Kul matkväll på Punk Royale

Malin Turunen
Glad anklever med nypon.

Glad anklever med nypon.

 

Jag har varit tveksam till krogen Punk Royale på Folkungagatan. Det jag läst om stället och serveringarna gjorde att jag drog öronen åt mig. Men så fyllde mannen år och jag hörde många bra saker av folk jag litar på. Plus att jag hade turen att få ett bord! Vilket inte alls är lätt.

Konceptet är att servera 15 rätter i rask takt för 600 kronor. I efterhand sett: otroligt prisvärt! Dryckespaketet kostar också 600 och är säkert även det prisvärt. Jag hade googlat mig till att de ofta börjar med kaviar som serveras på din hand och en kall vodkashot till. Så blev det också – till min glädje! En bra start på kvällen. Ja det var många rätter och jag kan blanda ihop ordningen en aning, men vi fick också en av krogens egna öl, en liten glasstrut med salt innehåll. Räkor på spett, små torkade räkor som snacks.

Swoschswosch fart och fläkt och vi hann knappt med så åkte räkorna ut från bordet igen. Vi hann bara nästan bli trumpna så kom de ut med nya räkor lika snabbt. Det måste ju vara ett visst tempo för att man ska hinna 15 rätter på en sittning. Sedan känns det som en del av grejen här, att det swishas förbi och förklaras rätter och testas viner snabbt, snabbt och effektivt!

Brynt smör och bränd grädde.

Brynt smör och bränd grädde.

 

Rätt efter rätt med underbart balanserade smaker kommer in. Den lilla lokalen är enkelt, men tjusigt inredd med loppisfynd och vita dukar. Maten är raffinerad som på den finaste finkrog. Av alla 15 rätter som vi får in är det bara två som inte är fullpoängare. Vilket man har stort överseende med då man dels betalar 600 kr och dels ska äta 13 andra saker. Som är supergoda.

Min rädsla för eventuellt trams, grabbighet och hästhuvuden visade sig vara helt onödig. Inte så mycket trams som att man känner sig rejält bortskämd där man sitter. Konceptet gör det svårt att ha Punk Royale som stammiskrog, men nog vill vi tillbaka! Jag tänker att man kan gå hit fyra gånger om året i alla fall?

Och låt er inte nedslås av fullbokat. Ställ er på väntelistan så kanske de ringer och säger att de fått en avbokning. Det hände mig!

Råbiff på tipskupong.

Råbiff på tipskupong.

 

Näst största glädjen: När drinkvagnen rullades in på bordet.

Näst största glädjen: När drinkvagnen rullades in på bordet.

 

 

Största glädjen var att få göra sina egna chokladbollar. Smeten den godaste i mannaminne. Har de haft brynt smör i kanske?

Största glädjen var att få göra sina egna chokladbollar. Smeten den godaste i mannaminne. Har de haft brynt smör i kanske?

 

Nytt vego med Oumph! på O´Learys

Malin Turunen
Fem rätter med Oumph! finns att välja på i O'Learys meny.

Fem rätter med Oumph! finns att välja på i O’Learys meny.

Sportbarskedjan O’Learys är nog inte det första man tänker på när vegokompisar ringer och frågar var de kan äta. Nu försöker krogen ändra sin köttiga image och satsar på nya veganska livsmedlet Oumph!

På O’Learys hamnar jag då och då på grund av att de visar hockeymatcher på tv. Det är helt enkelt ett bra sätt att få hänga med en massa luleå-bor på samma gång! Man pratar i pauserna och när de andra kollar hockey äter jag. De har alltid goda quesadillas och mycket bra salsa och gucamole. Inte alla restauranger får till det. De andra brukar käka burgare och säger att O’Learys håller mellanhög och jämn kvalitet. Våra vego/vegan-kompisar har hittills haft lite svårt att finna kul rätter i menyn men nu kan de utan problem vara med och heja fram favoritlaget.

I menyn finns numera fem rätter med sojabönsprodukten Oumph! Det är på något sätt gjort i kavlade lager vilket får det att likna fläsk, eller kyckling i texturen. Väldigt tuggigt och kanske lite som fläskkarré. Det är ingenting som pulled pork (i sås) i konsistensen utan är mycket torrare.

Jag och mannen testade alla fem rätterna. Och här kommer de i rangordning:

1. Fajitas

1. Fajitas

På första plats kommer denna fajita som är fylld med Oumph!, gucamole, pico de gallo, rostad paprika, sticklök, koriander, jalapeños och havre fraîche. Alltihop tillsammans blir en underbar smakkombination: fräscht, matigt, syrligt, salt och hett. Brödet kanske är i hårdaste laget men vem bryr sig när allt som ligger på är så gott. Obs! Mannen hade inga problem med brödet utan tyckte bara gott. Minst fyra gafflar och den rätt som jag kommer att beställa när jag låtsas vara intresserad av Luleå Hockeys matcher. (169 kr)

2. Quesadillas

2. Quesadillas

Även i quesadillas gör sig Oumph! mycket bra tillsammans med krämig, smält vegetabilisk ost och pico de gallo. Guacamole, salsa och havre fraîche serveras på sidan av. Dessa kostar samma som de andra vegetariska quesadillas, alltså 119 kr, men är så mycket roligare! Mycket prisvärt. Fyra gafflar.

3. Nachos

3. Nachos

Nachos serveras med blackenedkryddad Oumph!, BBQ-beans, grillad paprika och gratineras med vego-ost. Serveras med gucca, salsa och havre fraîche. Här ger bönorna sötkryddigt extrasting. Detta är O’Learys storsäljare och en riktigt matig och god nachotallrik. (149 kr). Också fyra gafflar.

4. BBQ Burger.

4. BBQ Burger.

När det kommer till hamburgare tycker jag att Oumphen blir problematisk. Den är liksom för tuggig och bitarna faller ur brödet. Sedan tycker jag att kryddningen blir för söt tillsammans med dressing och coleslaw, även om det är gott med saltgurkan till. (159 kr) Två gafflar.

5. Caesarsallad.

5. Caesarsallad.

Av okänd anledning har de valt att citronmarinera Oumphen och det fungerade inte alls i en caesarsallad. Citronen tar över helt och nästan skär sig mot dressingen. Inte heller texturen blir bra eftersom sallad är tuggigt i sig. Men de skulle säkert kunna göra om den på något sätt så att Oumphen passar bättre. Den här rätten är inte vegansk eftersom vitlöksbrödet har smör på (mannen ger vitlöksbrödet fyra till fem gafflar) och salladen har riven parmesan på, men det är det lilla. Om man ändå har parmesan tycker jag att man borde ösa på! (159 kr) En gaffel.

Allt som allt är jag lycklig över att det kommer nya veganska alternativ till kött. Från vegovänner har jag hört kommentarer som att Oumph! är det som mest liknar kött i både smak och textur.

Kul också att just en något grabbig kedja som O’Learys vågar satsa på ett nytt oköttigt livsmedel! Heja heja!

Innis & Gunn gör olagrad lager

Malin Turunen
Ölflaskorna från Innis & Gunn är en riktig prydnad.

Ölflaskorna från Innis & Gunn är en riktig prydnad.

Det som skilt skotska Innis & Gunn från övriga ölbryggerier är att deras ale varit ekfatslagrad. Av samma anledning har jag aldrig valt just deras öl. Jag gillar tanken på att de gör något annorlunda, men jag gillar tyvärr inte ölen. Nu kommer de med en olagrad lager.

Lager som inte är ekfatslagrad finns det ju en hel del på Systembolaget, men efter denna gigantiska våg av ale så känns det mycket uppfriskande med en lika lyxig lager i en ursnygg flaska. Den är frisk och välbalanserad med en perfekt humleton. En sommaröl som passar att njuta för sig själv, till texmexgrillen eller till matjessillen.

Innis & Gunn Lager Beer har nr 89106, en alkoholhalt på 4,6 % och kostar 16 kronor kr/330 ml.

Sommarbubbel

Bubbel med smak av passion.

Bubbel med smak av passion.

Varje år kommer någon med ett smaksatt bubbel. Ofta har jag blivit positivt överraskad som av Fresita, det chilenska vinet med jordgubbar. Även årets fruktbubbel, NVY Passion Fruit, är gjort i Chile, och om man älskar passionsfrukt som jag, är det en underbar produkt!

Den hemska flaskan till trots kommer jag att köpa det igen. Syrligt, torrt och fruktigt, en riktig sommarhit! Vinet som håller 8,5 % kommer jag att servera som aperitif med bara salta nötter till. Eller till en sen brunch, för detta slår mimosa med hästlängder. Till NVY Passion Fruit används en Valdivieso Brut som är det torraste av producenten Valdeviesos mousserande viner. Före buteljeringen tillsätts ofiltrerad färskpressad passionsfruktsjuice som gör vinet gult och lite grumligt.

Vinet kommer att finnas i 302 Systembolagsbutiker och kostar 79 kronor, nummer 77929.

Sardiskt vin till italiensk plockmat.

Sardiskt vin till italiensk plockmat.

Något som blivit en riktig sommarklassiker, åtminstone i det Turbonenska hemmet, är att äta italiensk plockmat under varma sommarkvällar. Det är enkelt, kallt, gott, salt… Perfekt helt enkelt! I snart sagt varenda lanthandel hittar man nuförtiden både taleggio och italienska skinkor. Tummen upp för det!

När jag var på Sardinien i våras passade jag på att dricka Torbato, både före och till maten. Sella & Mosca producerar vinet med små fina och snabbt försvinnande bubblor som passar så utmärkt till chark och ost. Jag skulle nog säga att det gör sig allra bäst till salt mat. Än så länge finns det i beställningssortimentet har nummer 77274 och kostar 109 kronor. 

 

Dånkendressingen lyfter mackan

Malin Turunen
Big Mac-dressingen funkar till kyckling, pulled pork, avokado, skinkmacka, ostmacka med mera.

Big Mac-dressingen funkar till kyckling, pulled pork, avokado, skinkmacka, ostmacka med mera.

I samband med att McDonald’s lanserade en extra stor Big Mac släppte de även receptet på sin dressing. Vad man än tycker om deras burgare så är såsen en vinägerstinn höjdare som lyfter den enklaste smörgås.

Här är receptet, men dubbla gärna, den har en rykande åtgång:

Big Mac-sås

Till 1 liten flaska:

1 dl majonnäs

2 msk finhackad inlagd gurka

2 msk gul senap

1,5 tsk vitvinsvinäger

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

Gör så här: 

Blanda allt väl i en bunke. Häll i väl rengjord flaska och förvara i kylen.

 

Såsingredienser.

Såsingredienser.

Ett litet vinsvep inför sommaren

Malin Turunen

Några vintips inför sommaren.

Semester och stugliv hägrar. Släkt och vänner på besök plus en väldigt liten kyl leder till en del box-köp. Men 2015 är också året då jag lärde mig uppskatta rosévin. Äntligen!

Brochet Facile.

Brochet Facile.

Eftersom jag tycker att Spritzer är sommarens bästa drink är det lätt att fastna i sauvignon blanc-träsket (det bästa träsket) och ett av favoriterna är ekologiska Brochet Facile, (2267) 227 kronor.

Men till den grillade kycklingen passar en chardonnay mycket bättre. Från Italien kommer två ekologiska boxviner som passar fint för långa grillkvällar.

Ekologisk chardonnay till kycklingen.

Ekologisk chardonnay till kycklingen.

Pasqua Sanzeno Chardonnay har frisk fruktig smak och toner av tropisk frukt som gör att det till och med passar till den numera oumbärliga mangosalsan (som vi äter till kycklingtacos, fisktacos med mera). Det passar också bra till grillade skaldjur och grönsaker med feta såser till, och kan matcha en liten chilihetta. Vinet finns i ordinarie sortiment och kostar 219 kronor (nr 2907).

Cabernet Merlot till de lätta kötträtterna.

Cabernet Merlot till de lätta kötträtterna.

Pasqua Sanzero Cabernet Merlot är ett lätt, fruktigt vin som passar bra till lätta kött, fläsk och kycklingrätter. Även till asiatiska köttsallader. Boxen finns som beställningsvara på Systembolaget, (nr 7530) pris 199 kronor.

 

Grand Voile.

Grand Voile.

Jag har märkt att det nu kommer roséviner som beskrivs som fruktiga eller till och med saftiga. Kanske ett tecken på att vi inte bara vill dricka blekrosa rosé från Provence? Men för den som gillar den torra eleganta stilen på rosé finns nu ännu ett att välja på. Grand Voile (70804) finns ännu så länge i beställningssortimentet för 107 kronor. Det tillverkas i byn Grimaud utanför Saint-Tropez och är på samma gång torrt och bärigt. En perfekt aperitif!

 

 

 

Enkel och god drink med Rémy Martin

Malin Turunen
Drink med Remy Martin.

Drink med Rémy Martin VSOP.

Kanske bästa sättet att locka fram sommarkänslor är att dra på elementen på max, starta en brasa och blanda sig en fräsch drink. Det är i alla fall mitt bästa tips just för tillfället.

En enkel men god klassiker är Fidel Castro, mörk rom, pressad lime och ginger ale. När jag gör den till mig själv använder jag oftast bourbon istället för rom. Då blir den mindre söt och med mera bett i.

Här är ytterligare en variant gjort på Rémy Martin VSOP. Den hamnar någonstans mellan rom och bourbon. Mjukare än bourbon men mindre söt än rom. Mycket god helt enkelt! Har du färsk mynta i trädgården så blir det gott att lägga i ett blad som du klappat lite mellan handflatorna för att få fram smaken.

Ta cirka 4 cl cognac, 1,5 cl pressad lime, is och toppa med ginger ale. Dekorera med myntablad. Kom nu sommaren!

 

Sommarens iste görs på Beefeater 24

Malin Turunen
Green Tea Cooler, en somrig och fräsch drink som inte smakar mycket gin.

Green Tea Cooler, en somrig och fräsch drink som inte smakar mycket gin.

Receptet lät bananas, lite te, massa gin, is, lime och socker. Kan det bli gott? Men ja! Det råkar bli sommarens fräschaste spa-drink. Man blir frisk inifrån av Green Tea Cooler.

(Obs ironi, jag vet att man inte blir kry av sprit. I längden.)

Green Tea Cooler

Till 10 drinkar

18 cl Sencha-te

18 cl mint-te

37 cl Beefeater 24

15 cl limejuice, färskpressad

115 g råsocker

garnering: riven muskotnöt

Gör så här:

Brygg de båda teerna var för sig. Häll över dem i tekanna och fyll på med socker. Rör tills det löst sig, häll i rikligt med is. Tillsätt sedan gin och limejuice. Ställ tekannan i kylen. Servera i glas med mycket is och garnera med färskriven muskot.

Trots den stora mängden gin smakar drinken inte alls gin. Det är svårt att sätta fingret på alla smaker, de blommar upp lite allteftersom man sippar på drinken. Och kanske låter det lite bökigt att hålla på och brygga två olika teer, men påste fungerar utmärkt! Och tänk vad coolt att ha en förberedd drink som serveras ur en tekanna när gästerna kommer! Mycket smidigt! Att ha en stor mängd is är väsentligt för att drinken ska bli god.

PS. Sencha är det gröna te man brukar få före sushin. Finns i alla matbutiker.

 

Gårdsbutiken till dörren med Gårdsbudet

Malin Turunen

 

Gårdsbudet är en ny tjänst för att få gårdsbutikernas produkter hemlevererade.

Gårdsbudet är en ny tjänst för att få gårdsbutikernas produkter hemlevererade.

Att handla direkt från bonden, bagaren, uppfödaren kan stanna vid att vara en dröm för den som inte har bil och körkort. Men bor du i Stockholm med omnejd kan du nu få hem gårdsnära varor direkt till dörren.

Det är sajten Gårdsbudet som satsar på att få ut bra producerade råvaror till folket. Här kan du beställa kött, fisk, grönsaker, mejeri och bröd. Under rubriken Skafferi finns bland annat te och müssli.

Just nu levererar Gårdsbudet till Stockholms innerstad, Lidingö, Danderyd, Djursholm, Solna, Bromma, Hägersten, Södra Hammarbyhamnen, Nacka och Enskede, men planen är att utöka leveransområdet. Allt eftersom kommer också fler produkter in på sajten. Leverans sker just nu på torsdagar, men även där är planen att utöka och köra flera dagar i veckan.

Kött från Gårdsbudet.

Kött från Gårdsbudet.

 

 

Prisvärd mexikansk brunch på Zócalo

Zócalo på Kungsbron 4 serverar en mycket prisvärd brunch.

Zócalo på Kungsbron 4 serverar en hyfsat hälsosam och mycket god brunch.

 

Burrito med äggröra och bacon.

Burrito med äggröra och bacon.

På snabbmatskedjan Zócalo testar man just nu mexikansk brunch. Än så länge finns den bara på restaurangen på Kungsbron 4, men har du en restaurang i närheten bör du tjata dig till att de börjar servera den även där.

Zócalo kallar sin matfilosofi Happy Fresh Mex – mat lagad från grunden med noggrant utvalda råvaror. Därför var det kanske ingen högoddsare att de inte hade chilaquiles på menyn, något som jag å det bestämdaste fått för mig (och längtat efter).

Chilaquiles är den mexikanska bakis/brunchrätten nummer ett. Stekta eller friterade tortillas gratineras till exempel med kyckling, chilisås och mängder av ost.

Eftersom Zócalo faktiskt vill att gästerna ska må bra av deras mat har de valt ett annat spår med sin brunch. Men inte desto mindre god!

Här friteras inget. Min frukostburrito är fullmatad med äggröra, bacon, ost och pico de gallo-salsa. Beställer du deras Brunch Plancha kommer burritos eller tacos tillsammans med en len mangosmoothie, mexican slaw, guacamole, fruktsallad, nachos och salsa plus kaffe. För 139 kronor är det en av stans mest prisvärda bruncher. Man går definitivt inte hungrig härifrån.

Mannen testade burriton med långstekt högrev och var lika nöjd med den som jag var med min baconburrito. Det finns också vegetariska alternativ.

Vill man enbart ta en burrito kostar den mellan 79-89 kronor, tacos kostar 79 och tortas, mexikanska mackor, kostar 79-89 kronor.

Är man törstig kan jag också rekommendera deras egna juicer av mango, blodapelsin eller guava.

En brunch plancha med burrito.

En brunch plancha med burrito.

 

Frukostburrito med ångkokt högrev och äggröra.

Frukostburrito med ångkokt högrev och äggröra.

Zócalos egna drycker är utmärkta törstsläckare.

Zócalos egna drycker är utmärkta törstsläckare.