Annonsen laddas.

Test av nyhet från Marabou – fudge och havssalt

19 januari 2017 Skriv en kommentar
Allmänt
Jag testade Marabous nyhet med fudge och havssalt.
Jag testade Marabous nyhet med fudge och havssalt.

Nästan lika stort som när Blossa släpper årets smak är det visst när Marabou kommer med en ny variant på sin klassiska chokladkaka. Åtminstone vill de få oss att känna oss mycket speciellt utvalda då de vågar skicka ut kakorna tre timmar före embargot löper ut! Woooooohoooo!

Nya smaken är fudge och havssalt. Jag är nu ingen Marabou-älskare från början, utan har apelsinkrokant som ensam favorit. Dock hade jag förhoppningar om denna smak. Men nej. Det är för mycket Marabou mjölkchoklad, för lite salt och på tok för sött.

När resten av redaktionen testade fick den så skilda omdömen som två och fyra starka gafflar. Många tyckte för söt, för lite salt och att den gjort sig bättre med mörk choklad.

Men! En marabouälskare tyckte superbra! Fyra gafflar lätt! Så är du en som eeeelskar marabou ska du så klart testa även den här.

En sak som stör många är att en tror att en tar en stor chokladkaka och att det är 200 gram, men som så många andra har Marabou minskat på förpackningen (till 185 gram) men inte på priset.

Annonsen laddas.

Mina bästa tips på bra champagne och prisvärt bubbel

20 december 2016 1 kommentar
Allmänt / Dryck

bubbelotilltugg

Om någon har missat det så är jag väldigt förtjust i bubbel. Allra helst Champagne! Men jag tycker också att det finns en hel del annat prisvärt på bubbelhyllan som är värt att nämna. Här listar jag några av mina favoriter samt ger lite tips på vad ni kan göra om ni råkat få ett mousserande vin som ni inte tycker ger mersmak.

Först kommer några favoriter som jag haft sedan länge som jag tycker är mycket prisvärda. Utmärkta som start på en trevlig middag. Ska du blanda drinkar royal, dvs toppa dem med bubbel, skulle jag välja någon av dessa tre:

bubbeldrink

Julens bästa drink: 4 cl vit glögg toppas med Rotari, kläm över lite olja från ett apelsinskal och släpp i en apelsinskalsspiral.

Langlois (7404) Pris 139 kr.

Görs av Bollinger men är en crémant då druvorna kommer från Loiredalen. Obs! Vann i blindtest mot vissa äkta Champagner!

Rotari (7567) Pris 109 kr.

Ett torrt italienskt vin som håller hög klass och alltid står sig bra. Frisk syra och smak av röda äpplen.

Privat (7904) Pris 99 kr.

En cava som är lika god som den är snygg! Väldigt prisvärd!

mumm

Äkta champagne

I år har flera champagnehus släppt årgångsskumpa från 2008 0ch 2009 som ska ha gett fantastiska skördar.

De som jag provat är Palmer & Co Vintage Brut (7867) från 2008 som är en utmärkt present till den som älskar Champagne. Pris 329 kr.

Och Mumm Brut Millésimé (77153) som med helt fantastisk syra och god äppelsmaker precis på gränsen till prisvärd för 469 kr.

Lägg på 3o pix och köp (obs beställ) en flaska Laurent Perrier Ultra Brut (87340). 499 kr för dig som inte orkar räkna. Den är heeeeelt fantastiskt god. Så torrt att hela ansiktet stramar! Perfekt, med andra ord.

Några andra favoriter på Champagnehyllan:

Louis Roederer Brut Premier (7602) 409 kr

André Clouet Grande Réserve (7686) 289 kr

Pierre Peters Cuvée de Réserve (7350) 329 kr.

A Viot Brut Tradition är Sveriges just nu billigaste champagne.

Billigaste Champagnen

Jag skrev tidigare om den just nu billigaste Champagnen på Systembolaget, A Viot (77657) 175 kr, som i och för sig är god, men mycket smakrik och brödig och inte precis det jag är ute efter när jag tänker på Champagne. Jag älskar ju när den är knastertorr och väldigt ljus! Däremot är A Viot enkel att matcha med mat, och det ska inte underskattas! Vi dricker i regel för lite skumpa till maten.

crudo

Annat prisvärt bubbel

I år kom en ny favorit som jag vill tipsa om, Crudo (76580), ekologisk prosecco i fin flaska för ynka 79 kronor! Jo visst en måste göra sig besväret att ta hem från beställningssortimentet för att få tag på de finfina flaskorna med pyttesmå bra bubblor i. Men ni vet att det är superenkelt nuförtiden och att det kommer sms när flaskorna är på plats och de ligger i två veckor, så en behöver inte hasta iväg på studs? Japps så enkelt är det.

tirage

Ytterligare en nyhet för mig är detta svenska vin, Tirage (7753) 199 kr, som görs enligt champagnemetoden på Kronovalls Vinslott. Det är massor av äpple i smaken och fina bubblor vilket gör det till ett prisvärt val.
bottega
Den här proseccon hade jag höga förhoppningar om då jag bara eeeelskade själva flaskan. Men tyvärr så höll inte vinet Bottega Gold (78277) alls samma klass som förpackningen. För de 229 kronor som Bottega Gold kostar kan du få mycket godare vin.
Nå det är ändå bubbel och det är aldrig helt lönlöst. Med just denna flaska gjorde jag en god drink med calvados och färskpressad äppeljuice som toppades upp med prosecco. I vanliga fall hävdar jag att ju bättre bubbel desto godare drink. Men Bottega Gold passade faktiskt geschwint med äppelsmakerna.

Tipsa mig om bästa bubblorna!

Sitter du inne på fantastiska bubbliga tips? Tveka inte utan ge mig dem nu genast! Vi ses 2017!

Annonsen laddas.

Krustader med lax, wasabi och avokado – läppstiftsvänliga tilltugg!

16 december 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck / Mat

Goda små knapriga krustader fylls med avokado, kallrökt lax och en enkel wasabicrème på smetana, wasabi och lite salt. Lika goda till julmust som till en kall lager eller en smaklig riesling!

Ni kanske har åsikter om krustader. Jag vet många som har det. De kan dissas som en kvarleva från 1980-talet, eller så kan en välja att hylla dessa små läppstiftsvänliga tilltugg! Minikrustader säljs precis överallt och tricket är att bottna dem med något som inte gör dem saggiga efter en kvart.

Det är alltså minikrustaden som är läppstiftsvänlig. De andra måste vara en mardröm på mingelfesten. Att stå med en halv avbiten krustad i smulor som fyllningen smiter ut från och rinner mellan fingrarna, ja det är vi ju inte ute efter nu.

Över huvud taget tycker jag att alla som fixar snittar och tilltugg till fester borde tänka – är detta läppstiftsvänligt? Med andra ord: är detta en snitt som är så stor att den måste bitas av, och kommer då den sega parmaskinkan i mitten att följa med ut som en lång sträng och lämna bara bröd kvar i den hand som håller i snitten?

Om svaret är ja, kapa den på hälften. Då slipper folk gå omkring med kladdiga ansikten och servetter också!

Här är en fyllning som jag hittade på efter att ha sett för många bakprogram på tv och fått för mig att jag bara måste spritsa något.

Krustader med avokado, lax och wasabi

Till 24 krustader

Tid ca 20 minuter

1 burk smetana
2 msk wasabi
1 krm salt
1 förpackning minikrustader
1 avokado
4 skivor kallrökt lax, ca 100 g

Gör så här:

  1. Blanda smetana med wasabi och salt. Fyll en spritspåse och låt vila i kylen.
  2. Lägg ut alla krustader på en bricka. Lägg en tin skiva avokado i botten på varje.
  3. Skär laxen i små bitar och lägg en bit i varje krustad.
  4. Spritsa en klick wasabimousse på varje krustad.

Vegetariska krustader med tångkaviar

Följ receptet ovan men byt ut lax mot tångkaviar. Jag vet inte vad som blir bäst, moussen under eller över kaviaren, men det märker du ju snabbt!

 

Gott att dricka till:

Förutom julmust eller en kall lager vill jag tipsa om ett vin som jag tycker är  mycket prisvärt. Det är Nederburgs Winemaster Reserve Riesling från Sydafrika för 89 kronor. Ett mycket smakrikt vin med toner av tropisk frukt. Det passar lika bra till koreanska glasnudlar som till en krämig fisksoppa. Och inte minst till de små krustaderna!

Den som skapat vinet är en ung stjärna, Natasha Boks, som har vunnit många priser och utmärkelser. Om du vill prova ett annat vin som hon gjort så finns också The Anchorman Chenin Blanc för 169 kronor. Ett vin med en helt annan karaktär. Superkrispigt och torrt så det stramar i kinderna. Mera av ett pratvin.

 

 

 

Test: Adria – ny italiensk krog i Vasastan

15 december 2016 Skriv en kommentar
Allmänt

adria_lokal

När husmanskost-krogen Tradition valde att stänga sin restaurang på Tulegatan 10 var min sorg stor! Det var länge ett av mina favoritställen att luncha på. Nu är det familjen Montanari som tagit över och serverar utmärkt italiensk mat till lunch och middag på nya Adria.

När Tradition hade lokalerna var här ljust och fräscht, med nordisk design, näst intill vitt trä och ljusgröna tyger. Nu kommer vi in i en förändrad lokal. Tänk att det kunde bli så här pass mysigt här inne! Baren är omgjord och större, färgerna i lokalen och konsten på väggarna gör att det känns ombonat och mysigt. Personalen är tillmötesgående och proffsig.

adria_tallrik

Jag brukar ytterst sällan gå ut och äta italiensk mat. Det beror dels på att jag tycker att jag är ganska bra på att laga italienskt hemma, dels på att en rejäl pasta till lunch kan sänka även den mest matglada matredaktör’n. På Adria har de dock andra rätter på lunchen som till exempel en fantastiskt bra tonfisksallad, en vegetarisk (men oststinn) auberginegratäng, och så det jag fick i dag: kallvfärsbullar med tryffel, potatispuré och gröna ärtor.

adria_malin

När tallriken kom in såg det inte mycket ut för världen, men jag lovar er att detta var något som jag önskar att jag kunde plocka fram och äta varenda gång jag är i behov av riktig comfort food! Smakerna var så fina med de söta ärterna stekta med lök, den fina purén med parmesan och de stabbiga köttbullarna, precis så där kompakta och ofluffiga som jag vill ha dem! Luncherna här blir ganska kostsamma, min rätt och kaffe ca 160 kronor. Så det är ett något av ett ”just efter lön-ställe”.

Jag kommer även fortsättningsvis att äta mer asiatiskt än italienskt på lunchen men när jag ska slå på stort ska jag nog ändå gå hit! Extra plus för saffransbiscotti till kaffet, bara så där. Eller hörde hon vår diskussion innan om hur vi – om vi ägde en lunchkrog – skulle bjuda på något sött till alla som tog kaffe på maten, för då lämnar ju alla restaurangen glada och nöjda? I vilket fall som helst en bra grej.

adria_petter

Min fellow-bloggare Petter, Ploppes Table, fick en helt perfekt arabiata på Adria när vi var där.