Två julsnapsar spetsade med cognac

Malin Turunen
jJulsnaps från prima och Tegnér & son

jJulsnaps från prima och Tegnér & son

Trenden med fatlagrade snapsar och snaps spetsad, eller snarare avrundad, med sherry och cognac håller i sig. Vi testade två julsnapsar som trots cognacen har väldigt olika karaktär. 

Tegnér & son:s Extra prima julsnaps spetsad med cognac, 40 %, kostar 149 kronor för 350 ml, varunummer 10207-02.

Snapsen doftar distinkt av dill. Det är nästan som att stoppa huvudet i en dillchipspåse. Jag gillar dill, men kanske inte som mest till just julmaten. Smaken är mer balanserad och ganska söt, men även här tar dillen över. Snapsen är god och lätt och jag vill absolut dricka den på nästa kräftfest. Den kan även funka till gravlaxen. Hoppas att Tegnér & son återlanserar den till sommaren som en Extra Prima Kräftsnaps.

Primas julsnaps 2014, 38 %, kostar 209 kr för 500 ml, varunummer är 86308-02 i Systembolagets beställningssortiment.

Primas snaps är betydligt spritigare med en anings beska i eftersmaken. Den har ändå rund fin smak av dadlar och cognac. Den här tänker jag mig till julens småvarma kötträtter, korvar, köttbullar och revbensspjäll. Mycket fin!

 

Marabous nya finlakritschoklad

Malin Turunen
Marabous 70 % salty licuorice.

Marabous 70 % salty licuorice.

När Marabou skickade hit sin nya lakritschoklad fick jag ta experthjälp utifrån eftersom jag själv inte är något stort lakritsfan.

Så här skriver kusinbarnet Johanna Huhtasaari i Umeå, 15 år:

”Chokladen är inte söt, men det är ju inte meningen, så det gör inget. Kakaosmaken är tydlig och god. Lakritsen passar fint ihop med chokladen och är krispig, vilket är ett trevligt inslag. Den är dock lite väl söt och chokladkakan hade därför varit godare om saltlakritssmaken varit saltare och tydligare. Är man saltlakritsälskare skulle chokladen av den anledningen kanske vara en liten besvikelse. Den är dock god och jag skulle ge den 3 gafflar.”

De lakritsälskare som jobbar här på redaktionen var inte lika givmilda med gafflarna, men höll med om att tydligare lakritssmak hade höjt betyget.

 

Kornhamnstorg 53

Malin Turunen
Kornhamnstorg No53 drivs av Marco Baudone, här bakom bardisken.

Kornhamnstorg No53 drivs av Marco Baudone, här bakom bardisken.

En affärslokal och en restaurang har slagits ihop, renoverats och blivit Kornhamnstorg 53. Krögare är Marco Baudone som senast kommer från Le Rouge.

I går var det invigning och vi fick smaka på några fantastiska pizzor, en laxrilette på toast och en boeuf bourguignon. Allt mycket vällagat. Den godaste pizzan var med honungsrostad gårdsgris och lökkompott.

Krogen ska ha öppet från tidig morgon till sen kväll och lördagar och söndagar severas en ypperligt prisvärd gårdsbrunch: äggröra med cheddar, korv från Taylor & Jones, pancetta, toast, juice, te eller kaffe/cappuccino för 145 kronor! Den vill jag genast testa. Annars drar menyn åt det franska, med minst en vegetarisk rätt.

Lokalen har majestätiska fönster som vätter ut mot vattnet och gränden i Gamla stan. De har fått till mysfaktorn med en vacker träpanel på baren, fina röda mattor på golven och bra (dvs soft) belysning. Marco Baudone vill att man ska få känslan av att komma in i någons vardagsrum. Nu var det ju knökafullt av folk där på invigningen så det är svårt att säga hur det blir en vanlig kväll, men det kommer jag att kolla upp å det snaraste.

Fullt ös på invidningen!

Hög mysfaktor på Marco Baudones nya krog Kornhamnstorg 53.

 

En perfekt stugmiddag

Malin Turunen
Bastukorv och senapsbuffé.

Bastukorv och senapsbuffé.

När man är i stugan utan rinnande vatten så finns det en måltid som slår alla andra, både i smak och i diskeffektivitet: bastukorv. 

Löylylenkki är en extrarökt, tjock finsk grillkorv som man lägger i folie på stenarna medan man bastar. När man är färdigbastad är korven klar. Då äter man den, gärna med händerna, och doppar i senap. Den absolut godaste och mest passande är den finska (återigen, hurra! efter att produktionen flyttades till Polen ett tag, och försäljningen i princip helt dog) Turun sinappia, mild. En kombination gjord i himlen!

På senapsbuffén syns också den röda, starkare Turun-senapen, också den god. Den svarta som ska vara het, inte alls het! Och Lasses eldiga senap som är ganska stark men också söt. Obs just dessa två Turun-tuber är tillverkade i Polen, men produktionen är flyttad till Åbo igen. Kvinnan i saluhallen i Helsingfors ville egentligen inte alls sälja dem till mig och pekade på att jag måste ha senap med den finska märkningen på. Men till slut gav hon med sig.

Löylylenkki från Kivikylän finns på välsorterade stora Kvantum-butiker, men även vanlig finsk grillkorv fungerar bra som bastukorv. Löyly är det finska ordet för när man häller vatten på stenarna i bastun. Varför finns det inget ord för det på svenska?

Alltså här är min fem i topp på stugmiddagar som sparar disk:

1. Bastukorv

2. Klämmackor

3. Quesadillas gjorda i mackjärnet

4. Te och mackor

5. Korv grillad över brasa

Mer djupfryst åt folket

Malin Turunen
Kycklingpaj från Picard.

Kycklingpaj från Picard.

Franska butikskedjan Picard säljer ett alltigenom djupfryst sortiment. De har råvaror, färdiga rätter och desserter i sina låga frysdiskar och att handla där känns som lite som att kliva in i framtiden. 

Butikslokalerna känns sterila eftersom det inte finns någon färsk frukt eller några fina förpackningar. Enbart frysdiskar och några reklamskyltar med erbjudanden.

Jag har växt upp med frysmat som fiskgratäng, fiskpinnar och krögarpytt. Helt ok mat, men inte något jag skulle handla i dag. Nu får jag ju ändå lov att revidera min inställning till frysmat. Jag gillar att handla på Picard. Och att ha en paj på lut i frysen är ju toppen! Den här med kyckling, tomater, senap och ost var godare än den ser ut på förpackningen. Den kostade runt 40 kronor och räckte till tre småhungriga, två vanligt hungriga. De har också fina bönor, pilgrimsmusslor och ankbröst. Allt i butiken är inte franskt de säljer även svensk renskav, löjrom och lingon till exempel.

Koreansk rispaddel

Malin Turunen
Julklapp från restaurang Arirang. En rispaddel!

Julklapp från restaurang Arirang. En rispaddel!

Under kategorin prylar du inte visste att du behövde hamnar denna nyss fådda rispaddel som jag fick från restaurang Arirang.

Det syns inte riktigt på bilden men själva bladet är liksom fjälligt och gör att riset inte klibbar fast. Detta är ett måste när du serverar ris! hävdar Byung-Hi Lim. Jag känner genast att vår koreanska matlagning kommer att nå nya höjder nu när vi äger en rispaddel. Jag återkommer med resultat.

 

Vad är bästa julgodiset?

Malin Turunen
Lindor i förpackning designad av Ida Sjöstedt.

Lindor i förpackning designad av Ida Sjöstedt.

Egen knäck är så god att jag äter ihjäl mig så det har jag helt slutat med. Men mina svärföräldrar äger en välsorterad kiosk och varje jul brukar jag få önska mig favoritgodis. Kioskens specialitet är att ta in godis från Finland så oftast försöker jag få något intressant från Fazer som man inte får tag på här.

Maken ska ha en paradisask och syster behöver turrón (seg vit nougat från Italien eller Spanien). Länge var Wienernougat ett måste för mig. När Lindt kom med sina fina praliner Lindor, för oss som gillar mjölkchoklad, så blev de en succé både för att de är så fint förpackade i rött papper, men också för att de är så väldigt goda! Den här förpackningen av Ida Sjöstedt ska visst bara säljas i Lindts butik i Göteborg och NK konfektyr i Stockholm, men jag tycker nog att de vanliga duger gott.

Allra mest beroendeframkallande var en produkt från Fazer men det var liksom märkligt att be svärmor ta med sig Geishakulor till jul. Jag har inte sett dem i butik här i Stockholm så jag vet inte om man kan få tag på dem här?

Vad är viktigast på ditt godisbord i jul?

 

Faktafel om Fumées Blanches

Malin Turunen

Jag har ju tidigare puffat för mitt favoritvin på box, Fumées Blanches, men nu senast med en kommentar om att det innehåller tillsatser.

Vinet innehåller endast tillsatser som är godkända av EU.

Prisvärd tryffelmeny på Tennstopet

Malin Turunen
Just nu får man en underbar femrätters på Tennstopet för 585 kronor.

Just nu får man en underbar femrätters på Tennstopet för 585 kronor.

Jag fick smaka på Tennstopets tryffelmeny i går. Den är genomgående smaksatt med gotlandstryffel som är väldigt flyktig och inte alls lika tungt doftande som vissa franska och italienska sorter.

Första gången jag åt tryffel var år 2000 i Göteborg. På ett hotell serverades tryffelrisotto som dagens rätt. Att gå in i restaurangen var som att gå in i en vägg av vitlöksunken doft och jag undrade vad som hade gått fel. Men jag såg på mina nya kollegor på Allt om Mat att det liksom glittrade i ögonen av välbehag så jag sa ingenting… Jag tyckte att det doftade väl starkt men att smaken var god. Efter ett tag till och med begärlig! Nu äter jag med glädje Torres fantastiska tryffelchips som riktigt stinker!

Gotlandstryffel stinker inte. Den är så väldigt flyktig att denna meny på Tennstopet är alldeles lagom för den som inte är helt galen i tryffel. Rätterna är så välgjorda och goda att även hardcore-tryffelälskaren kan äta dem med stort behag trots att hen kanske skulle vilja ha mer tryffelsmak, egentligen.

Jag gillar verkligen Tennstopet och vad Vassa Eggen gör för att både bevara gamla traditioner (som surströmmingen) men också för att tillföra nya. Självklart vill de stötta Ragnar Olofsson som riktigt brinner för Gotlandstryffeln!

Han var där och berättade att när man första gången upptäckte tryffel på Gotland 1976 så slängde man den bara. Först 1996 skickades prover till SLU och man fick veta att de små klumparna faktiskt var exklusiv svamp.

När de föder upp tryffelhundarna så matar de mamma-tiken med tryffel så att den går ut i modersmjölken. På det sättet tänker hundarna på en varm trygg plats bland sina syskon och nära sin mor, och det är så starkt betingat i dem att de alltid känner lukten av tryffel och blir som galna efter den!

Missa inte den här fint komponerade och mycket prisvärda menyn på Tennstopet! Så härlig miljö att sitta i också och personalen här är fullblodsproffs som har varit med förr och kan bistå med ett huvudvärkspulver om man så skulle behöva.

Tryffelmenyn har Tennstopet till och med den 30 november.

Tryffelcrostini med Crémant de Bourgogne till.

Tryffelcrostini med Crémant de Bourgogne till.

Tryffelconsommé med fläskrillet och anklever.

Tryffelconsommé med fläskrillet och anklever.

Halstrad gös med tryffelpasta och bakade tomater.

Halstrad gös med tryffelpasta och bakade tomater.

Tryfferad pärlhöna med tryffelvelouté samt potatispuré med anklever.

Tryfferad pärlhöna med tryffelvelouté samt potatispuré med anklever.

 

Ekologiskt boxvin som funkar

Malin Turunen
Brochet Facile är ett ekologiskt friskt och syrligt vin som nu finns på box.

Brochet Facile är ett ekologiskt friskt och syrligt vin som nu finns på box.

I de fall jag vill köpa boxvin brukar det nästan uteslutande bli en låda Fumées Blanches. Men nu vill jag gärna köpa ekologiska lådor och har hittat två bra alternativ.

Den ena är denna med gäddan på, Brochet Facile, sauvignon blanc (nr 5389), som kostar 219 kronor. Den finns även på flaska för 69 kronor. Ett allround vin i den syrligare skaran. Utmärkt till sommarens Spritzers men nu på vintern så kan man med fördel dricka det till syrliga asiatiska nudelsallader och fiskrätter.

Det andra är åsnevinet Torres Las Mulas, också sauvignon blanc (6029) som kostar 209 kr. Också det torrt friskt och syrligt och lätt att känna igen tack vare åsnan.

Har du fler tips på goda ekologiska viner, helst vita, så säg till!