Bra pajer till kräftorna

Malin Turunen
Första kräftfesten i stugan.

Första kräftfesten i stugan.

I helgen hade vi vår första kräftskiva i stugan. 10 vuxna och en liten kille trängdes runt bordet och sörplade på riktigt fina svenska kräftor.

Jag gillar tanken på kräftfest, mer än jag gillar själva sörplandet och rensandet och kladdandet. Efter att ha ätit tre stycken var jag helt nöjd och kunde gå över till att äta paj, ost och annat mindre kladdigt.

Här är två tips på goda mättande pajer som är enkla att göra. Svamppajen gjorde jag i djupare form än långpanna och den räcker till väldigt många. Fler än 10 om man också har västerbottenspaj och gott bröd och ost till kräftorna. Det som inte går åt ställer man fram till brunch dagen efter. De fungerar lika bra kalla som varma.

Västerbottenspaj har blivit ett måste till kräftorna.

Västerbottenspaj har blivit ett måste till kräftorna.

 

År: 2001, nummer/sida: 11/5

Västerbottenspaj med löjrom

Det här behövs till 10 personer:
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten, kallt
Fyllning
6 dl västerbottensost, riven
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering
gräslök, svartpeppar
1 dl crème fraiche
100 g löjrom

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Kör smör och mjöl i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, gärna med löstagbar kant.
Ställ kallt ca 15 min. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
3. Riv osten grovt. Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och blanda i osten.
4. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare
ca 20 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna.
5. Garnera med klickar av crème fraiche, löjrom, gräslök och svartpeppar.

 

Svamppaj som räcker till många.

Svamppaj som räcker till många.

År: 2002, nummer/sida: 12/16

Svamppaj med smak av sherry

Här har vi gräddat pajen på en vanlig plåt med ca 1 1/2 cm hög kant. Servera pajen direkt ur långpannan eller skär den i bitar. Pajen går bra att frysa in. Tina den sedan långsamt i kylen.

Det här behövs till 10 personer:
Pajdeg
6 dl vetemjöl
250 g smör
0,5 dl vatten, kallt
Fyllning
2 purjolökar
500 g kantareller, färska
600 g skogschampinjoner, färska
2 msk smör
2,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
0,5 dl torr sherry
4 ägg, stora
4 dl mjölk
4 dl brännvinsost, riven

Gör så här:
1. Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
2. Tryck ut den i en långpanna 40×35 cm. Nagga med en gaffel.
Låt pajskalet vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 15 min.
3. Fyllning: Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär den stora svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter.
4. Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Blanda ner sherry. Lägg svampröran i pajskalet.
5. Vispa ihop ägg, mjölk, ost och 1/2 tsk salt. Häll det över svampen och purjolöken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

Surtrömmingslunchen på Tennstopet testad

Malin Turunen
Först på plats! Lunchen på Tennstopet blev strax fullsatt.

Först på plats! Lunchen på Tennstopet blev strax fullsatt.

Tack vare en arbetskompis som efterlyste vår gamla tradition, att äta surströmming här på Allt om Mat (instängda i provköket), började jag undersöka om det fanns bord kvar på Tennstopets lunch på premiären i torsdags.

Visst gjorde det det! Fyra pers skulle de i alla fall kunna trycka in. Kompisen i fråga var tyvärr inte här den dagen utan mitt sällskap blev istället kollegorna Lotta Jenkinson som har bloggen Jenkfood här intill, och vår layoutare Anna Grandin som bara smakat suris en gång tidigare och det var 25 år sedan.

Charlotte Jenkinson och Anna Grandin visade sig vara ena riktiga sutrströmmingslovers!

Charlotte Jenkinson och Anna Grandin visade sig vara ena riktiga sutrströmmingslovers!

 

Oskars och Röda ulven var de strömmingar som bjöds på Tennstopet.

Oskars och Röda ulven var de strömmingar som bjöds på Tennstopet.

Tennstopet serverade Oskars (tuffare) och Röda ulven (rundare i smaken) tillsammans med hårt och mjukt tunnbröd, lök, gräddfil, smör och tre ostar.

På något sätt hade vi fått för oss att jag var surströmmingsgalningen i sällskapet. Det visade sig stämma dåligt. Den absoluta nybörjaren Anna klämde sju fiskar. Lotta åt sex stycken och jag åt två. Precis som vanligt alltså. För mig är den mer som en krydda, likt sardeller. Jag brer mycket smör på ett hårt tunnbröd, toppar med mosad potatis och tar yttepyttesmå bitar av den toksalta umamibomben surströmming och sprider ut jämt över mackan. Den här dagen med en lättöl till. Absolut ingen rå lök (som jag har svårt för i alla lägen) och gräddfil och tomater har jag aldrig begripit mig på.

Men detta kan vara taktiken som gör att jag nu är sugen på att äta surströmming igen!

För er som missade premiären fick jag ett trevligt meddelande från Malin Söderbergs restaurang Hjerta:

Hjerta på Skeppsholmen håller surströmmingsskivor 4-5/9 och då serveras nog bland annat hennes egen burk som vi på Borkbo Salteri har nöjet att göra åt henne – och som faktiskt heter Malins Mix! Finns annars i ganska små upplagor, men kan nog hittas på Melanders Fisk eller på Kvantum i Sickla.

Jag ska försöka hitta en burk till nästa skiva, som blir av redan onsdag den 27! Hurra!!!

Efter måltiden...

Efter måltiden…

Det enda jag kan känna viss surhet över är att lunchen med en lättöl gick på 350 kronor och kaffe inte ingick. Kära Tennstopet så mycket goodwill ni hade fått på en kopp kaffe! Det som gör mig gladast är servitriserna på Tennstopet. Fullblodsproffs som har total koll på fullsatt lokal med folk som snapsar till lunch. Och alltid klämmer till med ett leende och en blinkning i rätt ögonblick. Åååh, bara servicen är värd att gå hit för! Jag tror jag gör om det nästa år!

Surströmming på Tennstopet på torsdag

Malin Turunen
Surströmming på hemmafest.

Surströmming på hemmafest.

Att vara surströmmingsälskare och bo i lägenhet i Stockholm är ingen lätt sak. Men några restauranger trotsar kräsmagade gäster och serverar delikatessen år efter år.

Restaurang Sturehof har haft surströmming på sin uteservering på premiären (i år 21/8), sedan 2003.

Tennstopet har man tagit det steget längre och serverar både inne och ute.

I år har Tennstopet för första gången även surströmmingslunch. Den pågår torsdag mellan 11.30-14.00 och kostar 315 kronor per person.

Det kan kännas drygt då man vet att råvarorna är de billigaste någonsin. Men! För den som riktigt längtar efter surströmming och inte törs oroa grannarna är inget pris för högt!

Jättebra initiativ tycker jag. Surströmmingskvällarna bokas ofta nästan ett år i förväg men ringer man varje dag kan man ha tur och få fatt i en avbokning.

Känner ni till fler ställen som serverar surströmming?

 

Tennstopet. Foto Robin Moderato

Tennstopet. Foto Robin Moderato

Liten surfplatta från Acer

Malin Turunen

Acer 1

 

Nyligen fick jag chansen att testa lilla surfplattan Acer Icona A1 i två veckor. Den är behändig i formatet och har bra upplösning.

För en trogen mac-användare är det lite bängligt i början med androidappar och nytt Google-konto, men när man väl kommit i gång är det lätt som en plätt att ladda ner appar.

Plattan har kameror på både fram- och baksidan. Huvudkameran har 5 MP och andra kameran har 2 MP. Den har även högtalare på båda långsidorna vilket ska ge en stereoeffekt.. njasi.

Batteriet håller upp till 7,5 timmar.

Det som är charmigt med Acer Icona A1 är just det lilla formatet (7,9″), enkelheten i att ladda ner appar men framför allt priset. Den kostar drygt 1100 kronor.

Nu älskar ju jag min iPad men skulle jag ha ett barn eller en förälder som önskar sig en surfplatta så är detta ett bra, prisvärt alternativ.

Här kan du läsa mer om surfplattan.

Acer jämförd med en iPad.

Acer jämförd med en iPad.

En massa härligt 50-tal på Formex

Malin Turunen

 

På designmässan Formex i Älvsjö brukar man få veta vilka inredningstrender som gäller. Ofta är det samma eller liknande trender från år till år, men under nya namn. I år var det mer tydligt 50-tal än tidigare, vilket gladde mig.

Något som inte gladde mig var att de flesta bilder jag tog mystiskt tycks ha försvunnit, så här nedan bjuder jag på de få som fanns kvar i kameran.

Årets trender var

Soft Nordic: Mjuka material, fina 50-talsmönster i skitiga pasteller på textil, blandat med skandinaviska träslag. En massa fina kuddar i den grå 50-talssoffan som är mjuk och nätt.

Wild Wood: En massa obehandlat trä och avskalat så när som på en massa fina kuddar.

Dark Fragrance: Dandystil med schäslong i lila sammet, färgat glas, mörka väggar och träslag plus kristallkronor. Tänk budoar med en massa fina kuddar.

Raw Rustic Junction: Det industriella har blivit lite mer nåbart då den hårda betongen och bokhyllorna i stål blandas upp med en massa fina kuddar.

Jan Rundgren var trendspanare och hade också byggt upp fyra fina miljöer i dessa stilar i stora entréhallen.

Enligt honom är årets pryl – trots denna massiva kuddoffensiv – en skärbräda med handtag. Den ska stå framme, användas både som bricka och tallrik och vara mycket snygg. Under vår lilla spaning såg vi dock betydligt fler kuddar än skärbrädor på mässan.

Spiras nya tyg. Jag behöver det!

Spiras nya tyg. Jag behöver det!

Björn Nilssons mönster för Spira finns i flera färgställningar och är nominerat till Formex Formidable 2014.

Här kan du se alla nomineringar och rösta.

Två andra saker som jag verkligen behöver är tangentbordet i trä och högtalaren i form av ett ekollon, också i trä.

 

Från House of Rym kommet dessa underbara koppar och fat, varav jag behöver alla!

Från House of Rym kommet dessa underbara koppar och fat, varav jag behöver alla!

Holmegaard har en hel del färgat glas i sin kollektion och nu kommer bland annat rödfärgade fina vaser och glasfatet med läderhandtag som står bakom skålarna här.

Holmegaard har en hel del färgat glas i sin kollektion och nu kommer bland annat rökfärgade fina vaser och det klara glasfatet med läderhandtag som står bakom skålarna här.

Finaste bilden på mässan var denna kisse gjord av en dansk konstnär.

Finaste bilden på mässan var denna kisse gjord av en dansk ung kvinnlig konstnär som tyvärr inte hade den till salu. Synd eftersom jag verkligen behöver den!

 

Ät dig runt i San Sebastian

Malin Turunen
Startade kvällen på Atari. Jättebra pintxos. Missa inte deras kroketter.

Vi startade kvällen på Atari och gick ut lugnt med två pintxos. Missa inte deras kroketter.

 

Lätt att äta i timmar i San Sebastian!

Lätt att äta i timmar i San Sebastian! Vi började och slutade på restaurangen Atari.

 

En av semesterveckorna spenderade jag i Baskien och passade då på att åka till San Sebastian. En stad som gav mersmak! När man lyckas äta smårätter på olika krogar från 15.00 till 02.00 och ändå vilja ha pintxos till frukost så måste det vara bra!

Efter mångas tips bokade vi in oss en natt på pensionatet Ur Alde i Gamla stan. De har endast sex rum och vi hamnade i det mest psykedeliska: Rio de Janeiro. Det som utmärker pensionatet är den helt fantastiska servicen. De skickar ut dig med en bra karta och en diger lista på restauranger du bör beta av. Både traditionella och moderna pintxos-ställen men även fina fiskrestauranger.

Crazy rum på mysiga pensionaten Ur-Alde i gamla stan.

Crazy rum på mysiga pensionaten Ur-Alde i gamla stan.

 

Jag fick även långa listor från många matvänner, men när vi väl var framme i stan kändes det som att det räckte med att pricka in fem ställen och resten av krogarna bara slank vi in på på vinst och förlust. Vi rörde oss bara i den gamla stan och den räckte gott och väl för en riktig helkväll. Där finns allt från traditionella till hypermoderna pintxos. Vi var sju pers som smakade av varandra och innan kvällen var över hade vi besökt cirka 30 ställen!

Ska du bara vara en kväll i San Sebastian, och inte har varit där förut, så skulle jag rekommendera detta sätt att äta före en helkväll med avsmakningsmeny på någon av de många stjärnkrogarna. Pintxos är folkligt, festligt och så väljer man de hyfsat fullsatta krogarna. De rätter som inte står framme på bardisken utan görs à la minute är ofta extra goda. Det som alla tipsat om oss innan krogrundan var att inte ta för många pintxos på första stället. Ett fint råd! Älskar man någon restaurang är det bara att gå tillbaka och ta några fler efter ett tag.

Moderna pintxos på Zeruko.

Moderna pintxos på Zeruko.

 

Vi besökte några ställen med moderna pintxos som fläskgeléägg med smulad gula av comté-ost. När man står där i trängseln vid bardisken och ska plocka på sig pintxos så är det ofta en chansning, sent på kvällen har ingen tid att förklara vad de olika rätterna är. Tidigare på kvällen, före 22, hade de mer tid och var aningens mer hjälpsamma. Vi hade några vegetarianer ibland oss och för dem var det riktigt svårt. Man kan bara äta potatistortilla till en viss gräns… Vi sökte upp det ställe som skulle ha den bästa vegomaten men väl där visade det sig att många av de vegetariska smårätterna var toppade med köttgelé.

Vi fick väldigt fin service ibland, blandat med otroligt snorkig service av folk som blev irriterade på att vi var turister (som väldigt många andra). Det kändes ju lite märkligt på det hela taget, men man orkar ju inte hänga upp sig på dryg service, utan då går man bara vidare till nästa ställe!

Två av kvällens bästa ställen var Atari intill Parroquia Santa María och Borda Berri på Fermin Calbeton 12.

 

Kalvkind i paprika på Borda Berri.

Kalvkind i paprika på Borda Berri.

 

Frukost-pintxos. Samma som på kvällen fast med mera ägg!

Frukost-pintxos. Samma som på kvällen fast med mera ägg!

 

Tomas vid stranden i San Sebastian.

Vi hann slänga oss i havet innan vi började rundätningen.

 

 

På La gintoneria kan man göra ett dryckesstop.

På La gintoneria kan man göra ett dryckesstop.

 

San Sebastian ska vara bäst på gin och tonic. Så tråkigt att jag just upptäckt att jag verkligen inte gillar tonic! Vad hände? Tack och lov tycker ressällskapet fortfarande att det är en kickass-drink och hade inga problem att smaka på fyra omständligt tillverkade varianter. På La-Gintonería blandas drinkarna till perfektion. De serverar även andra drinkar och Champagne.

Fotboll och lyxpicknick på Le Bar Rouge

Malin Turunen
Bästa kycklingmackan med bacon.

Bästa kycklingmackan med bacon.

 

Le Rouge i Gamla Stan i Stockholm är en romantisk tillflykt vintertid. Att gå en trappa ner till den rikt utsmyckade matsalen är att fly verkligheten och hamna i filmen Moulin Rouge. Att sitta i baren och se de duktiga bartendrarna blanda utmärkta cocktails funkar även det mycket bra som distraktion från vinter och kyla. 

Men vi svenskar är ju så erbarmligt utsvultna på ljus och sommar att när det väl finns chans till solglimt kan inget förmå oss att gå ner i en källare utan fönster. Även Le Bar Rouge har sin bästa tid på vintern, trots fönster. Därför har man nu försökt hitta några nya publikdragare. Plötsligt sitter det tv-skärmar överallt. Det kanske är det sista stället man tänker på när man ska se fotbolls-VM på lokal, men jisses så flott! Här ser man fotboll med stil! I fåtölj och med en jämarns god drink i sin hand. Ingen annan har ännu hittat hit, så man kanske ska passa på att hänga här nu!

Den andra satsningen är en picknickkorg. Köksmästaren Marco Baudone har gjort en lyxig picknick och barchefen Jonas Hansson har gjort två drinkbaser som följer med. En ”korg” för två personer kostar 295 kronor och då får man en suverän kycklingmacka med bacon, lyxiga salta mandlar, oliver, sallader, melon och de två drinkarna, men utan sprit. Man får själv tillsätta whiskey. Maten får man i papperspåse med pappersfat och plastglas till. Drinkbaserna kommer i små plastflaskor.

Currant Citrus Dew. En perfekt start på picknicken!

Currant Citrus Dew. En perfekt start på picknicken!

 

Drinkarna som är gjorda i samarbete med irländska Tullamore Dew och följaktligen inte kan göras med någon annan irländsk whiskey, är Currant Citrus Dew: Röda vinbär, citronjuice, honung och apelsinbitter. Den är somrigt syrlig och passar perfekt som aperitif tillsammans med de salta nötterna.

Salty Berry Dew smakar hallon och anis.

Salty Berry Dew smakar hallon och anis.

 

Barchefen Jonas Hansson lät oss testa picknicken i baren tack och lov.

Barchefen Jonas Hansson lät oss testa picknicken inne i baren tack och lov. Svensk sommar är svår.

 

Salty Berry Dew är citronjuice och hallonlag med stjärnanis som blandas med whisky och toppas upp med lite sodavatten som också följer med. Kan passa som dessert men är ganska söt och saftig i smaken.

Jag skulle gärna överraska någon med en lyxig picknick från Le Rouge. Men då ska jag ha med en egen korg med filt och glas. Drinkarna känns alldeles för fina för att serveras i plastmugg.

Picknickpåse beställs dagen innan du ska ha den, före kl 14.00 på tel: 08-505 244 600. Pris 295 kr för två pers. (Obs! Whiskeyn får du köpa själv.)

Mister French är något ängslig

Malin Turunen

mr ute

Snygga rumsavskiljare på Mister French.

Snygga rumsavskiljare på Mister French.

 

I fjol öppnade restaurangen Who is Mister French i Tullhus 2 på Skeppsbron där Pontus By the Sea låg. Nu är lokalen omgjord och nyinvigd, Stylt har inrett och menyn är inte otippat fransk.

Jag besökte aldrig Who is Mister French. Jag var bara på Pontus By the Sea ett par gånger. Ändå ligger det ju på promenadstråket från till exempel Lydmar mot Slussen. Jag vet inte varför det inte blivit av, men när jag hör mig för bland bordssällskapet har noll av sex personer varit på Mister French tidigare. Därför är det svårt att uttala sig om skillnaden före och efter omgörningen.

Lampa på Mister French.

Lampa på Mister French.

 

Göteborgsinredarna Stylt Trampoli som inrett var och varannan krog, har här tagit inspiration av filmen The Great Gatsby. Snygga lampor och vackra rumsavskiljare i art déco-stil. I övrigt inte så mycket Gastby som Tullhus. De har valt att ha kvar de ruffa mörka träväggarna, och uteserveringen ser ut som vilken uteservering som helst 2014. Det känns lite ängsligt, som att man inte vågat satsa fullt ut. Annars verkar ju speak easys och 20-tal vara ett vinnande koncept just nu så jag tycker att de kunde vågat mera.

Restaurangen och uteserveringen är enorma och rymmer 150 respektive 140 personer. Lägg därtill en lounge som ska ta 450 pers!

Anklevermousse med tryffelhonung och cornichons.

Anklevermousse med tryffelhonung och cornichons.

mr 1

Löjrom med citrontarte.

mr 2

Tonfisk.

mr

Bröd på spett.

 

Matkonceptet är fransk bistro och modernt brasserie. Vi får först en underbar anklevermousse som smälter ihop med tryffelhonungen. Cornichons är utmärkt knapriga smakbrytare. På den följer en liten löjromsservering med en ganska tråkig  färskostpaj med citrontapioka på. Sedan får vi en gravad och sotad tonfisk som lite har dött förgäves. På något sätt har den blivit torr på vägen. Synd! Annars en god rätt med fin citronvinägrette och spröda salladsblad. Efter förrätterna kommer en köttbricka med korv, biff och racks. Till allt detta sallad med Comté, bearnaisfluff och pompe. Alla tillbehör helt ypperliga! Och biffen var fin, men där blev magsäcken full så jag hann inte prova resten. Kanske hade de otur med några av rätterna som fick stå färdiga för länge innan vi åt?

Vid den här nyinvigningen pratade inredaren betydligt längre än köksmästaren, det kanske säger något om satsningen. Eller! Så säger det absolut ingenting mer än att inredaren var pratsam och kökschefen inte. Hur som helst så skulle jag behöva gå hit igen för att få något ordentligt grepp om köket. De har en dignande skaldjursdisk som var väldigt lockande!

Läget med utsikt över vatten och den gigantiska uteserveringen med sköna soffor är lockande oavsett verksamhet. Jag hoppas på soliga dagar, att Mister French får en massa gäster och att de finner sig själva. De har ju nu en gång för alla bestämt sig för att Who is Mister French ÄR Mister French. Kör på det vettja!

Taco bar – en total överraskning

Malin Turunen
Soft taco reular meny. På Taco bar i Sickla.

Soft taco reular meny. På Taco bar i Sickla.

 

Har ni någonsin varit på en Taco bar? Det hade inte jag. Jag hade någon idé om att det var sunkhak i den innersta, mest svårsålda delen av gallerian som bara skumma personer och extrema taco-galningar hittade till. Nu har Taco bar öppnat i Sickla. 

Det är nog ett par månader sedan Taco bar tog över den ganska hopplösa lokalen i Sickla köpkvarter som hunnit vara både husmans- och shabu shabu-ställe. Nu har de lyckats få till det helt fint inne, med lång bardisk och trevliga bord. Bäst sitter man nog ändå på den färgstarka och inramade uteserveringen intill pastarestaurangen Tutto Italia. Lila träbänkar och en massa kuddar plus kvällssol.

Vi har pratat om att gå dit sedan vi fick papper i brevlådan om att de öppnat nästgårds. Ändå har det inte blivit av. I bakhuvudet sitter massor av fördomar om svennetacos och kanske till och med bakterier! Alltså blev det en stor överraskning då Taco bar levererade tre helt suveräna tacos som varken fegade med hetta eller koriander!

De sinkar inte med koriandern på Taco bar.

De snålar inte med koriandern på Taco bar.

 

Jag tog en Soft taco regular meny vilket innebär att man får välja tre sorters soft taco, och innan de är klara får man in en tallrik goda nachos med slät guacamole, syrlig och god och absolut inte vitlöksstinn! Salsan är chunky med bitar av tomater lök och chili. Precis lagom söt och syrlig.

Jag hade trott att det skulle vara små tacos, lite som man kan få från vissa foodtrucks här i stan. Så var det icke! Tre rejäla tacos med tunna, tunna mjuka bröd och härliga mängder koriander plus smakfulla fyllningar varav Apple chipotle var den absolut godaste, deras Original var näst godast och Spicy habanero med kyckling var grymt spicy och i hetaste laget för mig. Mannen som var med tog två sådana och de var inte alls lika starka som min, så om man ska säga något kanske Taco Bar är aningens ojämna?

Hur som helst. Efter att ha ätit en meny här, stora goda tacos, trevlig miljö och bra service, så känns vissa foodtrucks som ett rån. Jag gillar idén så klart! Men nog är väl lite vitsen med dem att man ska ha råd att testa flera, gå runt och prova loss? Inte att man ska betala lika mycket som för ett juste mål mat på restaurang där man slipper papptallrik och ståätandet?

Betyget på Taco bar blir minst fyra gafflar. Vi kommer att äta här igen. Kanske till och med prova deras Margaritas!

Hamburgerlycka på Bar Burger Café

Malin Turunen
True-burger på Bar Berger Café.

True-burger på Bar Burger Café.

 

Peter Nordin som bland annat driver Prinsen och Zink Grill har sällat sig till mängden och öppnat ett eget hamburgerhak. Hans ligger i glaslängan i Kungsträdgården med fin uteservering och trevlig inredning.

Visst har jag sagt att jag är less och helt ointresserad av hamburgerrestauranger? Att jag vill se något annat, något nytt. Jaja, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Plötsligt var jag visst intresserad i alla fall.

Jag fick en helt perfekt stekt burgare (True-burger), lite väl stabbigt bröd, men med mycket bra smak. Dressingen hade fin chilihetta och jag i princip slickade skålen! Pommesen var perfekt saltade, tunna och krispiga. Detta var min godaste burgare på bra länge! Glädjen över att få en rosa, men ändå ganska välstekt burgare var oändlig. Jag är så jämarns trött på alla sladdriga halstrade råbiffar med bröd och dressing som ”ska vara så enligt kocken”. Och den redan nämnda dressingen är ett skäl i sig att komma tillbaka.

Min webbkollega Hanna hade inte samma tur. Hon satt vid ett annat bord och fick en ganska blek och torr burgare som tyvärr inte var något att skriva hem om.

Ölen till kom från Nya Carnegie, bryggeriet i Hammarby Sjöstad och passade helt perfekt! Milkshaken med smak av hallon var supersöt med fin smak av hallon. Glassen gör de själva på italienskt vis och säljer i glasstånd intill restaurangen. ”Bara naturliga råvaror ingår.”

Det man kan hoppa över här är Bloody- och Virgin Mary. Den var som en mastig gazpacho med grillsås i. Alldeles för tjock och klumpig och inte god. För salt även som soppa. Här kunde de skärpa till sig för det är just här man blir sugen på en Bloody Mary!

De som äter ostron var inte heller imponerade av krogens Rockefeller oysters. De gratineras med stuvad spenat och Ementaler som tar bort den lilla smaken ostron har. ”Spenaten får mig att tänka på min barndoms skolmat.” var en kommentar.

Annars tänker jag så här. Med detta perfekta läge, särskilt sommartid, men även vintertid då de lyckats med inredningen och gjort gulliga  små gammeldags tågbås i den avlånga kaklade lokalen, och om de kunde hålla samma höga kvalitet som när de gjorde min hamburgare… ja, då kan detta vara en succé. Jag kommer i alla fall att gå hit igen!

En True-burger kostar 159 kr, men då betalar man ju även för läget. Och så jämarns dyrt är det inte om man tänker på hur mycket en reguljär foodtruck kan klämma ur en, och då måste man sitta ute utan bord och med papptallrik. Jag är sugen på att prova Bar Burger Cafés Tokyo fish burger (169 kr), en tabasco-kryddad fiskburgare, grön chilisås och soja-, wasabimajo samt picklad ingefära.

Inredningen på Bar Burger Café i Kungsträdgården i Stockholm.

Inredningen på Bar Burger Café i Kungsträdgården i Stockholm.