Annonsen laddas.

Test: Nya bröd från Fazer

22 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Mat

nyheter_fran_fazer_webb

Nu kommer två nyheter från Fazer i brödhyllan. Chiabröd och glutenfria Frökraft. Jag och frukostkompisarna i filmteamet har testat dem.

Här är Fazers beskrivning av sina bröd:

Fazer Chiabröd är ett mörkt fullkornsbröd av dansk rågbrödskaraktär med chiafrön. Chiafrön är en källa till Omega-3. Rekommenderat pris är 26 kr.

Fazer Frökraft är glutenfritt med en rund och nötig smak av surdeg på rismjöl, solrosfrön och linfrön. Brödet är rikt på vitamin E. Rekommenderat pris är 28 kr.

Här är våra beskrivningar av bröden:

Fazer Chiabröd är ett tungt bröd med hög densitet, lite likt danskt rågbröd. Det har en syrlig och god doft och massor av frön. Frukostklubben tyckte mycket bra om chiabrödet.

Fazer Frökraft är ett bröd som är mycket ljusare och mindre kompakt. Det ser ut som ett bra frukostbröd men doften… Vi får lite olika förnimmelser. Jag tänkte på hur det brukar lukta i en djuraffär, en blandning av hö och fiskmat. Någon annan tänkte att det kanske inte jäst klart? I vilket fall var det inte angenämt. Dock gick det bra att dölja med mycket smör, ost och gurka och brödet slank då ner med lätthet.

Helt klart hejade frukostklubben på chiabrödet. Men de andra som testade tyckte att det var för tungt och tuggigt för frukost. De föredrog frökraft. Men påpekade att båda hade en behändig och bra storlek på skivorna och att båda skulle bli en bra grund i ett matigare smörrebröd till exempel. Jag håller med, men kommer inte att köpa något av dessa till frukost.

Annonsen laddas.

Peruansk sushi på fantastiska Indio

10 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt
Indio på Kocksgatan i Stockholm serverar sushi med lamm, röding, pilgrimsmussla och tonfisk.
Indio på Kocksgatan i Stockholm serverar sushi med lamm, röding, pilgrimsmussla och tonfisk.

När Indio öppnade på Södermalm i Stockholm var det Sveriges första restaurang med mat från japansk/peruanska nikkeiköket. Jag trodde att det skulle poppa upp många fler, men fortfarande är det mig veterligt den enda i Stockholm. 

På Indio är det trevligt att ta kockens urval och få en mixad meny med det som är bäst för dagen. Men eftersom jag är mycket mer imponerad av deras sushi än jag är av deras ceviche så vill jag bara äta sushin när jag är där.

Två sushi som jag alltid tar på Indio är sotad lax med manchego ingefära och honung och peruansk streetfood, halstrad yellowtail med peruansk chilisås och friterad kassavarot.

I går åt jag även pestohalstrad röding, smörhalstrad pilgrimsmussla och en ny med lammfilé på. Mycket goda allihop!

I går hamnade vi bredvid trevligt par som helt uppenbart var på sin allra första date. Både inne och ute sitter man mycket nära andra sällskap så detta är inte bästa stället att snacka hemlisar på. Däremot blir det lätt prat mellan borden och fint gemyt. Lokalen är enkelt och snyggt inredd med en stor fin bar i mitten, vita väggar och björkbord.

Som om inte sushin vore anledning nog för dig att genast boka bord på denna lilla pärla till krog så serverar de också Stockholms godaste Pisco sour.

Annonsen laddas.

Härligt konferensställe – Smådalarö gård!

9 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt / Dryck / Krog / Mat
Vackra rum på Smådalarö gård.
Vackra rum på Smådalarö gård.

Konferens brukar betyda en hel del ätande. Knappt hinner man äta frukost så är det förmiddagsfika. Det är med andra ord ett liv i lyx! På Smådalarö gård hade de dessutom bästa fikapauserna ever. Föredrar du ett kex med brie, starka korvar, frukt, kardemummabulle eller smågodis? Allt detta och mycket mer rymdes på deras fikabuffé. 

I restaurangen serveras trerättersmiddagar, fräscha luncher och en riktigt bra frukostbuffé. Vi fick en pilgrimsmussla med blomkålscreme, syltad apelsin, salsiccia, sikrom och smör med skaldjursfond till förrätt. Varmrätten var hjortfilé med pumpacreme och morötter och till dessert fick vi ett litet inkokt päron. Allt mycket fint presenterat och väldigt gott.

Men störst intryck gjorde ändå fikabufféerna. Ni har säkert också varit på konferens, eller någon utbildning, eller ett seminarium då någon tycker att fika är lika med kaffe och frukt. Det är det inte. Kaffe och frukt passar inte ens ihop! Kaffe passar ihop med fikabröd, ett digestive med brie och till och med med bacon och ägg. Men inte med ett äpple. Jag älskar att äta salt till kaffe så min lycka var gjord då jag både fick salami och brie till fikat. Underbart!

Nu är min plan att försöka få komma dit i vinter och käka deras julbord. Jag kan bara föreställa mig hur mysigt det måste vara på Smådalarö gård mitt i vintern.

Pilgrimsmussla med blomkålscreme, syltad apelsin, salsiccia, sikrom och smör med skaldjursfond.
Pilgrimsmussla med blomkålscreme, syltad apelsin, salsiccia, sikrom och smör med skaldjursfond.
Hjortfilé med pumpacreme, potatisfondant och morötter.
Hjortfilé med pumpacreme, potatisfondant och morötter.
Inkokt päron med kaksmul, salt gräddkola, jordgubb och lingonglass.
Inkokt päron med kaksmul, salt gräddkola, jordgubb och lingonglass.
Det vackra stenhuset på Smådalaö gård är byggt 1810.
Det vackra stenhuset på Smådalaö gård är byggt 1810.

Blossa 2016 med smak av …

8 september 2016 Skriv en kommentar
Allmänt
Blossa lyckas fint med sina event! Jag är i alla fall fortfarande nyfiken på vilken smak som blir årets glögg.
Blossa lyckas fint med sina event! Jag är i alla fall fortfarande nyfiken på vilken smak som blir årets glögg.

En ljuv sommardag som denna är det en bedrift att lyckas skapa en så stor mediehype kring glögg som Blossa gör. Varje år dessutom! Jag vet inte hur brydd gemene hen är om ”årets smak” men jag hinner ändå alltid bli nyfiken.

Tilltuggen som bjöds var mycket norrländska med rökt renstek, soppa i kåsa och samiskt bröd med svamp.

Jag hann till och med bli orolig för att årets smak skulle vara granskott. Riktigt så illa blev det inte. Istället hade man satsat på kråkbär. Har du ätit många i ditt liv? Det har inte jag. Jag fick nyligen en påse slånbär av en kollega som jag nyfiket smakade på, eftersom jag aldrig ätit dem förr. Det var rent hemskt så beskt! Nu ligger de i frysen för det ska visst ta bort beskan har jag fått veta.

Jag tror att kråkbär också är ganska beska i sig. Det gör Blossa 16 till en mycket kärv historia. Den ska också ha lite rökig smak (inspirerad av lägereld) som jag inte känner någonting av först men som kommer som en liten svag whiskyton i eftersmaken när jag provar glöggen kall. Sötma kommer från sirap kokt på björksav. Eventuellt perfekt för den som tycker att glögg ska vara kärv. Men inte för mig. Däremot älskar jag idén med prosecco med lite glögg i, som en svensk kir royal. Och tilltuggen vill jag sno rakt av!

Blossa_rentilltugg

Blossa_kantarell

En solig sensommardag är det dags igen – årets Blossa med smak av kråkbär.
En solig sensommardag är det dags igen – Blossa 2016 har smak av kråkbär.