Årets matbluff är korad – fel grej vann!

24 januari 2018 Skriv en kommentar
Allmänt / Mat

Utmärkelsen Årets matbluff går i år till Polaricas Kronhjortskav, på grund av att kronhjortarna alls inte gått omkring och betat i Lappland utan på en farm i Nya Zeeland. Själv kan jag tänka mig större matbluffar än så.

Detta är alltså Årets största matbluff när svenskarna själva fått rösta.

Konsumentföreningen Äkta Vara har för tredje gången korat den mest vilseledande matprodukten. Alla kan nominera varor, en jury utser fem finalister och sedan får alla som vill rösta. I år var det över 15.00o som röstade fram Årets Matbluff.

När svenska folket får rösta så är det kronhjortskav från Polarica Wild Food som är den värsta matbluffen man kan tänka sig. Är det då inte hjortskav i förpackningen, tänker jag genast? Jo det är det men den är inte ”vild” och inte från de lappländska marker som skymtar på förpackningen. Istället är det kött från kronhjortar som fötts upp på farm i Nya Zeeland. Det står i innehållsförteckningen.

Här är hela motiveringen:

”Långt ifrån renskav”
Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.
Det är faktiskt hjortkött!

För mig kommer det mer som en överraskning att det faktiskt är hjortskav rakt igenom, inte utblandat med andra djur. Att de använt en bild på en sten och lite ljung på förpackningen gör det inte till något jättebedrägeri i mina ögon. Men se där så olika man tänker!

Ica Basics pressade citron innehåller 10% citron.
Ica Basics pressade citron innehåller 10% citron.

Jag tycker att det är en mycket större matbluff att sälja en plastcitron med bara tio procent citronjuice i som Ica Basic gör, men den kom först på fjärde plats i omröstningen. Enligt Äkta Varas egen granskning innehåller alla andra märken enbart citronjuice, ibland med konserveringsmedel. Men i den här är mest vatten, konserveringsmedel och citronsyra för att få upp syran. Citronsyra görs inte längre av citron utan framställs genom att sockerhaltig lösning tillsammans med svartmögel bildar syran. (Tydligen var det fel i pressmeddelandet och citronen kom på tredje plats.)

Röstresultat

  1. Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.
  2. Kockens Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster.
  3. Ica Basic Citron, 3 418 röster.
  4. Banderos Dip sauce guacamole style, 2 833 röster.
  5. Kiviks musteri Smultron bärdryck, 2 216 röster.

Här kan du läsa mer om alla nominerade varor 2017/2018

Tidigare ”vinnare” av utmärkelsen Årets Matbluff:

2016: Eriks Bearnaise Tryffel

2015: Valios laktosfria Kefir, som också såldes billigare i det vanliga sortimentet.