Våfflor, champagne och födelsedag!

Monika Ahlberg

Igår var det dags igen för både våfflor och min födelsedag! Passande nog var jag bjuden till en anan födelsedagsfirare på våfflor och champagne på eftermiddagen.

Våfflor och champagne

Lagom stora munsbitar av nygräddade krispiga våfflor, dekorerade med färska bär och lättvispad grädde sköljdes ner med den ädla bubblande drycken!

Därefter åt vi en hej dundrande middag med alla barnen på återinvigda Zink grill. Härlig dag helt enkelt!

Vårvinter och vårkyckling!

Monika Ahlberg

Kära vänner!

Vilken vacker morgon vi fick i Stockholm!

Varningar om snö, regn och rusk hade förberett oss på det mesta men jisses! Så vackert det var när jag öppnade ögonen från min säng idag!

utsikt sovrum

Och min trädgård, min balkong!

Påsk och snö

Jag vet at ni saknar min trädgård på Djurgården, det gör jag också!

Men det är faktiskt helt otroligt hur jag kunnat hitta ett ställe i stan där årstiderna finns på just samma sätt!

Och maten!

Den är ju detsamma såklart!

Idag blir det en gammal goding! Kyckling i stekpåse.

Kyckling i stekpåse

Fyll kycklingen under skinnet med en röra av smör, vitlök och pancetta. Häll på lite vatten, 1 -2 dl, 1/2 smulad bujongtärning. Knyt ihop påsen och sätt in in i ugnen 225° i ca 1 timme.

Klipp upp påsen i formen.

Servera med sallad, skyn och valfri potatis, mums!

Mera Afrika!

Monika Ahlberg

Kära vänner det blir tvära kast när man kommer hem efter endast 6 dagars bortavaro i Sydafrika och då dessutom hunnit med att uppleva såväl Safari som vingårdar som likörtillverkning. Sedan direkt till Thielska Galleriet och första vårdagen med intre mindre än 15° varmt vilket innebar en invasion!

Sen kom måndagen och då var det White Guide….

Därpå blev det tisdag och en heldag med kaffesmaker i kakor och smörgåstårtor för att inspirera Löfbergs Lila inför öppnandet av deras flagshipstore på Stureplan!

Med detta förstår ni då säkert varför tiden varit knapp för bloggandet senastes dagarna! Här kommer därför en kort resumé i efterhand, mycket nöje!

Framme i Hoedspruit!

Framme i Hoedspruit

Vidare färd till fantastiska Kapama Buffalo Camp.

En del av safarin som följde har ni ju sett men inte denna lejoninna!

Lejonnina Safari

Eller Mamma Elefant med baby elefant!

Elefant

Och jag kan varmt rekommendera er att åka på Safari. Hela min inställning till vilda djur har förändrats. Jag tror faktiskt inte att jag någonsin mer kommer att besöka vare sig en cirkus eller en djurpark igen!

Här uppe i trakten fick vi också besöka Amarula Lapa.

Och det är här allt börjar!

Eller, det är ju med Marulaträdet det börjar såklart! Och dessa växer endast här i området. Träden finns i både hanor och honor men det är såklart honorna som ger frukten!

Marula three

Frukten är gul och ibland lite grön. Den kan inte sparas eftersom den snabbt mognar vidare. Man äter den inte men kan pressa ut juicen och dricka eller baka på fruktköttet. Framförallt så används hela frukten i processen att ta fram Amarulalikören. Innersta kärnan används att göra halsband ja, till och med till att dekorera gator!

Amarula

Och här är tjejerna som tar hand om den nyskördade frukten! Sorterar bort sekundor, dag efter dag under skördetiden, Januari-mars och allt med ett himla gott humör, sång och dans!

kvinnor Amarula

Härifrån transporteras sedan massan av frukten och skalet till slutstationen, Amarula marketing Centre i Papegaaiberg, Stellenbosch. Och det är nu kontrasterna kommer in i bilden!

Plötsligt var vi på en klinisk fabrik! I ett konferensrum fick vi sedan lära oss allt om tillverkningen av både Amarula Cream och Amarula Gold (som dock ännu inte finns i Sverige).

amarula cream amarula gold

Och självklart blev det ett provsmak av båda!

provsmakning amarula

Sedan följde besöken på vingårdar, vinprovningar i rask takt!

Nederburg!

vinprovning Nederburg

Och här jäste det

jäser

och puttrade överallt!

puttrar

Och helt fantastiskt!

Här står små provflaskor överallt! Det smakas, kontrolleras och testas hela tiden!

provflaskor Nederburg

vinrankor Nederburg

Efter en dag bland jäsande, puttrande viner, vinrankor och en fantastisk lunch var det dags att äta igen!

En smått fantastisk middag på Durbanville Hills. Utsikt över taffelberget, delar av cape town och supergott!

Det var här jag tog min selfie!

selfie taffelberget

Distell och mousserande viner som tas fram enligt champagnemetoden.

mousserande

Dessa fick vi ju också äran att njuta av vid vår avslutande lunch!

Här serverades bara den bästa, Desideria!

Lunch

Och jag höll ju på att glömma!

Kapama Private Lodge, ett fantastiskt spa mitt upp i allt!

Kapama Private Lodge SPA

White Guide!

Monika Ahlberg

Idag var det dags igen, för White Guide gala.

Och som vanligt tilldrog sig allt på Grand Hotel!

Extra kul att kanongoa Fia och Jazzköket vann ett pris!

Och inte minst lika kul att Göteborg stod för så många vinnare!

Till sist, inte helt otippat, att Fäviken skulle kamma hem en hel del priser.

Mest kul var det dock att träffa alla gamla rävar!

White Guide Monika

 

The Big Five!

Monika Ahlberg

Kära vänner!

Jag befinner mig i Sydafrika på en fantastisk resa. Inte nog med att här ska besökas vinproducenter som Stellenbosch och producenten bakom Amarula likören så ägnar jag mig även åt Safari!

Och redan idag lyckades jag nästan få ihop till ”The Big Five”. Elefant, lejon, vattenbuffalo, Noshörning och Leopard. Det är bara elefanten som saknas men den ska jag få fatt i imorgon!

Å andra sidan vägde synen av zebror, gnuer, gaseller, alpackor, allehanda fåglar, ödlor och fantastiska giraffer upp avsaknaden av elefanten.

Giraff

Och som om detta inte vore nog så bor jag alldeles underbart på Kapama Private Game Reserve som ligger på gränsen till Krugerparken.

Och eftersom jag inte duschat sedan jag lämnade Stockholm ska jag nu ta ett bad i mitt underbara badkar!

Badkar  Kapama Buffalo resort

Och för er som vill följa mig lite mer och oftare från min resa så finns jag även på instagram: monikaahlberg och på min officiella facebooksida såklart! Monika Ahlbergs Mat

God Natt!

Kyckling och goda vänner!

Monika Ahlberg

En glad och hel kyckling är perfekt för en söndagsmiddag!

Stycka den, krydda delarna med favoritkryddan (idag valde vi chiliflakes) och lägg på en plåt. Hyvla över smör och stek/grilla den i 250° i ca 35 minuter.

Kyckling styckad Monika Ahlberg

Jisses! Vilken god och krispig kyckling som kommer ut!

Kyckling stekt:grillad Monika Ahlberg

Servera med sallad, och som vi gjorde idag, stekt kvarglömd potatis.

Perfekt lättlagad middag efter en helg med massor av besökare på Thielska Galleriet. Tusen tack till alla er som kom i helgen! Vilken trevlig stämning det varit!

Och trevlig stämning var det även igår kväll hemma hos Ewa-Marie!

Family

Äntligen fick vi tid att umgås, Birgitte och jag!

Birgitte söndergard Monika Ahlberg

Semlor!

Monika Ahlberg

Idag är det ju som bekant Fettisdagen! Kanske har ni redan fått i er en semla eller två? Eller en semmelwrap, semmelburgare eller halv semmelspecial?

Sällan har vi ju skådat sådan hysteri kring nya varianter av vår älskade semla som i år. Själv är jag traditionell och tror på originalet. De nya moderna varianterna kommer säkerligen inte att överleva ens till nästa år.

I morse läste jag i Dagens Nyheter att vi kommer att äta den ofattbara mängden 5 miljoner semlor bara idag!

Här på Thielska Galleriet har vi bullat upp ordentligt med den klassiska semlan i modell mindre och de går som smör i solsken!

Semla Monika Ahlberg

Receptet finns i min bok ”Kakor- små och mjuka” men kommer också här såklart!

SEMLOR ca 30 stycken

En semla ska inte vara för stor men ha rejält med fyllning! Detta är världens godaste semlor!

150 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

3/4 dl vit eller ljus sirap

1 msk kardemumma, malen

1/2 tsk salt

1 liter vetemjöl special

FYLLNING 1:
250 g mandel (ca 4 dl) skållad och skalad

2 1/2 dl strösocker

1/2 – 1 bittermandel

1-2 äggvitor

2-3 msk vatten

FYLLNING 2:

5 dl vispgrädde

TILL PENSLING OCH GARNERING:

1 ägg

Florsocker

Smält smöret och häll på mjölken. Se till att vätskan är fingervarm, 37°.

Lös jästen i degvätskan. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och mjölet. Arbeta ihop till en blank och smidig deg, helst i köksassistent. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.

Ta upp degen, arbeta igenom på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 30 bitar.

Forma till släta bullar genom att knåda lätt med handflatan. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk.

Mixa eller mal mandeln fint. Tillsätt sockret, lite i taget. Riv ner bittermandeln och rör ner äggvita och vatten till lagom konsistens.

Pensla bullarna med smör och grädda dem i 200° i ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Skär av locket på varje bulle. Gröp ur 1 msk bröd ur bottenbullen. Fyll hålet med mandelblandningen och spritsa över grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker! Servera!

Bullarna kan frysas ofyllda och fyllas vid ett senare tillfälle!

 

Kär Kycklingfavorit!

Monika Ahlberg

Igår lagade jag en kär gammal kycklingfavorit!

Parmalindad kycklingfilé i balsamicosås ur min bok ”Monikas buffémat” som kom ut 2002. Jisses så fort tiden går!

Kyckling parmalindad i balsamicosås

En underbart god och lättlagad rätt! Dessutom förträfflig att laga åt många!

Räds inte för de många vitlöksklyftorna, de blir milda och fina då de ugnsbakad och gifter sig lyckligt med såväl rosmarinen som balsamicoskyn!

Servera den goda kycklingen med ris, risotto, ugnsbakade potatisklyftor eller vad ni är sugna på. Allt passar bra till!

PARMALINDAD KYCKLINGFILÈ MED BALSAMICOSÅS, 10 Personer

Kycklingfilè är den perfekta bjudmaten. Det känns lite lyxigt men är inte alltför dyrt även till många gäster. Det är också svårt att misslyckas med tillagningen. Köttet är alltid mört och fint.

10 kycklingfiléer

10 skivor (eller 5 om de är mycket stora) inte alltför tunna skivor parmaskinka

1 kruka rosmarin

15 vitlöksklyftor

3 lagerblad

3/4 dl olivolja av god kvalitét

3/4 dl balsamvinäger

2 msk smör

Örtsalt och nymalen svartpeppar

Repa några kvistar av rosmarin och strö ut över kycklingfiléerna. Linda en parmaskinka runt varje kycklingfilé. Placera paketen i en ugnsfast form tillsammans med skalade vitlöksklyftor och lagerblad.

Vispa ihop olivolja och balsamvinäger. Häll över kycklingen. Klicka ut smöret, salta och peppra.

Stick till sist in lite kvistar av rosmarin lite här och var. Sätt in fatet i knappt 200° i c:a 25-30 minuter. Stek den inte för länge, då mister kycklingen sin saftighet.

 

 

Mathantverk och ambassadörer!

Monika Ahlberg

Som ni vet är jag en stolt ambassadör för Eldrimner!

Att verka för att Svenskt mathantverk ska få ta plats och kosta är en ynnest!

Och en ännu mera ynnest är att senaste ambassadörsträffen var hos mig på Thielska Galleriet!

Och om detta skulle jag kunna skriva en hel roman men jag låter bilderna tala för sig själva.

Titta och njut av Svenskt mathantverk när det är som bäst!

Rotfrukter, betor och rötter i alla färger och former!

Rotfrukter mathantverkare

Rödkål och rödlök som senare blir till en delikatess med smör, honung och persilja!

Rödkål och rödlök

rödkål och persilja

Fiskar, rökta efter såväl konstens regler som fantasins!

Mathantverk fiskar

Korvar och fårfiol!

Mathantverk korv och fårfiol

Charkuterier, lufttorkat!

Mathantverk charkuterier

Ostar, såklart!

Och många är bättre än de franska!

Mathantverk ostar

Mera ostar och bröd!

Bröd som ju numera blivit ett sätt att känna av kvaliteten på bageriet!

Mathantverk ostar och bröd

En underbar dag och kväll med mina kära vänner och kolleger!

Jag avslutar med en bild på min ambassadörskollega Carl-Jan som gick i taket av lycka över såväl miljön som maten!

Carl-Jan

Men ej att förglömma, er hantverkare som var där och bjöd oss på fin fina produkter!

Och systrarna Brydling (även de ambassadörskolleger), Gud vad ni är goa!

Mats-Eric (också ambassadörskollega), klok, envis och kan allt om alla gifter!

Och Sebastien, fransosen som yppat ett bra uttryck: De som inte tycker om mitt bröd tycker heller inte om mig!

Tusenkonstnären Björn. Du är som ett fyrverkeri!

Och sist men inte minst, Arvid!

Arvid, direktimporterad från högsätet i Jämtland som tillsammans med mig skulle få upp allt på bordet, fixa till knorren och se till att allt fungerade!

Tack Arvid!

Det var du som gjorde det!