingel av en riktigt god rosé!

Castel Roubine!

Castel Roubine

Castel Roubine är ett lättdrucket rosévin med fin karaktär och underbart vacker färg! Väl värda sina 99 kronor!

Och nu kommer jag aldrig behöva leta efter min korkskruv igen!

korkskruv chateau Roubine

Trädgårdsdags!

Monika Ahlberg

Ja, Ni som följt mig länge och i livet på Djurgården, vet ju att det brukar vara bråda dagar så här års!

Dahlior ska förodlas, frön ska sås och det har varit ett evigt grävande!

Idag började jag på min nya trädgård!

Min trädgård i stan och på min balkong!

odla på balkong

Det här kommer att bli bra, det känner jag på mig!

Jag köpte till och med ett växthus, nu kör vi!

Nytt fönster mot ny trädgård!

Monika Ahlberg

Nu börjar det klia i mina trädgårdshänder/odlarhänder!

Och jag saknar min trädgård på Djurgårgården såklart.

Men vad göra?

Jag börjar odla på balkongen helt enkelt!

Men så kom jag på att jag måste ha ett fönster till från köket för att se att allt växer som det ska.

balkong, fönster

Och jisses så bra det kommer att bli! En underbar snickare var här idag, slog ut den provisoriska skivan och jag vet ju att själva glaset finns hos fasadglas!