Ölfest 20-31 maj med Brooklyn Brewery Mash

Malin Turunen

 

För andra året i rad kommer Brooklyn Brewery Mash Till Stockholm.

För andra året i rad kommer Brooklyn Brewery Mash Till Stockholm.

Grattis alla ölälskare i Stockholm! Nu kommer Brooklyn Brewery Mash tillbaka för att förgylla tillvaron för ölintresserade. Den långa veckan inleds den 20 maj och förutom Stockholm gästar turnén sex amerikanska städer och London.

Missa inte chansen att använda uttrycken ”tap attack” då Marie Laveaus öllista utökas med många öl som man inte tidigare kunnat dricka i Sverige. Det är en så kallad ”tap takeover”… Ja ni hör ju? Man måste dit.

Här kommer programmet och en länk till biljetterna.

OBS! Fri entré till alla tap-takover events. Just det. Det är tap attacsarna.

 

Onsdag 20 maj – torsdag 21 maj 2015

Marie Laveau <3 Brooklyn

• Vad och vem: En tvådagars “tap attack” som innehåller en massiv öllista, bland

annat med många flaskor och fatöl som aldrig tidigare har gått att finna i Sverige.

Klassisk barmat serveras båda kvällarna men med en särskild Brooklyn-touch,

och med flera goda öltips för varje rätt. På Little Quarter bjuds det på ölcocktails

och signatur-is för att fira den framstående Brooklynrapparen Biggie Smalls

födelsedag.

• Var: Marie Laveau, Hornsgatan 66, Stockholm

• När: Börjar klockan 17.00 båda dagarna

 

Lördag 23 maj 2015

MASH BASH

• Vad och vem: Veckan kickstartar med en fest i sann Mash-tour anda där det

bjuds på livemusik, massor av öl och mycket mer. Kvällens artister är XOV,

Beldina, Julia Vero. TiLLy, Dotter och Canvas. DJs: Klubb Femtastic (Johanna

Ritscher, Eka Scratch & DJ Neyney).

• Var: Debaser Medis, Medborgarplatsen 8, Stockholm

• När: Börjar klockan 20.00 (Gratisbiljetter hämtas här)

 

Söndag 24 maj 2015

Mash Brunch på Urban Deli

• Vad och vem: En härlig söndagsbrunch på Urban Deli som erbjuder goda

frukost- och lunchrätter samt möjlighet att prova nya ölsorter. Det blir även

utlottning av Mash-biljetter för alla events under Stockholm Mash.

• Var: Urban Deli, Nytorget 4, Stockholm

• När: Börjar klockan 11.30

 

Tisdag 26 maj 2015

Brooklyn Ha Ha

• Vad och vem: Brooklyn Ha Ha ger plats på scen för flera framstående stand uptalanger

från såväl New York som Stockholm. Utöver de amerikanska komikerna

uppträder några svenska komiker, både nykomlingar och mer välkända namn. På

scenen står bland andra David Sundin, Yemi Afolabi, Elinor Svensson och Albin

Olsson. Fler komiker tillkommer.

• Var: Debaser Strand, Hornstulls Strand 4, Stockholm

• När: Dörrarna klockan 19.00 (fritt inträde)

 

Onsdag 27 maj 2015

State of Craft Beer

• Vad och vem: En diskussion på Akkurat ledd av Brooklyn Brewerys

medgrundare Steve Hindy tillsammans med Mikael Dugge Engström, grundare av

Dugges Ale- och Porterbryggeri, Darren Packman, grundare av BeerSweden.se

och Beer Studio, Johan Lenner, grundare av Portersteken samt Mattias

Grundström, AGM (Alkoholgranskningsmannen).

• Var: Akkurat, Hornsgatan 18, Stockholm

• När: Eftermiddag (exakt tid meddelas senare)

 

Torsdag 28 maj 2015

Animation Block Party

• Vad och vem: En amerikansk filmfestival för animerad film som har som mål att

lyfta fram alla animationsgenrer. Filmer skapade av världens främsta oberoende,

professionella men även studerande filmskapare visas. Animation Block Party,

grundat av Casey Safron, sammanför de bästa animatörerna från Brooklyn och

Stockholm. Festivalen bjuder både på filmvisning och frågestund för publiken.

Lokala animatörer representeras av Jacob Stålhammar, Sara Overödder och

Cinematic.

• Var: BioRio, Hornstulls strand 3, Stockholm

• När: Dörrarna öppnar klockan 18.00 (biljetter: meddelas senare)

 

Torsdag, 28 maj 2015

Tap Attack på Oliver Twist

• Vad och vem: Brookly Brewery tar over Oliwer Twist vilket ger möjlighet att

komma över många ovanliga ölsorter som K is for Kriek och I Wanna Rye It, plus

Brooklynfavoriter som Dry Irish Stout and Blast! IPA.

• Var: Oliver Twist, Repslagargatan 6, Stockholm

• När: Börjar klockan 18.00

 

Torsdag, 28 maj 2015

Tap Attack på Oliver Twist

• Vad och vem: Brookly Brewery tar over Oliwer Twist vilket ger möjlighet att

komma över många ovanliga ölsorter som K is for Kriek och I Wanna Rye It, plus

Brooklynfavoriter som Dry Irish Stout and Blast! IPA.

• Var: Oliver Twist, Repslagargatan 6, Stockholm

• När: Börjar klockan 18.00

 

Fredag 29 maj 2015

Color Feast

• Vad och vem: En middag för alla sinnen som utforskar hela spektrat av ljus,

smaker och ljud samt öl från Brooklyn Brewery. Brooklyn Brewerys kock

Andrew Gerson och matkonstnär/designer Emilie Baltz, samarbetar i år med Rolf

Köks chefskock Janne Holopainen, och serverar en matupplevelse utöver det

vanliga.

• Var: Delight Studios, Heliosgatan 13, Stockholm

• När: Börjar klockan 19.00 (biljetter 560 SEK)

Brooklyn Nights

• Vad och vem: Morfar Ginko tas över i dubbel bemärkelse, av slagkraftiga hip

hop-rytmer på bottenvåningen av svenska DJ-kollektivet Gärigheter, samtidigt

som Brooklyn-sonen Octo Octa och Sveriges Matt Karmil och Kornel Kovacs

fyller dansgolvet på övervåningen med den bästa house-musiken de har att

erbjuda.

• Var: Morfar Ginko, Swedenborgsgatan 13, Stockholm

• När: Börjar klockan 21.00

 

Söndag 31 maj 2015

Summer Soleil: A Brooklyn Fiesta

• Vad och vem: En fiesta på Brooklyns systerbryggeri Nya Carnegie. Kocken

Andrew Gerson samarbetar med Nya Carnegies kock Billy White och hans team

för att skapa en perfekt inramning för att fira nylanseringen av NCB:s öl Soleil.

Det serveras tacos, helstekt gris och flera olika ölsorter från både Brooklyn och

Stockholm.

• Var: Nya Carnegiebryggeriet, Ljusslingan 15, Stockholm

• När: 14.00 -17.00 (biljetter 250 SEK)

 

Köttfärs från Hälsingestintan

Malin Turunen
Köttfärs i rullpack från Hälsingestintan.

Köttfärs i rullpack från Hälsingestintan.

Den nya hängmörade köttfärsen från Hälsingestintan är hållbar på flera sätt. Förpackad i rullpack, helt utan kontakt med syre håller den i hela 16 dagar!

Jag och min man gjorde en låååååång inventering av Kvantum Sickla och kollade både vad som hänt med den asiatiska hyllan och var man kunde finna denna köttfärs. Den skulle ha legat bland den övriga köttfärsen men den var slutsåld sedan samma dag den kom in. På förpackningen kan man förutom vilken gård djuret slaktats på se en bild på Britt-Marie Stegs, vd:n som fick Allt om Mat:s Stora matpris 2014 för sitt jobb med etisk uppfödning och slakt.

På denna hängmörade färs gör man helt magiskt goda burgare. Skär bara av den i 3 cm tjocka skivor och platta ut, salta och peppra utanpå, håll inte på mer än nödvändigt med färsen. Priset är ca 120 kr kilot.

Här kommer en parentes:

Angående den asiatiska hyllan på Kvantum i Sickla är den uppdelad i två helt olika delar. Den man ser direkt när man kommer in till höger om frukt och grönt som tycks vara köpt av Blue Dragon och några andra stora märken. Lite av Icas egna chilisås står där också. Sedan den andra delen som ligger skymd till vänster bakom väggen där man kommer in, där man förr hittade de amerikanska produkterna, som nu finns mitt emot de asiatiska till höger. Här finns de billigare glasnudlarna och de direktimporterade varorna. Ja lite så tycks det vara nu, bara så ni vet!

Istället för Vim – Cif

En städpatrull som man inte kan säga nej till.

En städpatrull som man inte kan säga nej till.

Jag har en fäbless både för starka rengöringsmedel och för husmorstips som att använda ättika och citron när man städar. Men en sak som jag tycker tarvar en crème är diskbänken. Känn er fria att komma med andra tips och råd!

För var det Vim som gällde. Men så helt plötsligt fungerade deras crème mycket sämre. Till min glädje ryckte Cif:s städpatrull ut och visade mig varför. Namnet Vim är nu köpt av annat företag och Cif har kvar rätt recept på crèmen som fungerar precis lika bra som förut.

I går gick jag an med Cif:s andra produkter för glas, badrum och kök och de fungerade alla helt utmärkt. Det blev väl inte riktigt lika rent som när de här tjejerna varit där, men nästan!

Proffs på städning.

Proffs på städning.

Bubbelveckor på Viking Line

Malin Turunen
Ett glas bubbel före maten.

Ett glas bubbel före maten.

I Viking Lines à la carte-restauranger serveras under hela maj en mycket prisvärd bubbelmeny komponerad av Ålands stolthet, kocken Michael Björklund och finska champagne‐ och vinkonnässören Essi Avellan.

Vi fick äta menyn på Helsingforsfartyget Mariella som legat på varvet i Landskrona för en ombyggnation. Bland mycket annat har skeppet fått två nya restauranger, Plate Social Dining och Ocean Grill. Men glädjande nog känner man igen sig i den vackra à la carte-restaurangen som bara fått en ansiktslyftning.

Trerättersmenyn kostar 350 kronor och champagnepaketet till det, 248 kronor. Otroligt prisvärt! Men det finns även ett mousserande vinpaket för 138 kronor.

Menyn.

Menyn.

Skummande skaldjurssoppa med halstrad pilgrimsmussla och dillcrème samt krutonger.

Skummande skaldjurssoppa med halstrad pilgrimsmussla och dillcrème samt krutonger.

 

Halstrad gös med kajplöksås och örtslungade rotsaker samt ärtcrème.

Halstrad gös med kajplöksås och örtslungade rotsaker samt ärtcrème.

 

Lättfrusen mjölkchokladmousse med hallon och kinuski.

Lättfrusen mjölkchokladmousse med hallon och kinuski.

Till förrättssoppan fick vi Tattinger Prélude Grands Crus Brut NV, till gösen Laurent Perrier Cuvée Rosé och till desserten Piper Heidsieck Sublime.

Tom Laaksonen har tävlat med finska kocklandslaget men är nu anställd av Viking Line.

Tom Laaksonen har tävlat med finska kocklandslaget och är nu anställd av Viking Line.

Grillnyheter från Scan och Lithells

Malin Turunen
Så här fint var det innan vi skulle grilla.

Så här fint var det innan vi skulle grilla.

 

Lagom till grill. Kallt som satana.

Lagom till grill. Kallt som satana.

Äntligen grillafton! Man tänker sig solen, ett glas i handen, sitta på varma trätrappan och vänta på en perfekt glöd. Istället blir plötsligt himlen mörk, det blir nästan storm och kolen bara tycks försvinna i vinddraget. Men skam den grillare som ger sig! Vi testade några nyheter från Scan och Lithells.

Från Lithells kommer några extrarökta korvar: chorizo, kabanoss och grillkorv. Kabanossen är extra alspånsrökt och chorizon är extra bokspånsrökt, båda håller en köttmängd på 71 %. Båda rejäla vuxenkorvar som får bra betyg av min korvälskande man, men som inte faller mig på läppen, delvis för att jag inte tycker om vitlökskryddad korv.

Den betydligt mesigare grillkorven är också bokspånsrökt och påminner inte så lite om finsk bastukorv, det vill säga helt i min smak. Vill man inte lägga den i folie och slänga den på bastustenarna så kan man lika gärna steka den i slantar till brunchen. En barnvänlig och lättgillad korv som man själv kan krydda upp med finsk sinappi! Korvarna kostar 37.50 för ett paket, 500-570 gram.

Från Scan kommer några nyheter att lägga på grillen. De jag tyckte lät mest spännande var två inom ”slow-cooked”-kategorin, där har köttet tillagats på låg temperatur i 10 timmar och behöver bara värmas på grillen för att få fin yta.:

Kamben koreansk BBQ: Jag vet inte riktigt hur de tänker sig koreansk kryddning, men det här köttet kändes mest mesigt. Tyvärr! Eftersom vi hade höga förhoppningar och älskar koreansk mat. Det ska smaka ingefära chili och paprika, men det var bara för lite av allt. Våga brassa på lite mera tycker vi. Lätt att lyckas med på grillen dock då de fick fin karamelliserad yta. Pris 129 kr/kg.

Kalvribbs smokey tomato: OJojoj!!!! Här har scan riktigt lyckats! Jag som inte ens brukade gilla att gnaga på ben. Dessa kommer jag absolut att köpa igen. Köttigare än de koreanska och med dubbelt så mycket smak. Riktigt bra fruktig tomatsmak, svag hetta från chipotle och precis lagom rökighet. också dessa extremt lätta att lyckas med då de bara ska värmas och få en karamelliserad yta. Pris 149 kr/kg.

 

 

Middag med Yotam Ottolenghi

Malin Turunen
Jag och Yotam Ottolenghi på Restaurangakademien.

Jag och Yotam Ottolenghi på Restaurangakademien. I London driver han tre delis och krogen Nopi.

När londonbaserade kocken Yotam Ottolenghi gjorde ett kort gästspel i Stockholm fick jag för första gången prova på hans innovativa matlagning. Här står grönsakerna i fokus – på riktigt!

Jag har gnällt om detta tidigare, att det kan kännas lite drygt att få höra att ”det är den långbakade blomkålen som står i fokus” när man lägger en Waguybiff intill och jag ska betala 320 kronor.

Så här såg Yotams meny ut:

meny

 

Nu stämde den inte till fullo men ändå. Det var mest grönsaksrätter, en torsk- och en rådjursrätt. Alla med spännande smakkombinationer som jag inte ätit tidigare. Den absolut godaste rätten finns med i nya boken Plenty More och heter Kadaifi-nästen med aubergine och salsa på röd paprika. Det såg ut som små nystan av änglahår, men det var tydligen sådan spunnen filodeg som man ofta ser på baklava. Förutom aubergine var det pecorino, ricotta och persilja i mitten av bollarna. De påminde mig om kroppkakor!

En riktig comfort food-rätt som han bjöd på var torskkakor i tomatsås. Så mustig sås och så fluffiga vita fiskkakor. Han jämförde dem med våra fiskbullar!!! Som han tydligen åt här på bilsemester då han var tio år. Han måste helt ha glömt bort hur burkfiskbullarna smakar, men säkert finns det ju någon som också ser dem som tröstemat?

Han mixar och trixar och tycks knappt hålla något för heligt men när det kommer till hummus är allt annorlunda, där får man inte komma dragandes med några nya idéer.

– Den ska vara gjord på tahini från mellanöstern. Europeisk duger inte. Och när jag ser hummus baserad på olivolja blir jag bara arg, säger Yotam Ottolenghi.

När vi undrar om skillnaden får vi genast smaka på den Tahini som han haft med sig av märket Al Arz. Den liknar ingen Tahini jag tidigare smakat. Len och fin rostad sesamsmak.

– Jag brukar ta den på mackor istället för jordnötssmör, säger Yotam Ottolenghi.

Tahini från Israel.

Tahini från Israel.

Tack och lov kom just Sevan med en ny variant på sin Tahini, och den liknar denna ganska mycket.

Man förstår att man är upptagen med att äta och förstå vad man äter när man helt glömmer bort att ta bilder! Lagom till desserten kom kameran fram. Det är en marängrullad med rosenvatten. Väldigt parfymig men lätt nedslinkande…

Desserten: Marängrullad med rosenvatten.

Desserten: Marängrullad med rosenvatten.

 

Frukost från Eggs Inc.

Malin Turunen
En äggfrukost från Eggs Inc.

En något lurvig bild på min äggfrukost från Eggs Inc.

Trots min fäbless för ägg och äggrätter har det dröjt ända tills i morse innan jag tog mig till äggstället Eggs Inc. som drivs av toppkocken Andreas Hedlund.

Efter de obligatoriska fotografierna på körsbärsträd i blom i Kungsträdgården är man ganska nära stället i hörnet på Regeringsgatan/Kocksgränd. I en liten Foodcourt har de det gula hörnet med den trevligaste och mest energiska tjejen bakom disken, som bara hon skulle göra stället värt ett återbesök.

Jag var rejält hungrig och landade på äggröra med bacon (49 kr) och ett äggägg med kalkon och ost (19 kr), samt ett glas apelsinjuice (15 kr). Notan landade alltså på 83 kronor.

Tillbaka på jobbet försökte jag först äta äggröran ur den pappkartong den kommer i, men nä. Det funkar inte riktigt för mig. Jag är väl något av en snorkfröken, men jag får erkänna att jag har svårt att äta på papp. På en tallrik varsamt värmd i mikron smakade äggröran mycket bra! Baconet var rejält krispigt och äggägget var en fin liten nyhet. Det är precis en sådan rätt som jag skulle köpa lite nu och då när blodsockerfallet kommer som ett blixtnedslag. Nu känner jag mig lite hänvisad till varmkorv, bananer och kexchoklad (Nej jag vill inte äta kvarg.) när det ska gå fort och ingen annan vill äta. Äggägg skulle vara perfekt!!

Allt som allt kan jag absolut tänka mig att handla där igen även om äggröran för 50 spänn kändes lite snål i storleken. Jag skulle gärna gå dit och testa deras tortilla. Och köpa på mig några äggägg.

Allt blir bättre och godare serverat på tallrik!

Allt blir bättre och godare serverat på tallrik!

 

Bästa bemötandet fick jag av den här strålande tjejn på Eggs Inc! en bra start på dagen.

Bästa bemötandet fick jag av den här strålande tjejn på Eggs Inc. En bra start på dagen!

Fira internationella Sauvignon Blanc-dagen!

Malin Turunen
I dag firas Internationella Sauvignon Blanc-dagen. Jag hoppas att det inte gått någon förbi?

I dag firas Internationella Sauvignon Blanc-dagen. Jag hoppas att det inte gått någon förbi?

Jag älskar Sauvignon Blanc för det mesta. Både från Nya Zeeland, Australien och Frankrike. Jag är inte så petig trots att de skiljer sig åt rätt ofantligt. 

De från NZ och Australien brukar vara ganska galet fruktiga med toner av ananas och persika, medan de från Frankrike håller lägre och stramare profil. När jag hade nöjet att besöka lite olika vinhus i Nya Zeeland var det mest Sauvignon Blanc och Riesling jag ville prova, medan mannen gick all in på Pinot Noir.

Det här är första gången jag fick nys om SB-dagen, men jag kommer givetvis inte missa ett tillfälle att fira. Tydligen är det sjätte året den firas.

Det var vinhuset Matua på Nya Zeeland som 1969 planterade druvan mot allas rekommendationer. I dag är 86% av allt vin som exporteras från Nya Zeeland gjort av Sauvignon Blanc. Inte konstigt att de vill fira!

Vill du testa Matua Organics finns det på Systembolaget för 100 kr. Beställningsnummer 3031.

Matua Organic 2014, Marlborough, Nya Zeeland.

Matua Organic 2014, Marlborough, Nya Zeeland.

Nya dillsnapsar från Danmark

Malin Turunen
Nya snapsar från Den ny Spritfabrik.

Nya snapsar från Den ny Spritfabrik.

Från Den nye spritfabrik i Danmark kommer akvaviterna, D Argentum och D Aurum, i väldigt fina flaskor. Båda är kryddade med dill och den mörkare har legat på ekfat.

Vi testade först den vita, D Argentum. Den doftar rent och lite sött av dillkrona, smaken är len och mild och gott dillig. Den skulle passa utmärkt till klara sillar, kräftor, inkokt lax med dillsås och mycket annat. Eftersmaken påminner lite om dillchips. Den har en viss sötma och ingen beska alls. På flaskan står det att man ska testa den i cocktails istället för gin. Det har vi dock inte gjort – ännu. Jag är en dillälskare och därför faller den här snapsen mig på läppen något oerhört. Så ren och god!

D Aurum som legat på ekfat har helt tappat doften av dill och luktar som de flesta ekfatslagrade drycker, inte alls som en akvavit. Den är diffus i smaken och med tanke på de utmärkta ekfatslagrade snapsar som kommit på sistone skulle jag inte välja just denna. Den smakar mer som något man dricker efter maten, och då fungerar den säkert utmärkt.

Båda finns i Systembolagets Beställningssortiment. D Argentum, 50 cl, 40 %, 269 kr (nr 86296). D Aurum: 50 cl, 40, 269 kr (nr 86260).

Vill du testa en ekfatslagrad snaps så tycker jag att O.P. Anderson 1ma Aquavit Limetid Edition Sherry Cask (nr 86342) för 302 kronor är ett bra val. Den passar lika bra till matjessill och råbiff som till vällagrade hårdostar.

Fira påsk med råbiff som på Oaxen

Malin Turunen
Råbiff som hos Magnus Ek.

Råbiff som hos Magnus Ek.

Inför påsk bjussade stjärnkocken Magnus Ek på Oaxen på några av sina bästa recept, matchade till snaps. Jag fick  laga favoriträtten råbiff som skulle passa till Rånäs brännvin.

I Oaxens finrestaurang Krogen hade vi utsikt över ett Stockholm i solförmörkelse. Här samlades några matjournalister, en snapsexpert och Magnus Ek för att laga mat tillsammans och prova snapsar till.

Jag skulle veva köttkvarnen. Det krävdes dock en tvågreppsfattning och gick inte så här lätt alls.

Jag skulle veva köttkvarnen. Det krävdes dock en tvågreppsfattning och gick inte så här lätt alls.

Laga och laga… allt var ju väldigt förpreppat, så jag fick steka lite fin bellaverde-broccoli i mängder med smör, mala kött i handvevad kvarn och lägga upp alla ingredienser i en – vad jag tycker – rätt så stilig hög. Helst ska köttet vara lite fryst när man mal det. Då går det lättare.

Brocoli (helst Bellaverde) steks i massor av smör. Det här är bara hälften.

Brocoli (helst Bellaverde) steks i massor av smör. Det här är bara hälften.

Här är jag i full färd med att lägga upp råbiffshögen.

Här är jag i full färd med att lägga upp råbiffshögen.

 

Snapsarna vi testade till maten.

Snapsarna vi testade till maten.

Rånäs brännvin är en snaps med citrustoner som faktiskt funkar lika bra som en digestif eller tillsammans med en chokladdessert. För att få råbiffen att matcha snapsen rev Magnus Ek rostat och rökt pomeransskal över köttet. Det kan vara svårt att få tag på men man kan ta finrivet skal från en apelsin istället.

Råbiff är en favoriträtt för mig och broccolin och brödsmulorna gav det fina crunch man vill ha till. Deras egen ”surgrädde” var grymt god, lenare och mildare än vanlig crème fraîche, och pommeransskalet tillförde mycket. Det enda jag möjligen skulle vilja tillföra är en äggula!

Här är Magnus Eks recept som jag endast delvis provlagat:

Råbiff med vitlöksstekta broccoliskott, surgrädde, lök och svart pomerans

4 personer

Dryckesrekommendation: Rånäs brännvin

 

Ingredienser

300 g malet oxinnanlår

4 msk crème fraiche

1 schalottenlök, tunt skuren och friterad krispig i 130°C varm olja

4 msk torkade brödsmulor

½ ask smörgåskrasse

1 msk gräslök

2 msk smör

200 g broccoliskott

1 vitlöksklyfta (krossad)

Smör och en skvätt rödvinsvinäger

Flingsalt och peppar

Svart pomerans (rostat rökt pomeransskal) alternativt en apelsin

 

Tillagning

Stek broccoliskotten i en stekpanna med smör och vitlök i ca 3 min, salta och avsluta med en skvätt rödvinsvinäger. Lägg broccolin på fyra tallrikar. Fördela resterande ingredienser över broccolin och strö lite flingsalt och grovmalen vitpeppar över tallrikarna. Avsluta med att riva lite svart pomerans alternativt skalet av en ¼ apelsin över rätten.