Annons

Världens bästa sillrätt – Under pälsen

Malin Turunen
Ryska silltårtan Under pälsen.
Lena Söderströms underbara version av ryska silltårtan Under pälsen. Ett måste på påsken!

Eminenta kokboksförfattaren Lena Söderström har bjudit mig på den godaste sillrätten någonsin. En rysk matig men ändå fluffig tårta med matjessill i botten och rivet ägg på toppen. Ägget ska likna en minkpäls och under den döljer sig lager av olika grönsaker. Jag kan längta efter påsken bara för att få äta denna fantastiska krispiga och otippat fräscha sillrätt!

Lena berättar att hon kallar tårtan Sill à la russ.

– I Ryssland har alla ett eget recept på tårtan, ofta nedärvt i generationer. Men det här receptet har jag faktiskt hittat på själv! säger Lena.

Här är receptet ungefär som hon gör den:

Under pälsen

Det här behövs till 6 personer:

2 lättkokta morötter

3 hårdkokta ägg

ca 4 rödbetor, inlagda

Ett syrligt äpple

2 burkar matjessillfilé

2 dl crème fraiche eller allra helst Valios smetana

Dill och gräslök till garnering

Gör så här:
1. Koka morötter och ägg i ca 10 min och låt kallna.

2. Lägg ut de skurna matjessillsfiléerna på ett fat och bred över creme fraiche/smetana.

3. Riv rödbetorna, morot, äpple och ägg var för sig.

4. Lägg rödbetor, morot och äpple på sillen och smetanan. Avsluta med det rivna ägget. Garnera med dill och gräslök.

Lättast är tårtan att ta med en vass tårtspade. Den är så fluffig och fräsch då man gör den utan bröd och potatis att det kan gå åt ganska stora bitar!

Annons

Nytt i whiskyhyllan: Freya, Cardhu och Tullamore Dew Phoenix

Malin Turunen
Nu finns Cardhu på Systembolaget.

Nu finns Cardhu äntligen på Systembolaget.

 

Whiskyns popularitet i Sverige tycks inte avta. Däremot kanske vi plussar på andra spritsorter som vi också kan nörda ner oss i. Varje år släpps ett antal nya singel malt, många anpassade just för den svenska marknaden. Men nu finns också ett bättre utbud både på bourbon- och irish-hyllan.

Cardhu, som jag felaktigt anklagade för att vara benämnd som en kvinnowhisky ÄR också benämnd som en kvinnowhisky, men för helt rätt orsaker! Det vill säga den udda historien bakom Cardhu: att skaparna Helen och Elisabeth Cumming var två av de första kvinnor som jobbade med att framställa whisky offentligt. Alltså ingenting om att den ska passa den ”kvinnliga smaken”. Cardhu har redan nått enorm popularitet i resten av världen men kommer först nu till Sverige. En klassisk singel malt med något runda tjärtoner och ganska lång bitter eftersmak med mycket kaffe- och rå kakao. 12 år, 369 kronor.

Freya är nummer tre i Highland Parks serie Valhalla Collection. Whiskyn håller 51,2 % och bör spädas med vatten för en angenäm smakupplevelse. De andra som kommit är Thor och Loke. Freya ska vara något mindre rökig än dessa två och den är alldeles tillräckligt tjärig för min smak. 15 år gammal och ges ut i begränsad upplaga om 1200 spektakulära flaskor på Systembolaget. Pris 1499 kronor.

Tullamore Dew Phoenix finns nu Systembolagets Beställningssortiment i limiterad upplaga. En trippeldestillerad trippel-blended whiskey från Irland som både doftar och smakar av vanilj och smörkola. Ändå finns här också en behaglig syra och ett rejält bett! En riktig favorit. Med sina 55,0 % tjänar den stort på att spädas med vatten. Pris 499 kronor.

Annons

Eat har hittat hem – till Kina

Eats dumplingkock Chen Zueqin.

Eats fantastiska dumplingkock Chen Zueqin.

 

När restaurang Eat i Mood-gallerian nu fyller två år, firar de genom att fullt ut satsa på kinesisk mat. Till sin hjälp har de haft en kinesisk stjärnkock, dumplingexperten Yang Chunqin. Men nu verkar de klara sig hur bra som helst på egna ben.

Första gången jag besökte Eat hade de ett kök de kallade European Asian taste. Det var goda dumplings redan då, en av de godare jag minns var med svamp och tryffel. Sedan kändes menyn mera spretig med lite rostad kyckling och nudelsoppor och jag förstod inte riktigt tanken bakom.

Jag var ändå där flera gånger och fick otroligt bra service och väldigt god mat, ofta soppor med smakrik buljong, kyckling, nudlar och krispiga grönsaker. Jag åt ärligt talat inget som inte var gott. Ändå glömde jag ofta bort Eat. Kanske på grund av oklart koncept.

Nu har Eat i alla fall valt att satsat fullt ut på det kinesiska och även tagit hit kockar från Kina som vet exakt hur maten ska smaka och göras. Inga koreanska nudlar kommer över tröskeln utan deras kinesiska nudlar görs på beställning här i Stockholmsområdet. Det är ett lyckat drag och helt i rättan tid! Heja Eat! Bestäm sig bara!

Dumplings på Eat.

Dumplings på Eat.

 

De tre varianter av dumplings vi fick smaka var krabbdumpling med ingefära och koriander, kristalldegknyten med fläsk, majs och enokisvamp, skogschampinjondumpling med tryffel och fläsk. Alla tre var väldigt vackert gjorda med tunn tunn rismjölsdeg som tyvärr gick lite sönder när jag skulle plocka dem ur bambukorgarna. Så överlägset mycket godare än de med tjockare vetemjölsdeg runt.

Vi smakade först krabba och tyckte att den var toppen. Välbalanserad med syra och fräsch koriander till det lite söta krabbköttet. Det är den gröna, vackraste dumplingen. Sedan testade vi den med svamp. Oj vilken smakbomb i munnen! Precis lagom mycket tryffelsmak, och doft, för att inte helt ta över smaken från fläsk och champinjon. De är ganska stora och svåra att äta med värdighet, men vem bryr sig om värdighet när det är såååååå gott! Kristalldegsknytet hade härlig krispighet av majsen och god fräschör av koriandern. Fläsket kunde lika gärna varit kyckling då det var milt i smaken. Tomas gillade svampen bäst. Jag kan inte bestämma mig om jag gillar svamp, eller kristalldegsknytena bäst. Jag måste prova om! Man får tre såser att dippa i med olika grad av hetta. Vi gillade båda den hetaste bäst.

EAts hot bun crispy pork med het chilisås, koriander och sesam.

Eats hot bun crispy pork med het chilisås, koriander och sesam.

 

De har två varianter av hot bun och denna hade fin grillsmak på fläsket och bra med hetta från chili.

 

Eats nudelsoppa med chilirostad högrev.

Eats nudelsoppa med chilirostad högrev.

 

Buljongen i soppan smakar som den bästa ramen och högreven så mör att den faller i bitar. Även här bra med sting från chili. Mums!

Efter en dundermåltid på Eat är jag och mannen Tomas överens. Hit måste vi gå fler gånger. Då kommer vi mest troligt att satsa allt krut på dumplingsarna som gjorde störst intryck. Det behöver inte bli så dyrt heller. Alla dumplings kommer om sex styck. Jag skulle vara knökamätt efter nio stycken. Är man två och beställer tre olika dumplings att dela på så hamnar man mellan 300-380 kronor tillsammans. Och det här är dumplings gjorda med kärlek! Vill man sedan ta steget och gå vidare för att göra sina egna knyten hemma så håller man dumplingkurser här på Eat.

Servicen håller också en helt perfekt och lagom ton som passar mig. I går var det Robin som stod för den, och han fick alla som kom in på Eat att känna sig välkomna, pratade med oss och andra på ett avslappnat och supertrevligt sätt – så där så man tror att man är lite kompis med honom nu, och önskar att man fick träffa honom snart igen.

Min man Tomas på Eat. Ett ställe jag varmt vill rekommendera.

Min man Tomas på Eat. Ett ställe jag varmt vill rekommendera.

Eat dessert. När man tror att man inte klarar en enda tugga till kommer denna mangosorbet med passionsfrukt in. Helt perfekt smakbrytare med sin fräscha syra!

Eat dessert. När man tror att man inte klarar en enda tugga till kommer denna mangosorbet med passionsfrukt in. En helt perfekt smakbrytare med sin fräscha syra!

Annons

Drinkkurs med Le Mary Celeste

Malin Turunen
Barchefen på Mary Celeste, Carlos Madriz, lär oss att mynta inte ska muddlas utan bara rullas ihop och klappas till mellan händerna. Annars blir den besk.

Barchefen på Mary Celeste, Carlos Madriz, lär oss att mynta inte ska muddlas utan bara rullas ihop och klappas till mellan händerna. Annars blir den besk.

 

I går fick jag lära mig att blanda en riktig höjdardrink. Det är trendiga Paris-krogen Le Mary Celeste som har popupkrog i Färgfarbriken på Liljeholmen.

POPupSTHLM består av Daniella Illerbrand, Elin Svartengren och Agnes Ek Stormgard. De kommer under året att ta hit krogar de själva gillar för att vi stockholmare ska få chansen att prova deras mat och dryck. Först ut är Le Mary Celeste från Paris och jag hade inte nöjet att äta deras asiatiska mat, men jag fick lära mig att bland en av deras signaturdrinkar, Rain Dog, och den är otroligt god!

Deras drinkfilosofi är att blanda lite alkoholsvagare drinkar med inslag av italienska bitters. Deras inspiration kommer från New Orleans och Stockholm! Färgglatt och stramt på samma gång? Deras bar är en ”anti-speak easy”. Istället för en sluten klubb utan synliga skyltar, med hemliga dörrkoder och spektakulära ingångar genom korvkiosker gör man tvärtom, massor av stora fönster och en bar som är gjord för alla. De talade också mycket om begreppet ”bistronomi”. Kända stjärnkockar som går från finkrogen för att göra bra mat som alla kan ha råd med.

Detta med alkoholsvagare drinkar är väl en sanning med modifikation, men barchefen delade också med sig av sitt bästa tips (Obs på skämt): När du druckit några drinkar kan du tar ner alkoholhalten genom att dricka några glas vin!

Rain Dog är en skakad drink.

Rain Dog är en skakad drink.

 

Dubbelsila drinken.

Dubbelsila drinken.

 

Försöker få kläm på hur man bäst får ut zestoljan med en twist.

Försöker få kläm på hur man bäst får ut zestoljan med en twist.

 

En Rain Dog för en solig eller regnig dag.

En Rain Dog för en solig eller regnig dag.

 

Här är receptet:

Rain Dog

4 cl bourbon, Four Roses Small Batch (mycket viktigt att det är just den whiskeyn sa Carloz. Annars blir det en helt annan drink.

2 cl Amaro Diesus, Italiensk örtlikör som kan vara svår att få tag på, man kan använda Averna istället.

2 cl pressad citron

1 cl sockerlag (2 delar råsocker, 1 del vatten)

2 stänk Angostura Bitter

4 myntablad som rullas ihop och smälls till mellan handflatorna

Dekorera med apelsinzest som du klämmer oljan ur och toppen av en myntakvist.

Resultatet är som en mer komplex whiskey sour, Amaro Diseus ger en fin apelsinig ton i drinken och ger en lagom bitter eftersmak. Använder man Averna i stället så kan man klämma i lite extra olja från apelsinskal.

Metropol Palais håller stilen

Malin Turunen
Aptitretare på Metropol Palais, vit sparris med löjromssås.

Aptitretare på Metropol Palais, vit sparris med löjromssås.

 

I går var jag återigen på Metropol Palais för middag och drink. Än så länge håller både bar och bistro stilen. 

Jag år en ljuvlig kyckling med tryffel, syster åt anka med linser, och extra pommes, vännen åt gratinerad löksoppa, också med extra pommes på sidan av. Alla tre störtnöjda med både mat och rekommenderade viner.

Metropol Palais pommes frittes är friterade i ankfett och kan vara de godaste någonsin. Jag har av hänsyn till mitt sällskap endast tagit bild på den fina amuse bouche som vi fick till att börja med. Vit sparris i löjromssås. Det kan ju inte bli fel!

I baren har jag bara druckit underbara drinkar och ett jätteplus för att man får tryffelchips som snacks. Vilken klass!

Fyra och en halv gaffel!

I dag firar vi Internationella gin & tonic-dagen!

Malin Turunen

Och jag hade så när glömt bort det om det inte var för det fina paket som kom från Hendrick’s.

Jag gillar gin men favoritsort har varierat efter tid. Ett tag var det bara tunga Plymouth som gällde i min drajja, men sedan var det lätta Bombay Safire ett tag. Hendrick’s gillade jag lika mycket för flaskan som för smaken och den är ganska excentrisk i sin stil. Men det passar ju fint dagen till ära!

Låt firandet börja!

Konsten att göra genomgula ägg

Malin Turunen

Äggfantast som jag är blev jag överlycklig då en vän skickade mig länken om hur man gör äggröra direkt i äggen. Eller snarare genomgula ägg. Sicket fint Påsk-trick tänkte jag.

Här är länken:

How to Scramble Eggs Inside Their Shell

Jag provade först med att snurra i en ärm. Jag fick till några luftbubblor i ägget och i ett annat en gula som var på väg ut ur vitan men fortfarande väldigt separerade.

Äggförsök 1.

Äggförsök 1.

 

Jag tänkte att ärmen var för kort. Äggen var för färska. Äggen var för kalla!

Nytt försök. Denna gång i en nylonstrumpa.

äggförsök 2 i strumpa.

äggförsök 2 i strumpa.

Jag snurrade och snurrade och tänkte kanske att det kunde lyckas denna gång då jag även hade rumstempererat äggen.

Äggförsök 2 resultat.

Äggförsök 2 resultat.

 

Lite fräsigare form på gulan som kom ut ur ägget då det sprack ögonblickligen då vattnet började koka. I övrigt ett helt vanligt kokt ägg med vita och gula var för sig.

Jag är inte den som ger mig så lätt utan tänkte att om jag låter äggen ligga framme en vecka och inte använder så nya ägg. Då kanske det går. Och tredje gången gillt och så vidare.

Äggförsök 3.

Äggförsök 3.

 

Nu har jag använt ett något äldre ägg som legat framme nästan en vecka på bänken. Jag snurrade strumpbyxan som en galning och jag kokade ägget så ömt så ömt att det inte ens sprack. Allt som hände var att det blev några luftbubblor (det blev det f ö i alla ägg) och att gulan ville komma ut lite grann ur vitan.

Det är klart jag hade velat kunna stila med genomgula ägg både till påsk och på allehanda frukostar och bruncher men här och nu ger jag upp. Tror jag.

Finns det någon där ute som lyckats och vill ge mig ytterligare tips? I så fall är du hjärtligt välkommen!

Byt in din gamla stekpanna

Malin Turunen
Se så det glöder under grytan på lillspisen!

Se så det glöder under grytan på lillspisen!

 

Till vecka 17 pågår Hackmans kampanj där man får 25 % rabatt på en ny Hackmanpanna om man lämnar in sin gamla, oavsett märke på den gamla alltså.

Min favorit alla kategorier är Hackmans Rotisser NOH som egentligen är tänkt för induktionshäll och har en platta i botten för att man inte ska kunna överhetta pannan. Den plattan gör också att det är den enda stekpanna med beläggning som inte bågnar och blir helt bucklig på grund av min extremt effektiva lilla spis i stugan. Det är en pytteliten gammal spis med ugn och spiralplattor från Kockums. Många är de stekpannor jag förstört på den. Nu har jag en Rotisser modell mindre där och tycker alltid att det är roligare att steka i stugan än hemma där jag har en Jamie Oliverpanna som var toppen när den var ny, men nu har sett sina bästa dagar.

Här kan du se vilka butiker det gäller.

Hackmans Rotisser NOH.

Hackmans Rotisser NOH.

Miss Clara öppnar på Svavägen

Malin Turunen
Fönster mot Sveavägen på Miss Clara.

Fönster mot Sveavägen på Miss Clara.

 

Det är på Sveavägen det händer. Först nyöppnar anrika Metropol Palais och nu satsar Nobisgruppen på ett hotell med restaurang och bar på Sveavägen 48. I morgon öppnar  Miss Clara!

Gert Wingårdh har ritat och inrett både hotell och restaurang i denna art noveau-byggnad som en gång var en flickskola. Allt i strikt stil med mycket läder, trä, glas och sten. Men så kom Alessandro Catenacci och lade sig i och då blev det blommiga tallrikar, små guldvaser och rosa handblåsta vinglas från Reijmyre. Det mjukar upp och ger hela restaurangen en skön och avslappnad känsla.

Fläskrulad med gremolata och gräddstuvad spetskål på Miss Clara.

Fläskrulad med gremolata och gräddstuvad spetskål på Miss Clara.

Maten som serveras är tänkt att passa alla. I familjen Catenacci är flera glutenintoleranta, en är diabetiker och en är vegetarian, så de upplever själva att det är svårt att finna en restaurang som de alla får bra mat på. Kökschefen Daniel Guest tror starkt på att det är raffinerandet av mjöl och socker som lett till många sjukdomar. Så på Miss Clara finns både glutenfria bröd, vegetariska arbetade rätter och de jobbar uteslutande med oraffinerat mjöl och socker.

Man trivs hos Miss Clara.

Man trivs hos Miss Clara.

Innanför restaurangen finns en bar med lobbykänsla, men det är vid de stora fönstren ut mot Sveavägen man vill sitta. Eller kanske på deras uteservering som kommer att öppna inom kort! Så härligt att sitta och glo på ett ställe där människor rusa förbi.

Det är Alessandros barn som ska ha hand om och driva Miss Clara. Gustavo Catenacci är vd och systern Alessia Catenacci är PR-ansvarig. Namnet Miss Clara kommer från flickskolans rektor Clara Strömberg.

Nyhet från Kexchoklad

Malin Turunen

 

Kexchoklad yoghurt från Cloetta.

Kexchoklad yoghurt från Cloetta.

 

Efter fiaskot med Kexchoklad blåbär hade jag små eller inga förväntningar på deras nya satsning Kexchoklad yoghurt.

Men en av mina favoritchoklader (alla ändå låååångt under Karl-Fazer blå) är Ritter Sport Joghurt. Mycket svår att finna! Dessutom älskar jag Kexchoklad i original så att testa den nya var givet.

Då Kexchoklad blåbär bara smakade torrt pappersdamm och inga blåbär var jag orolig att även denna skulle göra mig besviken.

Kexchoklad är ju fantastisk som den är och varför ändra ett vinnande koncept kan man tänka?  Kanske för att få uppmärksamhet och plats hos ett otal godisbloggare, kan man sedan tänka. Ja det fungerar ju bra det.

Kexchoklad yoghurt slår inte den vanliga varianten, men här finns en mycket trevlig och otippad syra som faktiskt påminner om yoghurt. Det blir tre och en halv gafflar.

kexchoklad2