Bästa gäddquenellen finns på Bistro Jarl

14 maj 2014 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck / Krog / Mat

De har fyra champagner på glas på Bistro Jarl.
De har fyra champagner på glas på Bistro Jarl. Husskumpa är härligt brödiga Louise Roederer Brut Premier, 145 kr/glas.

 

Bistro Jarl har fräschat upp lokalen och vill att det ska vara ett ställe där middagen naturligt går över till nattliv i baren. Krögaren Per Nordlind vill också understryka det franska temat och göra det ändå tydligare.

Jag har aldrig förr ätit på Bistro Jarl. Här har jag glidit in på en drink när Riche, tvärs över gatan, blivit för trångt eller högljutt. Jag har alltid fått bra service och alltid trivts här. Ändå är det inte ett ställe jag kommer ihåg att gå till. Men så hänger jag sällan just i dessa kvarter, långt ner på Birger Jarlsgatan.

Nu är vi i alla fall bjudna på en trevlig presslunch där Per Nordlind förklarar vad som skett med lokalen och menyn. Ljusare väggar och speglar gör att lokalen känns luftigare. Annars är det nog sig ganska likt. Trivsamt och lagom tjusigt.

Queneller med kräftsås och pilaffris på Bistro Jarl.
Queneller med kräftsås och pilaffris på Bistro Jarl.

 

Per Nordlind vill hylla superkocken Fernand Point som hade sina tre Michelin-stjärnor i hela 53 år. Efter hans recept har de skapat de godaste gäddqueneller jag någonsin ätit! Så fluffiga och lätta. Som en härlig, lagom salt och fiskig mousse. Jag har ätit samma rätt i Lyon och varit mycket besviken på de mjöliga tunga jätteklumpar jag fått på tallriken. De här är precis tvärtom. Och kräftsåsen… Precis lagom salt och med fyllig skaldjurssmak. Tack och lov får man genast in en extra såssnipa. Allt går åt!

Fernand Point. Kocken som lärde upp Paul Bocuse och hade tre stjärnor i 53 år!
Fernand Point. Kocken som lärde upp Paul Bocuse och hade tre stjärnor i 53 år. 

 

Profitteroll med vanlijglass och varm chokladsås.
Profitteroll med vanlijglass och varm chokladsås.

 

Menyn innehåller få men bra och lockande rätter, olika prisnivåer, men ändå på den dyrare skalan. (Quenellerna kostar 235 kronor.)

När ska man gå hit? Precis efter löning med sina frankofila vänner som är här på besök från Luleå (till exempel). Urtrevlig lokal. Bra musik. God mat och fantastiska viner. När man vill känna sig klassiskt fin och få väldigt bra service.

Vad får man inte missa: Är man intresserad av sprit ska man smaka på Eau de Vie från Maison J Colombier, med päron som vuxit rakt in i flaskan. Jag skulle gärna se trädet när alla flaskorna hänger där. Men tills vidare får jag nöja mig med en liten och naggande god digestif!

Digestif med päron på Bistro Jarl.
Digestif med päron på Bistro Jarl.