Spansk kötthyllning på Boqueria

Malin Turunen
Råbiff med kräm på äggula.

Råbiff med kräm på äggula.

För köttälskaren är Boqueria ett bra mål fram till 26 oktober. Efter ett besök i spanska provinsen Salamanca vill ägarna och kockarna hylla det fina nötkött som produceras här.

Iberico-skinka har de flesta tapaskrogätare stött på någon gång. Men från samma region kommer ett fantastiskt nötkött. Rasen Morucha ska vara den finaste och får beta gräs, löv och ekollon. De går ute året runt. På tapasrestaurangen Boqueria i MOOD-gallerian i Stockholm serveras nu speciella tapas från Salamanca.

Vi fick äta steak tartar, oxfilé, oxsvans, märgkorv, steak, oxhjärta, kalvbräss och chili fritters på högrev. För mig som inte ofta frossar i rött kött var detta ändå en härlig och grymt mättande måltid. Små tapas kostar mellan 60-110 kronor och det är skäliga priser. Sedan finns det större rätter som kan delas av flera, från 610 kronor för en entrecôte på 700 gram till 895 kronor för en côte de bouef på ett kilo.

Den rätt som gjorde störst intryck på mig var det grillade oxhjärtat med picklad gurka och grönpepparyoghurt. Den var vi alla så sugna på att inga bilder hann tas.

Panerad och friterad kalvbräss med en emulsion på brynt smör.

Panerad och friterad kalvbräss med en emulsion på brynt smör.

 

Oxsvans med saffransris.

Oxsvans med saffransris.

 

Oxfilé med svart trumpetsvamp och potatismos.

Oxfilé med svart trumpetsvamp och potatismos.

Julbord à la Flying Elk

Malin Turunen
I en vrå längst in på Flying Elk fixar dessa snubbar desserterna.

I en vrå längst in på Flying Elk fixar två flinka snubbar desserterna.

När Arcus bjöd in för att testa årets snapsar var det Flying Elk i Gamla Stan som stod för maten. Jag är redan inbiten snapsälskare, men julbordet var nytt och spännande. Ett av mina tio bästa hittills!

Att få testa årets snapsar från Arcus, som Lysholm Linie och Aalborg Jule Akvavit är en fröjd för gommen. Jag tycker att det passar särdeles bra med snaps och öl till sill, råbiff, pytt i panna och smörrebröd.

Till Flying Elks speciella, och ganska amerikanska, julrätter hade man kunnat dricka lite vad som helst! Balansen i maten är så på pricken bra att den blir enormt lättmatchad med dryck.

Så här ser min dröm om ett julbord ut. Att få sitta ner och få små smakportioner serverade och nästan, nästan bara bli ”lagom mätt”. Flying Elk gör ingen reklam för julbord och det är tveksamt om de kommer att servera dessa rätter någon annan dag. Tyvärr. Annars hade jag lätt skickat hit folk.

Jag kanske har varit överdrivet kritisk och hakat upp mig på att de skriver att de serverar ”proper pub grub”. Men nu får jag väl ändå ge mig! Alla rätterna som jag åt den här kvällen var underbara, och jag har aldrig ätit något här som inte är gott. Bra kryddning, ingen feghet. Det jag menar är bara att det inte är så pubigt allting. Men som sagt. Jag SKA ge mig nu. (Flying Elk är Björn Frantzéns, som har tvåstjärniga Frantzén i gamla stan, version av en pub.)

Trots att vi var stockmätta när sista varmrätten kom in var det den som gjorde starkast intryck och är definitivt något vi kommer att försöka återskapa till vårt julbord. Glöggmarinerade revbenspjäll med brysselkål. Till detta gratinerade makaronis and cheese med lite saffran i! Helt underbart.

Jag börjar med revbensspjällen och publicerar restaurangens recept men detta har jag alltså ännu inte provlagat. Det får bli närmare jul.

Glöggmarinerade revbenspjäll var en höjdare!

Glöggmarinerade revbenspjäll var en höjdare!

 

Glögglacerade revbensspjäll med saffran-Mac n Cheese och brysselkål 

  • Revbensspjäll
  • Glögg 1 flaska ekologisk Goder Aftonglögg
  • Brysselkål 500 g
  • Makaroner 500 g
  • Schalottenlök
  • Saffran
  • Vitt vin 5 dl
  • Fläskfond 5 dl
  • Grädde 3 dl
  • Chili 3 st
  • Cheddar 100 g
  • Panko 100 g
  • Brynt smör 100 g

Salta revbensspjällen och låt rimma i fyra timmar. Krydda spjällen med svartpeppar och socker. Täck köttet med glögg och låt marinera över natten.

Lägg köttet med köttsidan upp och baka i ugn, 175 grader i 30 minuter. Vänd sedan köttet, pensla med mer glögg och baka i ytterligare en timme.

Ta vara på marinaden och köttsafterna. Sila ner i kastrull och reducera till glace-konsistens.

Putsa brysselkålen och blanchera i fem minuter i lättsaltat vatten. Kyl i isvatten. Innan servering, stek kålen i smör och glacera med maple-sirap. Smaka av med salt.

Sautera finhackad schalottenlök och tillsätt saffran och chili. Slå på vitt vin och fläskbuljong och reducera till hälften. Slå på grädde och koka ihop. Såsen ska få en tjock bechamelliknande konsistens. Sila och smaka av med salt och citron. Kyl.

Koka makaroner ett par minuter kortare än angiven tid. Spola i kallvattnen och låt rinna av. Blanda makaroner, saffransås och riven cheddar. Smaka eventuellt av med mer salt. Fördela i portionsformar och täck med panko. Häll lite brynt smör på varje form och värm i ugn, 180 grader i 4 minuter. Avsluta med att gratinera formarna till fin färg.

Friterade svålar med chipotlemajo.

Friterade svålar med chipotlemajo.

Då de andra fick ostron Rockefeller fick jag svålar med chilistark majo.

Ostron Rockefeller.

Ostron Rockefeller.

Rödbetssallad med jordärtskockscreme.

Rödbetssallad med jordärtskockscreme.

En annan rätt som var välgörande fräsch mitt i detta tallriksserverade julbord var den här rödbetssalladen med en jordärtskockscreme gömd under bladen.

Kanske måste vi göra den också…

OBS! Jag har inte heller testat detta recept. Ännu. Det verkar räcka till ganska många portioner.

Rödbetssallad

  • Små rödbetor 20 st
  • Jordärtskocka 1 kg
  • Smör 100 g
  • Apelsin 1 st
  • Olivolja 3 dl
  • Rödvinsvinäger 1 dl
  • Valnötter 100 g
  • Gröslök

Koka små rödbetor i saltat vatten. Skala och kvarta.

Jordärtskockscreme: Skala skockorna. Lägg i aluminiumfolie och gör ett paket. Rosta i ugn, 200 grader ca 45 minuter, tills mjuka och gyllenbruna. Mixa med smör till slät creme. Smaka av med salt och citron.

Pressa apelsinjuice och blanda med olivolja och rödvinsvinäger, smaka av med salt.

Rosta valnötter i ugn, 150 grader, tills gyllenbruna. Hacka grovt.

Arrangera rödbetor och skockacreme på tallrik. Dressa salladen med apelsinvinaigrett och toppa. Garnera med valnötter, tunt råhyvlade rödbetor och gräslök.

Årets glögg är ekologisk och med tomte

Malin Turunen
Goder aftonglögg är den första glöggen som har en tomte på etiketten.

Goder aftonglögg är den första glöggen som har en tomte på etiketten.

Glögg gjord på ekologiskt vin och med riklig mustig kryddning. Goder aftonglögg är årets hittills godaste glögg!

Goder aftonglögg är ekologisk och finns som röd (12,5 %), vit (11%) och vit starkvinsglögg (14,5 %). Jag brukar falla för de vita men den röda var klart godast. Målet var att få fram en doft och smak av nybakade knäckiga pepparkakor. Och det har de lyckats med!

De vita däremot var något mesiga i smaken och påminde mer om varm saft.

Den röda vinglöggen finns även på 2-litersbox. Tomtarna på förpackningarna är inte barnvänliga Diskey-tomtar utan ganska stränga och något illmariga tomtar. Glöggen börjar säljas på Systembolaget den 3 november. Tyvärr har jag inga priser ännu.

Jag kommer att välja denna glögg i år!

För det stora glöggkalaset kan en box vara bra.

För det stora glöggkalaset kan en box vara bra.

Nytt koncept från Vassa Eggen

Malin Turunen
Kommendören är en ny satsning från Vassa Eggen. Här är det amerikansk bistrokänsla som gäller.

Kommendören är en ny satsning från Vassa Eggen. Här är det amerikansk bistrokänsla som gäller.

Vassa Eggen utökar sin kroggrupp med en amerikansk bistro, Kommendören, där de ska servera sina egna favoriträtter, i säsong så klart.

Gamla Bistro Nouveaus lokal i hörnet Kommendörsgatan/Brahegatan har tagits över av Vassa Eggen. Borta är de tunga sammetsgardinerna till förmån för en kaklad restaurang med nakna träbord och fina bås.

Man kan knappt tro at det är samma ställe när man kliver in i Kommendören. Kvar finns den stora bardisken till vänster om entrén men i övrigt är allt utbytt. Från franskt ombonat mys till amerikansk/fransk bistrokänsla. Trots kakel och klinker, inte utan mys!

Jag tycker mig ha hört det glunkas om att Vassa Eggen skulle starta ytterligare ett burgarställe. Men tack och lov tycks jag ha hört fel, eller de tänkt om. Trots Kommendörens hyfsat amerikanska meny finns intet en endaste burgare med.

Short rib slider med svecia och puckels och i mitten hummertacos med avokado och tomatillosalsa.

Short rib slider med svecia och puckels och i mitten hummertacos med avokado och tomatillosalsa.

Bland det godaste av alla rätter vi fick smaka var dessa sliders med långkokt fläsk och underbara hummertacos med perfekt syra, mycket koriander och bra hetta av chili. Tacon kostar 65 kronor och slidern 70.

Vi fick även en fin rätt med kalvbräss, kantareller och mandel. För dem som älskar kött finns det flera rätter på menyn som T-benstek, lamm och skirt steak. Det enda som inte föll mig på läppen var Kommendörens friterade kyckling (175 kr). Alltså smakerna var bra med syra och hetta, men kanske jag bara inte är galen i friterad kyckling. Över huvud taget? Jag vill gärna återkomma och testa Cubano Sandwich (175 kr) med 10 timmars rökt fläskkarré, cheddarost, jalapeños och pommes.

Jo! Och på helgerna kommer de att servera brunch och då kan man beställa eggs blackstone. Jag när en förhoppning om att de blir så populära att man snart kan beställa dem dygnet runt alla dagar i veckan.

Kalvbräss med kantarellkräm, stekta kantareller och mandel.

Kalvbräss med kantarellkräm, stekta kantareller och mandel.

Kommendörens friterade kyckling med honey-mustard dip.

Kommendörens friterade kyckling med honey-mustard dip.

Ny glutenfri öl

Malin Turunen
Glutenfri nyhet från Carlsberg.

Glutenfri nyhet från Carlsberg.

Allt fler väljer glutenfritt. Försäljningen av glutenfri öl ökade i fjol med 80 procent! Det finns sex glutenfria öl att välja bland och storsäljaren är Carlsbergs Estrella Damm-Daura, som tillverkas i Spanien.

Det är inte bara det att allt fler blir glutenintoleranta, även glutenfria dieter gör att efterfrågan på glutenfritt ökar. Förhoppningsvis blir det som med laktosfritt, att man snart kan få tag på många likvärdiga produkter till ett överkomligt pris.

Vi (jag och min man) jämförde mot den vanliga Estrella Damm, som också är en ljus lager med ganska svag beska och viss sötma. Det var svårt att känna någon skillnad. Ena gången vi testade tyckte vi att den glutenfria hade mer beska men nästa dag var det tvärtom, så man kan säga att de är likvärdiga. Som mången spansk öl gjord för varmare klimat passar den utmärkt i bastun! En fin törstsläckare som går fint ihop med bastukorv. Den kostar 15 kr på Systembolaget och har nummer 1532.

Juice som gör gott

Malin Turunen
Ekologisk juice från God Morgon.

Ekologisk juice från God Morgon.

 

Nu kommer två färskpressade ekologiska juicer från God Morgon, äpple och apelsin. Vi har testat och gillar dem bägge.

I vanliga fall köper jag helst Tropicanas apelsinjuice (original) och det är nog för att den är ganska söt. Den här är snäppet syrligare men känns godare bara för att man vet att den både är ekologisk och KRAV-märkt.

Äppeljuicen är ganska lik Tropicanas Cloudy Apple. Väldigt söt men ändå fräsch äppelsmak. Cirkapris för båda juicerna är 26 kronor för en liter.

Luzette – nytt hopp i Centralstationen

Malin Turunen

 

Jonas Bohlins lampa på nyöppnade Luzette i Stockholm.

Jonas Bohlins lampa på nyöppnade Luzette i Stockholm.

På fredag öppnar Luzette som är senaste tillskottet i Svenska Brasseriers krogsamling. De äger sedan tidigare Riche, Brillo, och Sturehof. Den här krogen ligger mitt i Centralstationen i Stockholm, en k-märkt byggnad med stora stenpelare som inte är helt lätt att inreda med mysfaktor.

Restaurangen ligger på Centralplan 25, precis bakom taxistationen. Här ska man kunna komma förbi på en frukost, stanna på middag eller köpa med sig färdigmat från Taverna Brillo.

Jonas Bohlin har ritat den gigantiska lampan och resten av inredningen som är tillverkad i Sverige av duktiga hantverkare. Skinnklädsel på bänkar och stolar, stor matta från Kasthall och så spretiga lampor i mässing. Gardinerna hade de ännu inte fått upp och det bidrog kanske till att det blev väl slamrigt under denna presslunch.

 

Lunchen på Luzette.

Lunchen på Luzette.

Det jag kan tycka är märkligt är att på denna pressvisning pratar inredningsarkitekten i drygt tio minuter, medan kökschefen, Victor Lagerstedt, blir presenterad men sedan inte säger ett jota. Varför inte det? Ja, där blir jag ju lite tveksam då.

Alla tveksamheter lades direkt på hyllan då förrätterna kom in. Maten vi fick var ännu godare än man kunde ana på menyn. Terrinen på anka och anklever innehöll knapriga pistaschnötter och den sotade laxen med delikatessgurka och laxrom var underbart färsk och smällde i munnen.

Det de börjar hela menyn med, listat före förrätterna, är deras rotisserie. Från det fick vi smaka på underbart saftig och välsaltad kyckling från Knäred med ganska mycket vitlök och stekta grönsaker till.

Luzette kommer att öppna redan klockan 6.00 på vardagar och 7.00 på helger. Priserna på förräter sträcker sig från 125 kr för en chèvre chaud till 225 kr för 40 gram Kalix-löjrom. Bland varmrätterna finns Veckans Rôti med aioli 165 kr, och Steak frites 295 kr. Tillbehör som bea och tryffelmajo går på 25 kr.

 

Förrätter på Luzette.

Förrätter på Luzette.

Allt som allt är det en lockande meny och jag vill, vill, VILL att detta ska bli en bra restaurang i klass med Brillo och Sturehof. Det skulle kunna vara exakt den här krogen som Stockholms Centralstation behöver!

Stora restaurangen Stockholm var alltid lite för fin. Inget man kunde slinka in på, och man skulle känna sig ganska hollo om man tog en dyr matbit där ensam. Den stora drinkloungen var ganska ödslig för det mesta även om service och drinkar var i toppklass.

Ska man ha restaurang på en tågstation ska det vara ett ställe där man kan tänka sig att sitta och käka mol allén. Det tror jag kommer fungera utmärkt här på Luzette eftersom det är trångt mellan borden och fart och fläkt, förutsatt att de får så stor publik som jag nu tror.

Sedan vill jag gärna tro att det går att höra vad sällskapet pratar om när väl gardinerna kommit upp, men det hade vi lite problem med i dag. Alltså blir det ett återbesök inom kort. Sympatiskt också att man kan boka bord för frukost.

Blossa 2014 och Blossa Frisk

Malin Turunen
Blossa Frisk och Blossa Lavande.

Blossa Frisk och Blossa Lavande.

När jag fick höra att årets smak från Blossa var lavendel drog jag öronen åt mig. Denna parfymerade doft som påminner om gammal underklädesbyrålåda. För mig.

Och även för många andra visade det sig. Så stod vi där i köket och smakade och smakade och lite besviket kunde vi konstatera att om vi inte hade sett flaskan och vetat om det, hade ingen av oss gissat på lavendel.

– Om den nu ska smaka lavendel så får de väl ändå ta i så att man känner det? var en kommentar.

Ja det var i alla fall första gången jag velat att något skulle smaka mer lavendel. I övrigt en god starkvinsglögg, med de klassiska kryddorna.

Blossa frisk är en lätt vinglögg (2,2%) med fin smak av fläderblom och citrus. Väldigt god och frisk, som flädersaft. Men inte som glögg resonerade vi. Aningens blaskig och tunn. Man känner inte mycket av glöggkryddor.

Jag tänker att på femte glöggpartyt man går på vill jag gärna ha lite bubbel med Blossa frisk i botten. Men går jag bara på en glöggfest vill jag nog ha den klassiskt kryddiga som värmer i halsen.

Blossa 2014 kostar 97 kronor och Blossa frisk cirka 30 kronor.

Nya Ben & Jerry’s: en hyllning till Bob Marley

Malin Turunen
När Ben & Jerry's kossorna kommer med glass blir det fest.

När Ben & Jerry’s kossorna kommer med glass blir det fest.

Bananglass med kolasås, kaksmulor och fredsmärken i choklad. Vad hade Bob Marley tyckt? 

Nu är detta inte en hyllning till mannen lika mycket som till hans skiva ”Legend”. ”Legend” fyller 30 och detta firas med en Fairtrade-märkt glass vars intäkter delvis ska skänkas till organisationen 1 Love Foundation som hjälper ungdomar på Jamaica. Hur mycket som skänks är oklart.

En vild gissning från redaktionens sida var att glassen ”Satisfy My Bowl” skulle innehålla rom och kokos, vissa hade svårt att släppa de smakerna när de väl satt sig i hjärnan och gav därför glassen blott tre gafflar av fem.

Vi andra kom över det rätt fort och hivade i oss den mjuka, faktiskt inte toksöta bananglassen. Detta är dock B&J så tillsammans med kolasås, choklad och kaksmulor så blir effekten en toksöt glass i alla fall. Men B&J-älskare vet redan detta och tycks inte bry sig.

De flesta av oss var emot fredsmärkena i choklad på grund av att iskall choklad inte smakar ett jota utan bara känns fet. Dessa var också lite väl stora för att de snabbt skulle smälta på tungan.

I övrigt är vi lyckliga över att de aldrig kan låta bli att ha i lite salta kaksmulor. En önskedröm hade varit att också ha nötter i! Makadamia kanske? Något litet mera crunch hade varit fint!

”Chunky Monkey” med bananglass, fudge och valnötter är fortfarande min favorit!

 

Glass med smak av Bob Marley.

Glass med smak av Bob Marley. Näää. Men banan och kola.

Fler kalla nyheter: favoriterna i fyrpack.

Fler kalla nyheter: favoriterna i fyrpack.

En annan nyhet i glassfrysen är flerpacket ”Classic Mix” med B&J’s storsäljare; Cookie Dough, Chocolate Fudge Brownie, Caramel Chew Chew och Strawberry Cheesecake, 100 ml x 4.

Ostringar tävlar om plats på snackshyllan

Malin Turunen
Med det OLW kallar ostresan ska en ny produkt röstas fram och få stanna kvar på hyllorna.

Med det OLW kallar ostresan ska en ny produkt röstas fram och få stanna kvar på hyllorna.

OLW tar oss med på en smakresa medelst ostsnacks. Vi på redaktionen tog tag i uppgiften och smakade oss igenom de tre sorter som tävlar om att få bli kvar i snackshyllorna. Det är United cheez med smak av amerikansk pepper cheese, La dolce cheez med italiensk lagrad ost och Vives la cheez med fransk dessertost.

Jag älskar ostkrokar. Det är som knark för kroppen och jag kan omöjligt sluta äta när jag väl börjat. Ostkrokens aber är väldigt smuliga fingrar och ganska risig andedräkt. Trots detta håller jag ostkroken för att vara bästa snackset!

Många försök har gjorts att utveckla denna redan fulländade produkt. Inget av dem har fallit mig på läppen, vare sig extra crunchiga, jättebamseostkrokarna, ostbollarna, de hjärt- och stjärnformade osv, osv. Jag köper varje ny produkt men med stor skepsis. Hur skulle ostkroken någonsin kunna bli godare än den redan är?

Så kommer dessa tre, väldigt fina påsar och nog vill man ju ändå ge dem en chans? Ostringarna ska symbolisera tre olika länder. Vi provade och provade och provade.

Italien fick bäst i test.

Italien fick bäst i test.

På redaktionen stod ostringarna med smak av italiensk hårdost ut som den klart bästa smaken. Påsen avslöjar inte mer än att det är Italienska smakrika hårdostar ringarna är kryddade med. Lite diffust men ändå en aning av parmesan kanske? Dessa var också de som är mest lika OLW:s originalostbågar.

Frankrike kom tvåa.

Frankrike kom tvåa.

Ostringarna med smak av fransk dessertost kom på andra plats fast jag höll de amerikanska för att vara godare. Om man riktigt proppade munnen full smakade det som en mogen Brie i eftersmaken. Nä men! Inte ska väl ostsnacks smaka så? Tja, jag vet inte.

 

Jag höll ändå de amerikanska för att vara tvåa.. men de kom sist.

Jag höll ändå de amerikanska för att vara tvåa.. men de kom sist.

I USA finns något som heter pepper cheeze och det är ost med flera sorters peppar i. Ostringarna är saltare än de övriga två och efter att ha mumsat ett lass så kommer en hetta i eftersmaken. Svartpeppar är det som känns mest först och så kommer stark, grön peppar i eftersmaken.

Allt som allt är detta tre fint designade påsar. Ostringarna kan dock inte mäta sig med OLW:s ostkrokar. Det kan vara den knallorange färgen på ostpulvret, det kan också vara formen. Den är helt enkelt så bra den kan bli! Ni kan sluta göra ringar och hjärtan nu. Men här är det alltså meningen att folkets röst ska avgöra vilken ny produkt som stannar i hyllorna. Det ska ändå bli intressant att se om folket tycker som vi. Eller om de riktigt längtar efter en helt ny, mera vågad, produkt på ostkrokshyllan.