Min största matbesvikelse!

Malin Turunen
Kaffeost med hjortronsylt.

Kaffeost med hjortronsylt.

 

Matbesvikelsen är den största besvikelsen. Nä, det stämmer så klart inte. Men ibland kan det kännas så. Som när jag åt kaffeost för första gången. Kaffe älskar jag ju, ost älskar jag kanske ännu mer! Vad kan gå fel?

Det var när Björn Rosengren var landshövding i Norrbottens län, alltså någon gång mellan 1995 och 1998. Jag var hemma hos paret Rosengren (de är skilda nu) i residenset och skulle göra ett matreportage till Norrbottens-Kuriren där jag jobbade då. Istället för att laga sina paradrätter som jag bett dem om, hade de tagit seden dit de kom och Agneta Rosengren skulle prompt laga renskavsgryta med potatismos och lingonsylt.

Renskavsgrytan blev helt ok. Det var när vi skulle dricka kaffe och jag yppade att jag aldrig smakat kaffeost som Agneta Rosengren flög upp och sa: men du som är FÖDD i Norrbotten! Det är ju hemskt! Och sprang i väg för att hämta lite åt mig.

Det jag tänkte mig var typ en stor bit cheddar som får smälta lite i kaffet innan man smaskar i sig den. Jag tycker för övrigt att cheddarmacka och kaffe är en jämarns bra kombination! Kaffeost ser mer ut som en tjock pannkaka. Av bränd mjölk. Den smakar inte salt alls, om något smakar den aningen sött. Den gnisslar mellan tänderna och den tar inte smak av kaffet, kaffet tar inte heller smak av osten.

Jag kunde bara inte hålla mig utan utbrast: Men… Det här är ju inte ost! Den smakar ingenting!

– Nej, den smakar inte så mycket, erkände Agneta som ändå var en av Norrbottens största ambassadörer.

Länge fnös jag åt kaffeosten. Det var inte förrän min fina finska svärmor Kirsti serverade kaffeost som ett tilltugg till vitt vin som jag lärde mig att uppskatta delikatessen. Det är ju så den ska ätas! Tack för det svärmor!

 

 Vad ÄR kaffeost?

Kaffeosten är en traditionell produkt från norra Finland och Tornedalen. Det läggs i kaffet (främst i Tornedalen) eller ät med hjortronsylt vid sidan av kaffet (främst i Finland). Man äter kaffeost i Norr- och Västerbotten också.

Kaffeost gör man av mjölk och löpe som får stelna, sedan gräddas den i ugnen.

Dagens vill ha: vinkylare från Eva Solo

Malin Turunen
Den här snygga vinkylaren har ett "element" som man har i frysen när man inte använder det.

Den här snygga vinkylaren har ett ”element” i underlägget som man har i frysen när man inte använder det.

 

Så här ser jag sommaren framför mig. Ovanligt långa, heta och torra kvällar för att vara Sverige. Då är vinkylaren ett måste. Varför inte skaffa en snygg en? Som den här från Eva Solo.

Här får man en smart och snygg dekanteringskaraff och en så kallad bas, med ett kylelement i som man förvarar i frysen tills man ska kyla vinet. Pris cirka 800 kronor.

Om det osannolika skulle inträffa, det vill säga att vi får en kall, regnig och blåsig sommar, så ska jag brassa på elementen i stugan, tända brasan i bastun och ihärda. Jag vill ha mitt vin väl kylt tack!

 

Ny rom från Ron Zacapa – Edición Negra

Malin Turunen
Gästbloggaren Petter Bäcklund testade nyheten från Ron Zacapa och gillade den!

Gästbloggaren Petter Bäcklund testade nyheten från Ron Zacapa och gillade den!

 

Gästblogg!

Gästbloggaren Petter Bäcklund har testat Ron Zacapa Edición Negra och ger minst en tumme upp! Läs om hans upplevelse här:

För en liten tid sen fick jag äntligen provsmaka Ron Zacapas nya Edición Negra. Under en solig eftermiddag i ljusgården på restaurang Brillo i Stockholm presenterade romexperten Mikael Lundén denna otroligt värdiga specialvariant av den klassiska 23:an ackompanjerad av pata negra, manchego och fyllig chokladtryffel.

Den fina mörka färgen avspeglar sig verkligen i dess kraftfulla smak. En fin nötig och kryddig smak med tydligt rökigt inslag men med romkaraktärens mjuka smak. Den känns nästan som en mix mellan rom och bourbon. En smakexplosion med så mycket intensitet. Precis som jag gillar det. De mörka tonerna i romen gör sig väldigt bra med de ganska feta och salta tilltuggen. Jämfört med den vanliga 23:an har smaker gått från vaniljig karamellsmak mot mörk, rökig bourbon.

Kanske mest otippade tipset från Mikael Lundén var att köra Zacapan tillsammans med sushi, vilket tydligen ska vara helt fantastiskt. Återstår och se men jag återkommer när jag testat av denna ganska speciella kombo.

 

Zacapa Edicion Negra kostar 749 kronor och finns att köpa på utvalda Systembolag från och med den 6 maj 2016.

Zacapa Edicion Negra kostar 749 kronor och finns att köpa på utvalda Systembolag från och med den 6 maj 2016.

 ”Den känns nästan som en mix mellan rom och bourbon”

 

Lite fakta om produktionen:

Zacapa rom produceras och lagras 2300 meter över havet i Guatemala. Den låga medeltemperaturen på 17 grader bromsar åldrandet av Zacapan, medan tunnare luft och lägre atmosfärstryck intensifierar flödet av smaker från lagringsfaten.
Zacapa Edición Negra har åldrats på dubbla förkolnade amerikanska ekfat vilket skapar en mörk rom med en rökig intensitet. Det sista steget är att Zacapan har fått mogna på förkolnade bourbonfat för att ytterligare framhäva och förstärka träiga, kryddiga och rökiga toner. Rommen skiljer sig från de tidigare utgåvorna som har tydliga söta kolatoner och smak av vanilj. I Zacapa Edición Negrafinner du istället en djupare unik smak av mörk choklad, trä och välbalanserade rökiga toner.
Zacapa Edición Negra kostar 749 kronor och finns att köpa på utvalda Systembolag från och med den 6 maj 2016.
Petter Bäcklund, min kollega på Digitala Medier gästbloggar om rom.

Petter Bäcklund, min kollega på Digitala Medier gästbloggar om rom.

Om gästbloggaren Petter Bäcklund:

Gör: Reser, lagar mat, åker skidor, designar saker och gillar cocktails!
Bor: Södermalm i Stockholm.
Äter helst: Burrata och parmigiano i alla dess former och allt sött efteråt.
Äter helst inte: selleri, palsternacka och meningslöst tillagade köttbitar.
Favoritkrog just nu: Indio i stockholm och Estela (nyc) i världen.

 

Så tillagar du vit sparris + test av Lallerstedts tryffelbearnaise

Malin Turunen
Vit sparris från Tyskland.

Vit sparris från Tyskland.

 

Äntligen sparristider! I stugan har vi en enda planta. Den ger två gröna sparrisar och i år är första året på fyra år med plantan som vi får ”skörda”. Det blir ju ingen sparrisfestival precis men det fixar jag med köpes! Här är tips på hur du skalar, grillar och kokar vit sparris.

 

Så skalar du vit sparris. Håll den platt mot en skärbräda och skala med potatisskalare.

Så skalar du vit sparris

När du ska tillaga vit sparris är det viktigt att du skär av cirka två centimeter från slutet av stjälken. Den smakar bara beskt. Vit sparris måste man skala. Håll försiktigt i knoppen och lägg ner sparrisen mot en skärbräda. Om du håller den som en morot är det stor risk att den går av. Skala hela stjälken från knoppen och neråt med en potatisskalare. Skala hellre för mycket än för lite. Det är inte kul att få långa trådar av skal i munnen.

 

Skalad vit sparris redo för grillen eller kokning!

Skalad vit sparris redo för grillen eller kokning!

 

Godast blir sparrisen på en utegrill, men i brist på det så fungerar det bra med grillpanna, och det är enklare att ha koll på temperaturen.

Godast blir sparrisen på en utegrill, men i brist på det så fungerar det bra med grillpanna, och det är enklare att ha koll på temperaturen.

 

Så grillar du vit sparris

På utegrillen är det bra om du kan grilla den indirekt så att det inte blir för hett. Den behöver lite mera tid än grön sparris och därför är det bra att först steka på den så att den får grillränder, sedan sänka temperaturen och låta den ligga i cirka 2-6 minuter tills den är lagom knackish, det vill säga har ett litet tuggmotstånd kvar. Känn efter om den är färdig med en potatissticka. Allt hänger så klart på hur tjocka stängerna är, men vit sparris är i regel tjockare än grön.

 

Grillad sparris behöver i princip bara lite salt och eventuellt brynt smör eftersom den är så god i sig själv!

Grillad sparris behöver i princip bara lite salt och eventuellt brynt smör eftersom den är så god i sig själv!

 

Sparris – bästa snabbmaten!

När du grillat din sparris räcker det egentligen med lite flingsalt och brynt smör för att den ska slinka ner! Ofta serveras den med kokt skinka och hollandaisesås.

Jag testade tillsammans med en ny sås från Erik Lallerstedt: Tryffelbearnaise. Jag var skeptisk. Tänkte att tryffeln skulle ta över allt, och trots att jag verkligen gillar tryffel kanske jag älskar bearnaisesås ännu mer! Det visade sig vara en utmärkt sås! Tryffeln finns där absolut, men man känner även smaken av dragon och smör. En sås som kommer att finnas i stugans kyl denna sommar. Den får fyra starka gafflar!

 

Koktid för vit sparris:

Kokt vit sparris

Socker i vattnet vid kokning av sparris tar bort den beska smaken.

Det här behövs till 10 personer:

500 g vit sparris, (2 knippen)
5 dl vatten
1 tsk salt
1 krm strösocker

Gör så här:

1. Skala sparrisen med en sparrisskalare eller en potatisskalare. Låt sparrisen ligga på en skärbräda så går det lättare att skala den.

2. Koka upp vatten med salt och socker.

3. Sjud sparrisen ca 5 min, beroende på hur tjock den är. De ska vara mjuka men fortfarande spänstiga. Lyft upp sparrisen med en hålslev.

 

Vilken är nyttigast, vit eller grön sparris?

Grön och vit sparris har exakt lika stort innehåll av kostfibrer, exakt samma mängd folsyra och är generellt rika på hälsosamma näringsämnen. Grön sparris vinner på att den innehåller mer antioxidanter än den vita.