Blomkålssoppa med dillcréme och vildblommor!

Igår bjöd vi på en härlig Blomkålssoppa i kafét på Thielska galleriet!

Blomkålssoppa, Monika Ahlberg

Blomkål ger en len och smakrik soppa. En lättlagad dillcréme är både god och vacker att servera till. Vi dekorerar dessutom våra soppor med provensalska vildblommor!

BLOMKÅLSSOPPA MED DILLCRÉME

2 potatisar (ca 150 g)

1 gul lök

1 blomkålshuvud (ca 800 g)

2 msk smör

1 liter vatten

2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong

1-2 dl vispgrädde

Salt och nymalen svartpeppar

DILLCRÉME

1 dl créme fraiche

1/2 knippe dill

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Ansa blomkålshuvudet och bryt det i buketter.

Skala och grovhacka löken.

Hetta upp smöret i en gryta. Fräs potatis och lök i några minuter på inte alltför hög värme och utan att de tar färg.

Tillsätt blomkålsbuketterna och rör om.

Häll på vatten och buljongtärningar. Låt koka upp. Låt sedan soppan sjuda i ca 15 minuter eller tills potatis och blomkål mjuknat helt.

Mixa soppan slät. Späd med vispgrädde och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Mixa créme fraîche och dill. Häll upp soppan i skålar och ringla över lite dillcréme. Dekorera med lite extra dill eller provensalska vildblommor. Servera med ett gott bröd.

Stort Grattis Ers Majestät!

Monika Ahlberg

Idag skickar jag ett stort, varmt grattis till Kungen som fyller år!

Min present är ett kärt minne från 1998. Stockholm var kulturhuvudstad i Europa och vi på Rosendal hade stor invigningsfest för 1300 personer i ösregn!

Ett hundratal Vip gäster satt dock inomhus i vårt största växthus.

Däribland Kungen och jag.

Kung Carl XVI Gustaf, Monika Ahlberg

Och ja!

Det var jag som hade lagat maten!

Mingelrätter och Smörgåstårtor!

Lagom till startskottet för vårens och sommarens alla mingel kom min bok just från tryckpressarna!

Mingelrätter och Smörgåstårtor, Monika Ahlberg

Här finns över 60 recept på stora som små mingelrätter och härliga smörgåstårtor! Klicka hem den här just nu till det facila priset 150 kr!!

Och på tal om mingel gör vi varje torsdagkväll en mingeltallrik i kafét på Thielska Galleriet. Några väl valda mingelrätter serveras med ett valfritt glas vin eller ett glas mousserande. Torsdagens tallrik innehöll pankopanerade vannameiräkor med sweet chilisås, liten toast med gubbröra och ett glas grön ärtsoppa med pepparrotscréme.

Mingeltallrik, Monika Ahlberg

Och det är inte bara minglen som börjar nu!

Nu är rabarbern på g, liksom sparrisen och de vackra pionerna, hurra!

Pioner, Monika Ahlberg

Från slott till palats!

Monika Ahlberg

Häromkvällen var det en fantastiskt trevlig tillställning på vackra Görvelns slott.

Görvälns slott, Monika Ahlberg

Slottet som ligger i naturskönt område och erbjuder den allra bästa morgonrundan runt sjön Görveln, om du vaknar efter en natt i de grymt sköna sängarna!

Rum, Görvälns slott, Monika Ahlberg

Men dessa förinnan kan ni inta allehanda läckerheter i den nyöppnade restaurangen Galleriet!

Meny, Galleriet

Här njuter jag att rotfruktsblommor i olika former, mums!

IMG_3832

Och dagen efter blev det kulturnatt här i Stockholm!

En lång dags färd mot natt för oss i kafét på Thielska Galleriet.

Vi hade öppet 12.00-24.00!

Men vi pumpade ut nya rätter mest hela tiden och den mest populära för kvällen var

kycklingsallad, monika ahlberg

Kycklingsallad med bacon, kronärtskockshjärta, sparris och rödlök.

Mingelrätter och Smörgåstårtor!

Monika Ahlberg

Kära Vänner!

Idag fick jag ett förhandsexemplar av min nästa bok, ”Mingelrätter och Smörgåstårtor”. Tänk att detta är min 22:a bok. Helt otroligt!

Mingelrätter och Smörgåstårtor

Denna är fullmatad med över 60 recept till läckra, lättlagade mingelrätter och smörgåstårtor i nya kostymer, passar perfekt till stundande mottagningar och mingel!

Och jisses!

På Adlibris kan ni få ert exemplar för endast 150 kr. Bevaka här.

Idag har jag gjort ett reportage i mitt kök med 2 härliga tjejer för sajten Houzz.

Kök, Monika Ahlberg

Och nu bär det av till Görvälns slott för invigning av deras nya restaurang. Det blir säkert en supertrevlig kväll!

Välkommen hem till mig!

Monika Ahlberg

Här kan ni få en inblick i mitt kök, smakprov på mina smörgåstårtor och mingelrätter!

Monika Ahlberg, Aftonbladet, Mat och Vin

Varmt välkomna till Aftonbladets bilaga Mat och Vin denna vecka!

Och till er som varken hinner eller kan köpa bilagan finns allt även här!

 

Mozzarella, jordgubbar och sol!

Monika Ahlberg

Kära vänner!

Låt mig presentera vår ”Dagens sallad” idag!

Mozzarella, jordgubbar, oliver, balsamicocréme, jungfrusallad, tomater, gurka, vad mer kan man önska?

Monika Ahlberg, Mozzarella, jordgubbar, sallad

Så som vi njuter nu av den underbara vårvärmen gör vi ju nästan inte under vissa sommardagar. Så härligt!

Och Jisses, så många ni är som hittar till mig och mitt kafé på Thielska Galleriet dessa dagar. Det är så roligt och ni är alla mer än välkomna!

Det är fri entré till kafét så det går bra att bli stammis:)!

Sol, blommor och vår!

Monika Ahlberg

Kära vänner!

Nu har väl våren kommit på riktigt. Vilket underbart väder vi har och Jisses så det blommar överallt!

På NK!

Våren på NK , Monika Ahlberg

Och på Djurgården!

Blommor. Monika Ahlberg

Det kliar i mina trädgårdshänder och jag har stora planer för min balkong i år. Tulpanlökarna, (ca 50 stycken!) som jag satte i höstas verkar må bra. Och en fördel finns ju med balkongodling. – Jag slipper jaga rådjur som jag brukat!

Tulpaner. Monika Ahlberg

Och blommar gör minsann skillan i skulpturparken på Thielska Galleriet!

Så vackert!

Monika Ahlberg

Skillan trängs med såväl Rodin som Vigeland!

Monika Ahlberg, Vigeland

Och vi har satt ut utemöblerna!

Monika Ahlberg, Thielska Galleriet

Vilket många, många upptäckte i helgen!

Varmt Välkomna Kära Vänner till mig, mitt kafé (fri entré!) och Thielska Galleriet för att njuta av såväl konst som lunch och fika! Samt blommor förstås!

Svartkål!

Nu är jag inne i en period där jag vill tillaga allehanda grönsaker som varmrätter eller goda tillbehör och faktiskt också ersättning för potatisen.

Igår hittade jag vackra huvuden av svartkål i min butik och blev genast sugen!

Och det var bra det!

För jisses vilket gott tillbehör vi fick till den stekta torsken på bara någon minut!

Svartkål och chili, Monika Ahlberg

Vad som behövs är:

1-2 huvuden svartkål

1 röd chilifrukt, spansk peppar

2 vitlöksklyftor

75 g smör

Skär svartkålen i grova bitar. Dela och strimla chilin. Pressa vitlöken.

Hetta upp en panna med en rejäl klick smör (ca 75g). Fräs kålen häri i någon minut. Tillsätt chilin och vitlöken. Låt puttra ytterligare 1 minut.  Rör om och smaka av med salt. Njut!

Moules Frites!

Monika Ahlberg

Blåmusslor är en underbar gåva från havet.

Så miljövänliga, näringsrika och nyttiga! De kan gratineras, kokas, grillas med mera med mera. Viktigast att komma ihåg är att de smakar allra bäst i månader som innehåller r! (Likt all västerhavsfisk och skaldjur)

Igår gjorde vi klassikern Moules Frites.

Moules Frites, Monika Ahlberg

Moules Frites är vinkokta musslor, som också kallas Moules Marinières, (fiskarhustruns musslor) men som serveras med pommes frites istället för bröd.

Så himla gott!

Börja med att tvätta musslorna. Enklast görs det i vasken. Släng alla musslor som inte sluter sig när de berörs. Skär bort eventuellt ”skägg” med en vass kniv.

Blåmusslor. Monika Ahlberg

Fräs sedan smör en rejäl klick smör (75 g) med 4 fint hackade schalottenlökar och 2 fint hackade vitlöksklyftor.

Tillsätt musslorna och 2 dl vitt torrt vin.

Moules. Monika Ahlberg

Lägg på ett lock och låt stormkoka i 3-4 minuter tills alla musslor öppnat sig.

Lägg upp musslorna på ett fat.

Tillsätt 3 dl vispgrädde till spadet och koka, reducera ner. Späd med eventuellt mer grädde eller vatten. Smaka av med svartpeppar.

Häll spadet över musslorna och servera med pommes frites! Yummy Yummy!