Annonsen laddas.

Test: Snabbaste julbordet 2016 – Miss Claras ca 30 minuter

29 november 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck / Krog / Mat

Miss Clara har tillsammans med likörmärket Baileys kommit på ett nytt sätt att äta julbord. Konceptet heter ca 30 och om vi bara pratar om julmaten som sådan så tycker jag att det finns några utmärkta poänger med att äta julmat på det här sättet. Tallriksserverad, med många vegetariska inslag och bara små smakbitar av några rätter.

Jag är en person som inte mår bra av att äta mat under press (eller stående, bara så att ni vet). 30 minuter är ärligt talat inte ok för en lunch. Särskilt en med många små rätter som en förhoppningsvis ska hinna njuta av. Att det står stora timglas på bordet (som en kul grej) gör mig inte mindre stressad. Men. Nu har de valt att köra konceptet fullt ut och då ska det väl till lite sådana här grejor. Jag hade ändå hellre sett att de satsade på ca 60!

Fördelarna är många: Det blir mindre svinn. Du blir inte mätt som en galning. Du slipper köa och armbåga dig fram till ägghalvorna. Det tar mindre tid och det är betydligt billigare. Denna måltid (lunch eller middag) med dryck kostar 195 kronor och går att boka 8-10 december.

tallrik_miss_clara_julbord

Maten på tallriken är framtagen av Miss Claras kökschef Daniel Guest. Från vänster till höger:

Typ sill
Rökt strömming, löjrom, gravad morot och bakat ägg med västerbottenost.

Lutfiskens återkomst
Tempuratorsk med mos på ärter, söt senap, skirat smör.

K*ttbullar
Vegetariska bollar på kastanj, ricotta och grönkål med butternuttpuré, hasselnötter och salvia.

Annat än julskinka
Bakad spädgris med miso och ingefära, och en kålsallad.

Kaka på kaka
Vaniljkräm serverad i en mördegs-cookie cup toppad med Baileys Irish Cream.

Jag vill börja med att säga att all mat på fatet var MYCKET GOD! Vinnaren var kanske ändå k*ttbullen, eller lutfisken. Jag tycker att det är synd att de satsar och kommer på riktigt bra vegetariska munsbitar men sedan blandar ihop den gravade moroten med strömming och löjrom. Det känns inte helt genomtänkt, och när en man meddelar att samma tallrik ”fits all” så känner han kanske inte så många vegetarianer?
Med tanke på hur enormt bra de vegetariska inslagen smakar tycker jag gott att de kunde satsa på en helvegetarisk jultallrik. Jag skulle köpa den!

ol_miss_clara_julbord

Till dessa små rätter serveras ett vitt vin på pino grigio, Amber från Carnegie och en IPA från Dugges. Båda ölen passar utmärkt till alla rätterna.

Annonsen laddas.

Recept på tre efter-middagen-drinkar! (Och vikten av bra ingredienser)

25 november 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck
Recept på Black Russian och White Russian.
Recept på Black Russian och White Russian.

 

Ett inlägg om vikten av att välja bra råvaror när du ska baka, laga mat eller blanda drinkar! Samt recept på en återupptäckt klassiker. 

På Allt om Mat provlagar vi alla våra recept för att våra läsare ska slippa misslyckas hemma i köket. Huvudregeln är dock att de som ska laga och baka följer våra recept. Ibland får vi ändå samtal om misslyckade bak där läsaren bytt ut socker mot honung och uteslutit mandelmjölet som inte fanns hemma. Och ändå är läsaren snopen över att det inte alls blev bra. Ibland även arg. För det är något misslyckade bak gör med en. All tid och kraft man lagt ner och så blir det bara skitpannkaka av allt. Den vreden!

Jag skulle vilja hävda att samma regel gäller för drinkrecept. Byt inte ut färskpressad citron mot färdigpressad som du köper i en gul plastcitron. Det är också skillnad på likör- och spritsorter, vodka är inte ”bara vodka” som alltid smakar likadant. Det vet alla som testat sorter mot varandra.

Oftast gör en ju inte det, utan tager vad en haver, samt köper samma märke varje gång utan att tänka så mycket på saken. Det billigaste och enklaste sättet att komma på vad som är just din favoritgin, -vodka, -bourbon osv är att gå till en bar och be om en liten provning. Det kan vara värt stålarna att få veta vilken romsort som är precis din favorit.

När det gäller kaffelikör är min favorit Borghetti från Italien. Den har en tydlig espressosmak och är mindre söt än andra kaffelikörer jag smakat. Den finns i beställningssortimentet och kostar 229 kronor för 700 ml. Alkoholhalten är 25 %. Med den blir din Espressotini, White- eller Black Russian en perfekt efter-middagen-drink.

Recept på Black Russian

Till en drink:
1 del Borghetti kaffelikör
1 del vodka, gärna en premiumvodka

Gör så här:
Fyll ett glas med is, häll på lika delar likör och vodka, rör om. Servera gärna efter maten tillsammans med kaffe och kanske en chokladpralin.

Recept på White Russian

Till en drink:
3 cl Borghetti kaffelikör
3 cl vodka, gärna en premiumvodka
1 dl mjölk

Gör så här:
Fyll ett högt glas med is, häll på lika delar likör och vodka, rör om. Toppa upp med mjölk. Servera genast, eller drick den själv, gärna iförd morgonrock. Var skön. Gå omkring i din lägenhet, och lek ”The Dude”.

Recept på Espressotini:

Annonsen laddas.

Masi gör prisvärt rött – Masi Modello delle Venezie 2015

11 november 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck
Masi Modello delle Venezie 2015, prisvärt rött som passar både till ljust kött, fisk och köttfärssås.
Masi Modello delle Venezie 2015, prisvärt rött som passar både till ljust kött, fisk och köttfärssås.

Familjeägda vinfirman Masi är mest känd för sina fantastiska amaroneviner. Men här kommer ett vin för under hundringen som är ett riktigt kap!

Jag är allt som oftast mer sugen på ett glas vitt än ett glas rött. Men självklart finns det undantag. Ett av dem är när jag äter min favoriträtt framför alla andra: köttfärssås och spaghetti. Det är INTE en klassisk bolognese. Den har inte kokat i timmar med selleri och kycklinglever. Det är tvärtom ett helt eget hopkok som kryddas med både färsk basilika, tomatpuré, srirachasås och sichuanolja. OBS! Jag älskar dock alla sorters köttfärssås och inte minst äkta bolognese. Jag ser det som en av rättens många förträffligheter, att alla gör sin egen goda variant och ingen smakar likadant. Ett annat plus är att den är minst lika god dagen efter, och dagen efter det. Världens bästa rätt!

När jag står där och rör i grytan så känner jag att till detta behövs det allt ett glas rött! Från italien kommer vinet Masi Modello delle Venezie 2015. Det finns på flaska för 79 kronor och på box för 265 kronor (nr 2386). Vinet är ett lätt allroundvin som jag skulle servera mina rödvinsälskande middagsgäster även till rätter med kyckling, vit fisk eller grönsaker. Ett perfekt husvin helt enkelt!

Här är mitt bästa recept på köttfärssås!

 

Tacokväll på Allt om Mat – bästa recepten på tillbehör!

2 november 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Mat

ingredienser_taco

När jag skulle ordna en bloggträff för gamla och nya bloggare på alltommat.se kändes det helt naturligt att välja tacos. Vi sågs i Allt om Mat:s provkök en kväll och alla fick välja ett favorittillbehör. Här hittar du recept på dem och tips på var du kan köpa mexikanska produkter!

Mina egna favoriter är refried beans, svamp stekt med het chili och creamed corn. Efter den här kvällen fick jag också en ny favorit och det var Petter – Ploppe’s Table, friterade avokado. Suzanne Ribbings mangosalsa är ett fräscht tillbehör som både svalkar och ger god syra!

De andra bloggarna som ni borde följa på alltommat.se är Add more green av Liselotte Forslin och Jenkfood av Charlotte Jenkison. Inom kort har vi ännu en fantastisk bloggare ibland oss så håll utkik efter det!

tacomat

Refried Beans

20 minuter

Mild bönsalsa som är en utmärkt grund för den som vill ha vegetarisk taco.

Till ca 5 dl

2 burkar svarta bönor (à 410 g)
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 dl vatten
1 tsk salt

Gör så här:

1. Finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 1 minut tills de är nästan brända. Tillsätt bönor, vatten och salt. Låt sjuda tills vattnet kokat bort. Mosa gärna ihop bönorna något.
2. Häll upp i en skål och servera bönsalsan, hellre ljummen än kokhet, då får den mera smak.

Stekt svamp

15 min

Svampen kan serveras varm och nystekt men kan också förberedas. OBS! De blir verkligen heta så minska på Japapeñon om du är känslig.

Till 6 personer

500 g champinjoner
2 msk rapsolja
1 jalapeño
1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Borsta eller skölj svampen och skiva fint.
2. Hetta upp oljan och stek svampen på hög värme. Kärna samtidigt ur och finhacka jalapeñon. Blanda ner den och saltet. Stek ytterligare ca 1 minut.

tacotallrik
Vissa tror ju att en ska kunna äta en taco med händerna. Det behövs inte! Det är bara att fylla tallriken med allt du gillar och käka med kniv och gaffel. Någonstans härunder ligger det faktiskt en tortilla.

Tomatsalsa

15 min

Tacos kräver salsa. Den godaste gör du själv på solmogna tomater. Koriander är givet för mig men eftersom vissa inte gillar den kan du servera den vid sidan av.

till ca 5 dl

6 tomater
1 salladslök
1 jalapeño
1/2 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
ev 2 msk hackad koriander

Gör så här:

1. Klyfta tomaterna och ta bort så mycket kärnor som det bara går. Skär köttet i små tärningar.
2. Finhacka salladslök och kärna ur och finhacka jalapeño. Blanda tomater, jalapeño, salladslök, socker, vinäger och salt. strö ev över hackad koriander.

Creamed Corn

15 min + 30 min koktid

Creamed Corn är en krämig och sötsyrliga röra som passar till nästan allt! När du testat kan du inte vara utan.

Till 4–6 pers

1 salladslök
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk smör
600 g fryst majs (eller majs på burk)
1 dl vispgrädde
1/2 paket fetaost (à 150 g)
1/2 tsk salt
1/2 hackad röd chili, t ex spansk peppar

Gör så här

1. Skala och finhacka vitlök och salladslök. Fräs den i smör i en kastrull eller gryta.
2. Tillsätt majs och fräs en stund. Häll på grädde och låt den koka in i majsen till en tjock sås på låg värme.
3. Rör i fetaost. Krydda med salt och chili.
4. Mixa den till hälften slät med stavmixer. Det ska fortfarande finnas hela majskorn kvar i röran.

friterad_avokado

Friterad avokado

20 min

Ett underbart krämigt men ändå knaprigt tillbehör. Vi gjorde 6 hela avokado till 7 personer  och allt gick åt! Här är det extra viktigt att ha perfekta mogna avokador.

Till 4 personer

5 dl neutral olja för fritering, t ex rapsolja eller majsolja (170°C)
5 avocado
2,5 dl mjöl, gärna majsmjöl
1 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
2 ägg, uppvispade
5 dl panko
färsk koriander
lime

Gör så här:

1. Rör ihop majsmjöl och kryddor på ett fat, häll ut pankon på ett annat fat och ha de vispade äggen i en skål.
2. Skala och skär avokadon i munsbitar. Vänd först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko innan du friterar dem varsamt.
3. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Garnera med färsk koriander och presssa lite lime över. Servera genast!

Mangosalsa

Blanda två färska tärnade avokados med ett paket tinade mangotärningar. Gör en dressing på ½ dl olivolja, en hackad chili, saften av en halv lime , en tsk honung, en kruka grovhackad koriander, flingsalt och svartpeppar. Blanda allt och servera!

viner_till_tacos

Viner till tacos

Vi testade två viner till våra tacos. Ett grekiskt rött The Lion 119 kronor på Systembolaget. Ett ganska lätt vin med bra syra som är enkelt att matcha till mat.

Den franska vinproducenten Levert Frères som har gjort ”Sveriges billigaste chablis” är belägen i södra Bourgogne. Den som tänker chablis = supertorrt och krispigt så det riktigt drar ihop sig i kinderna, får tänka om. Jag har förstått att det finns många sorters chabliser och denna hör till de mera smakra och fruktiga. Den är lättare att matcha till kryddig mat än de där supertorra så just till tacos fungerar detta geschwint! 118 kronor i beställningssortimentet.