Old news i taco-hyllan

Malin Turunen
Tacobåt kommer lastad med i princip allt. Inklusive mango.

Tacobåt kommer lastad med i princip allt. Inklusive mango.

Gammal nyhet 1:

En tacobåt kommer lastad!

Dessa tortillabåtar från Old El Paso kallas Stand’N’Stuff. Jag tänkte att det var min sista chans att finna ett värdigt sätt att äta tacos på. Jag proppar alltid alla skal för fullt, salladsblad, tortilla, burgarbröd, och så slabbar jag på tills jag ledsnar och hämtar kniv och gaffel. Detta är nog det anständigaste jag har ätit tacos. Men det var förstås inte helt slabbfritt. Inte för mig. Men så går det när man gillar sovel!

 

Low carb tortilla från CarbZone.

Low carb tortilla från CarbZone.

Gammal nyhet 2:

Blandade betyg för Tortilla från CarbZone.

Den här ”nyheten” kom till mig för länge sedan, men först nu gjorde vi ett riktigt test. Jag och min man tyckte helt olika.

Vid första tuggan tyckte jag helt ok! Men efter fyra tuggor kändes smaken för genomträngande. Jag tyckte att det smakade sur gröt om tortillan och att den smaken tog över hela tacon, som i övrigt innehöll pulled chicken, creamed corn, gucamole, het tomatsalsa och koriander. Konsistensen var det inget fel på. För mig är det smaken som avgör att jag hellre bara äter taco i ett salladsblad om jag vill dra ner på kolhydrater.

Tomas: Jag tycker att de är helt ok! Faktiskt ingen större skillnad jämfört med vanliga tortilla. Inte om man sätter riktigt mycket het sås på i alla fall. Jag skulle gärna köpa dem igen!

Här kan ni läsa mer om deras produkter: CarbZone.

Zeta satsar på mer ekologiskt

Malin Turunen
Zetas nya ekologiska produkter är lätta att finna i hyllan tack vare ärtgrön design.

Zetas nya ekologiska pasta är lätt att finna i hyllan tack vare ärtgrön design.

 

Tack vare att efterfrågan på ekologiska varor ökar bygger Zeta ut sitt ekologiska sortiment med sju nya produkter.

Christian Di Luca som är vd för koncernen Gruppo Di Luca berättar att Zeta sålde 44 procent fler ekologiska produkter 2014 än året innan.

Förutom alla ekologiska produkter de redan hade i sortimentet finns nu olivolja fruttato extra vergine, pesto, krossade tomater, crema di balsamico och de tre pastasorterna strozzapreti, spaghetti och fusilli bucati.

Den nya designen på pastapaketen är ärtgrön och går helt emot trenden med snygga förpackningar. Men man kommer att ha väldigt lätt att finna den ekologiska pastan i hyllan!

 

En ny favorit bland budgetvinerna

Malin Turunen
Domaine Lalande från området Pays d'Oc. Frankrikes äldsta och största vinregion.

Domaine Lalande från området Pays d’Oc. Frankrikes äldsta och största vinregion.

Torra vita goda viner kan jag inte få nog av. Ändå köper jag ofta dem jag redan känner till. Just nu är det mycket Brochet Facile Sauvignon Blanc, särskilt just innan lön tack vare bra pris. Men här är en trevlig bubblare!

Domaine Lalande, också Sauvignon Blanc, är torrt, syrligt och druvtypiskt men har mycket fruktighet. Det påminner en del om en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland eller Australien. Det kanske kommer sig av att vinmakaren, Richard Osbourne kommer från Australien. Han lagrar vinet på ståltank men det ”får ligga på sin fällning en kortare stund för att ge mer karaktär från druvan till vinet”.

Superfriskt och härligt vin som funkar lika bra som snackvin som till mat med syrliga tillbehör. Innan jag visste priset skulle jag ha tippat att det här vinet var betydligt dyrare än de 69 kronor det faktiskt kostar.

Artikelnummer 75181 i beställningssortimentet.

 

Ut med F12 – in med Publico!

Malin Turunen
Chevichebaren på Publico.

Chevichebaren på Publico.

Melker Andersson och Danyel Couet har stängt och gjort om finkrogen Fredsgatan 12. I dag öppnar Publico, en stor öppen, men ändå mysig restaurang med peruansk och mexikansk mat.

I den lokal som förr hyste finfina F12 med ljusgrön och fräsch känsla, avsmakningsmenyer och gästspel av kända stjärnkockar, har nu Publico tagit plats. Med murriga färger på väggarna och kubansk och mexikansk mat på menyn. Dekoren med stora palmer och mysigt gult ljus för tankarna till en sydamerikansk bar på 40-talet. Plötsligt vill man ha klänning på, Lauren Bacall-vågigt hår, eventuellt med blomma i, sippa på en snygg syrlig drink och vara med när det händer. Det där som Danyel pratar om. Att middagen bara övergår till en härlig utekväll med högre musik, högt i tak, spontandans. Får man det nu?

Avgörande för själva mysighetsfaktorn kan mycket väl bli musikval och fingertoppskänsla för NÄR det är läge att höja volymen från snackvänlig till nattklubbshög. I vilket fall som helst blir det spännande!

Danyel Couet förklarar det så bra: ”Varken jag eller Melker är några nattklubbsmänniskor. När jag ätit middag orkar jag aldrig gå vidare.”

Nej och är man ett lite större sällskap som käkat och så ska man gå vidare, kanske köa, stämningen sjunker, några ger upp och går hem, de som ihärdar tappar bort varandra och stämningen blir nästan aldrig bättre än den man hade på restaurangen innan. Ja, i alla fall om man nu ska se lite surt på saken! Därför är jag extra nyfiken på hur Publico kommer att fungera i praktiken.

Matmässigt har den redan alla förutsättningar för att bli en succé! Bland de rätter vi fick smaka på fanns två som jag måste gå dit och äta mera av snarast. Tonfisk men äppelsorbet och krabbtacos. Här är det smårätter som man delar vid bordet som gäller.

Ingången är flyttad från Fredsgatan till Rödbodtorget 2.

Bara krabbtacon gör att jag måste tillbaka till Publico snarast möjligt!

Bara krabbtacon gör att jag måste tillbaka till Publico snarast möjligt!

Tonfisk med yuzu och äppelsorbet.

Tonfisk med yuzu och äppelsorbet.

Biff.

Biff.

 

Soft tacos med BBQ-fläsk.

Soft tacos med BBQ-fläsk.

Churros fast som profiteroller, fyllda med kryddig choklad.

Churros fast som profiteroller, fyllda med kryddig choklad.

Danyel Couet Förklarar hur det är tänkt att krogen ska fungera.

Danyel Couet Förklarar hur det är tänkt att krogen ska fungera.

 

 

Middagar från Panini

Hämtmatskedjan Panini lyckas med sina koncept.

Hämtmatskedjan Panini lyckas med sina koncept.

Kedjan Panini erbjuder numera hämtmiddagar som man får fixa lite själv, till exempel koka ris eller steka fläsk, men allt man behöver för middagen finns med i kartongen.

Bland de nio rätter man kan välja bland var det pork buns som lockade mest. Både för att det är så gott och för att det renderade minst disk (vi skulle äta i stugan). Till bunsen skulle man egentligen koka ris och steka kött, men vi skippade riset och de små salladsbladen som man skulle fylla med ris och fläsk, stoppade vi helt enkelt in i brödet.

Det står att man bara ska värma på köttet, som är långkokt och färdigskivat, men jag tycker att det blev godare att riktigt steka på det i panna utan fett, för att få lite knaprig yta på bitarna.

Den här kartongen är fin men det är ganska opraktiskt att få den kvar.

Den här kartongen är fin, men opraktiskt att få den kvar.

Allt som finns i lådan. Denna middag för två kostar 190 kronor

Allt som finns i lådan. Denna middag för två kostar 190 kronor

Det färdiga resultatet. Vi gjorde några tillägg, srirachamajonnäs, koriander och avokado.

Det färdiga resultatet. Vi gjorde några tillägg, srirachamajonnäs, koriander och avokado.

Jag tyckte att 190 kronor för en måltid som precis räcker till två var i det dyraste laget. För samma peng får vi thaimat som räcker till minst fyra portioner. Meeeeen, herre min skapare så gott! Vilka smaker! Panini har verkligen lyckats med sina pork buns, kim chin och gurkan var sagolikt goda, precis lagom chilihetta. Koriandern som vi köpte till, för att vi är beroende av koriander, glömde vi helt bort för allt detta smakade nog i sig själv. Jag gjorde en majonnäs med srirachasås i och den tillförde lite krämighet som jag tyckte var väldigt fin. Jo, den gör jag om nästa gång vi köper pork buns.

Nu när detta är hyfsat nytt fick jag med ett papper som man skulle fylla i, och när man lämnade in det så bjöd Panini på en lunch. På min enkät skrev jag att det känns som om de satsat väldigt mycket på förpackningen, och den är ju fin, men vad ska man göra med kartongen sedan? Det känns slösigt, och om man bara fick rätten i en påse skulle man kanske kunna sänka priset en aning.

Slutbetyget blir följande: Smak, fem gafflar! Pris, tre gafflar.

Jag kommer att köpa Paninis pork buns igen, men nästa helg testar vi nog bibimbap. OM den finns kvar! Det blir fort utplockat i Paninis hyllor så jag tror att de här middagarna redan är populära som tusan.

Resultatet. En pork bun to die for!

Resultatet. En pork bun to die for!

Stockholms nya Matmarknad

Malin Turunen

Nu har Stockholms Matmarknad öppnat även officiellt. Den ligger intill restaurang Sturehof och har också en egen servering där man kan lyxa till det med ett glas champagne och en bit mat inför shoppingen.

Det som initiativtagaren PG Nilsson mest velat åstadkomma med denna marknad är att vi som bor i Stockholm ska kunna köpa fisk, fångad i Stockholm, som inte åkt fram och tillbaka till Göteborg.

Det är den ideella föreningen, Stockholms Fiskmarknad som får sin första fasta försäljningsplats. När samarbetet mellan Stockholms Fiskmarknad och Sturehof började 2012 sålde man den icke beresta Östersjö-fisken på tillfälliga marknader på Sturehofs uteservering. Det bildades aplånga köer och efterfrågan var enorm.

Förutom fisk härifrån, fisk och skaldjur från Västkusten kommer marknaden att erbjuda småskaligt och lokalt producerade varor som ost, charkuterier och bröd.

Grönsaker som importeras från Italien har så få mellanhänder som möjligt och här finns bland mycket annat de här runda auberginerna som jag är så barnsligt förtjust i!

 

Runda italienska auberginer är de godaste!

Runda italienska auberginer är de godaste!

Aptiless – spenatpulver mot sötsug

Malin Turunen
Spenat mot sötsug.

Spenat mot sötsug.

Så fort jag ätit något salt: frukost, lunch och middag till exempel, så infinner sig ett enormt sötsug. Jag måste ha choklad! Och inte EN bit mörk vuxenchoklad utan snarare en Plopp, en bit Kexchoklad eller allra helst Karl-Fazer blå.

Det här vet jag med mig och brukar ha ett lager i ett skåp i köket, så att jag kan stilla sötsuget utan några större åthävor. Men! Min man lider inte alls av samma sötsug utan kan helt oförstående svara: ”Nej jag är jättemätt!” när jag undrar om han också vill ha en bit choklad efter maten.

Mätthet har ingenting med saken att göra. Det här är något helt annat. Detta har också lett till att jag blivit helt oproportionerligt arg om samma man ätit upp mitt lager. Det kan ha varit en ynka Daim som låg där i skåpet, men då har jag ändå räknat med att den ska finnas där. Vredens druvor när jag öppnar skåpet och det är tomt! Det har hänt att mannen fått ställa sig och göra chokladbollar i en hast för att jag kan bli nära tårarna i brist på sött.

Jag har ju i alla fall insett att det inte är normalt, eller i alla fall inte alls okej att bli så väldigt upprörd över att den man bor med har ätit upp en Daim. Därför blev jag så klart nyfiken då jag fick läsa om Aptiless, ett spenatpulver som skulle minska både hunger och sötsug.

Ändå mer intresserad blev jag när jag såg att forskaren Charlotte Erlandsson-Albertsson var involverad i produkten tillsammans med Lunds Universitet. Ja det borgar väl för kvalitet tänkte jag och ville genast prova. En dos grönt spenatpulver utblandat i äppeljuice eller vatten varje dag i en månad. Det klarar man ju?

Jag drack naturell, det finns också med äppelsmak. En dos varje morgon. Bäst och lättast är att ta det som en liten shot. Det blir en mörkgrön sörja som påminner om algblommning och luktar ganska starkt av spenat. När jag blandade med färskpressad äppeljuice inbillade jag mig att det smakade lite som nyponsoppa. Inte helt oävet. Men hur som helst var det inga problem att få i sig sin dos oavsett dryck att blanda med.

Jag kände väl att sötsuget avtog ganska drastiskt efter bara någon dag. Och om det så var placebo så fungerade det ju i alla fall. Efter tre veckor med pulvret så åkte jag bort och glömde det hemma. Men jag började inte tokäta choklad efter maten för det.

Först tyckte jag att det lät ganska dyrt med drygt 500 kronor för en månad, men då trodde jag att man skulle äta det resten av livet. Halva grejen är väl att bli av med en ovana man lagt sig till med. Och för mig räckte det ganska bra med tre veckor. Effekten sitter fortfarande i och det är nu flera månader sedan jag slutade. Nog kan jag fortfarande bli sugen på choklad efter maten, men jag tror inte att jag skulle tvinga någon att ställa sig och göra chokladbollar om den INTE finns där. Stor skillnad!

OBS! jag kände inte någon som helst skillnad på hungern utan åt exakt lika mycket mat som vanligt och gick inte alls ner i vikt som det står att man ska göra på flera hälsokost-hemsidor. Men för den som vill spara sina tänder och inte bli en galning på grund av sötsug kan jag rekommendera en kur med Aptiless.

Nya favoritjuicer från God Morgon

Malin Turunen
Goda juicer från God Morgon.

Goda juicer från God Morgon.

Nyligen kom God Morgon med sin ekologiska äppel- och apelsinjuice. Nu kommer ytterligare två lyckade nyheter: ingefära, äpple, blåbär och vindruvor och hallon, svartvinbär och apelsin.

Den som heter God Morgon Apple Berry Juice smakar mest av apelsin och hallon. En superlyckad kombo! Jag som älskar både apelsin och hallon föll som en fura för denna juice. Lite sötare än en ren apelsinjuice och med vackert röd färg.

God Morgon Berry Ginger Dream är gjord på äpple, vindruvor, blåbär och ingefära, och av dessa ingredienser känner man mest av äpple och en fin ton av ingefära. Precis på pricken lagom! Färgen är inte lika fin som juicen med hallon, lite mörkare av blåbär som dock knappt ger någon smak.

Alla vi som smakade blev förtjusta i båda dessa nyheter. De flesta hejade på den med ingefära, kanske för att det är så sällsynt att få fram precis rätt smak med just ingefära. Det blir lätt antingen för mesigt, eller tar över och blir till halsbränna. Jag som är galen i hallon måste nog ändå heja på den, men båda är som sagt väldigt goda!

Ska man klaga på något är det väl i så fall de något töntiga namnen som dessutom är lite missvisande. Det står bara på på engelska på förpackningen. Meeeeen, inte ska vi sura för det. Minst fyra starka gafflar till båda juicerna som kostar 26 kronor och ska finnas i Ica-butiker från vecka 7.

 

Melt flyttar och Omnipollo öppnar bar

Malin Turunen
Burleskbingo på Melt.

Burleskbingo på Melt.

Lilla 20-talsbaren Melt hann precis bli en favorit (med burleskbingo på tisdagar, bara för att nämna något!) innan den stängde och meddelade att de skulle flytta.

Nu skaffar de större lokaler och som vanligt är jag rädd att de tar sig vatten över huvudet. Kommer det att bli samma intima myskänsla som på Hökens gata? Det återstå att se. De flyr nu Söder helt och hållet och hamnar i stället i City (Norrmalm), i KGB:s gamla lokaler på Malmskillnadsgatan 45. Ni som varit där vet att det är en lokal i flera våningar, men säkert, säkert lyckas de stilsäkra människorna bakom Melt göra något helt fantastiskt av krogen.

Henok Fenti som står bakom det med rätta prisade ölmärket Omnipollo kommer äntligen att öppna en ölbar i Melts gamla lokaler, Hökens gata 3.

Champagnecocktail för två serveras i glasskål och dricks ur små kaffekoppar.

Champagnecocktail för två serveras i glasskål och dricks ur små kaffekoppar.

 

Ny favorit från Fazer!

Malin Turunen
Fazerina – choklad med apelsinsmak.

Fazerina – choklad med apelsinsmak.

År 2014 avslutades med att jag upptäckte en ny favoritgodis. Fazerina från Fazer är tydligen en klassiker over there (i Finland), men detta var mitt första möte med pralinen. 

Jag har ju tjatat mig blå om Geisha tidigare och min snälla svärfar Veikko har sett till att jag alltid haft diverse chokladprodukter från Geisha när jag kommer hem till dem i Luleå. I år tog han hem lite blandade kartonger och bland dem Fazerina. En mjölkchokladpralin fylld med len chokladtryffel smaksatt med apelsin. Även chokladhöljet smakar apelsin. Jag åt en, och så glömde jag bort Geisha helt! Det är inget krisp i utan bara len, god och alldeles lagom ljus/mörk choklad och tryffel. Precis som Karl-Fazer Blå är helt perfekt. Nästan för perfekt! Dessa är minst lika begärliga som Karl-Fazer Blå, och en godis räcker inte.

När vi var uppe i Haparanda passade vi på att åka över finska gränsen och shoppa upp oss på Fazerina. Nu är kartongerna slut men om någon vet att de går att få tag på i Stockholmsområdet tar jag tacksamt emot tips!

Annars finns de att beställa här: Kioskpiraten i Luleå.