Blossa 2014 och Blossa Frisk

Malin Turunen
Blossa Frisk och Blossa Lavande.

Blossa Frisk och Blossa Lavande.

När jag fick höra att årets smak från Blossa var lavendel drog jag öronen åt mig. Denna parfymerade doft som påminner om gammal underklädesbyrålåda. För mig.

Och även för många andra visade det sig. Så stod vi där i köket och smakade och smakade och lite besviket kunde vi konstatera att om vi inte hade sett flaskan och vetat om det, hade ingen av oss gissat på lavendel.

– Om den nu ska smaka lavendel så får de väl ändå ta i så att man känner det? var en kommentar.

Ja det var i alla fall första gången jag velat att något skulle smaka mer lavendel. I övrigt en god starkvinsglögg, med de klassiska kryddorna.

Blossa frisk är en lätt vinglögg (2,2%) med fin smak av fläderblom och citrus. Väldigt god och frisk, som flädersaft. Men inte som glögg resonerade vi. Aningens blaskig och tunn. Man känner inte mycket av glöggkryddor.

Jag tänker att på femte glöggpartyt man går på vill jag gärna ha lite bubbel med Blossa frisk i botten. Men går jag bara på en glöggfest vill jag nog ha den klassiskt kryddiga som värmer i halsen.

Blossa 2014 kostar 97 kronor och Blossa frisk cirka 30 kronor.

Nya Ben & Jerry’s: en hyllning till Bob Marley

Malin Turunen
När Ben & Jerry's kossorna kommer med glass blir det fest.

När Ben & Jerry’s kossorna kommer med glass blir det fest.

Bananglass med kolasås, kaksmulor och fredsmärken i choklad. Vad hade Bob Marley tyckt? 

Nu är detta inte en hyllning till mannen lika mycket som till hans skiva ”Legend”. ”Legend” fyller 30 och detta firas med en Fairtrade-märkt glass vars intäkter delvis ska skänkas till organisationen 1 Love Foundation som hjälper ungdomar på Jamaica. Hur mycket som skänks är oklart.

En vild gissning från redaktionens sida var att glassen ”Satisfy My Bowl” skulle innehålla rom och kokos, vissa hade svårt att släppa de smakerna när de väl satt sig i hjärnan och gav därför glassen blott tre gafflar av fem.

Vi andra kom över det rätt fort och hivade i oss den mjuka, faktiskt inte toksöta bananglassen. Detta är dock B&J så tillsammans med kolasås, choklad och kaksmulor så blir effekten en toksöt glass i alla fall. Men B&J-älskare vet redan detta och tycks inte bry sig.

De flesta av oss var emot fredsmärkena i choklad på grund av att iskall choklad inte smakar ett jota utan bara känns fet. Dessa var också lite väl stora för att de snabbt skulle smälta på tungan.

I övrigt är vi lyckliga över att de aldrig kan låta bli att ha i lite salta kaksmulor. En önskedröm hade varit att också ha nötter i! Makadamia kanske? Något litet mera crunch hade varit fint!

”Chunky Monkey” med bananglass, fudge och valnötter är fortfarande min favorit!

 

Glass med smak av Bob Marley.

Glass med smak av Bob Marley. Näää. Men banan och kola.

Fler kalla nyheter: favoriterna i fyrpack.

Fler kalla nyheter: favoriterna i fyrpack.

En annan nyhet i glassfrysen är flerpacket ”Classic Mix” med B&J’s storsäljare; Cookie Dough, Chocolate Fudge Brownie, Caramel Chew Chew och Strawberry Cheesecake, 100 ml x 4.

Ostringar tävlar om plats på snackshyllan

Malin Turunen
Med det OLW kallar ostresan ska en ny produkt röstas fram och få stanna kvar på hyllorna.

Med det OLW kallar ostresan ska en ny produkt röstas fram och få stanna kvar på hyllorna.

OLW tar oss med på en smakresa medelst ostsnacks. Vi på redaktionen tog tag i uppgiften och smakade oss igenom de tre sorter som tävlar om att få bli kvar i snackshyllorna. Det är United cheez med smak av amerikansk pepper cheese, La dolce cheez med italiensk lagrad ost och Vives la cheez med fransk dessertost.

Jag älskar ostkrokar. Det är som knark för kroppen och jag kan omöjligt sluta äta när jag väl börjat. Ostkrokens aber är väldigt smuliga fingrar och ganska risig andedräkt. Trots detta håller jag ostkroken för att vara bästa snackset!

Många försök har gjorts att utveckla denna redan fulländade produkt. Inget av dem har fallit mig på läppen, vare sig extra crunchiga, jättebamseostkrokarna, ostbollarna, de hjärt- och stjärnformade osv, osv. Jag köper varje ny produkt men med stor skepsis. Hur skulle ostkroken någonsin kunna bli godare än den redan är?

Så kommer dessa tre, väldigt fina påsar och nog vill man ju ändå ge dem en chans? Ostringarna ska symbolisera tre olika länder. Vi provade och provade och provade.

Italien fick bäst i test.

Italien fick bäst i test.

På redaktionen stod ostringarna med smak av italiensk hårdost ut som den klart bästa smaken. Påsen avslöjar inte mer än att det är Italienska smakrika hårdostar ringarna är kryddade med. Lite diffust men ändå en aning av parmesan kanske? Dessa var också de som är mest lika OLW:s originalostbågar.

Frankrike kom tvåa.

Frankrike kom tvåa.

Ostringarna med smak av fransk dessertost kom på andra plats fast jag höll de amerikanska för att vara godare. Om man riktigt proppade munnen full smakade det som en mogen Brie i eftersmaken. Nä men! Inte ska väl ostsnacks smaka så? Tja, jag vet inte.

 

Jag höll ändå de amerikanska för att vara tvåa.. men de kom sist.

Jag höll ändå de amerikanska för att vara tvåa.. men de kom sist.

I USA finns något som heter pepper cheeze och det är ost med flera sorters peppar i. Ostringarna är saltare än de övriga två och efter att ha mumsat ett lass så kommer en hetta i eftersmaken. Svartpeppar är det som känns mest först och så kommer stark, grön peppar i eftersmaken.

Allt som allt är detta tre fint designade påsar. Ostringarna kan dock inte mäta sig med OLW:s ostkrokar. Det kan vara den knallorange färgen på ostpulvret, det kan också vara formen. Den är helt enkelt så bra den kan bli! Ni kan sluta göra ringar och hjärtan nu. Men här är det alltså meningen att folkets röst ska avgöra vilken ny produkt som stannar i hyllorna. Det ska ändå bli intressant att se om folket tycker som vi. Eller om de riktigt längtar efter en helt ny, mera vågad, produkt på ostkrokshyllan.

Prima julsnaps hos Mathias Dahlgren

Malin Turunen
Årets julsnaps från Prima passar fint även till osten.

Årets julsnaps från Prima passar fint även till osten.

I går fick några matjournalister provsmaka årets julsnaps från Prima (Altia) tillsammans med rätter som Mathias Dahlgren lagade vid sitt matbord i Matsalen.

Julsnapsen är kryddad med dadlar, konjak och citrus och själva akvavitkryddningen är ekfatslagrad. Kryddmästaren Jonas Odland spår att allt fler snapsar blir fatlagrade då svenskar är så tokiga i maltwhisky.

Fatlagringen, de söta dadlarna och att den är avrundad med sherry (precis som min favorit Gammal Norrlands) gör att den passar utmärkt till det småvarma på julbordet men också till ost och choklad. Till sillen skulle jag välja en annan snaps. (OP Andersson)

Prima julsnaps 2014 finns på Systembolagets beställningssortiment från 1 oktober.

Prima julsnaps 2014 finns på Systembolagets beställningssortiment från 1 oktober.

Mathias Dahlgren gjorde först en mild böcklingröra med potatis, pepparrot, citronzest, grönt äpple och kryddkrasse. Inte optimalt till snapsen. Men en väldigt god rätt som jag ska försöka återskapa.

 

Mathias Dahlgrens version av danska solägg. En höjdare!

Mathias Dahlgrens version av danska solägg. En höjdare!

Däremot passade rätten på picklade ägg i soja och sherry med gräslöksmajonnäs och rostad lök helt fantastiskt bra med snapsen. Äggen ligger i lagen med lök i 12 timmar och blir inte lika sega som ”vanliga picklade ägg”.

Långkokt fläsk med äppelsallad.

Långkokt fläsk med äppelsallad.

Revbensköttet hade Mathias långstekt i vatten i ugnen. Till det en mycket syrlig och fräsch strimlad sallad med röda äpplen, blekselleri, syltad ingefära och en helsikes massa svartpeppar.

Mathias Dahlgren älskar svartpeppar.

Mathias Dahlgren älskar svartpeppar.

Förra gången jag var här på invigningen av Matbordet så pratade Mathias Dahlgren länge och väl om svartpeppar. I går fortsatte han i samma anda och nu hade han just lärt sig att vi människor inte kan uppfatta mer än en viss mängd svartpeppar.

– Man KAN alltså inte använda för mycket svartpeppar. När man använder stora mängder uppfattar vi det bara som rundare och mildare.

Detta gäller dock endast svartpeppar! Att använda för mycket vitpeppar är hur lätt som helst.

Kryddmästaren Jonas Odland vill att vi ska smutta på snapsen.

Kryddmästaren Jonas Odland vill att vi ska smutta på snapsen.

I hur många år har vi nu fått höra att vi ska dricka snapsen rumstempererad eller på sin höjd, kylskåpskall. Att vi ska ha olika snapsar till olika rätter och inte bara köra på favoriten, att vi ska smutta länge och inte ta helan…?

För mig känns det i alla fall som en evighet. Jonas Odland berättar att svenska yngre människor gärna vill bevara traditionerna och dricker snaps till högtidsfesterna. Men tyvärr är det fryskall sprit, Helan går, och inget smuttande alls. Här tror jag tack och lov att han har fel ändå. Man är inte längre en dålig kamrat om man inte sveper sprit. Man kan smutta även om man häller upp snapsen i spetsglas.

Jag dricker gärna snaps med alkoholsvag öl till både råbiff, sill och pytt i panna. Men däremot tror jag att det fortfarande är få som tar fram snaps till choklad och ostbricka. Kanske småningom?

ICA:s nya 50-talskostym

Malin Turunen
Glögg på Ica:s pressvisning.

Glögg på Ica:s pressvisning.

I går drack jag årets första glögg. Det var Ica som visade upp julnyheter, både köksredskap, lite inredning och matpodukter rymdes. Tilltugget, en pepparrotscheescake med rökt fårfiol på kommer jag att försöka efterskapa. Glöggen var en alkoholfri äppelglögg med mycket ingefära och citrus. Lite för halsbrännig för min smak, men annars är jag för äppelglögg!

Länge efter att Saltsjökvarn gjort succé med sina fina förpackningar så undrade jag när andra producenter skulle ta efter. Garant har ju några fina förpackningar men i övrigt har det varit ganska tråkigt bland matförpackningarna i vanliga butikshyllan. Alltså inte på Urban Deli och dylikt utan i din vanliga Coop eller Ica.

Nu äntligen har Ica kommit på att deras burkar och paket kan sälja även på snygghet. De har – likt Saltåkvarn – valt att satsa fullt ut på 50-talsstuket. Vilket passar mig fint. Jag vill genast köpa inläggningssill och julkaffe…

Tuff sill i fin förpackning.

Tuff sill i fin förpackning.

Ica ska också satsa på en ny märkning: God smak från, där de ska samarbeta med små producenter runt om i Sverige. Svårt att säga något ännu, men vi följer detta med spänning. Drömmen hade väl varit att Ica kunnat samarbeta med små producenter utan att sätta sitt eget märke och sin egen förpackning på deras produkter? Men det verkar hart när omöjligt.

Smör från Småland under Icas märke God smak från.

Smör från Småland, Emåmejeriet, under Icas märke: God smak från.

Bakom ljusstaken står Ica:s julkaffe i finfin förpackning,

Bakom ljusstaken står Ica:s julkaffe i finfin förpackning.

 

 

Årets Lily är Maya Samuelsson

Malin Turunen
Maya Samuelsson är Årets Lily. Stort grattis!!

Maya Samuelsson är Årets Lily. Stort grattis!!

I den tuffa tävlingen Årets Lily avgörs vem som är Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Efter en hård kamp i finalen vann Maya Samuelsson som jobbar på Vinkällan Sommelièrutbildning.

Tävlingen består av både teori och praktik och till sist väger de praktiska momenten tyngre än de teoretiska.

Årets Lily är ett sätt att få fler tjejer att våga tävla. Och i senaste sommelier-SM var fem av sju finalister tjejer. Detta är tolfte året man kör Årets Lily.

Lunchmeny av Mattias Larsson.

Lunchmeny av Mattias Larsson.

Jag var bjuden på lunch med Arvid Nordquist som håller i tävlingen. Mathias Larsson hade satt ihop en meny för att passa Bollinger.

 

Laxförrätten.

Laxförrätten.

Tunna skivor salmalax med citronett, gurka, schalottenlök, edamamebönor, forellrom, sirapsskorpa och blomkålscreme blev min absoluta favorit. Till detta Bollinger Special Cuvée.

Laxförrätten.

Laxförrätten.

Råbiff av kalv.

Råbiff av kalv.

Till Bollinger rosé fick vi Carne crudo smaksatt med citron och olivolja samt rostad kapris, betor, schalottenlök och parmesanost.

Huvudrätt med kummel.

Huvudrätt med kummel.

Till varmrätt bjöd Mattias Larsson på ugnsbakad kummel med brynt svamp, bakad- och syrad schalottenlök samt brynt ansjovissmör och västerbottenostkrokett. Bollinger la grande année 2004 i glaset!

Jag satt bland trevliga människor som alla höll varmrätten tillsammans med champagnen från 2004 för att vara den bästa kombinationen. Men jag som älskar rå lax måste ändå säga att förrätten blev min favorit.

Bra pajer till kräftorna

Malin Turunen
Första kräftfesten i stugan.

Första kräftfesten i stugan.

I helgen hade vi vår första kräftskiva i stugan. 10 vuxna och en liten kille trängdes runt bordet och sörplade på riktigt fina svenska kräftor.

Jag gillar tanken på kräftfest, mer än jag gillar själva sörplandet och rensandet och kladdandet. Efter att ha ätit tre stycken var jag helt nöjd och kunde gå över till att äta paj, ost och annat mindre kladdigt.

Här är två tips på goda mättande pajer som är enkla att göra. Svamppajen gjorde jag i djupare form än långpanna och den räcker till väldigt många. Fler än 10 om man också har västerbottenspaj och gott bröd och ost till kräftorna. Det som inte går åt ställer man fram till brunch dagen efter. De fungerar lika bra kalla som varma.

Västerbottenspaj har blivit ett måste till kräftorna.

Västerbottenspaj har blivit ett måste till kräftorna.

 

År: 2001, nummer/sida: 11/5

Västerbottenspaj med löjrom

Det här behövs till 10 personer:
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten, kallt
Fyllning
6 dl västerbottensost, riven
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering
gräslök, svartpeppar
1 dl crème fraiche
100 g löjrom

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Kör smör och mjöl i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, gärna med löstagbar kant.
Ställ kallt ca 15 min. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
3. Riv osten grovt. Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och blanda i osten.
4. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare
ca 20 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna.
5. Garnera med klickar av crème fraiche, löjrom, gräslök och svartpeppar.

 

Svamppaj som räcker till många.

Svamppaj som räcker till många.

År: 2002, nummer/sida: 12/16

Svamppaj med smak av sherry

Här har vi gräddat pajen på en vanlig plåt med ca 1 1/2 cm hög kant. Servera pajen direkt ur långpannan eller skär den i bitar. Pajen går bra att frysa in. Tina den sedan långsamt i kylen.

Det här behövs till 10 personer:
Pajdeg
6 dl vetemjöl
250 g smör
0,5 dl vatten, kallt
Fyllning
2 purjolökar
500 g kantareller, färska
600 g skogschampinjoner, färska
2 msk smör
2,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
0,5 dl torr sherry
4 ägg, stora
4 dl mjölk
4 dl brännvinsost, riven

Gör så här:
1. Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
2. Tryck ut den i en långpanna 40×35 cm. Nagga med en gaffel.
Låt pajskalet vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 15 min.
3. Fyllning: Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär den stora svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter.
4. Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Blanda ner sherry. Lägg svampröran i pajskalet.
5. Vispa ihop ägg, mjölk, ost och 1/2 tsk salt. Häll det över svampen och purjolöken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

Surtrömmingslunchen på Tennstopet testad

Malin Turunen
Först på plats! Lunchen på Tennstopet blev strax fullsatt.

Först på plats! Lunchen på Tennstopet blev strax fullsatt.

Tack vare en arbetskompis som efterlyste vår gamla tradition, att äta surströmming här på Allt om Mat (instängda i provköket), började jag undersöka om det fanns bord kvar på Tennstopets lunch på premiären i torsdags.

Visst gjorde det det! Fyra pers skulle de i alla fall kunna trycka in. Kompisen i fråga var tyvärr inte här den dagen utan mitt sällskap blev istället kollegorna Lotta Jenkinson som har bloggen Jenkfood här intill, och vår layoutare Anna Grandin som bara smakat suris en gång tidigare och det var 25 år sedan.

Charlotte Jenkinson och Anna Grandin visade sig vara ena riktiga sutrströmmingslovers!

Charlotte Jenkinson och Anna Grandin visade sig vara ena riktiga sutrströmmingslovers!

 

Oskars och Röda ulven var de strömmingar som bjöds på Tennstopet.

Oskars och Röda ulven var de strömmingar som bjöds på Tennstopet.

Tennstopet serverade Oskars (tuffare) och Röda ulven (rundare i smaken) tillsammans med hårt och mjukt tunnbröd, lök, gräddfil, smör och tre ostar.

På något sätt hade vi fått för oss att jag var surströmmingsgalningen i sällskapet. Det visade sig stämma dåligt. Den absoluta nybörjaren Anna klämde sju fiskar. Lotta åt sex stycken och jag åt två. Precis som vanligt alltså. För mig är den mer som en krydda, likt sardeller. Jag brer mycket smör på ett hårt tunnbröd, toppar med mosad potatis och tar yttepyttesmå bitar av den toksalta umamibomben surströmming och sprider ut jämt över mackan. Den här dagen med en lättöl till. Absolut ingen rå lök (som jag har svårt för i alla lägen) och gräddfil och tomater har jag aldrig begripit mig på.

Men detta kan vara taktiken som gör att jag nu är sugen på att äta surströmming igen!

För er som missade premiären fick jag ett trevligt meddelande från Malin Söderbergs restaurang Hjerta:

Hjerta på Skeppsholmen håller surströmmingsskivor 4-5/9 och då serveras nog bland annat hennes egen burk som vi på Borkbo Salteri har nöjet att göra åt henne – och som faktiskt heter Malins Mix! Finns annars i ganska små upplagor, men kan nog hittas på Melanders Fisk eller på Kvantum i Sickla.

Jag ska försöka hitta en burk till nästa skiva, som blir av redan onsdag den 27! Hurra!!!

Efter måltiden...

Efter måltiden…

Det enda jag kan känna viss surhet över är att lunchen med en lättöl gick på 350 kronor och kaffe inte ingick. Kära Tennstopet så mycket goodwill ni hade fått på en kopp kaffe! Det som gör mig gladast är servitriserna på Tennstopet. Fullblodsproffs som har total koll på fullsatt lokal med folk som snapsar till lunch. Och alltid klämmer till med ett leende och en blinkning i rätt ögonblick. Åååh, bara servicen är värd att gå hit för! Jag tror jag gör om det nästa år!

Surströmming på Tennstopet på torsdag

Malin Turunen
Surströmming på hemmafest.

Surströmming på hemmafest.

Att vara surströmmingsälskare och bo i lägenhet i Stockholm är ingen lätt sak. Men några restauranger trotsar kräsmagade gäster och serverar delikatessen år efter år.

Restaurang Sturehof har haft surströmming på sin uteservering på premiären (i år 21/8), sedan 2003.

Tennstopet har man tagit det steget längre och serverar både inne och ute.

I år har Tennstopet för första gången även surströmmingslunch. Den pågår torsdag mellan 11.30-14.00 och kostar 315 kronor per person.

Det kan kännas drygt då man vet att råvarorna är de billigaste någonsin. Men! För den som riktigt längtar efter surströmming och inte törs oroa grannarna är inget pris för högt!

Jättebra initiativ tycker jag. Surströmmingskvällarna bokas ofta nästan ett år i förväg men ringer man varje dag kan man ha tur och få fatt i en avbokning.

Känner ni till fler ställen som serverar surströmming?

 

Tennstopet. Foto Robin Moderato

Tennstopet. Foto Robin Moderato

Liten surfplatta från Acer

Malin Turunen

Acer 1

 

Nyligen fick jag chansen att testa lilla surfplattan Acer Icona A1 i två veckor. Den är behändig i formatet och har bra upplösning.

För en trogen mac-användare är det lite bängligt i början med androidappar och nytt Google-konto, men när man väl kommit i gång är det lätt som en plätt att ladda ner appar.

Plattan har kameror på både fram- och baksidan. Huvudkameran har 5 MP och andra kameran har 2 MP. Den har även högtalare på båda långsidorna vilket ska ge en stereoeffekt.. njasi.

Batteriet håller upp till 7,5 timmar.

Det som är charmigt med Acer Icona A1 är just det lilla formatet (7,9″), enkelheten i att ladda ner appar men framför allt priset. Den kostar drygt 1100 kronor.

Nu älskar ju jag min iPad men skulle jag ha ett barn eller en förälder som önskar sig en surfplatta så är detta ett bra, prisvärt alternativ.

Här kan du läsa mer om surfplattan.

Acer jämförd med en iPad.

Acer jämförd med en iPad.