Annonsen laddas.

Test: Sevans libanesiska middagspaket

11 oktober 2016 Skriv en kommentar
Allmänt
Sivans färdiga såser, inläggningar och kryddblandningar är en bra genväg till det libanesiska köket.
Sevans färdiga såser, inläggningar och kryddblandningar är en bra genväg till det libanesiska köket.

Familjeföretaget Sevan kommer nu med middagspaket där man köper till några råvaror och har en supersnabb och enkel, god, libanesisk måltid framför sig! Mycket lyckat.

Jag kan ha pratat om Sevans färdiga röror tidigare. Deras hummus, både original och den röda med chili i är sedan ett tag tillbaka vårt populäraste smörgåspålägg. Även babaghannougen är fin och deras muhammara känns först väl stingig och frän, men tillsammans med de andra rörorna blir den också god. Du hittar ofta rörorna i kyldisken bland andra färdiga såser.

Sevan kommer med färdiga middagspaket. Tillsätt bara några råvaror som köttfärs och grönsaker.
Sevan kommer med färdiga middagspaket. Tillsätt bara några råvaror som köttfärs och grönsaker.

Nu har jag sett flera företag som jobbar med färdiga middagspaket där en bara köper till huvudråvara och kanske någon grönsak. Vi har testat Sevans paket med köfte och shawarma chicken. På paketen står det vad det innehåller och vad som behövs handlas. Mycket tydligt och bra.

Båda middagarna är klara på ca 10-15 minuter. Det som tar mest tid är att få fram alla goda tillbehör. Den picklade gurkan, alla såser och grönsaker. Köften serveras med bulgur med rostade nudlar och sojabönor i, inlagd gurka, myntayoghurt och tomater. Den kryddiga kycklingen äts med sallad, libanesiskt bröd, hummus, yoghurt och pickles. Jag tycker att båda rätterna är lyckade och skulle lätt kunna köpa dem igen.

Lättlagat! Testa Sevans middagspaket och bjud på mat från mellanöstern.
Lättlagat! Testa Sevans middagspaket och bjud på mat från mellanöstern.

Jag tänker också på vad alla tacokit har gjort för svenskarnas fredagsmys. Nu har ju en hel kommit bort från färdigköpt salsa och ska göra mexikanskt från grunden, men en förstår att det också finns en mängd människor som älskar det färdiga. Så enkelt, alltid gott och barnen gillar det. Det finns ju knappt en stor matbutik där man inte möts av den stora texmexavdelningen. Möjligen kommer grönisarna före men sedan ser man tydligt alla tortillas, salsor och annat som behövs till tacokvällen.

Tänk om Sevans middagskit gör något liknande för mat från mellanöstern? Nu är de smakerna kanske inte riktigt lika lätta att ta till sig som de amerikansk-mexikanska. Det är genomgående mustiga, något beska kryddningar med mycket smak av tahina. Men har en väl fått smak för detta kök så kommer också cravings efter både picklade gurkor och hummus! Och desto mera praktiskt då att Sevan tar allt större plats på hyllorna med sina utmärkta produkter. Jag är nöjd!

Annonsen laddas.

Recept på varm drink med äppeljuice och calvados

6 oktober 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck
Varm drink med smak av äpple, kanel, ingefära och citron.
Varm drink med smak av äpple, kanel, ingefära och citron.

En drink som återkommer varje höst är denna med varm, färskpressad äppeljuice. Krydda upp juicen med finrivet citronskal och ingefära och du har en riktigt god bas för din drink!

Varma drinkar är underskattat tycker jag. Det finns många goda baserade på te, som också på något märkligt sätt känns välgörande? Ofta har de rom i. Men det här är riktigt fruktig, sötstark drink med både äppeljuice och calvados. Perfekt efter en kall promenad!

 

Till 4 drinkar behöver du:

16 cl calvados, t ex Boulard

4 kanelstänger

ca 1 msk finrivet citronskal, utan det vita

fyra stora skivor färsk ingefära

8 dl färskpressad äppeljuice (clowdy)

Gör så här:

Häl upp 4 cl calvados i whiskyglas eller liknande. Lägg i en kanelstång i varje. Jag värmer juicen försiktigt och river i citronskal och lägger i stora bitar ingefära som får värmas med juicen som inte ska koka. Om en vill kan en lägga i kanelstänger redan här. Jag la bara mina i glasen med calvados den här gången. När du värmt juicen och smakat av så silar du av den, t ex med en tesil, ner i glasen med calvados och kanel. Servera gärna med salta nötter.

För dig som älskar ingefära blir det mera kick om du river ner färsk ingefära innan du silar ner juicen i glasen.

Alkoholfri variant: Uteslut calvados.

Tips: Den här drinken går att variera med till exempel rom, bourbon och cognac.

Lättgjord äppeldrink med ingefära och citron.
Lättgjord äppeldrink med ingefära och citron.

 

Annonsen laddas.

Test: Nya bröd från Fazer

22 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Mat

nyheter_fran_fazer_webb

Nu kommer två nyheter från Fazer i brödhyllan. Chiabröd och glutenfria Frökraft. Jag och frukostkompisarna i filmteamet har testat dem.

Här är Fazers beskrivning av sina bröd:

Fazer Chiabröd är ett mörkt fullkornsbröd av dansk rågbrödskaraktär med chiafrön. Chiafrön är en källa till Omega-3. Rekommenderat pris är 26 kr.

Fazer Frökraft är glutenfritt med en rund och nötig smak av surdeg på rismjöl, solrosfrön och linfrön. Brödet är rikt på vitamin E. Rekommenderat pris är 28 kr.

Här är våra beskrivningar av bröden:

Fazer Chiabröd är ett tungt bröd med hög densitet, lite likt danskt rågbröd. Det har en syrlig och god doft och massor av frön. Frukostklubben tyckte mycket bra om chiabrödet.

Fazer Frökraft är ett bröd som är mycket ljusare och mindre kompakt. Det ser ut som ett bra frukostbröd men doften… Vi får lite olika förnimmelser. Jag tänkte på hur det brukar lukta i en djuraffär, en blandning av hö och fiskmat. Någon annan tänkte att det kanske inte jäst klart? I vilket fall var det inte angenämt. Dock gick det bra att dölja med mycket smör, ost och gurka och brödet slank då ner med lätthet.

Helt klart hejade frukostklubben på chiabrödet. Men de andra som testade tyckte att det var för tungt och tuggigt för frukost. De föredrog frökraft. Men påpekade att båda hade en behändig och bra storlek på skivorna och att båda skulle bli en bra grund i ett matigare smörrebröd till exempel. Jag håller med, men kommer inte att köpa något av dessa till frukost.

Peruansk sushi på fantastiska Indio

10 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt
Indio på Kocksgatan i Stockholm serverar sushi med lamm, röding, pilgrimsmussla och tonfisk.
Indio på Kocksgatan i Stockholm serverar sushi med lamm, röding, pilgrimsmussla och tonfisk.

När Indio öppnade på Södermalm i Stockholm var det Sveriges första restaurang med mat från japansk/peruanska nikkeiköket. Jag trodde att det skulle poppa upp många fler, men fortfarande är det mig veterligt den enda i Stockholm. 

På Indio är det trevligt att ta kockens urval och få en mixad meny med det som är bäst för dagen. Men eftersom jag är mycket mer imponerad av deras sushi än jag är av deras ceviche så vill jag bara äta sushin när jag är där.

Två sushi som jag alltid tar på Indio är sotad lax med manchego ingefära och honung och peruansk streetfood, halstrad yellowtail med peruansk chilisås och friterad kassavarot.

I går åt jag även pestohalstrad röding, smörhalstrad pilgrimsmussla och en ny med lammfilé på. Mycket goda allihop!

I går hamnade vi bredvid trevligt par som helt uppenbart var på sin allra första date. Både inne och ute sitter man mycket nära andra sällskap så detta är inte bästa stället att snacka hemlisar på. Däremot blir det lätt prat mellan borden och fint gemyt. Lokalen är enkelt och snyggt inredd med en stor fin bar i mitten, vita väggar och björkbord.

Som om inte sushin vore anledning nog för dig att genast boka bord på denna lilla pärla till krog så serverar de också Stockholms godaste Pisco sour.