Annonsen laddas.

Vi har testat Snapples osötade iste

29 juni 2016 Skriv en kommentar
Allmänt
Vi testar Snapples nya iste.
Vi testar Snapples nya iste.

 

Finns det något mer läskande och uppfriskande än iste en varm och solig sommardag? Jag tror inte det. 

Jag brukar gilla det mesta från Snapple. De lyckades till och med få till en dryck som smakade rött äpple – på riktigt! Jag blev misstänksam när de sa att de här nya isteet var ”utan socker” och undrade vad drycken då var sötad med. Jag fick inget svar, men ganska snabbt kom två flaskor iste hit till kontoret som vi testade.

Istället för vanligt socker är dryckerna sötade med sukralos. Det är väldigt mycket sötare än vanligt socker och lämnar en märklig eftersmak som är ohyggligt efterhängsen med en svag ton av lakrits. Isteerna blir därefter. Där en vill ha friskhet med en svag beska får man nu bara denna märkliga sötma.

Här är några tips på vad en kan svalka sig med istället!

  • Snapples alla andra produkter med vanligt socker!
  • Liptons iste som man själv blandar från pulver, gärna med smak av persika och med citronskivor i en stor kanna med is. Så läskande!

Annonsen laddas.

Test av rosé – här är fyra bra!

27 juni 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck
Litet reosévinstest där alla gilla något vin.
Fyra goda roséviner i olika stilar.

När vi testade roséviner på Bonnier Tidskrifter Digitala Medier, så var det full uppslutning. Vi tyckte väldigt olika om vinerna och hade olika favoriter och betyg. Här är fyra som vi gillar i lite olika stilar.

Om vi går från ljust, friskt, torrt till mera fruktiga och smakrika viner bara måste vi börja med Castel Roubine, Côtes de Provence 2015 (99 kr) tvåa från vänster i bild. Den är så nära vitt vin man kan komma men ändå med små kärva undertoner. Alla som egentligen älskar vitt vin allra mest men dricker rosé av romantiska och estetiska skäl tycker att detta var det i särklass godaste vinet. Finns i Systembolagets beställningssortiment, Nr 72960.

Vinet längst till vänster i flaskan som påminner starkt om den populära M de Minuty är Château Rochesoleil, Côte de Provence. Vi tyckte att det var ett friskt gott vin i den nu inte längre så nya, torra och bleka roséstilen. Fin frukt som smakar lite hallon. Lagom blommigt. Precis som ett rosévin från Provence ska vara! Finns hos The Wine Company för 115 kr flaskan.

Sedan kommer det vin som blev en riktigt vinnare bland fina vinare. Det är tredje flaskan från vänster Königschaffhauser, Vulkanfelsen 2015. Ett rosévin som är torrt fruktigt och läskande och ändå har något mer rosékaraktär, som är lite mera fruktigt helt enkelt! Ett vin som är enkelt att matcha med mat som kycklingsallad, fiskrätter med smöriga såser eller vitello tonnato. 99 kr hos The Wine Company.

Urmeneta Rosé 2015 Valle Central Chile är mörkare i färgen, ännu fruktigare och precis det vin man skulle välja om man älskar rosé med mera karaktär. Alltså jättegott och fortfarande torrt! Ska du blanda en rosésangria är detta ett självklart val! Finns hos The Wine Company för 89 kr.

 

Mina flitiga kollegor testade roséviner och gav betyg!
Mina flitiga kollegor testade roséviner och gav betyg!

 

Annonsen laddas.

Mattrender 2016 – spaning om våra ändrade matvanor

9 juni 2016 1 kommentar
Allmänt / Mat
Köttfärssås har toppat listan på populär vardagsmat i många år. Nu är den nedputtad till andra plats av kyckling.

Stoppa pressarna! Köttfärssås och spaghetti är inte längre svenskarnas populäraste vardagsrätt. Den har blivit omsprungen av den något vaga rätten ”kyckling”.

Kommunikationsbyrån Food & Friends släppte sin Matrapport för fjärde året i rad. Det är en ganska underlig historia där man undrar mycket över hur frågor är ställda och varför man har en kategori som heter fisk, en som heter lax och en som heter korv stroganoff. För att nämna något.

Om man ändå vill försöka utläsa något av de 1000 personernas svar på hur de äter, lagar och handlar mat så visar den här rapporten att man förr hade mera standardiserade vardagsrätter. 2012 stod de tio vanligaste rätterna för 75 % av vardagsmatlagningen. Nu står de för 62,2 %. Vi skaffar oss fler vardagsrätter och provar mer nytt än för bara fyra år sedan.

Att äta vegetariskt ökar också. 41 % av de tillfrågade äter vegetariskt minst en gång i veckan.

Pulled pork har varit Matrapportens i särklass trendigaste maträtt i två år. Den är nu utbytt till vegetariskt. Obegriplig som maträtt, men i övrigt är det väl ganska begripligt att folk strävar efter att äta mer grönt och mindre kött.

Det här är en undersökning som baserar sig på vad folk svarar. Man kan förstå att många har en önskan om att äta mera grönt, att man väljer råvaror efter kvalitet och hållbar produktion – inte efter pris. Det skulle vara spännande att jämföra med kvitton från verkliga livet för att se hur väl detta stämmer.

 

Trendigaste rätterna 2016

1. Vegetariskt

2. Taco

3. Sushi

 

10 i topp vardagsmat hela listan:

Kyckling 11,4 %

Spaghetti och köttfärssås 9,8 %

Fisk 9 %

Köttbullar 6,2 %

Korv stroganoff 5,2 %

Lax 5 %

Biff med tillbehör 4,8 %

Vegetariskt 4 %

Soppa 3,6

Korv med tillbehör 3,2

 

Andra häpnadsväckande siffror:

80 % av svenska folket är matintresserade. Det betyder ju att 20 % INTE är matintresserade! Jag trodde att det var typ 2 %.

På frågan: Vad fyller måltiden för uppgift för dig? svarar nästan 35 % att de äter ”bara för att bli mätt”.

Hela 27 % anger att de planerar middagar för hela veckan på en gång.

57 % av kvinnorna säger att de står för de flesta matinköpen i hushållet. På samma fråga svarar 43 % av männen att de står för merparten av matinköpen.

 

Var får de sin matinspiration i från?

Medan tv minskar sitt inflytande som inspirationskanal från 18 % till 23 % så ökar sociala medier från 13 % till 21 %. Högst ligger matsajter på internet med 33 %.

 

 

 

Köttfri BBQ à la Gustav Johansson

1 juni 2016 2 kommentarer
Allmänt / Dryck / Mat
Missa inte Gustav Johanssons bok med vegogrill.
Missa inte Gustav Johanssons bok med alla recept du behöver för en perfekt vegogrill!

 

I går var vi på trevliga söderhaket Rost för att få testa några av Gustav Johanssons rätter ur boken Jävligt god BBQ. En bok som många jag känner skulle behöva äga!

Utåt sett, en grillbok i mängden. Man i hatt med kolgrill, och så namnet: ”Jävligt god bbq”. Inget skvallrar om att detta är en högst nödvändig bok för så många av mina mattglada vänner. Jag själv inräknad. En hel grillbok med bara vego! Hur har man tänkt då man inte kommunicerar detta på omslaget?

Jag fattar lite grann: det ska bara vara gott, man ska inte tänka på att det inte är kött. Visst men ändå, när en står i en bokaffär och letar efter tips på köttfri grill så skulle i alla fall jag bara bläddra förbi ”Jävligt god bbq”. Vilket är galet synd!

Jag är orolig att den här boken tappas bort i mängden av andra grillböcker. För här ger Gustav suveräna tips på hur du får quornfärs att bli den perfekta hamburgaren. (Japp du hörde rätt, jag gillar numera quorn.) Hur du marinerar och grillar oumph på bästa sätt. Hur du gör alla rätter helt veganska och så vidare. Ni hör ju! En bok man behöver helt enkelt. Här finns också recept på fooled pork, gjort på jackfruit i saltlake. Boken kostar 199 kronor och finns bland annat att beställa på Adlibris.

Så väldigt befriande det är att prata med en som i huvudsak vill att mat ska smaka gott. Och att man inte ska äta kött. Den kombon är vad som behövs för att få oss köttisar att tänka om. Blanda in några vetegräs-shots och raw-bollar och en tappar intresset direkt.

Istället för att komma med tråkiga kommentarer om bildmaner, utformning och eventuell grabbighet, tänker jag använda den här kokboken som ett uppslagsverk i sommar. Bara försöka göra så mycket som möjligt precis som Gustav tipsar om. Det är uppenbart att han vet hur man lagar god vegetarisk och vegansk mat!

Vi fick testa quornburgaren och spett med srirachamarinerad oumph. Båda rätterna fick toppbetyg av alla gäster, även om de flesta hejade allra mest på spetten. Det gick inte att ta bild på maten för att den tog slut hela tiden, hungern var stor! Smakbitarna små. Men ni får föreställa er! Fem gafflar.

 

Vin till vegetariskt

Bra allroundviner från Patchwork

Vinerna som presenterades till kom från Patchwork som skulle passa utmärkt till vegetarisk mat. Vad nu det är? En tänker att det så sällan enbart hänger på råvaror utan på tillagning och i högsta grad kryddning. Men ok.

Det röda vinet från Sydafrika är gjort på Grenache och Petit Verdot. Ett superbussigt vin som passar utmärkt som pratvin och säkert till de flesta inte allt för krävande maträtterna. (90 kronor).

Det vita är från Argentina och gjort på Pinot Grigio. Även det mycket vänligt. Lagom runt, torrt och fylligt för att passa de flesta människor och de flesta rätter. Inte något som sticker ut någonstans. (79 kronor) Bra allroundviner helt enkelt!

 

Min kollega Nils Erlandsson är vegetarian och följare av Gustavs blogg "jävligt gott". Han gav tummen upp till både mat och vin!
Min kollega Nils Erlandsson är vegetarian och följare av Gustavs blogg ”jävligt gott”. Han gav tummen upp till både mat och vin!

 

Kokboksförfattaren Gustav Johansson och jag var så här nöjda när vi fått tala ut om våra tankar om mat.
Kokboksförfattaren Gustav Johansson och jag var så här nöjda när vi fått tala ut om våra tankar om mat.