Hantverket – ny krog med rätt inställning

Malin Turunen
Nya krogen Hantverket välkomnar gästerna med en gammal fin snickarbänk.

Nya krogen Hantverket välkomnar gästerna med en gammal fin snickarbänk.

 

I ett lite bortglömt hörn på Östermalm öppnar nu superfina restaurangen Hantverket. Så inbjudande mysig med härlig cocktailbar, generöst chefs table och ett orangeri med stora fönster. Maten matchar dessutom inredningen. Toppklass!

Ägaren av krogen Hantverket är Torbjörn Blomqvist. Han började sin karriär som möbelsnickare och slöjdlärare och hela lokalen andas hans värv. Direkt vid ingången möts man av hans gamla fina slöjdbänk som nu får agera örtagård. Hans företag Svensk Inredning står för några av de riktigt klassiska koncepten på till exempel Villa Godthem, Ulfsunda Slott och femstjärniga Skt Petri i Köpenhamn. Hans känsla för hållbart och tidlöst tycks osviklig!

Jag gillar allt från den luftiga cocktailbaren med udda fåtöljer och gigantiska fönster, till chefs table, även det generöst tilltaget mitt i lokalen. Allt känns bjussigt, hemtrevligt och deras koncept ”rustik elegans” är precis den känsla man får i den här restaurangen. Design som funkat sedan 50-talet kommer förmodligen att hålla ett tag till. Porslinet, glasen, moraknivarna, servettringarna – varenda detalj är genomtänkt här. Man har lyckats med något så sällsynt som en restaurang som både känns tidlös och ålderslös. Hit skulle jag lika gärna gå med mina föräldrar i 70-årsåldern som med mina vänner eller mitt kusinbarn som just fyllt 18.

Det är långt i från avskalat, ljust och fräscht, men helt utan att bli budoarsmysigt. Hit kan man gå alla årstider tack vare många stora fönster. Nästa år öppnar de uteservering på innergården.

Adressen Sturegatan 15 ligger strax intill en annan bra restaurang, Proviant, som man lätt glömmer bort. De här krogarna får förhoppningsvis draghjälp av varandra, för i övrigt finns det inte mycket att titta på just i dessa kvarter. Det är mitt enda minus för denna krog. Att den ligger lite avsides och dessutom på Östermalm, som jag sällan besöker och inte hittar på. Men det ska bli ändring på det nu!

Fredrik Persson, som kommit till final två gånger i Årets Kock, är köksmästare och tillsammans med Kocklandslagets Fredrik Juhlin står han för den kreativa utvecklingen i köket. Allt som bjuds under denna måltid känns på samma gång klassiskt och modernt. Det hänger mycket på serveringarna. Först lite så kallad ”sharing” då vi får in träbrickor med helt magiskt god panerad och friterad Wrångelbäcksost och skålar med svensk buffelmozzarella och grön tomat. Inriktningen är nordiska smaker med influenser från Europa. Priserna är i mellanklass med snacks för 45 kronor (de goda ostcroquetterna till exempel), förrätter cirka 160 kronor och varmrätter för runt 250 till 300 kronor.

Menyn finns på hemsidan och där får man en tydlig bild av vad som serveras här. Jag kommer definitivt att komma tillbaka, både för maten, stämningen och den mysiga baren!

 

Vårprimörer med ramslök från Gotland på nya krogen Hantverket.

Vårprimörer med ramslök från Gotland på nya krogen Hantverket.

 

Ängsholmens buffelmozzarella och craquetter med Wrångelbäcksost på Hantverket.

Ängsholmens buffelmozzarella och cr0quetter med Wrångelbäcksost på Hantverket.

 

Varmrätten på Hantverket: lamm med svart vitlök, spetskål och björkrökt potatis.

Varmrätten på Hantverket: lamm med svart vitlök, spetskål och björkrökt potatis.

 

Rustik inredningsdetalj på nya krogen Hantverket i Stockholm.

Rustik inredningsdetalj på nya krogen Hantverket i Stockholm.

 

 

 

Vi testade ny smak på Sweet Baby Ray’s

Malin Turunen
Vi testade nyhet från Sweet Baby Ray's.

Vi testade nyhet från Sweet Baby Ray’s.

 

Sedan vi köpte gasolgrill som rullas in och ut ur vår pyttelilla stuga varje helg, så sträcker sig grillsäsongen plötsligt året runt. Men för de flesta är det nu man börjar längta efter grillad mat. En behändig genväg i köket, både till grillat och pulled pork är Sweet Baby Ray’s såser.

De finns redan i ett otal olika smaker varav jag fastnat mest för sweet vidalia onion. Den här nya heter sweet’n spicy, något som  skulle kunna gälla för alla deras såser. Hettan kommer från jalapeño och sötman från melass. Den är i sötaste laget för att fungera som glaze tycker jag och inte tillräckligt het heller, men den är absolut inte dålig! Ingen av deras såser är dålig utan de är snarare ett säkert kort. Men heter den sweet’n spicy så förväntar jag mig ändå mera hetta.

När man grillar fläskkött är det särskilt gott med sötstark glaze. Plus att man lättare får till de där snygga grillränderna på köttet när man har socker i glaze och rubb. Den passar också väldigt bra till skaldjur som stora kungsräkor.

När jag gör pulled pork eller pulled chicken så brukar jag använda någon av Sweet Baby Ray’s såser, men alltid tillsätta syra för att bryta av. Antingen med apelsinjuice, lime, vin eller citron.

Såsen är glutenfri och 510 gram kostar cirka 40 kronor. (Tre gafflar.)

Daim med smak av apelsin – en fullträff

Malin Turunen
Daim Orange en nyhet i begränsad upplaga.

Daim Orange en nyhet i begränsad upplaga.

 

Daim kan vara den godaste stycksaksgodisen ever! Jo jag tror banne mig att den är det! Nästan inget kan göra den bättre. Men två smaker kan göra att man måste köpa den i två varianter!

Den ena är apelsinsmak. Och jag har för mig att den har funnits en gång förut? Den andra är mint. När Diam kommer ut med dessa smaker så kan jag inte gå förbi dem. I alla versioner av diam som jag kan komma ihåg sitter förändringen i chokladhöljet. den inre krokanten förblir sig lik. Det kanske vore för mycket för alla sanna daimälskare om man trixade med själva krokanten. Jag skulle ändå vilja att man testade något djärvare och blandade in mintkross eller apelsinskal i självaste knäcken. Men det kanske de har testat och så blev det inte bra? Man vet ju inte.

Hur som helst! Apelsin och mint är mina favoritsmaker och Diam är min favorit-godis. Daim och Geisha. Så Daim med apelsinsmak får lätt fem gafflar! 

 

 

Saffron – ett underbart sätt att slippa laga mat!

Malin Turunen
Saffron en ny tjänst som kör ut vällagad mat till din dörr.

Saffron en ny tjänst som kör ut vällagad mat till din dörr.

 

Att bo i Stockholm är toppen. Om man vill laga mat går ju det bra. Vill man inte laga mat finns det en uppsjö alternativ att välja bland. Att komma hem samtidigt som maten, lagad av en av Sveriges bästa kockar är ingenting mindre än underbart!

Jo jag vet. Att laga mat är fantastiskt, en hobby, terapi, något jättekul man kan göra med sin älskade, sin bästa vän eller sin syster.

Att laga mat kan också vara ganska jobbigt. Som att redan hungriga bli osams i matbutiken om vad man ska äta eller hur sakta någon går mellan varuskeppen. Att sedan komma på att rätten man ska laga ihop kommer att vara klar om cirka två timmar och i panik kasta i sig en varmkorv utanför Kvantum.

De här situationerna har jag nu vid 45 års ålder lärt mig att förutspå. Enkelt förklarat så finns risken för dem i princip varje dag. En stödmacka innan jag lämnar arbetet är en lösning. En annan är att beställa hem mat från Saffron!

Saffron är en ny hemkörningstjänst där rätterna är lagade av några av Sveriges bästa kockar. Årets Kock 2015 Thomas Sjögren är kulinarisk ledare. Rätterna värms sakta och skonsamt i mikrovågsugn och av de fyra rätter jag hittills provat var alla minst fyra gafflar. Rätterna kostar mellan 100-145 kronor men de har även förrätter, tillbehör en barnmeny, desserter och tryfflar. Än så länge levererar Saffron till Stockholms innerstad och några närförorter.

Kolla mer på deras hemsida: Saffroncooks

 

Fläsklägg från Saffron. Beställ hem, värm i mikron och servera.

Fläsklägg från Saffron. Beställ hem, värm i mikron och servera.

Framtidens chips – jag har testat dem

Malin Turunen
Nyhet från Estrella – framtidens chips. Vi har testat dem.

Gammalt ställs mot nytt. Nyhet från Estrella – framtidens chips. Vi har testat dem.

 

Framtiden – den är redan här!! Åtminstone om man får tro Estrella. Deras nyhet är att de gamla hederliga tunna, lättsaltade originalchipsen byts ut till framtidens chips. Något som de själva liknar vid en smärre revolution!

Vi här på Digitala Medier har verkligen inte slarvat med detta test. Vi har haft blindtest, provat, provat.provat och testat igen efter någon dag. Hur kändes de nu? Var det inte en trevlig bismak?

Hur mycket jag än testar har jag svårt att se detta som någon helt wild and crazy-grej som kommer att ändra sättet jag ser på chips. Och det kanske är lika bra! Jag gillade nämligen de tunna lättsaltade redan som de var. Ja dessa ÄR verkligen krispigare, men det kan ju också betyda att de känns något fetare – som de mest friterade i en gammal påse ungefär. De är också något mera salta och det får man väl tycka som man vill om. De nya har skalet kvar vilket gjorde att flera här refererade till de nya chipsen som ”de smutsiga”!

Jag kan inte låta bli att jämföra detta med Max nya strips. De har också skalet kvar och är krispigare och mycket smalare än de var förr. En total pommes-katastrof! Aldrig, aldrig trodde jag att jag skulle välja bort Max. Lulebo som jag ju är – i själen. Men detta med stripsen har blivit för mycket för mig! Plötsligt åker jag till konkurrerande burgarställen. Och tro mig, jag har nog låtit höra av mig med mina tankar om Max nya strips. Men utan att få något gehör, tyvärr. Och den sortens matrevolution går ju fetingbort.

Därför är jag helt nöjd med att Estrellas framtidschips påminner ganska starkt om deras original-chips. Bara ett väldigt stort pådrag för att lansera dem. De får fortfarande 4 gafflar!

 

Mycket stort pådrag för att lansera framtidens chips från Estrella.

Mycket stort pådrag för att lansera framtidens chips från Estrella.

 

Dagens vill ha: cocktailfontän!

Malin Turunen
Dryckesfontänen från Emerio är gjord i plast, rymmer 3,5 liter och lyses upp av ledlampor.

Dryckesfontänen från Emerio är gjord i plast, rymmer 3,5 liter och lyses upp av ledlampor.

 

Jag har ett pyttelitet kök. Jag rymmer inte både kaffebryggare och brödrost. Synd, då jag är så galen i köksprylar. Senaste begäret är till denna fontän. Jag älskar ju även allt som lyser.

Jag ser det framför mig vilken succé den här prylen skulle göra på varenda fest! Dryckesfontänen från Emerio är gjord i plast rymmer 3,5 liter dryck och ska fyllas med minst 1 liter för at hållas i gång. Ledlampor lyser upp underifrån och 6 muggar ingår, men om man tycker att de känns lite epiga ställer man fram sina snyggaste cocktailglas istället.

Cocktailfontän CF-110020 från Emerio kostar runt en femhundring och finns att beställa på nätet.

 

Test: laktosfri kvargyoghurt från Valio

Malin Turunen
VI testar nyhet från Valio: laktosfri kvargyoghurt.

Nyhet från Valio: laktosfri kvargyoghurt i två smaker. Vi har testat.

 

När man trodde att kvarg-boomen nått sin absoluta peak kommer nästa produkt: kvargyoghurt. Valio presenterar två nya laktosfria smaker: naturell och hallon/passion. Jag har testat dem.

Valios nyheter är som gjorda för just MIG! Jag gillar verkligen inte kvarg (för strävt och bara inte gott). Jag gillar inte heller yoghurt som jag tycker är liksom både fadd och syrlig samtidigt. Min stora fäbless är filmjölk. Helst från Norrmejerier, men även annan kan slinka ner. De långsyrade filerna som Arla kom med för ett tag sedan var ju bara helt gudomliga!

Valios kvargyoghurt naturell påminner ganska mycket om filmjölk. Mycket godare än både kvarg och yoghurt! skumt va?

En produkt helt i min smak. Jättefin syra som drar ihop kinderna. Fin krämig konsistens. Med lite müsli på toppen blir detta ett perfekt mellanmål. Den naturella yoghurtkvargen har 2 % fetthalt och den smaksatta har 1,7 %.

Vad gäller den smaksatta varianten fick jag nästan en chock. Den är galet söt. Ändå har man bara tillsatt 5 gram socker/100 gram. 5 gram är naturligt socker från frukt och mjölk. Men ojojojoj! Inget jag skulle kunna käka till frukost. Men jag ser framför mig en massa smarriga desserter som man kunde göra väldigt enkelt med denna produkt.

I hela paketet på 750 gram ingår 2,5 % hallon och…. 1 % passionsfrukt. Så att toppa den med lite extra frukt och bär, varva i ett glas med krossade digestivekex skulle inte alls vara fel.

Så här blev betygen efter testet:

4 gafflar för den naturella som frukost och mellis, 4 gafflar för den smaksatta som dessert. (2,5 gafflar som frukost.)

Priset är cirka 23 kronor för den naturella och 25 kronor för den smaksatta, (750 gram). Båda innehåller bakterierna acidophilus och bifidus.

 

 

Sorbet med gurka och gin – recept som funkar utan glassmaskin

Malin Turunen
Recept på en frisk sorbet med gin och gurka som du kan göra utan glassamaskin.

Recept på en frisk sorbet med gin och gurka som du kan göra utan glassamaskin.

 

Gin och gurka är en match made in heaven! Och ginsorten Hendrick’s passar perfekt att göra gurkiga drinkar på. Här har Stjärnbagaren Håkan Johansson, från Taverna Brillo, gjort en Gin & Tonic-glass.

Glassen, som är en sorbet kommer att finnas på Bageri Brillo och glassbaren på Taverna Brillo i Stockholm. Men för dig som vill testa att göra den själv kommer receptet här nedan. OBS! Jag har inte testat det själv. Ännu! En sådan här sorbet passar fint att servera mellan rätter som en granité. Fräscht och friskt och liksom nollställer smaklökarna inför nästa rätt.

 

Hendrick’s sorbet

  • 1,3 kg gurka
  • 4 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1,45 dl citronsaft
  • 14 cl Hendrick’s Gin

Gör så här:

1. Skala gurkan och mixa den till en puré.

2. Koka vatten och socker till en sockerlag och låt svalna.

2. Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén.

3. Tillsätt Hendrick’s Gin.

4. Rör ihop i en glassmaskin eller ställ i frysen minst ett dygn.

5. Servera iskall med gurka eller rosblad.

Två nya recept inför Gin & Tonic-dagen 9/4

Malin Turunen
Recept på Gin & Tonic

Det är internationella Gin & Tonic-dagen på lördag den 9 april. Så här ska drinken serveras!

 

Gin & Tonic är en drink som kan vara en ljummen, blaskig och avslagen historia i ett litet highballglas med två före detta isbitar och en liten bit citron i. Den kan också vara helt fantastisk, serverad helt korrekt på ett ginotek i San Sebastian. Här är några tips för att lyckas!

Helst ska Gin & Tonic serveras i ett ballongglas, ett vinglas med generös kupa. Det är i alla fall alltid trevligt att få den i ett glas på fot! Två isbitar smälter direkt och spär ut mer än de kyler drinken. Det ska vara mycket is i glaset!

 

Gin & Tonic

Fem helt magisk goda Gin & Tonic på La Gintonería i San Sebastian.

Nu finns det så många roliga tonic att välja på! Smaka dig fram till din favorit. Har du enbart tillgång till Schweppes vanliga tonic så misströsta inte. Det är verkligen inte någon dålig tonic, men det kan ju vara så att du tröttnar på smaken. Här kommer två sätt att piffa din GT. Recepten har barmästaren Richard ”Chille” Man gjort. Bli inte orolig över att du måste köpa en hel flaska likör eller iscider. Jag LOVAR att de kommer att gå åt. Fantastiska drycker båda två!

I valet av gin så har jag gått från den milda, fina Bombay Sapphire till de tuffare varianterna som Plymouth och Tanqueray, och sedan lite tillbaka till Bombay. Men om sanningen ska fram så gillar jag de flesta sorters gin. I de här drinkarna har Chille använt Bombay Sapphire.

 

GIN OCH TONIC ”SPRING THYME”

Till en drink:

5 cl gin, t ex Bombay Sapphire

2 cl St-Germain (fläderlikör)

10 cl tonic, gärna premium

Serveras i stor kupa med hög fot fylld med is. Garnera med en skiva blodgrape och en liten knippe färsk timjan.

 

GIN OCH TONIC ”THE HARVEST”

Till en drink:

5 cl gin, t ex Bombay Sapphire

1,5 cl Brännlands iscider

10 cl tonic, gärna premium

Serveras i stor kupa med hög fot fylld med is. Garnera med en selleristav, några tunna äppelskivor och en stjärnanis.

 

Jag har skrivit om Brännlands iscider här!

Och om fläderlikören St Germain här!

 

Så gör man gin!

Gin är i grunden neutral sprit som smaksätts med enbär, korianderfrön och andra kryddor, växter och frukter. Föregångaren till vår tids gin anses vara den holländska spriten genever. Genever, eller genièvre som det hette från början är ett destillat smaksatt med enbär och skapades av Dr. Sylvious De Bouve vid universitetet i Leyden ca 1570. Han tillverkade det första bevisliga destillatet men munkar tros ha skapat liknande dryck mycket tidigare, dock utan något som stärker det.

Det finns tre typer; gin, destillerad gin och London dry gin. Vidare finns det flera andra typer men då rör det sig oftast om unika varumärken som själva skapat en klass eller typ av gin. Det finns även olika äldre typer av gin, som den sötade Old Tom, som länge varit borta från marknaden men nu börjat leta sig tillbaks genom entusiaster.

Här är de tre varianterna av gin:

Gin: den enklaste typen av gin som kort och gott bara heter gin. Reglerna säger att basen måste vara etanol tillverkad på jordbruksprodukter som sedan getts smak av enbär. Smaksättningen får ske genom kallblandning utav naturliga eller artificiella essenser. Det är tillåtet att i efterhand tillsätta socker, färgämnen och andra tillsatser.

Destillerad gin: innebär att ginet i första hand måste vara smaksatt med naturliga råvaror och återdestillerad i en enkelpanna med smakgivarna kvar. Det är dock tillåtet att efter destillering tillsätta ytterligare naturliga eller artificiella smakämnen, färgämnen och socker.

London dry gin: anses vara den finaste typen av gin. Grunden är en destillerad gin men i London dry gin får man inte tillsätta ytterligare smakgivare efter återdestilleringen. All smaksättning måste alltså ske genom färska örter och kryddor. En liten del socker får tillsättas innan buteljering, dock är inga andra tillsatser som färg- eller smak- ämnen tillåtna. Namnet London har idag ingen geografisk betydelse utan syftar på att det var i, och kring, London som ginproduktionen först startade. Detta berodde på det rena vattnet som då fanns i och kring London.

Plymouth gin är en egen typ av gin som inte upptas av det generella regelverket i EU men ändå har laglig förankring. Rent tillverkningsmässigt finns inga regler kring Plymouth gin mer än att den måste vara producerad i staden Plymouth i sydvästra England.

Det här är Tonic:

Tonic är en blandning på vatten och kinin samt andra smakämnen. Kinin är ett ämne som utvinns från pulveriserad bark och är ett mycket effektivt muskelavslappnande medel. Denna blandning tros ha använts av Sydamerikanska indianer för att bearbeta frossa. Frossan som under 1600-talet tog livet på många människor som bar på malaria. Spanjorerna noterade hur indianerna använde drycken mot just detta symptom och förde sedan den till Europa. Idag tillverkas Tonic på modernt sätt och används i ett annat syfte.

Så kom Gin & Tonic till

Det sägs att de brittiska soldaterna fann dåtidens tonic (vatten och kinin) motbjudande. Men vid en blandning med gin blev drycken populärare. År 1870 lanserade schweppes ” Indian Kinin Tonic ” en produkt avsedd för den växande marknad britter som varje dag, var tvungen att ta en förebyggande dos av kinin.

(Text från Rebjer & Magnusson)

 

 

Test: Behändig kockkniv för små händer

Malin Turunen
test av kniv från PS.

En behändig liten kniv med ”färdigt kockgrepp” och mycket tunn egg kommer från Professional Secrets, PS.

 

Ett aber för den som älskar knivar är att de i många fall är gjorda för stora händer. Alternativt för barn. Här kommer en som känns proffsig OCH liten. Profsssional Secrets är ett företag som vill få oss att bli proffs i hemmaköken. Jag har testat deras lilla kockkniv.

På grund av – eller tack vare – mina små händer har jag blivit stormförtjust i Kyoceras keramiska knivar. De är lätta, behändiga och vassa! Ett jätteplus att eggen är så platt att man kan skära lika tunt som en mandolin!

Men det finns ju tillfällen då keramisk egg inte är att föredra. Det är när du ska skära i fryst mat eller kött med ben i. När du ska klyva en stor fågel till exempel. (Mmm det lät ju gott!) Då måste man ha en stålkniv till hands.

Profesional Secrets förkortas PS och är ett företag som satsar stort på sin webbaserade tjänst där man kan lära sig laga mat som proffsen. Här finns bloggar om mat, grönsaks-, kött- och fiskskolor men också en webbshop med köksredskap. De sände mig en kniv för ett tag sedan för att jag skulle testa deras nya kockgrepp. Kniven var på tok för stor för min lilla hand så det funkade inte alls. Då skickade de den här lilla raringen. Den föll inte bara mig på läppen utan hela den digitala redaktionen gillade både handtag och knivegg. Killar som tjejer.

Kanske är kniven lite som pepparkvarnen – att man ska ha en skitstor för att se proffsig ut? Men egentligen är det lättare att hantera en mindre kniv. 

Tack vare ett mycket tunt blad kan man skiva jättefina skivor av till exempel äpple. Det tunna bladet gör också att kniven inte lämpar sig för att skära i fryst mat eller kött med ben, eller åtminstone skulle inte jag våga det. I produktinformationen står det dock att det mjuka stålet (från Sandvik) i kniven är mer förlåtande om man skulle råka skära i ben. Kniven har en mycket större tyngd än en keramisk kniv, vilket kan vara en fördel då tyngden gör en del av jobbet när man skär och hackar. Handtaget är gjort i glasfiber. Den här kniven är 26 cm och kostar 1050 kronor på PS hemsida.

 

Ny liten kockkniv test.

Lätt att skära tunna skivor med den nya lilla kockkniven från Professional Secrets.