Annonsen laddas.

Upptäck Åland – Matnyttig guide med bästa tipsen!

6 juli 2016 2 kommentarer
Allmänt / Dryck / Krog / Mat

Jag har besökt Åland en gång varje sommar de senaste åren. Det är något med öar, hav och harmoni som lockar. Men det är också den goda maten! Åk dit och upptäck den magiska naturen samtidigt som du upplever genuint bra kokkonst. 

Hus_syster kopia

Jag får nog börja med att prata om huset på Havsvidden. En så kallad klippvilla med två sovrum, båda med egna badrum och utgång till terrassen. Utsikten från gaveln som består av ett enda stort fönster är magnifik. Några båtar och sedan bara den vidsträckta horisonten.

Det där med borta bra och hemma bäst stämmer plötsligt inte längre. Varken jag, mannen eller systern ville åka hem. Kolla bara bilderna!

Klipphuset från sidan.
Klipphuset från sidan.
Klipphusets kök.
Klipphusets kök.
Klipphusets matplats och vardagsrum.
Klipphusets matplats och vardagsrum.
Klipphusets sovrum med badrum.
Klipphusets sovrum med badrum.

Jag var ute efter en eremitstuga med egen bastu längst ut på någon udde. Men det visade sig vara svårt att hyra bara över en helg då de flesta hyr ut dem veckovis. Men efter att ha bott på Havsvidden vill jag inte bo någon annanstans. Jag kan tänka mig att vara bland folk. Hur kommer jag hit igen fort nog? Nästa Ålandsresa är redan planerad.

Där uppe ligger klipphus 3. Som jag redan betraktar som mitt eget!
Där uppe ligger klipphus 3. Som jag redan betraktar som mitt eget!

På Havsvidden äger privatpersoner dessa klipphus. Just det vi bodde i är till salu, och fler hus byggs hela tiden. Som svensk får du inte äga en fastighet på Åland men det kommer de runt genom att starta ett aktiebolag, och åländska staten är helt med på att utomsocknes nyttjar detta kryphål. ”De är hjälpsamma och vill att det ska gå bra för oss” som en anställd förklarade för oss.

Priset för att bo i ett så här fantastiskt hus är 440 euro per natt i högsäsong. Det kan låta mycket, men på fyra personer är det så värt det. (Förutsatt att en har pengar då så klart.) Läget… att bara kunna glida ner i havet innan frukost. Hoppa barfota över klipporna och komma till bryggan med små runda bastuhyddor på. På ena sidan bryggan en trappa rakt ner i havet, på andra sidan en mycket liten sandstrand för den som vill komma i kontakt med havet mera stegvis. En trappa upp från bryggan finns en stor terrass med solstolar, bubbelbad och bar. Här finns också en inomhuspool och bastur.

Även om du inte bor på Havsvidden är restaurangen värd ett besök. Den finns med i White Guide Nordic och serverar precis lagom avancerad mat på kvällen. Mindre sällskap kan också äta ”chefs table”. På eftermiddagen dukas en kakbuffé upp och på morgonen en bra frukost som man med fördel äter på någon av terrasserna.

Förrätt på Havsviddens restaurang. Enkelt och jättegott!
Förrätt på Havsviddens restaurang. Enkelt och jättegott!

Tre små serveringar blir en underbar förrätt där pilgrimsmusslan med rostad morot vann knappt över den sesammarinerade laxen och den perfekta skagenröran.

Menyn är sympatiskt överskådlig och varmrätterna ganska rustika i sitt utförande. Smakerna sitter bra, och här så väl som i Finland har de förstått att inte översalta maten. För en med svenska (lite förstörda) smaklökar kan det behövas extra salt ibland.

Torsk med tomat- och vinsky.
Torsk med tomat- och vinsky.
Frukosten på Havsvidden äts med fördel på någon av de två terrasserna.
Frukosten på Havsvidden äts med fördel på någon av de två terrasserna.

Här är fyra andra matiga tips på Åland:

Peggys hantverk och kafé.
Peggys hantverk och kafé.

Åk ut på de spektakulära vattenvägarna som finns till exempel på vägen mot Vårdö. Man kör liksom mitt i havet på långa bankar och tar små bilfärjor mellan de små öarna. På vägen dit kan man med fördel stanna på Peggys kafé och fika sötebröd. Här säljs inga mackor utan hembakade bullar, småkakor och morotskaka. I trädgården sitter man i rejäla trädgårdsmöbler under något stort träd och bara njuter av den supergoda toscakakan med färska hallon i.

Det öppna köket i restaurang Smakbyn där duktiga kocken Mikael Björklund själv rör om i grytorna.
Det öppna köket i restaurang Smakbyn där duktiga kocken Mikael Björklund själv rör om i grytorna.

Mikael Björklund är Ålands mest kända kock. Han har startat Smakbyn i Sund där man äter rustik och underbart god lunch. Från uteserveringen ser man Kastelholms slott torna upp sig i grönskan.

När jag först läste om Smakbyn fick jag för mig att det skulle vara … en by. Det är det egentligen inte. Det är ett stort, utifrån sett ganska oansenligt hus. Men när en kommer in är det allt annat än oansenligt. Ett stort öppet kök där Mikael själv rörde om i grytorna när vi var där. En luftig restaurang med mycket högt i tak och stora fönster, mysigt inredd med både matbord och loungesoffor. Enkel lunchmeny med tre olika dagens och några fasta rätter att välja bland. Vi testade rökt flundra, räksallad och jägarmacka. Alla tre med beröm godkända. Bäst var ändå flundran med pepparrot.

Hela rökta flundror på Smakbyns restaurang i Sund.
Hela rökta flundror på Smakbyns restaurang i Sund.
Stallhagens gastropub bjuder på utmärkt öl och trevlig stämning!
Stallhagens gastropub bjuder på utmärkt öl och trevlig stämning!

Ett absolut måste på Åland är ett besök på bryggeriet Stallhagen i Godby. Där finns en mysig gastropub som drivs av paret Christian Ekström och Johanna Dahlgren. Johanna höll i en lagom lång och bra förklarad rundvandring i bryggeriet och en utmärkt provning efteråt. Vi testade fyra olika öl med fyra små rätter baserade på lokala råvaror. I puben finns tre ”kvällens rätt” och det som serveras är rustik och perfekt tillagad mat. precis som det ska vara på en gastropub!

En perfekt ölprovning på Stallhagens gastropub. Johanna Dahlgren är den perfekta guiden till Stallhagens öl.
En perfekt ölprovning på Stallhagens gastropub. Johanna Dahlgren är den perfekta guiden till Stallhagens öl.
Taffels glada ostkrok lockar en att handla på outleten.
Taffels glada ostkrok lockar en att handla på outleten.

Alla som gift sig med en finsk man vet att när man lämnar Sverige och kommer över den finska gränsen är det slut med att köpa snacks från Estrella och OLW. Plötsligt är det Taffel som gäller. På vägen mellan Sund och Godby finns en outlet där de säljer chips och ostkrokar men också lakrits och choklad. En glad ostkrok välkomnar en in i butiken.

Att ta sig till Åland

Det går båtturer med Birka, Tallink Silja eller Vikinline från Stockholm eller Kapellskär till Mariehamn. Åker du med Vikingline från Stockholm så försök att pricka in nyaste och finaste båten Grace. Passa på att äta lyxfrukost på lugna restaurang Oscar med ett glas bubbel till.

Vill du åka mindre båt så kör du till Grisslehamn och tar färjan därifrån. Billigare och snabbare och här finns också en liten fin à la carte-restaurang där en bäst spenderar de cirka två timmarna som det tar att åka över till Eckerö.

Det går också att flyga till Åland men är det havet som drar kan du ju lika gärna starta med en härlig båtresa.

För mer info om resa, boende och utflykter, besök Visit Ålands hemsida. På kontoret i Mariehamn får du utmärkt hjälp av deras trevliga personal.

Utsikt över Kastelholms slott från Smakbyns uteservering.
Utsikt över Kastelholms slott från Smakbyns uteservering.

Annonsen laddas.

Vi har testat Snapples osötade iste

29 juni 2016 Skriv en kommentar
Allmänt
Vi testar Snapples nya iste.
Vi testar Snapples nya iste.

 

Finns det något mer läskande och uppfriskande än iste en varm och solig sommardag? Jag tror inte det. 

Jag brukar gilla det mesta från Snapple. De lyckades till och med få till en dryck som smakade rött äpple – på riktigt! Jag blev misstänksam när de sa att de här nya isteet var ”utan socker” och undrade vad drycken då var sötad med. Jag fick inget svar, men ganska snabbt kom två flaskor iste hit till kontoret som vi testade.

Istället för vanligt socker är dryckerna sötade med sukralos. Det är väldigt mycket sötare än vanligt socker och lämnar en märklig eftersmak som är ohyggligt efterhängsen med en svag ton av lakrits. Isteerna blir därefter. Där en vill ha friskhet med en svag beska får man nu bara denna märkliga sötma.

Här är några tips på vad en kan svalka sig med istället!

  • Snapples alla andra produkter med vanligt socker!
  • Liptons iste som man själv blandar från pulver, gärna med smak av persika och med citronskivor i en stor kanna med is. Så läskande!

Annonsen laddas.

Test av rosé – här är fyra bra!

27 juni 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck
Litet reosévinstest där alla gilla något vin.
Fyra goda roséviner i olika stilar.

När vi testade roséviner på Bonnier Tidskrifter Digitala Medier, så var det full uppslutning. Vi tyckte väldigt olika om vinerna och hade olika favoriter och betyg. Här är fyra som vi gillar i lite olika stilar.

Om vi går från ljust, friskt, torrt till mera fruktiga och smakrika viner bara måste vi börja med Castel Roubine, Côtes de Provence 2015 (99 kr) tvåa från vänster i bild. Den är så nära vitt vin man kan komma men ändå med små kärva undertoner. Alla som egentligen älskar vitt vin allra mest men dricker rosé av romantiska och estetiska skäl tycker att detta var det i särklass godaste vinet. Finns i Systembolagets beställningssortiment, Nr 72960.

Vinet längst till vänster i flaskan som påminner starkt om den populära M de Minuty är Château Rochesoleil, Côte de Provence. Vi tyckte att det var ett friskt gott vin i den nu inte längre så nya, torra och bleka roséstilen. Fin frukt som smakar lite hallon. Lagom blommigt. Precis som ett rosévin från Provence ska vara! Finns hos The Wine Company för 115 kr flaskan.

Sedan kommer det vin som blev en riktigt vinnare bland fina vinare. Det är tredje flaskan från vänster Königschaffhauser, Vulkanfelsen 2015. Ett rosévin som är torrt fruktigt och läskande och ändå har något mer rosékaraktär, som är lite mera fruktigt helt enkelt! Ett vin som är enkelt att matcha med mat som kycklingsallad, fiskrätter med smöriga såser eller vitello tonnato. 99 kr hos The Wine Company.

Urmeneta Rosé 2015 Valle Central Chile är mörkare i färgen, ännu fruktigare och precis det vin man skulle välja om man älskar rosé med mera karaktär. Alltså jättegott och fortfarande torrt! Ska du blanda en rosésangria är detta ett självklart val! Finns hos The Wine Company för 89 kr.

 

Mina flitiga kollegor testade roséviner och gav betyg!
Mina flitiga kollegor testade roséviner och gav betyg!

 

Mattrender 2016 – spaning om våra ändrade matvanor

9 juni 2016 1 kommentar
Allmänt / Mat
Köttfärssås har toppat listan på populär vardagsmat i många år. Nu är den nedputtad till andra plats av kyckling.

Stoppa pressarna! Köttfärssås och spaghetti är inte längre svenskarnas populäraste vardagsrätt. Den har blivit omsprungen av den något vaga rätten ”kyckling”.

Kommunikationsbyrån Food & Friends släppte sin Matrapport för fjärde året i rad. Det är en ganska underlig historia där man undrar mycket över hur frågor är ställda och varför man har en kategori som heter fisk, en som heter lax och en som heter korv stroganoff. För att nämna något.

Om man ändå vill försöka utläsa något av de 1000 personernas svar på hur de äter, lagar och handlar mat så visar den här rapporten att man förr hade mera standardiserade vardagsrätter. 2012 stod de tio vanligaste rätterna för 75 % av vardagsmatlagningen. Nu står de för 62,2 %. Vi skaffar oss fler vardagsrätter och provar mer nytt än för bara fyra år sedan.

Att äta vegetariskt ökar också. 41 % av de tillfrågade äter vegetariskt minst en gång i veckan.

Pulled pork har varit Matrapportens i särklass trendigaste maträtt i två år. Den är nu utbytt till vegetariskt. Obegriplig som maträtt, men i övrigt är det väl ganska begripligt att folk strävar efter att äta mer grönt och mindre kött.

Det här är en undersökning som baserar sig på vad folk svarar. Man kan förstå att många har en önskan om att äta mera grönt, att man väljer råvaror efter kvalitet och hållbar produktion – inte efter pris. Det skulle vara spännande att jämföra med kvitton från verkliga livet för att se hur väl detta stämmer.

 

Trendigaste rätterna 2016

1. Vegetariskt

2. Taco

3. Sushi

 

10 i topp vardagsmat hela listan:

Kyckling 11,4 %

Spaghetti och köttfärssås 9,8 %

Fisk 9 %

Köttbullar 6,2 %

Korv stroganoff 5,2 %

Lax 5 %

Biff med tillbehör 4,8 %

Vegetariskt 4 %

Soppa 3,6

Korv med tillbehör 3,2

 

Andra häpnadsväckande siffror:

80 % av svenska folket är matintresserade. Det betyder ju att 20 % INTE är matintresserade! Jag trodde att det var typ 2 %.

På frågan: Vad fyller måltiden för uppgift för dig? svarar nästan 35 % att de äter ”bara för att bli mätt”.

Hela 27 % anger att de planerar middagar för hela veckan på en gång.

57 % av kvinnorna säger att de står för de flesta matinköpen i hushållet. På samma fråga svarar 43 % av männen att de står för merparten av matinköpen.

 

Var får de sin matinspiration i från?

Medan tv minskar sitt inflytande som inspirationskanal från 18 % till 23 % så ökar sociala medier från 13 % till 21 %. Högst ligger matsajter på internet med 33 %.