Ett litet vinsvep inför sommaren

Malin Turunen

Några vintips inför sommaren.

Semester och stugliv hägrar. Släkt och vänner på besök plus en väldigt liten kyl leder till en del box-köp. Men 2015 är också året då jag lärde mig uppskatta rosévin. Äntligen!

Brochet Facile.

Brochet Facile.

Eftersom jag tycker att Spritzer är sommarens bästa drink är det lätt att fastna i sauvignon blanc-träsket (det bästa träsket) och ett av favoriterna är ekologiska Brochet Facile, (2267) 227 kronor.

Men till den grillade kycklingen passar en chardonnay mycket bättre. Från Italien kommer två ekologiska boxviner som passar fint för långa grillkvällar.

Ekologisk chardonnay till kycklingen.

Ekologisk chardonnay till kycklingen.

Pasqua Sanzeno Chardonnay har frisk fruktig smak och toner av tropisk frukt som gör att det till och med passar till den numera oumbärliga mangosalsan (som vi äter till kycklingtacos, fisktacos med mera). Det passar också bra till grillade skaldjur och grönsaker med feta såser till, och kan matcha en liten chilihetta. Vinet finns i ordinarie sortiment och kostar 219 kronor (nr 2907).

Cabernet Merlot till de lätta kötträtterna.

Cabernet Merlot till de lätta kötträtterna.

Pasqua Sanzero Cabernet Merlot är ett lätt, fruktigt vin som passar bra till lätta kött, fläsk och kycklingrätter. Även till asiatiska köttsallader. Boxen finns som beställningsvara på Systembolaget, (nr 7530) pris 199 kronor.

 

Grand Voile.

Grand Voile.

Jag har märkt att det nu kommer roséviner som beskrivs som fruktiga eller till och med saftiga. Kanske ett tecken på att vi inte bara vill dricka blekrosa rosé från Provence? Men för den som gillar den torra eleganta stilen på rosé finns nu ännu ett att välja på. Grand Voile (70804) finns ännu så länge i beställningssortimentet för 107 kronor. Det tillverkas i byn Grimaud utanför Saint-Tropez och är på samma gång torrt och bärigt. En perfekt aperitif!

 

 

 

Enkel och god drink med Rémy Martin

Malin Turunen
Drink med Remy Martin.

Drink med Rémy Martin VSOP.

Kanske bästa sättet att locka fram sommarkänslor är att dra på elementen på max, starta en brasa och blanda sig en fräsch drink. Det är i alla fall mitt bästa tips just för tillfället.

En enkel men god klassiker är Fidel Castro, mörk rom, pressad lime och ginger ale. När jag gör den till mig själv använder jag oftast bourbon istället för rom. Då blir den mindre söt och med mera bett i.

Här är ytterligare en variant gjort på Rémy Martin VSOP. Den hamnar någonstans mellan rom och bourbon. Mjukare än bourbon men mindre söt än rom. Mycket god helt enkelt! Har du färsk mynta i trädgården så blir det gott att lägga i ett blad som du klappat lite mellan handflatorna för att få fram smaken.

Ta cirka 4 cl cognac, 1,5 cl pressad lime, is och toppa med ginger ale. Dekorera med myntablad. Kom nu sommaren!

 

Sommarens iste görs på Beefeater 24

Malin Turunen
Green Tea Cooler, en somrig och fräsch drink som inte smakar mycket gin.

Green Tea Cooler, en somrig och fräsch drink som inte smakar mycket gin.

Receptet lät bananas, lite te, massa gin, is, lime och socker. Kan det bli gott? Men ja! Det råkar bli sommarens fräschaste spa-drink. Man blir frisk inifrån av Green Tea Cooler.

(Obs ironi, jag vet att man inte blir kry av sprit. I längden.)

Green Tea Cooler

Till 10 drinkar

18 cl Sencha-te

18 cl mint-te

37 cl Beefeater 24

15 cl limejuice, färskpressad

115 g råsocker

garnering: riven muskotnöt

Gör så här:

Brygg de båda teerna var för sig. Häll över dem i tekanna och fyll på med socker. Rör tills det löst sig, häll i rikligt med is. Tillsätt sedan gin och limejuice. Ställ tekannan i kylen. Servera i glas med mycket is och garnera med färskriven muskot.

Trots den stora mängden gin smakar drinken inte alls gin. Det är svårt att sätta fingret på alla smaker, de blommar upp lite allteftersom man sippar på drinken. Och kanske låter det lite bökigt att hålla på och brygga två olika teer, men påste fungerar utmärkt! Och tänk vad coolt att ha en förberedd drink som serveras ur en tekanna när gästerna kommer! Mycket smidigt! Att ha en stor mängd is är väsentligt för att drinken ska bli god.

PS. Sencha är det gröna te man brukar få före sushin. Finns i alla matbutiker.

 

Gårdsbutiken till dörren med Gårdsbudet

Malin Turunen

 

Gårdsbudet är en ny tjänst för att få gårdsbutikernas produkter hemlevererade.

Gårdsbudet är en ny tjänst för att få gårdsbutikernas produkter hemlevererade.

Att handla direkt från bonden, bagaren, uppfödaren kan stanna vid att vara en dröm för den som inte har bil och körkort. Men bor du i Stockholm med omnejd kan du nu få hem gårdsnära varor direkt till dörren.

Det är sajten Gårdsbudet som satsar på att få ut bra producerade råvaror till folket. Här kan du beställa kött, fisk, grönsaker, mejeri och bröd. Under rubriken Skafferi finns bland annat te och müssli.

Just nu levererar Gårdsbudet till Stockholms innerstad, Lidingö, Danderyd, Djursholm, Solna, Bromma, Hägersten, Södra Hammarbyhamnen, Nacka och Enskede, men planen är att utöka leveransområdet. Allt eftersom kommer också fler produkter in på sajten. Leverans sker just nu på torsdagar, men även där är planen att utöka och köra flera dagar i veckan.

Kött från Gårdsbudet.

Kött från Gårdsbudet.

 

 

Prisvärd mexikansk brunch på Zócalo

Zócalo på Kungsbron 4 serverar en mycket prisvärd brunch.

Zócalo på Kungsbron 4 serverar en hyfsat hälsosam och mycket god brunch.

 

Burrito med äggröra och bacon.

Burrito med äggröra och bacon.

På snabbmatskedjan Zócalo testar man just nu mexikansk brunch. Än så länge finns den bara på restaurangen på Kungsbron 4, men har du en restaurang i närheten bör du tjata dig till att de börjar servera den även där.

Zócalo kallar sin matfilosofi Happy Fresh Mex – mat lagad från grunden med noggrant utvalda råvaror. Därför var det kanske ingen högoddsare att de inte hade chilaquiles på menyn, något som jag å det bestämdaste fått för mig (och längtat efter).

Chilaquiles är den mexikanska bakis/brunchrätten nummer ett. Stekta eller friterade tortillas gratineras till exempel med kyckling, chilisås och mängder av ost.

Eftersom Zócalo faktiskt vill att gästerna ska må bra av deras mat har de valt ett annat spår med sin brunch. Men inte desto mindre god!

Här friteras inget. Min frukostburrito är fullmatad med äggröra, bacon, ost och pico de gallo-salsa. Beställer du deras Brunch Plancha kommer burritos eller tacos tillsammans med en len mangosmoothie, mexican slaw, guacamole, fruktsallad, nachos och salsa plus kaffe. För 139 kronor är det en av stans mest prisvärda bruncher. Man går definitivt inte hungrig härifrån.

Mannen testade burriton med långstekt högrev och var lika nöjd med den som jag var med min baconburrito. Det finns också vegetariska alternativ.

Vill man enbart ta en burrito kostar den mellan 79-89 kronor, tacos kostar 79 och tortas, mexikanska mackor, kostar 79-89 kronor.

Är man törstig kan jag också rekommendera deras egna juicer av mango, blodapelsin eller guava.

En brunch plancha med burrito.

En brunch plancha med burrito.

 

Frukostburrito med ångkokt högrev och äggröra.

Frukostburrito med ångkokt högrev och äggröra.

Zócalos egna drycker är utmärkta törstsläckare.

Zócalos egna drycker är utmärkta törstsläckare.

 

Ett plötsligt behov av dammsugare

Malin Turunen
Handdammsugaren Athletic från Bosch.

Handdammsugaren Athletic från Bosch.

Under rubriken: Saker du inte visste att du behövde men nu inte kan leva utan hamnar en ny handdammsugare från Bosch. Den är snygg (om man gillar saker som lyser och ser ut som en robot), tar ingen plats alls och har kapacitet som en ”riktig” dammsugare.

När jag först fick nys om den funderade jag på varför man skulle behöva en. Men jag tänkte att i stora lägenheter med öppna ytor är det inte så praktiskt med gammaldags sopborste eftersom man liksom inte har någonstans at göra av med skräfset. Och ska man tömma båset i soporna så bara flyger det omkring. Kanske även en liten lägenhet kunde ha användning för den.

När jag skulle testa den tog jag först med den ut till vår stuga. Där finns el i vår sovstuga men inte i bastun och inte i det andra huset tvärs över gården. Jag har kämpat, och jag menar verkligen kämpat!! med skarvsladdar i många olika omgångar, kopplat ihop släpat över gräsmattan, burit på dammsugare för att städa upp i stugorna. Helt plötsligt var det bara att bära ut dammsugaren och köra på! Fantastisk känsla.

Den har tre lägen. Det första är mesigt och lika bra som en sop ungefär. Helt ok för smulor i köket och hundra procent bättre än de små handdammsugarna som var till för smulor men oftast inte ens klarade av det. Läge två är mer som en dammsugare och räcker för att rengöra tjocka mattor. Turboläget har samma kapacitet som en dammsugare med 2400 watt. Ju högre läge man använder desto kortare räcker batteriet, som mest håller det en timme. Det tar tre timmar att ladda det fullt igen.

Det står att den väger 3 kilo vilket är ett tecken på hur armklen jag är. Jag hade nog gissat på fem i alla fall! I början tyckte jag att den var väl tung för att lyfta omkring på. Tills jag begrep att man inte ska lyfta omkring på den. Man ska bara rulla omkring med den, även när den är avstängd är det lättare att bara rulla den efter golvet. Munstycket är platt och ganska stort och kommer åt bra, men i de lägen man brukar ta av munstycket och dammsuga med röret i vissa hörnor för att komma åt så fungerar den inte lika bra.

Munstycket är väldigt rörligt och flexibelt (tänk Gilettes nya rakhyvel) och den suger inte fast i mattor som en vanlig dammsugare. När dammbehållaren är full lyser en signal och du bara knäpper lös den och tömmer den enkelt. När du dammsugit klart är den lätt att ställa undan och tar nästan ingen plats.

Det finns många tillbehör att köpa till för den som endast har denna dammsugare men den inte är inte riktigt jämförbar med en vanlig dammsugare. Det är rätt smidigt att ha en vanlig när man dammsuger soffor och använder damm-munstycket, då vill man kanske inte bära omkring på själva apparaten. Man behöver helt enkelt båda!

Efter att ha testat Bosch Athlet har jag plötsligt kommit på en massa orsaker till varför jag behöver… minst en. Det blir en sorgens stund då jag måste lämna tillbaka den!

Priset är cirka 2800 kronor och här kan du läsa mer om Bosch Athlet.

Dammsugaren finns även i olika färger.

Dammsugaren finns även i olika färger.

 

Syrlig whiskydrink med Naked Grouse

Malin Turunen
En underbar syrlig cocktail med whisky, citron, honung och mynta.

En underbar syrlig cocktail med whisky, citron, honung och mynta.

 

På Björn Frantzéns bar Corner Club jobbar den duktiga bartendern Johan Evers. Han har tagit fram ett recept baserat på Naked Grouse och lagt upp en liten film på hur man blandar den.

Jag testade receptet här på jobbet och den fick tummen upp av alla som älskar whiskydrinkar. Så här i sommartid kan jag rekommendera att servera den i bodegaglas, on the rocks. Men bara om du har en massa is! Två isbitar gör bara drinken blaskig.

Här är receptet:

Naked and Famous
Till en drink:
4 cl The Naked Grouse
1 cl Noilly Prat
3 cl pressad citron
2 cl honungsvatten (honung utblandat med lite vatten)
1 stänk Angostura Bitters
En knippe mynta
Skaka ingredienserna med mycket is och ett knippe mynta och dubbelsila upp i cocktailglas eller servera den on the rocks. Garnera med mynta och ev lite citronskal.

 

 

Ölfest 20-31 maj med Brooklyn Brewery Mash

Malin Turunen

 

För andra året i rad kommer Brooklyn Brewery Mash Till Stockholm.

För andra året i rad kommer Brooklyn Brewery Mash Till Stockholm.

Grattis alla ölälskare i Stockholm! Nu kommer Brooklyn Brewery Mash tillbaka för att förgylla tillvaron för ölintresserade. Den långa veckan inleds den 20 maj och förutom Stockholm gästar turnén sex amerikanska städer och London.

Missa inte chansen att använda uttrycken ”tap attack” då Marie Laveaus öllista utökas med många öl som man inte tidigare kunnat dricka i Sverige. Det är en så kallad ”tap takeover”… Ja ni hör ju? Man måste dit.

Här kommer programmet och en länk till biljetterna.

OBS! Fri entré till alla tap-takover events. Just det. Det är tap attacsarna.

 

Onsdag 20 maj – torsdag 21 maj 2015

Marie Laveau <3 Brooklyn

• Vad och vem: En tvådagars “tap attack” som innehåller en massiv öllista, bland

annat med många flaskor och fatöl som aldrig tidigare har gått att finna i Sverige.

Klassisk barmat serveras båda kvällarna men med en särskild Brooklyn-touch,

och med flera goda öltips för varje rätt. På Little Quarter bjuds det på ölcocktails

och signatur-is för att fira den framstående Brooklynrapparen Biggie Smalls

födelsedag.

• Var: Marie Laveau, Hornsgatan 66, Stockholm

• När: Börjar klockan 17.00 båda dagarna

 

Lördag 23 maj 2015

MASH BASH

• Vad och vem: Veckan kickstartar med en fest i sann Mash-tour anda där det

bjuds på livemusik, massor av öl och mycket mer. Kvällens artister är XOV,

Beldina, Julia Vero. TiLLy, Dotter och Canvas. DJs: Klubb Femtastic (Johanna

Ritscher, Eka Scratch & DJ Neyney).

• Var: Debaser Medis, Medborgarplatsen 8, Stockholm

• När: Börjar klockan 20.00 (Gratisbiljetter hämtas här)

 

Söndag 24 maj 2015

Mash Brunch på Urban Deli

• Vad och vem: En härlig söndagsbrunch på Urban Deli som erbjuder goda

frukost- och lunchrätter samt möjlighet att prova nya ölsorter. Det blir även

utlottning av Mash-biljetter för alla events under Stockholm Mash.

• Var: Urban Deli, Nytorget 4, Stockholm

• När: Börjar klockan 11.30

 

Tisdag 26 maj 2015

Brooklyn Ha Ha

• Vad och vem: Brooklyn Ha Ha ger plats på scen för flera framstående stand uptalanger

från såväl New York som Stockholm. Utöver de amerikanska komikerna

uppträder några svenska komiker, både nykomlingar och mer välkända namn. På

scenen står bland andra David Sundin, Yemi Afolabi, Elinor Svensson och Albin

Olsson. Fler komiker tillkommer.

• Var: Debaser Strand, Hornstulls Strand 4, Stockholm

• När: Dörrarna klockan 19.00 (fritt inträde)

 

Onsdag 27 maj 2015

State of Craft Beer

• Vad och vem: En diskussion på Akkurat ledd av Brooklyn Brewerys

medgrundare Steve Hindy tillsammans med Mikael Dugge Engström, grundare av

Dugges Ale- och Porterbryggeri, Darren Packman, grundare av BeerSweden.se

och Beer Studio, Johan Lenner, grundare av Portersteken samt Mattias

Grundström, AGM (Alkoholgranskningsmannen).

• Var: Akkurat, Hornsgatan 18, Stockholm

• När: Eftermiddag (exakt tid meddelas senare)

 

Torsdag 28 maj 2015

Animation Block Party

• Vad och vem: En amerikansk filmfestival för animerad film som har som mål att

lyfta fram alla animationsgenrer. Filmer skapade av världens främsta oberoende,

professionella men även studerande filmskapare visas. Animation Block Party,

grundat av Casey Safron, sammanför de bästa animatörerna från Brooklyn och

Stockholm. Festivalen bjuder både på filmvisning och frågestund för publiken.

Lokala animatörer representeras av Jacob Stålhammar, Sara Overödder och

Cinematic.

• Var: BioRio, Hornstulls strand 3, Stockholm

• När: Dörrarna öppnar klockan 18.00 (biljetter: meddelas senare)

 

Torsdag, 28 maj 2015

Tap Attack på Oliver Twist

• Vad och vem: Brookly Brewery tar over Oliwer Twist vilket ger möjlighet att

komma över många ovanliga ölsorter som K is for Kriek och I Wanna Rye It, plus

Brooklynfavoriter som Dry Irish Stout and Blast! IPA.

• Var: Oliver Twist, Repslagargatan 6, Stockholm

• När: Börjar klockan 18.00

 

Torsdag, 28 maj 2015

Tap Attack på Oliver Twist

• Vad och vem: Brookly Brewery tar over Oliwer Twist vilket ger möjlighet att

komma över många ovanliga ölsorter som K is for Kriek och I Wanna Rye It, plus

Brooklynfavoriter som Dry Irish Stout and Blast! IPA.

• Var: Oliver Twist, Repslagargatan 6, Stockholm

• När: Börjar klockan 18.00

 

Fredag 29 maj 2015

Color Feast

• Vad och vem: En middag för alla sinnen som utforskar hela spektrat av ljus,

smaker och ljud samt öl från Brooklyn Brewery. Brooklyn Brewerys kock

Andrew Gerson och matkonstnär/designer Emilie Baltz, samarbetar i år med Rolf

Köks chefskock Janne Holopainen, och serverar en matupplevelse utöver det

vanliga.

• Var: Delight Studios, Heliosgatan 13, Stockholm

• När: Börjar klockan 19.00 (biljetter 560 SEK)

Brooklyn Nights

• Vad och vem: Morfar Ginko tas över i dubbel bemärkelse, av slagkraftiga hip

hop-rytmer på bottenvåningen av svenska DJ-kollektivet Gärigheter, samtidigt

som Brooklyn-sonen Octo Octa och Sveriges Matt Karmil och Kornel Kovacs

fyller dansgolvet på övervåningen med den bästa house-musiken de har att

erbjuda.

• Var: Morfar Ginko, Swedenborgsgatan 13, Stockholm

• När: Börjar klockan 21.00

 

Söndag 31 maj 2015

Summer Soleil: A Brooklyn Fiesta

• Vad och vem: En fiesta på Brooklyns systerbryggeri Nya Carnegie. Kocken

Andrew Gerson samarbetar med Nya Carnegies kock Billy White och hans team

för att skapa en perfekt inramning för att fira nylanseringen av NCB:s öl Soleil.

Det serveras tacos, helstekt gris och flera olika ölsorter från både Brooklyn och

Stockholm.

• Var: Nya Carnegiebryggeriet, Ljusslingan 15, Stockholm

• När: 14.00 -17.00 (biljetter 250 SEK)

 

Köttfärs från Hälsingestintan

Malin Turunen
Köttfärs i rullpack från Hälsingestintan.

Köttfärs i rullpack från Hälsingestintan.

Den nya hängmörade köttfärsen från Hälsingestintan är hållbar på flera sätt. Förpackad i rullpack, helt utan kontakt med syre håller den i hela 16 dagar!

Jag och min man gjorde en låååååång inventering av Kvantum Sickla och kollade både vad som hänt med den asiatiska hyllan och var man kunde finna denna köttfärs. Den skulle ha legat bland den övriga köttfärsen men den var slutsåld sedan samma dag den kom in. På förpackningen kan man förutom vilken gård djuret slaktats på se en bild på Britt-Marie Stegs, vd:n som fick Allt om Mat:s Stora matpris 2014 för sitt jobb med etisk uppfödning och slakt.

På denna hängmörade färs gör man helt magiskt goda burgare. Skär bara av den i 3 cm tjocka skivor och platta ut, salta och peppra utanpå, håll inte på mer än nödvändigt med färsen. Priset är ca 120 kr kilot.

Här kommer en parentes:

Angående den asiatiska hyllan på Kvantum i Sickla är den uppdelad i två helt olika delar. Den man ser direkt när man kommer in till höger om frukt och grönt som tycks vara köpt av Blue Dragon och några andra stora märken. Lite av Icas egna chilisås står där också. Sedan den andra delen som ligger skymd till vänster bakom väggen där man kommer in, där man förr hittade de amerikanska produkterna, som nu finns mitt emot de asiatiska till höger. Här finns de billigare glasnudlarna och de direktimporterade varorna. Ja lite så tycks det vara nu, bara så ni vet!

Istället för Vim – Cif

En städpatrull som man inte kan säga nej till.

En städpatrull som man inte kan säga nej till.

Jag har en fäbless både för starka rengöringsmedel och för husmorstips som att använda ättika och citron när man städar. Men en sak som jag tycker tarvar en crème är diskbänken. Känn er fria att komma med andra tips och råd!

För var det Vim som gällde. Men så helt plötsligt fungerade deras crème mycket sämre. Till min glädje ryckte Cif:s städpatrull ut och visade mig varför. Namnet Vim är nu köpt av annat företag och Cif har kvar rätt recept på crèmen som fungerar precis lika bra som förut.

I går gick jag an med Cif:s andra produkter för glas, badrum och kök och de fungerade alla helt utmärkt. Det blev väl inte riktigt lika rent som när de här tjejerna varit där, men nästan!

Proffs på städning.

Proffs på städning.