Höstens tillbehör – ölbräserad lök

Malin Turunen
Ingredienser till Pontus Frithiofs bästa hösträtt.

Ingredienser till Pontus Frithiofs bästa hösträtt.

 

Om det inte hade varit för att vi nästan uteslutande äter asiatisk och mexikansk mat hemma hade jag genast gjort Pontus Frithiofs hösträtt till min egen paradrätt. Enkel och god!

På uppdrag av Falcon har Pontus Frithiof satt ihop denna rätt för att matcha deras nya ofiltrerade öl, Falcon Raw. Lax med ölbräserad lök, smörslungad spetskål, kokt potatis och kall kaviarsås. Aningens meckig rätt att få ihop i en stuga med blott två små spiralplattor, men det gick! Och gott blev det!

Ölen är frisk, fruktig och smakrik och eftersom den är ofiltrerad bör man rulla flaskan på bordet innan man öppnar den och häller upp. Min man gillade ölen! Den var inte min melodi. Till samma rätt hade jag hellre druckit en helt klar lager. Denna trend med ofiltrerad öl låter jag nog bara gå förbi mig. Men rätten gör jag igen! Och löken passar till fisk, kött vego. Den kan bli mitt nya favorittillbehör.

Den färdiga rätten som den såg ut i vår stuga.

Den färdiga rätten som den såg ut i vår stuga.

 

Höstlax med ölbräserad lök och smörslungad kål

Recept framtaget av kocken och krögaren Pontus Frithiof

Till 4 personer:

4 x 180 g laxfilé med skinn

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

3 dl crème fraiche

ca 1 dl kalles kaviar

1 knippe gräslök

peppar

2 st gula lökar

33 cl ofiltrerad ljus lager, t ex Falcon Raw

ca 150 gr smör

1 tsk råsocker

salt

peppar

1 huvud spetskål

saltat vatten (1-2 tsk salt/liter vatten)

ca 100 g smör

gräslök

salt

peppar

600 g potatis

salt (1-2 tsk salt/liter vatten)

dill

Gör så här:

Häll i lite olja i botten på en stekpanna, lägg i laxfilén med skinnet nedåt på svag värme, toppa laxfilén med lite flingsalt och några droppar olivolja. Låt laxen steka på mycket svag värme i ca 15 min. Den skall serveras med knaprigt skinn och glasig ovansida.

Blanda crème fraiche med kaviaren och fint skuren gräslök, och krydda med svartpeppar. Skiva den skalade löken fint, sautera i smör, slå i ölen, låt koka ner tills att det nästan är torrt. Smaka upp med råsocker, salt och peppar och en tesked smör.

Skär kålen i fina trekanter, blanchera i saltat vatten i ca 45 sek, slå av vattnet och sautera upp i en panna med smör och avsluta med salt, peppar och lite gräslök

Koka potatis (använd helst en fin potatis med tvättat skal) med salt och dillkvistar.

Servera laxen tillsammans med tillbehören.

 

Så här ser det ut när Pontus Frithiof har gjort rätten.

Så här ser det ut när Pontus Frithiof har gjort rätten.

 

 

Ny råbar på Ljunggren

Malin Turunen
Ett smakprov på Ljunggrens frukost från råbaren.

Ett smakprov på Ljunggrens frukost från råbaren.

Ljunggren börjar servera rawfood-frukost (hela dagen) i sin nynischade råbar i gallerian Bruno på Götgatan i Stockholm. Jag testade den i morse.

Innan jag kom dit var jag orolig att de skulle tagit konceptet hela vägen, dvs inget kaffe! Möjligen vetegräsjuice till frukosten. På Ljunggren har de dock valt att ta det lite lätt på rawfood för att få till grejer som de själva tycker är goda och bra.

Från vänster till höger var det: Overnight oat, dvs rå havregrynsgröt där grynen fått svälla över natten i mandelmjölk och sedan fått smak av lite jordnötssmör. Topping av färska bär, frön och kokos. Den gröna juicen var på avokado, pak soi och äpple. Chiapuddingen med mandelmjölk var toppad med bär. Smoothisen är på aroniabär. Den orange juicen är på äpple och morot.

För mig smakade gröten och chiapuddingen näst intill inget. Juicerna var goda och fräscha. Men ändå, det ska kosta 105/110 kr för en chiapudding/Overnight oat + Juice/Smoothie + Bryggkaffe/Finkaffe. Ska man lyckas med det här är nog Bruno helt rätt ställe att vara på. Nog finns det säkert tillräckligt många rawfood-intresserade som tjänar bra för att det ska gå runt? För oss övriga kommer det ändå att finnas alternativ till det råa. Senare på dagen kommer man att kunna köpa sashimi i råbaren. Drinklistan fokuserar på gin och champagne (trevligt!).

Nej det är inte Råbarens frukost som kommer att dra mig till Ljunggren, men däremot deras fantastiska asiatiska mat!! I de tio år de funnits så håller de sannerligen stilen. Både sushin och deras varma meny. Jag var där i måndags och åt fyra olika smårätter, spicy salmon, råbiff, tacos bulgogi och tartar på lax i endive. Jag har hittills inte ätit något där som inte varit jättebra. Deras utmärkta drinkar och trevliga service drar också.

+ Det som möjligen blir bättre nu är att de ska sänka volymen på musiken. Man ska hädanefter kunna prata med sitt sällskap där även kvällstid.

Sämre: Svinkalla aluminium-barstolar i det som förhoppningsvis ska bli trevligt aw-häng. Tips! Lägg på lammullsdynor, snyggt och bra.

 

Råbaren på Ljunggren på Södermalm i Stockholm.

Råbaren på Ljunggren på Södermalm i Stockholm.

La Olita min bästa Foodtruck hittills

Malin Turunen
Bra mexikansk mat drar mycket folk till trucken La Olita

Bra mexikansk mat drar mycket folk till trucken La Olita

Av alla foodtrucks jag testat är La Olita den bästa hittills! Goda tacos och fin ceviche. Som vanligt tycker jag att det är för dyrt för att köa och äta ur en papplåda sittandes på gräs (i bästa fall). Men varför ska de sänka priserna när kön ringlar lång av folk som inte har minsta problem att betala 120 spänn för en lunch i låda med burkläsk?

För mig vann kött-tacon från La Olita. Fishtacon var den jag hört mest om och då i hyllande ordalag. Men för att få till någon slags krispighet i fishtacos är de nästan alltid med friterad fisk, denna gång med tempura. Det blir helt enkelt för fett för mig och dessa var dessutom helt osalta. Då var köttet och cevichen ett klart bättre val.

Att sitta i gräset och käka goda tacos i skinande sol låter ju inte som någon plåga, och det var första gången maten NÄSTAN var så pass bra att jag glömde bort att tjura över priset. Tidigare har jag tuggat på sega sommarrullar med brun sallad i för samma pris och då blir ju bitterheten ett faktum. Men dessa tacos var nästan värda sina 90 kronor.

Men ändå! Hela grejen med street food, när man äter det utomlands, är att den är så pass billig att man kan testa flera olika och är det något man inte gillar går man vidare till nästa stånd. Det händer inte när man betalat 100 pix för två sega sommarrullar som nog legat i kylen i fler än tre dagar.

På matmarknaden Geraud International Street Market som rest runt i Sverige har man förstått detta. De erbjuder hel och halvportioner, och en ”liten portion” för 60 kronor är minst lika stor som en vanlig från en foodtruck i Stockholm. När festivalen gästade Luleå passade jag på att testa paella, polska svamppiroger och nasi goreng. Så önskar jag att det funkade här också. men som sagt, varför skulle de sänka priserna när de ändå har långa köer av folk som betalar utan att blinka? Skrev jag blinka? Jag menar så klart: folk som betalar utan att lägga upp sura blogginlägg efteråt.

 

 

Beef tacos med pico de gallo, avokado, salsa, ost och bönröra.

Beef tacos med pico de gallo, avokado, salsa, ost och bönröra.

 

Meny på La Olita.

Meny på La Olita.

 

Matmarknaden Geraud International Street Market gästade Luleå i hela fem dagar. Nästa år gör de om turnén genom Sverige.

Matmarknaden Geraud International Street Market gästade Luleå i hela fem dagar. Nästa år gör de om turnén genom Sverige.

 

God paella serverades i generösa portioner.

God paella serverades i generösa portioner för 60 kronor. Jag bara säger…

Sanna’s satsar på ny profil

Malin Turunen
Chrisophe Buchet har tidigare jobbat på bland annat Leijontornet, Pubologi och Ekstedts.

Chrisophe Buchet har tidigare jobbat på bland annat Leijontornet, Pubologi och Ekstedts.

Sanna’s  har haft öppet ett år på Östermalmstorg 5. Med ny köksmästare och ny restaurangchef blir det ett helt nytt koncept i den mysiga vinbaren.

Susanne Rönn som driver Sanna’s har tidigare jobbat i mode- och reklamvärlden. Hon erkände att toppkockarna inte direkt stod i kö för att samarbeta med henne. Men nu har hon fått till det med två erkänt duktiga män som säkert kommer att göra massor för stämningen och menyn på Sanna’s.

Restaurangchefen Magnus Leveaux jobbade tidigare på Paul Svenssons restaurang i Fotografiska. Den är drygt dubbelt så stor med många stora ytor att springa över.

– När jag jobbade i New York på Blue Ribbon var det ungefär så här stort så det känns hemtamt och trevligt att gå tillbaka till det igen. En mer intim känsla.

Kökschefen Christophe Buchet som senast jobbade på Ekstedts gillar att kombinera alla goda smaker på en gång. Han tänker byta ut menyn ganska ofta. Kolla in hans rätter här!

 

En av många supergoda smårätter vi fick smaka på "nya" Sanna's. Hummer med beta och rågbrödscrust.

En av många supergoda smårätter vi fick smaka på ”nya” Sanna’s. Hummer med beta och rågbrödscrust.

 

En liten tartar.

En liten tartar.

Markus Aujalays vin Signature

Malin Turunen
Markus Aujalay har satsat på rosé från Provence och rött från Chinchilla de Montearagón, Spanien.

Markus Aujalay har satsat på rosé från Provence och rött från Chinchilla de Montearagón, Spanien.

 

Kocken Markus Aujalay har valt att sätta sin signatur, och sitt ansikte, på två viner som nu finns i Systembolagets beställningssortiment. Båda är enkla, goda, lättmatchade till mat och kostar 99 kronor.  

Som många andra vill Aujalay också få oss att dricka rosé året runt, och jag kan hålla med om att det borde gå åt fler flaskor även när snön faller. Till japansk mat är ofta rosévin ett perfekt val. Både sushi och sötstarka kötträtter passar ofta bättre med rosé än med den så vanligt rekommenderade Rieslingen. Dessutom passar rosé i den här torra, ljusa stilen fint till lättare kycklingrätter.

Det röda vinet tycker han själv passar fint till köttgrytor och stekar, men han serverar det också gärna kylt, till både fisk- och skaldjursrätter.

Precis som Markus Aujalay själv framstår, så är detta folkliga trevliga viner. Lätta att tycka om helt enkelt!

Det röda från Bodega Los Aljibes är gjort på sex olika druvor, lagrat sex månader på ekfat och befriande nog inte särskilt sött. Rosén är gjord på Merlot och Carignan och tillverkas av vingården Domaine du Grand Cros.

Signature by Markus Aujalay Red har nr 72548. Signature by Markus Aujalay Rosé har nr 79491.

 

Skulle du köpa ett vin av den här mannen? det skulle jag. Lätt!

Skulle du köpa ett vin av den här mannen? Det skulle jag. Lätt!

Smaka på Estland

Malin Turunen
15-26 september gästspelar olika estniska kockar på restaurang Hjerta på Skeppsholmen.

15-26 september gästspelar olika estniska kockar på restaurang Hjerta på Skeppsholmen.

Nu har alla nyfikna Stockholmare chansen att smaka på estnisk mat. Under 15-16 september serveras både lunch och middag med gästspelande kockar på Restaurang Hjärta på Skeppsholmen. 

Här är hela programmet:

Den 15-17 sept Restaurang Ribe, Tallinn Restaurang Ribe betraktas som en av landets bästa restauranger. Sedan den öppnade 2007 har chefskocken Radoslav Mitro sett till att restaurangen behåller positionen som en av landets bästa restauranger. Menyn präglas av säsongens lokala råvaror med internationella inspel med olika spännande smaker och tekniker. Chefskock – Radoslav Mitr

Den 17-19 sept Restaurang Cafe Fellin, Viljandi. Till Café Fellin i centrala Viljandi kommer man lika mycket till för den charmigt hemtrevliga atmosfären som för den goda naturnära maten. Råvarorna är hämtade från lokala bönder med tillbehör från skogen, men också från övriga världen. Och beställer man lamm, ja då kan man lita på att köttet kommer från ägarens egen hage. Som en extra krydda bjuds gästerna ofta på jazzmusik eller något annan kulturell upplevelse. Chefskock – Margo Paluoja

Den 22-24 sept Restaurang Noa Head Chef’s Hall, Tallinn. Restaurang Noa ligger sjänära vid gränsen till Tallinn med vacker utsikt över gamla stans siluetter. Det här är en elegant pärla för den som är intresserad av inredning och arkitektur och chefskocken Tönis Siigur ser till att både kött-, fisk- och veggiälskare blir  tillfredställda med spännande mat lagad av bara de bästa råvarorna. Chefskock – Tõnis Siigur

(OBS, redan fullbokat den 23 sept)

Den 24-26 sept Restaurang Mekk, Tallinn. Restaurang Mekk är en liten mysig restaurang i Tallinns gamla delar. Stort fokus ligger på traditionell matlagning med ekologiska råvaror från närområdet, men alltid med en modern finish. Här finns också en tanke om att maten ska vara hälsosam, full av färska ingredienser direkt från naturen. Chefskock – Rene Uusmees

Indian Garden på Rörstrandsgatan

Malin Turunen
På nya tillskotten i Karim Rezauls kedja Indian Garden ligger på Rörstrandsgatan 18 och serverar rätter i tapasstorlek.

På nya tillskotten i Karim Rezauls kedja Indian Garden ligger på Rörstrandsgatan 18 och serverar rätter i tapasstorlek.

 

Krögaren och kocken Karim Rezaul har nu sex restauranger i Stockholm. Hans senaste på Rörstrandsgatan serverar maten i behändig tapasstorlek så att man har chansen att smaka på många olika indiska rätter.

Indian Garden Rörstrandsgatan har man lyckats få till en hemtrevlig intim inredning med hjälp av soft belysning, varma färger och avskärmande väggar. På en mycket välbesökt presslunch fick vi testa några av rätterna som finns på menyn. De vi fick var lite mindre än de man får i vanliga fall. De indiska smakerna sitter där de ska. Ett såskit om tre såser följer med till flera rätter på tapasmenyn. Den godaste är en syrlig tamarindsås.

Vi åt Magic pallak hara bara kebab, dvs vegetariska linsbiffar, Shami kebab, linsbiffar med lammfärs, och Pudina Lamb kebab, marinerad grillad lammfilé. Alla tre rätterna med fylliga mustiga kryddningar och frisk syra. Vi fick även en sydindisk kycklingrätt, Chicken chettinadu med lök, tomater och en kryddblandning som innehåller kokos. Mycket bra!

Maten är inte direkt bildvänlig, men desto godare! Det finns stora varmrätter för den som hellre äter så men jag tycker att det är charmigt att man kan gå ut på tu man hand och ändå få smaka många olika saker. Missa inte heller drinken Nirvana med gin, lime, koriander och citrongräs. Fräsch!

Jag återkommer gärna!

En drink före maten? Börja med Nirvana!

En drink före maten? Börja med Nirvana!

 

En av tapasrätterna, Pudina lamb kebab.

En av tapasrätterna, Pudina lamb kebab.

Krogen på Rörstrandsgatan 18 är ett mysigt krypin.

Krogen på Rörstrandsgatan 18 är ett mysigt krypin.

Kul matkväll på Punk Royale

Malin Turunen
Glad anklever med nypon.

Glad anklever med nypon.

 

Jag har varit tveksam till krogen Punk Royale på Folkungagatan. Det jag läst om stället och serveringarna gjorde att jag drog öronen åt mig. Men så fyllde mannen år och jag hörde många bra saker av folk jag litar på. Plus att jag hade turen att få ett bord! Vilket inte alls är lätt.

Konceptet är att servera 15 rätter i rask takt för 600 kronor. I efterhand sett: otroligt prisvärt! Dryckespaketet kostar också 600 och är säkert även det prisvärt. Jag hade googlat mig till att de ofta börjar med kaviar som serveras på din hand och en kall vodkashot till. Så blev det också – till min glädje! En bra start på kvällen. Ja det var många rätter och jag kan blanda ihop ordningen en aning, men vi fick också en av krogens egna öl, en liten glasstrut med salt innehåll. Räkor på spett, små torkade räkor som snacks.

Swoschswosch fart och fläkt och vi hann knappt med så åkte räkorna ut från bordet igen. Vi hann bara nästan bli trumpna så kom de ut med nya räkor lika snabbt. Det måste ju vara ett visst tempo för att man ska hinna 15 rätter på en sittning. Sedan känns det som en del av grejen här, att det swishas förbi och förklaras rätter och testas viner snabbt, snabbt och effektivt!

Brynt smör och bränd grädde.

Brynt smör och bränd grädde.

 

Rätt efter rätt med underbart balanserade smaker kommer in. Den lilla lokalen är enkelt, men tjusigt inredd med loppisfynd och vita dukar. Maten är raffinerad som på den finaste finkrog. Av alla 15 rätter som vi får in är det bara två som inte är fullpoängare. Vilket man har stort överseende med då man dels betalar 600 kr och dels ska äta 13 andra saker. Som är supergoda.

Min rädsla för eventuellt trams, grabbighet och hästhuvuden visade sig vara helt onödig. Inte så mycket trams som att man känner sig rejält bortskämd där man sitter. Konceptet gör det svårt att ha Punk Royale som stammiskrog, men nog vill vi tillbaka! Jag tänker att man kan gå hit fyra gånger om året i alla fall?

Och låt er inte nedslås av fullbokat. Ställ er på väntelistan så kanske de ringer och säger att de fått en avbokning. Det hände mig!

Råbiff på tipskupong.

Råbiff på tipskupong.

 

Näst största glädjen: När drinkvagnen rullades in på bordet.

Näst största glädjen: När drinkvagnen rullades in på bordet.

 

 

Största glädjen var att få göra sina egna chokladbollar. Smeten den godaste i mannaminne. Har de haft brynt smör i kanske?

Största glädjen var att få göra sina egna chokladbollar. Smeten den godaste i mannaminne. Har de haft brynt smör i kanske?

 

Nytt vego med Oumph! på O´Learys

Malin Turunen
Fem rätter med Oumph! finns att välja på i O'Learys meny.

Fem rätter med Oumph! finns att välja på i O’Learys meny.

Sportbarskedjan O’Learys är nog inte det första man tänker på när vegokompisar ringer och frågar var de kan äta. Nu försöker krogen ändra sin köttiga image och satsar på nya veganska livsmedlet Oumph!

På O’Learys hamnar jag då och då på grund av att de visar hockeymatcher på tv. Det är helt enkelt ett bra sätt att få hänga med en massa luleå-bor på samma gång! Man pratar i pauserna och när de andra kollar hockey äter jag. De har alltid goda quesadillas och mycket bra salsa och gucamole. Inte alla restauranger får till det. De andra brukar käka burgare och säger att O’Learys håller mellanhög och jämn kvalitet. Våra vego/vegan-kompisar har hittills haft lite svårt att finna kul rätter i menyn men nu kan de utan problem vara med och heja fram favoritlaget.

I menyn finns numera fem rätter med sojabönsprodukten Oumph! Det är på något sätt gjort i kavlade lager vilket får det att likna fläsk, eller kyckling i texturen. Väldigt tuggigt och kanske lite som fläskkarré. Det är ingenting som pulled pork (i sås) i konsistensen utan är mycket torrare.

Jag och mannen testade alla fem rätterna. Och här kommer de i rangordning:

1. Fajitas

1. Fajitas

På första plats kommer denna fajita som är fylld med Oumph!, gucamole, pico de gallo, rostad paprika, sticklök, koriander, jalapeños och havre fraîche. Alltihop tillsammans blir en underbar smakkombination: fräscht, matigt, syrligt, salt och hett. Brödet kanske är i hårdaste laget men vem bryr sig när allt som ligger på är så gott. Obs! Mannen hade inga problem med brödet utan tyckte bara gott. Minst fyra gafflar och den rätt som jag kommer att beställa när jag låtsas vara intresserad av Luleå Hockeys matcher. (169 kr)

2. Quesadillas

2. Quesadillas

Även i quesadillas gör sig Oumph! mycket bra tillsammans med krämig, smält vegetabilisk ost och pico de gallo. Guacamole, salsa och havre fraîche serveras på sidan av. Dessa kostar samma som de andra vegetariska quesadillas, alltså 119 kr, men är så mycket roligare! Mycket prisvärt. Fyra gafflar.

3. Nachos

3. Nachos

Nachos serveras med blackenedkryddad Oumph!, BBQ-beans, grillad paprika och gratineras med vego-ost. Serveras med gucca, salsa och havre fraîche. Här ger bönorna sötkryddigt extrasting. Detta är O’Learys storsäljare och en riktigt matig och god nachotallrik. (149 kr). Också fyra gafflar.

4. BBQ Burger.

4. BBQ Burger.

När det kommer till hamburgare tycker jag att Oumphen blir problematisk. Den är liksom för tuggig och bitarna faller ur brödet. Sedan tycker jag att kryddningen blir för söt tillsammans med dressing och coleslaw, även om det är gott med saltgurkan till. (159 kr) Två gafflar.

5. Caesarsallad.

5. Caesarsallad.

Av okänd anledning har de valt att citronmarinera Oumphen och det fungerade inte alls i en caesarsallad. Citronen tar över helt och nästan skär sig mot dressingen. Inte heller texturen blir bra eftersom sallad är tuggigt i sig. Men de skulle säkert kunna göra om den på något sätt så att Oumphen passar bättre. Den här rätten är inte vegansk eftersom vitlöksbrödet har smör på (mannen ger vitlöksbrödet fyra till fem gafflar) och salladen har riven parmesan på, men det är det lilla. Om man ändå har parmesan tycker jag att man borde ösa på! (159 kr) En gaffel.

Allt som allt är jag lycklig över att det kommer nya veganska alternativ till kött. Från vegovänner har jag hört kommentarer som att Oumph! är det som mest liknar kött i både smak och textur.

Kul också att just en något grabbig kedja som O’Learys vågar satsa på ett nytt oköttigt livsmedel! Heja heja!

Innis & Gunn gör olagrad lager

Malin Turunen
Ölflaskorna från Innis & Gunn är en riktig prydnad.

Ölflaskorna från Innis & Gunn är en riktig prydnad.

Det som skilt skotska Innis & Gunn från övriga ölbryggerier är att deras ale varit ekfatslagrad. Av samma anledning har jag aldrig valt just deras öl. Jag gillar tanken på att de gör något annorlunda, men jag gillar tyvärr inte ölen. Nu kommer de med en olagrad lager.

Lager som inte är ekfatslagrad finns det ju en hel del på Systembolaget, men efter denna gigantiska våg av ale så känns det mycket uppfriskande med en lika lyxig lager i en ursnygg flaska. Den är frisk och välbalanserad med en perfekt humleton. En sommaröl som passar att njuta för sig själv, till texmexgrillen eller till matjessillen.

Innis & Gunn Lager Beer har nr 89106, en alkoholhalt på 4,6 % och kostar 16 kronor kr/330 ml.