Tips på bra brunch i Stockholm

Malin Turunen
Toast skagen på restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad.

Toast skagen på restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad.

 

Att gå ut och äta brunch brukar oftast kännas som en dålig affär för mig. Oavsett storlek och utbud på buffé äter jag mig ändå proppens på äggröra och en smörgås. Därför älskar jag frukost- och brunchställen som har à la carte i stället för buffé. Restaurang Göteborg i Stockholm är ett utmärkt exempel.

En av våra finaste julklappar var ett presentkort på Brunch. Det fanns ett otal ställen att välja bland, men Göteborg drog mest tack vare sin à la carte-brunch, plus gångavstånd hemifrån. I presentkortet ingick två rätter och ett glas bubbel.

De hade valt att servera en toast skagen som förrätt och en Steak sandwich som varmrätt. Oj en massa bröd tänkte jag, men toasten till skagen var minimal och underbart smörstekt. Grejen är att jag var mätt efter den matiga skagen och hade nöjt mig med den. Men nu kom den största godaste biffmackan som ett brev på posten.

Steak sandwich på restaurang Göteborg.

Steak sandwich på restaurang Göteborg.

Jag har nog aldrig sett en så maffig Steak Sandwich! Köttet hade perfekt grillsmak. Pepparroten hade bra sting och under salladen låg en lika stingig dijonröra. En dröm för den som ölskar när det brinner i bihålorna! MUMS!!!!

Göteborg har mycket som talar för dig. Inte minst läget. Att sitta mitt i Sickla kanal och blicka ut över Söder är lika fint mitt i januari som på sommaren då de alltid har en specialmeny för oss som hänger ute på deras stora uteservering.

Här kan du se hela Göteborgs brunch-meny.

Malins Mix på Facebook

Malin Turunen
Följ mig på Facebook!

Följ mig på Facebook!

Om du tycker att jag publicerar inlägg lite ojämnt och ibland även för sällan så har du helt rätt. Allt är i mån av tid och vad jag hunnit testa, laga, göra.

Här kan du följa mig på Facebook för att se när jag postat nya inlägg:

Malins Mix på Facebook

Test: Kycklingbacon från Kronfågel

Malin Turunen
Kycklingbacon från Kronfågel.

Kycklingbacon från Kronfågel.

 

Kycklingbacon från Kronfågel är en produkt som jag verkligen sett fram emot att få testa. Jag vill bjuda mina ej fläskätande grannar på brunch, jag vill hitta en bra ersättning för det näst intill oersättliga baconet. Jag hoppades att denna kycklingprodukt skulle vara svaret.

Kycklingbacon är gjort av svensk gårdskyckling och producerat i Sverige. Det består till största delen av kycklinglårfilé och är både till utseende och smak förvillande likt de andra pålägg man kan köpa. Det är bara formen som skiljer det åt från ett smörgåspålägg.

Jag hade höga förhoppningar om att man dragit på rejält med röksmaken, men icket. Jag provade steka det hårt till äggröra och resultatet var exakt detsamma som när jag stekt rökt smörgåspålägg som skinka eller kalkon. Helt ok men inte alls likt bacon.

Jag älskar initiativet! Klart man vill ha kycklingbacon! Men bara om det påminner om bacon. Det här kommer jag inte att köpa igen. Men för er som vill testa kostar 100 gram cirka 15 pix och finns hos alla stora butikskedjor.

 

frittata med kycklingbacon, potatis och paprika.

Frittata med kycklingbacon, potatis och paprika.

 

Tryffelveckor på Mister French

Malin Turunen
Kökschef Petter Viding och barchef Oscar Högberg bjöd på en tryffeldoftande fyrarätterslunch med drinkar till på Mister French.

Kökschef Petter Viding och barchef Oscar Högberg bjöd på en tryffeldoftande fyrarätterslunch och tryffeldrinkar på Mister French.

 

Krogen Mister French i Gamla Stan i Stockholm kommer att ha tryffelveckor de två närmsta veckorna. Gå dit och ät världens godaste krokett!

Under vecka 5 och 6 lagar kockarna på Mister French rätter som kryddats med den franska Perigordtryffeln (vintertryffel). Den kostar mellan 10.000 och 20.000 kronor kilot och är som bäst i januari.

Av de fyra rätter vi fick smaka var det en krokett som stack ut som vinnare. Jag ger er receptet men har inte testat det själv. Bästa tipset är nog att låta kockarna på Mister French laga och bara gå dit och äta den. Vilket njut!

Krokett på bräserad högrev och mycket, mycket annat. Recept från Mister French.

Krokett på bräserad högrev och mycket, mycket annat. Recept från Mister French.

 

Friterad parmesancroquette fylld med rödvinsbrässerad högrev, serveras med tryffelcrème och örtsallad

 

Recept för 4 pers

400 g mjölig potatis

60 g riven parmesan reggiano

6 äggulor

6 ägg, uppvispade

100 g vetemjöl

100 g pankoströbröd

400 g högrev

1 msk smör

1 gul lök, finhackad

1⁄2 st vitlöksklyfta, krossad

1 morot, finskuren

1 lagerblad

2 kvistar backtimjan

5 dl rött vin

1 liter vatten

2 msk sherryvinäger

1/2 dl svart tryffelolja

1 1/2 dl matolja

2 g finriven svart perigord tryffel

8 kvistar vattenkrasse

8 kvistar körvel

8 kvistar örtselleri

16 plockade dragonblad

salt och svartpeppar

1. Brässerad Högrev: börja med att bryna högreven runt om i stekpanna, tillsätt grönsakerna och bryn tills de fått färg, salta och peppra. Lyft ner kött och grönsaker i en kastrull, täck med vin, vatten, lagerblad och timjan. Koka sakta under lock tills köttet faller isär, lyft upp, dra köttet i små bitar och kyl ned.

2. Croquettesmet: skala potatisen, koka den mjuk i saltat vatten, slå av vattnet, låt potatisen ånga av lite, passera eller pressa potatisen, tillsätt 2 äggulor, den rivna parmesanen och salta efter smak, blanda ihop allt försiktigt. Måtta upp i 4 lika stora bollar, fyll bollarna med högrev och kläm ihop så det inte sticker ut något kött ur bollen.

3. Panering: häll upp ägg, vetemjöl och panko i tre separata skålar, börja rulla potatisbollarna i mjöl, sedan ägg, sedan i pankoströbrödet, viktigt att se till att bollarna är helt täckta av mjöl, ägg, panko så att det finns en jämn yta av allt. Fritera på 150 grad tills genomvarma och krispiga.

4. Tryffelcrème: häll fyra äggulor i en bunke, tillsätt 2 msk sherryvinäger, tillsätt den rivna tryffeln och lite salt, vispa sedan i tryffeloljan i en smal stråle och även matoljan, smaka av med salt och svartpeppar.

5. Örtsallad: skölj vattenkrasse, körvel, dragon och örtselleri.

 

Tryffeldaquiri på Mister French.

Tryffeldaquiri på Mister French.

Att krydda drinkar med tryffel är inte omöjligt men inte heller alltid lyckat. Jag vet varför jag gillar daiquiri. Det är för att den är syrlig och fräsch. Det är även den här tryffel-daiquirin. Först. Sedan kommer den omisskännliga smaken av tryffel – det vill säga lite unken vitlök. Då var det mera lyckat med en tryffel-Old Fashion. Hur god som helst! Skulle den månde vara ändå godare helt utan tryffel? Man kanske måste gå dit igen och testa.

 

Old Fashion med tryffel på Mister French.

Old Fashion med tryffel på Mister French.

 

Recept på Hidden below Old Fashioned

6 cl bourbon (Makers Mark)

5 stänk tryffelbitter*

1 cl sockerlag

Rör alla ingredienser kalla och sila sedan upp i ett rocks-glas på is och servera med en bit apelsinzest.

 

*Fat-wash. Fat-wash gör man med en slags fett, det kan vara allt ifrån smör till olja. I det här fallet har vi använt oss av en tryffelolja. Fat-wash går ut på att man blandar ”fettet” med spriten man vill smaksätta och fryser sedan in de. Efter ett antal timmar kommer fettet att frysa och man kan enkelt sila av det med en vanlig sil eller ett filter. På så vis smaksätter man en spritsort enligt ”fat-wash” Samma sak har vi gjort med vår tryffelbitter.

Mitt bästa recept på köttfärssås!

Malin Turunen
Alltid gott, funkar att värma och ha med i matlådan. Gör på minst ett kilo köttfärs!

Alltid gott, funkar att värma och ha med i matlådan. Gör på minst ett kilo köttfärs!

Om jag bara fick äta en rätt i resten av mitt liv skulle det bli köttfärssås och spaghetti. Den går att variera i det oändliga, blir nästan alltid god och jag ledsnar tydligen aldrig på den.

För lite extra piff använder jag sichuanolja i min. I övrigt är det ju lite en ”man ntager vad man haver” rätt som därför aldrig bli likadan. Men nu i söndags när jag gjorde en jättesats tänkte jag att jag skulle försöka få ihop ett ungefärligt recept. Så här är det:

Malins recept på köttfärssås

Räcker till väldigt många mål

1,2 kilo nötfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök (minst)
3 msk rapsolja
1 msk salt
3 rivna morötter
2 förpackningar tomater, à 500 g, krossade, hela eller passerade
ev 1 dl vitt vin
2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk sichuanolja (minst)
1 msk sriracha
1 msk japansk soja
3 msk ketchup

Till servering:
Spaghetti och nyriven parmesan

Gör så här:
1. Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tills den är nästan bränd.
2. Bryn köttfärsen och salta. Tillsätt morötter och tomater och låt koka upp. Häll gärna i en skvätt vitt vin om du har lite till övers.
3. Krydda med peppar, sichuanolja (om du har), sriracha, soja och ketchup. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
4. Servera med kokt spaghetti och nyriven parmesan. Ketchup till den som vill men man måste SMAKA innan man sätter ketchup. Sådan är lagen.

 

För extra piff, tillsätt lite sicuanolja!

För extra piff, tillsätt lite sicuanolja!

Bra rätter och fin stämning på Paradiso

Malin Turunen
Kalvbräss, palsternacka och äpple på restaurang Paradiso.

Kalvbräss, palsternacka och äpple på restaurang Paradiso.

 

Gamla Sjögräs vid Mariatorget i Stockholm är numera Paradiso, en liten kvarterskrog med mycket hög svansföring och priser därefter.

Menyn är lockande med få väl uttänkta rätter, fyra förrätter, fyra varmrätter, ost, två desserter och choklad. För kvällen hade de också en stekt uer som vi var tvungna att smaka på, eftersom den lät så god.

Jag tog två förrätter, kalvbräss med puré på palsternacka och skivat grönt äpple (165 kronor) och tartar på oxinnanlår med forellrom, rökt syrad grädde och friterad potatis (125 kronor). Varmrätterna kostar mellan cirka 230 och 310 kronor.

Båda förrätterna var helt utsökta men tartaren vann nog ändå. Efter två rätter var jag väldigt mätt och då blir det ju inte heller en särskilt dyr kväll. Att vi sedan delade en varmrätt på tre var bara på grund av nyfikenhet, inte hunger.

Jag fick lite vibbar av Babette när jag kollade på menyn, enkla men välgjorda rätter. Men om man nu ska jämföra tycker jag att Paradiso lyckats mycket bättre. Alla rätter jag smakade på här var välbalanserade, hade olika texturer och lämnade mig nöjd och glad. Så har det inte alltid varit på Babette. Sedan är lokalen här mysigare att sitta i och inte riktigt lika tät och trång som Babette. Nu ska jag sluta jämföra!

Min bild av Paradiso när jag bara kollat in deras hemsida var något mer karibisk och färgglad än vad restaurangen i själva verket är. Men här finns en hel del fin rom och de gör lika bra drinkar som de gör mat. Jag skulle gärna gå hit igen. Typ i kväll!

 Tartar på oxinnanlår,forellrom, rökt syrad grädde på Paradiso.

Tartar på oxinnanlår,forellrom, rökt syrad grädde på Paradiso.

 

Gulddraken 2016 – här är vinnarna!

Malin Turunen
Vinnare kategori Krog Mellan:  The Flying Elk på Mälartorget 15 i Gamla stan i Stockholm.

Vinnare kategori Krog Mellan: The Flying Elk på Mälartorget 15 i Gamla stan i Stockholm.

 

I går var det Gulddrakegala. DN delade ut krogpriser i flera kategorier. Oftast får man vara glad om man hunnit besöka vinnarna innan de får priset. Direkt efteråt brukar de bli fullbokade för en bra tid framöver!

Här är vinnarna:

Krog Lyx: Omakase Köttslöjd

Motivering: Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om: de låter köttet ­– som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.

Vår definition av kategorin: Till lyxkrogarna går vi för att få en extra­ordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Krog Mellan: The Flying Elk

Motivering: Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som är både klassisk och med nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.

Vår definition av kategorin: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krog­koncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Krog Budget: Ai Ramen

Motivering: Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.

Vår definition av kategorin: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Kafé: Enskedeparkens Bageri

Motivering: Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagpizzorna som redan blivit en institution söder om söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop.

Vår definition av kategorin: Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelpris­restauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Bar: Bottles

Motivering: Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor.  Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster. De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.

Vår definition av kategorin: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och sam­tidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

Framtidsdraken:

Framtidsdraken är ett samarbete mellan Dagens Nyheter och Mathias Dahlgren Matbaren, Djuret, Gastrologik och Fotografiskas restaurang. Avsikten är restaurangskoleelever ska få möjlighet att uppleva Sveriges främsta gastronomi och därigenom utvecklas i yrket. De medverkande skolorna har utsett fem elever var i årskurs två som får gå på någon av de medverkande krogarna, Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik och Fotografiska. Dessutom får två elever i årskurs tre Gulddrakens speciella stipendium, middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget. Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury utsett de två vinnarna som är:

Angelica ÖsterbergHanna Lukowiesky

Motivering: 2016 års mottagare av Framtidsdraken och Gulddrakens stipendium är två elever med ett tydligt driv och motivation. De är nyfikna, engagerade och ambitiösa och brinner för en framtid i restaurangbranschen – och med rätt förutsättningar kommer de att växa och ta plats på den svenska krogscenen. Vi hoppas att detta stipendium ska ge dem möjlighet att vidga sina vyer och ge dem nya intryck vilket i slutändan även blir positivt för alla som engagerar sig i Stockholms mat- och krogliv.

 

Tips: fem produkter som alla bör ha i köket!

Malin Turunen

Visst är det toppen med färsk chili och färska kryddor över huvudtaget. Men när du har frystömning och det inte kryllar av färska råvaror i ditt hem finns det några bra grejer som kan piffa upp den enklaste rätt.

Här är mina topp fem piffare som alltid måste finnas hemma:

Dijonsenap.

Dijonsenap.

Dijonsenap – en klassisk smaksättare! Reder även grytor, passar geschwint på mackan, blanda i gräddfil och servera till pytt i panna, eller bara doppa cornichons i den.

Sichuanolja.

Sichuanolja.

Familjen Ningtsus sichuanolja är stark och smakrik. I en köttfärssås på ett kilo köttfärs räcker det med en tesked! Otroligt dryg alltså. Jag tycker att den är mycket lättare att använda än riktig sechuanpeppar som lätt kan bli lite tvålig i smaken. Här får man den djupa kryddiga smaken men helt utan tvålighet.

Pepparrot på tub.

Pepparrot på tub.

Pepparrot på tub är en utmärkt sak att ha i kylen. Om jag gör en riktig biffmacka så vill jag helst både ha pepparrot och dijon. Det ska brinna i näsan! När man köper färsk pepparrot kan den vara väldigt mild, den här är alltid med bra sting. Passar också i skagenröra, kalla såser och på din fisk tillsammans med brynt smör.

Srirachasås.

Srirachasås.

Srirachasåsen är ju vår tids ketchup och ett måste för alla som håller på med pulled pork och steamed buns. Att blanda ut Sriracha i Hellmans majonnäs är ett av det bästa tillbehören till en bao med kött och grönsaker.

 

Japansk senap.

Japansk senap.

Japansk senap är toppen att ha i smörslungad spenat, gröna bönor och mycket annat. Jag tycker att det godaste är att blanda gröna grönsaker med senapen och toppa med lite rostade sesamfrön. (Också bra att ha hemma BTW!) Japansk senap finns i asiatiska butiker.

 

Fira vinets dag med italiensk kycklinggryta

Malin Turunen
Italiensk kycklinggryta med vitt vin - recept.

Italiensk kycklinggryta med vitt vin – recept.

 

Jag gjorde ett jobb för Allt om Mat som hette samma vin i maten som i glaset och det kan ju passa fint så här på vinets dag. Som vintips valde jag italienska Casal di Serra för att det varit ett säkert kort som vår vingrupp alltid gett höga betyg.

Samma vin i maten som i glaset

Vintips: Casal di Serra Classico Superiore (12419) 85 kronor.

Kycklinggryta med vitt vin och bönor

Det här behövs till 6 personer:
1 kg kycklinglårfiléer
1 lök, stor gul
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 tsk salt, + 0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 tsk oregano
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 burk tomater, (400 g) hela
3 dl vitt vin, casal di serra
500 g champinjoner
1 msk smör
1 krm vitpeppar, nymald
1 burk bönor, (400 g) stora vita
1 haricots verts, (250 g) paket
1 kruka timjan, färsk
Tillbehör: bröd

Gör så här:
1. Putsa och skär kycklinglårfiléerna i stora bitar. Skala, finhacka och stek lök och vitlök i olja. Låt kycklingen fräsa med en stund på hög värme.  Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar.
2. Tillsätt oregano, tomatpuré, buljongtärning, vatten, tomater och vin. Låt puttra under lock 20-30 min.
3. Ansa och skär svampen i skivor. Bryn smöret och stek svampen på hög värme. Krydda med 1/2 tsk salt och vitpeppar.
4. Skölj bönorna i kallt vatten. Lägg dem i grytan tillsammans med svamp och haricots verts. Koka ytterligare 5 min. Hacka timjanen fint. Rör ner den strax före servering. Servera grytan med bröd.

Test: Darkest – nyhet från Bowmore

Malin Turunen
Bowmore 15 Year Old Darkest.

Bowmore 15 Year Old Darkest.

 

Bowmore fortsätter att släppa nyheter. Denna gång en 15-årig whisky som legat de sista tre åren på Olorosso sherryfat för lite djupare färg och rundare smak.

De trycker hårt på att detta är en vinterwhisky som ska passa utmärkt under våra kallaste månader och visst är den rund, söt, kryddig och god. Bowmore tipsar också om att Darkest passar finfint i varm choklad. Det är helt sant. Men ändå, att hälla en 529 kronors whisky i varm choklad kan kännas som ett helgerån.

Jag tycker att de lyckats med sin vinterwhisky och för alla Bowmorefans så finns rökigheten i eftersmaken som den ska, medan första intrycket är en smörkolesöt men ändå fruktig whisky nästan utan rökighet.

Bowmore 15 Year Old Darkest (465) kostar 529 kronor på Systembolaget.