Fotboll och lyxpicknick på Le Bar Rouge

Malin Turunen
Bästa kycklingmackan med bacon.

Bästa kycklingmackan med bacon.

 

Le Rouge i Gamla Stan i Stockholm är en romantisk tillflykt vintertid. Att gå en trappa ner till den rikt utsmyckade matsalen är att fly verkligheten och hamna i filmen Moulin Rouge. Att sitta i baren och se de duktiga bartendrarna blanda utmärkta cocktails funkar även det mycket bra som distraktion från vinter och kyla. 

Men vi svenskar är ju så erbarmligt utsvultna på ljus och sommar att när det väl finns chans till solglimt kan inget förmå oss att gå ner i en källare utan fönster. Även Le Bar Rouge har sin bästa tid på vintern, trots fönster. Därför har man nu försökt hitta några nya publikdragare. Plötsligt sitter det tv-skärmar överallt. Det kanske är det sista stället man tänker på när man ska se fotbolls-VM på lokal, men jisses så flott! Här ser man fotboll med stil! I fåtölj och med en jämarns god drink i sin hand. Ingen annan har ännu hittat hit, så man kanske ska passa på att hänga här nu!

Den andra satsningen är en picknickkorg. Köksmästaren Marco Baudone har gjort en lyxig picknick och barchefen Jonas Hansson har gjort två drinkbaser som följer med. En ”korg” för två personer kostar 295 kronor och då får man en suverän kycklingmacka med bacon, lyxiga salta mandlar, oliver, sallader, melon och de två drinkarna, men utan sprit. Man får själv tillsätta whiskey. Maten får man i papperspåse med pappersfat och plastglas till. Drinkbaserna kommer i små plastflaskor.

Currant Citrus Dew. En perfekt start på picknicken!

Currant Citrus Dew. En perfekt start på picknicken!

 

Drinkarna som är gjorda i samarbete med irländska Tullamore Dew och följaktligen inte kan göras med någon annan irländsk whiskey, är Currant Citrus Dew: Röda vinbär, citronjuice, honung och apelsinbitter. Den är somrigt syrlig och passar perfekt som aperitif tillsammans med de salta nötterna.

Salty Berry Dew smakar hallon och anis.

Salty Berry Dew smakar hallon och anis.

 

Barchefen Jonas Hansson lät oss testa picknicken i baren tack och lov.

Barchefen Jonas Hansson lät oss testa picknicken inne i baren tack och lov. Svensk sommar är svår.

 

Salty Berry Dew är citronjuice och hallonlag med stjärnanis som blandas med whisky och toppas upp med lite sodavatten som också följer med. Kan passa som dessert men är ganska söt och saftig i smaken.

Jag skulle gärna överraska någon med en lyxig picknick från Le Rouge. Men då ska jag ha med en egen korg med filt och glas. Drinkarna känns alldeles för fina för att serveras i plastmugg.

Picknickpåse beställs dagen innan du ska ha den, före kl 14.00 på tel: 08-505 244 600. Pris 295 kr för två pers. (Obs! Whiskeyn får du köpa själv.)

Mister French är något ängslig

Malin Turunen

mr ute

Snygga rumsavskiljare på Mister French.

Snygga rumsavskiljare på Mister French.

 

I fjol öppnade restaurangen Who is Mister French i Tullhus 2 på Skeppsbron där Pontus By the Sea låg. Nu är lokalen omgjord och nyinvigd, Stylt har inrett och menyn är inte otippat fransk.

Jag besökte aldrig Who is Mister French. Jag var bara på Pontus By the Sea ett par gånger. Ändå ligger det ju på promenadstråket från till exempel Lydmar mot Slussen. Jag vet inte varför det inte blivit av, men när jag hör mig för bland bordssällskapet har noll av sex personer varit på Mister French tidigare. Därför är det svårt att uttala sig om skillnaden före och efter omgörningen.

Lampa på Mister French.

Lampa på Mister French.

 

Göteborgsinredarna Stylt Trampoli som inrett var och varannan krog, har här tagit inspiration av filmen The Great Gatsby. Snygga lampor och vackra rumsavskiljare i art déco-stil. I övrigt inte så mycket Gastby som Tullhus. De har valt att ha kvar de ruffa mörka träväggarna, och uteserveringen ser ut som vilken uteservering som helst 2014. Det känns lite ängsligt, som att man inte vågat satsa fullt ut. Annars verkar ju speak easys och 20-tal vara ett vinnande koncept just nu så jag tycker att de kunde vågat mera.

Restaurangen och uteserveringen är enorma och rymmer 150 respektive 140 personer. Lägg därtill en lounge som ska ta 450 pers!

Anklevermousse med tryffelhonung och cornichons.

Anklevermousse med tryffelhonung och cornichons.

mr 1

Löjrom med citrontarte.

mr 2

Tonfisk.

mr

Bröd på spett.

 

Matkonceptet är fransk bistro och modernt brasserie. Vi får först en underbar anklevermousse som smälter ihop med tryffelhonungen. Cornichons är utmärkt knapriga smakbrytare. På den följer en liten löjromsservering med en ganska tråkig  färskostpaj med citrontapioka på. Sedan får vi en gravad och sotad tonfisk som lite har dött förgäves. På något sätt har den blivit torr på vägen. Synd! Annars en god rätt med fin citronvinägrette och spröda salladsblad. Efter förrätterna kommer en köttbricka med korv, biff och racks. Till allt detta sallad med Comté, bearnaisfluff och pompe. Alla tillbehör helt ypperliga! Och biffen var fin, men där blev magsäcken full så jag hann inte prova resten. Kanske hade de otur med några av rätterna som fick stå färdiga för länge innan vi åt?

Vid den här nyinvigningen pratade inredaren betydligt längre än köksmästaren, det kanske säger något om satsningen. Eller! Så säger det absolut ingenting mer än att inredaren var pratsam och kökschefen inte. Hur som helst så skulle jag behöva gå hit igen för att få något ordentligt grepp om köket. De har en dignande skaldjursdisk som var väldigt lockande!

Läget med utsikt över vatten och den gigantiska uteserveringen med sköna soffor är lockande oavsett verksamhet. Jag hoppas på soliga dagar, att Mister French får en massa gäster och att de finner sig själva. De har ju nu en gång för alla bestämt sig för att Who is Mister French ÄR Mister French. Kör på det vettja!

Taco bar – en total överraskning

Malin Turunen
Soft taco reular meny. På Taco bar i Sickla.

Soft taco reular meny. På Taco bar i Sickla.

 

Har ni någonsin varit på en Taco bar? Det hade inte jag. Jag hade någon idé om att det var sunkhak i den innersta, mest svårsålda delen av gallerian som bara skumma personer och extrema taco-galningar hittade till. Nu har Taco bar öppnat i Sickla. 

Det är nog ett par månader sedan Taco bar tog över den ganska hopplösa lokalen i Sickla köpkvarter som hunnit vara både husmans- och shabu shabu-ställe. Nu har de lyckats få till det helt fint inne, med lång bardisk och trevliga bord. Bäst sitter man nog ändå på den färgstarka och inramade uteserveringen intill pastarestaurangen Tutto Italia. Lila träbänkar och en massa kuddar plus kvällssol.

Vi har pratat om att gå dit sedan vi fick papper i brevlådan om att de öppnat nästgårds. Ändå har det inte blivit av. I bakhuvudet sitter massor av fördomar om svennetacos och kanske till och med bakterier! Alltså blev det en stor överraskning då Taco bar levererade tre helt suveräna tacos som varken fegade med hetta eller koriander!

De sinkar inte med koriandern på Taco bar.

De snålar inte med koriandern på Taco bar.

 

Jag tog en Soft taco regular meny vilket innebär att man får välja tre sorters soft taco, och innan de är klara får man in en tallrik goda nachos med slät guacamole, syrlig och god och absolut inte vitlöksstinn! Salsan är chunky med bitar av tomater lök och chili. Precis lagom söt och syrlig.

Jag hade trott att det skulle vara små tacos, lite som man kan få från vissa foodtrucks här i stan. Så var det icke! Tre rejäla tacos med tunna, tunna mjuka bröd och härliga mängder koriander plus smakfulla fyllningar varav Apple chipotle var den absolut godaste, deras Original var näst godast och Spicy habanero med kyckling var grymt spicy och i hetaste laget för mig. Mannen som var med tog två sådana och de var inte alls lika starka som min, så om man ska säga något kanske Taco Bar är aningens ojämna?

Hur som helst. Efter att ha ätit en meny här, stora goda tacos, trevlig miljö och bra service, så känns vissa foodtrucks som ett rån. Jag gillar idén så klart! Men nog är väl lite vitsen med dem att man ska ha råd att testa flera, gå runt och prova loss? Inte att man ska betala lika mycket som för ett juste mål mat på restaurang där man slipper papptallrik och ståätandet?

Betyget på Taco bar blir minst fyra gafflar. Vi kommer att äta här igen. Kanske till och med prova deras Margaritas!

Hamburgerlycka på Bar Burger Café

Malin Turunen
True-burger på Bar Berger Café.

True-burger på Bar Burger Café.

 

Peter Nordin som bland annat driver Prinsen och Zink Grill har sällat sig till mängden och öppnat ett eget hamburgerhak. Hans ligger i glaslängan i Kungsträdgården med fin uteservering och trevlig inredning.

Visst har jag sagt att jag är less och helt ointresserad av hamburgerrestauranger? Att jag vill se något annat, något nytt. Jaja, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Plötsligt var jag visst intresserad i alla fall.

Jag fick en helt perfekt stekt burgare (True-burger), lite väl stabbigt bröd, men med mycket bra smak. Dressingen hade fin chilihetta och jag i princip slickade skålen! Pommesen var perfekt saltade, tunna och krispiga. Detta var min godaste burgare på bra länge! Glädjen över att få en rosa, men ändå ganska välstekt burgare var oändlig. Jag är så jämarns trött på alla sladdriga halstrade råbiffar med bröd och dressing som ”ska vara så enligt kocken”. Och den redan nämnda dressingen är ett skäl i sig att komma tillbaka.

Min webbkollega Hanna hade inte samma tur. Hon satt vid ett annat bord och fick en ganska blek och torr burgare som tyvärr inte var något att skriva hem om.

Ölen till kom från Nya Carnegie, bryggeriet i Hammarby Sjöstad och passade helt perfekt! Milkshaken med smak av hallon var supersöt med fin smak av hallon. Glassen gör de själva på italienskt vis och säljer i glasstånd intill restaurangen. ”Bara naturliga råvaror ingår.”

Det man kan hoppa över här är Bloody- och Virgin Mary. Den var som en mastig gazpacho med grillsås i. Alldeles för tjock och klumpig och inte god. För salt även som soppa. Här kunde de skärpa till sig för det är just här man blir sugen på en Bloody Mary!

De som äter ostron var inte heller imponerade av krogens Rockefeller oysters. De gratineras med stuvad spenat och Ementaler som tar bort den lilla smaken ostron har. ”Spenaten får mig att tänka på min barndoms skolmat.” var en kommentar.

Annars tänker jag så här. Med detta perfekta läge, särskilt sommartid, men även vintertid då de lyckats med inredningen och gjort gulliga  små gammeldags tågbås i den avlånga kaklade lokalen, och om de kunde hålla samma höga kvalitet som när de gjorde min hamburgare… ja, då kan detta vara en succé. Jag kommer i alla fall att gå hit igen!

En True-burger kostar 159 kr, men då betalar man ju även för läget. Och så jämarns dyrt är det inte om man tänker på hur mycket en reguljär foodtruck kan klämma ur en, och då måste man sitta ute utan bord och med papptallrik. Jag är sugen på att prova Bar Burger Cafés Tokyo fish burger (169 kr), en tabasco-kryddad fiskburgare, grön chilisås och soja-, wasabimajo samt picklad ingefära.

Inredningen på Bar Burger Café i Kungsträdgården i Stockholm.

Inredningen på Bar Burger Café i Kungsträdgården i Stockholm.

Bästa gäddquenellen finns på Bistro Jarl

Malin Turunen
De har fyra champagner på glas på Bistro Jarl.

De har fyra champagner på glas på Bistro Jarl. Husskumpa är härligt brödiga Louise Roederer Brut Premier, 145 kr/glas.

 

Bistro Jarl har fräschat upp lokalen och vill att det ska vara ett ställe där middagen naturligt går över till nattliv i baren. Krögaren Per Nordlind vill också understryka det franska temat och göra det ändå tydligare.

Jag har aldrig förr ätit på Bistro Jarl. Här har jag glidit in på en drink när Riche, tvärs över gatan, blivit för trångt eller högljutt. Jag har alltid fått bra service och alltid trivts här. Ändå är det inte ett ställe jag kommer ihåg att gå till. Men så hänger jag sällan just i dessa kvarter, långt ner på Birger Jarlsgatan.

Nu är vi i alla fall bjudna på en trevlig presslunch där Per Nordlind förklarar vad som skett med lokalen och menyn. Ljusare väggar och speglar gör att lokalen känns luftigare. Annars är det nog sig ganska likt. Trivsamt och lagom tjusigt.

Queneller med kräftsås och pilaffris på Bistro Jarl.

Queneller med kräftsås och pilaffris på Bistro Jarl.

 

Per Nordlind vill hylla superkocken Fernand Point som hade sina tre Michelin-stjärnor i hela 53 år. Efter hans recept har de skapat de godaste gäddqueneller jag någonsin ätit! Så fluffiga och lätta. Som en härlig, lagom salt och fiskig mousse. Jag har ätit samma rätt i Lyon och varit mycket besviken på de mjöliga tunga jätteklumpar jag fått på tallriken. De här är precis tvärtom. Och kräftsåsen… Precis lagom salt och med fyllig skaldjurssmak. Tack och lov får man genast in en extra såssnipa. Allt går åt!

Fernand Point. Kocken som lärde upp Paul Bocuse och hade tre stjärnor i 53 år!

Fernand Point. Kocken som lärde upp Paul Bocuse och hade tre stjärnor i 53 år. 

 

Profitteroll med vanlijglass och varm chokladsås.

Profitteroll med vanlijglass och varm chokladsås.

 

Menyn innehåller få men bra och lockande rätter, olika prisnivåer, men ändå på den dyrare skalan. (Quenellerna kostar 235 kronor.)

När ska man gå hit? Precis efter löning med sina frankofila vänner som är här på besök från Luleå (till exempel). Urtrevlig lokal. Bra musik. God mat och fantastiska viner. När man vill känna sig klassiskt fin och få väldigt bra service.

Vad får man inte missa: Är man intresserad av sprit ska man smaka på Eau de Vie från Maison J Colombier, med päron som vuxit rakt in i flaskan. Jag skulle gärna se trädet när alla flaskorna hänger där. Men tills vidare får jag nöja mig med en liten och naggande god digestif!

Digestif med päron på Bistro Jarl.

Digestif med päron på Bistro Jarl.

Nyhet: Nöt-Crème jordnöt

Malin Turunen
Nöt-Crème med jordnötter.

Nöt-Crème med jordnötter.

 

En av mina skämsgrejor är att jag älskar Nöt-Crème. Som ung kunde jag köpa tolv stycken och klämma i mig. Äckligt, jag vet! Nu nöjer jag mig med… fyra.

Förutom att den nu säljs i flerpack och i en större ask har den alltid sett likadan ut och haft exakt samma smak. Döm om min förvåning när de nu lanserar en nyhet. (Den med salmiaksmak har jag smakat och sedan helt förträngt)

Jag som älskar originalet har inte mycket till övers för denna salta variant. Ändå klämmer jag i mig två stycken. Besviken över att den bara till hälften smakar som den goda hasselnötscrèmen, sedan kommer den salta jordnöten och tar över allting.

Nej, detta kanske passar en jornötssåsälskare eller den som går loss på amerikanska godiset Reese’s peanutbutter cups. Men för den som gillar originalet, njasi. Det blir bara två gafflar från mig. Jag hade helst bara gett en, men jag åt ju ändå upp två stycken så direkt äckligt är det inte.

Nya favoriter från Jacob’s Creek

Malin Turunen
Steve Meckiff från australiensiska vinhuset Jacob's Creek berättar om finvinet Johan.

Steve Meckiff från australiensiska vinhuset Jacob’s Creek berättar om finvinet Johan.

 

Nu när sommaren är här – väldigt, väldigt snart i alla fall – kan det vara dags att skaffa sig några nya favoriter i vinhyllan. Efter årets provningar fastnade jag ganska hårt för två viner från Jacob’s Creek som jag tänkte kunde bli husvin i sommar. Sedan finns favoriten Langlois kvar som husbubbel.

Dessert på vinprovarmiddag. Den största crème Brûléen ever.

Dessert på vinprovarmiddag. Den största crème Brûléen ever.

 

När Pernod Ricard hade besök av Steve Meckiff från australiensiska vinhuset Jacob’s Creek, passade de på att bjuda på middag och vinprovning. Vi fick testa Jacob’s Creek Sparkling Rosé (nr 77238, 91 kr) som fördrink men jag och bordsgrannarna tyckte att det passade allra bäst till desserten som var en gigantisk crème brûlée med bärkompott.

Med sig hade Steve Meckiff många fina röda viner, men jag gick in för de vita och fastnade rejält för två som var helt olika i stil.

Jacob’s Creek Reserve Riesling, (nr 74624) kostar 111 kronor och finns i Beställningssortimentet. Otroligt krispigt och torrt, med syrlig frukt som liksom drog i kinderna. Ett vin som passar lika bra att bara njuta väl kylt, till nötter och prat på altanen/balkongen, som till en mycket syrlig cheviche med massor av koriander.

Jacob’s Creek Reserve Chardonnay, (nr 83987) kostar också 111 kronor och finns i BS. Detta är inget pratvin utan tarvar, lagade, välkryddade rätter till. Jag tänker mig vinet till grillade, rubbade, kycklingfiléer, sallader med starka hårdostar och fiskrätter med mera grönsakssötma och hetta än syrlighet. Jag längtar efter att få testa detta till alla möjliga grillrätter av ljust kött.

Wah, ett speciellt utprovat sushivin från Jacob's Creek.

Wah, ett speciellt utprovat sushivin från Jacob’s Creek.

 

 

Vi fick även testa Jacob’s Creek Wah, ett samarbete mellan japanska supersushikocken Mamoru Sugiyama och australienska vinmakaren Rebekah Richardson. Detta är en blandning av druvorna chardonnay, pinot grigio och sauvignon blanc och gjort för att passa perfekt till japansk mat. När man smakar vinet utan mat till blir eftersmaken ganska besk, nästan med kaffetoner. Med sushi till försvinner allt detta och man får en lent, mjukt balanserat vin. Jag vet ändå inte om det klår kombon med sushi och den rosa champagnen från Duval-Leroy! Hur som helst är detta ett bra och prisvärt alternativ.

Jacob’s Creek Wah (nr 79919) kostar 89 kr och finns i Beställningssortimentet.

Mysigt, gott och grekiskt på Taverna Bazaar i Gamla stan

Malin Turunen
Slink in på Taverna Bazaar för en bra matupplevelse.

Slink in på Taverna Bazaar för en bra medelhavsupplevelse.

 

Grekiskt, libanesiskt och turkiskt samsas på samma meny på nya restaurangen Taverna Bazaar i Gamla stan i Stockholm. Det känns inte spretigt alls utan bara praktiskt att man kan gå till ett ställe och ändå få in alla favorit-meze.

Ryktet om bistrons död tycks vara högst överdrivet. Och oavsett om man egentligen serverar dyr finkrogsmat ska man helst ändå ska kalla sin restaurang för bistro för att hålla nere pretentionerna. Då känns det som en skön och avslappnad nyhet med en grekisk krog mitt i allt! På vår mest turisttäta gata, Västerlånggatan, ligger nu en rymlig, men ändå mysig, restaurang med libanesisk, turkisk och grekisk mat.

Först taramoslata, sedan melitzanosalata och längst bort mhammara.

Först taramoslata, sedan melitzanosalata och längst bort mhammara.

 

Jag råkar älska den libanesiska paprikaröran, mhammara, lika mycket som jag älskar den grekiska romröran, taramosalata. Jag testade också melitzanosalata, en syrlig variant på aubergineröra med fetaost och granatäpple. Taramosalatan var den godaste jag ätit! Så fluffig, och gjord på potatis, inte bröd. Senare fick vi veta att de använt sikrom i röran så det var inte konstigt att den var bra. Mhammaran var exakt så chilihet, söt och valnötsknaprig som jag älskar, och båda de rörorna gick åt, trots att vi skulle lämna plats för många rätter. Aubergineröran var möjligen i syrligaste laget men också den god. Vi tog också in moules Istanbul, men dem blev mitt sällskap så förtjust i att jag knappt hann med att smaka. Musslorna låg i tomatsås med mycket färska örter, och till fick man ett stingigt vitlökssmör.

Helstekt fisk på Taverna Bazaar.

Helstekt fisk på Taverna Bazaar.

 

Istället åt jag den mest magiska helstekta fisken. Det var inte helt solklart vad det var för fisk. Men hur som helst hade de stoppat in skivad fänkål i den innan de grillade den och den hade dragit åt sig en söt smak, ingen anis kändes direkt. Fisken var väldigt saftig, lossnade direkt från de många benen och jag skulle lätt gå hit igen bara för att få äta fisken. Den kom också med en rejäl klick taramosalata vid sidan av så den här rätten är i princip allt jag behöver!

Yoghurtpannacotta på Taverna Bazaar.

Yoghurtpannacotta på Taverna Bazaar.

 

Trots att både jag och sällskapet var proppmätta slank en yoghurtpannacotta ner helt utan problem. Taverna Bazaars gäster är till en ganska hög procent folk som slinker in utan att ha bokat bord. Läget gör att turister hittar hit, men jag hoppas också att stockholmarna finner denna pärla. Adressen är förresten Järntorget 78.

Det är kanske inte så ofta man tänker att: grekiskt, det är jag sugen på i dag! Men man får ju inte glömma bort hur trevligt, socialt och gott det är med alla dessa mezerätter! Den mixade köttallriken var av sympatiskt, mindre format, inte som den käftsmäll till brontosaurusportion med kött man brukar få på många libanesiska krogar då man just smällt i sig 15 meze.

Ägaren Alexander Youssef har flera krogar sedan tidigare, bland annat Koh phangan. Detta är första gången han satsar på mat från sitt hemland (Turkiet) och flera av rätterna är hans mamma Sabinas recept. Lokalen är både mysig och luftig med vackra udda lampor och Malmsten-pinnsoffor i orange. Utsikten över Järntorget och Västerlånggatan gör att man gärna sitter bredvid varandra och kikar ut över ett myllrande folkliv i Gamla stan.

Krogen är öppen från 8.00 och serverar frukost, buffélunch och à la carte-middag.

Alexander Youssef använder sin mammas recept på sin nya restaurang.

Alexander Youssef använder sin mammas recept på sin nya restaurang.

 

Om man går in här på deras facebook-sida och gillar den kan man vinna en middag för två.

Världens bästa sillrätt – Under pälsen

Malin Turunen
Ryska silltårtan Under pälsen.
Lena Söderströms underbara version av ryska silltårtan Under pälsen. Ett måste på påsken!

Eminenta kokboksförfattaren Lena Söderström har bjudit mig på den godaste sillrätten någonsin. En rysk matig men ändå fluffig tårta med matjessill i botten och rivet ägg på toppen. Ägget ska likna en minkpäls och under den döljer sig lager av olika grönsaker. Jag kan längta efter påsken bara för att få äta denna fantastiska krispiga och otippat fräscha sillrätt!

Lena berättar att hon kallar tårtan Sill à la russ.

– I Ryssland har alla ett eget recept på tårtan, ofta nedärvt i generationer. Men det här receptet har jag faktiskt hittat på själv! säger Lena.

Här är receptet ungefär som hon gör den:

Under pälsen

Det här behövs till 6 personer:

2 lättkokta morötter

3 hårdkokta ägg

ca 4 rödbetor, inlagda

Ett syrligt äpple

2 burkar matjessillfilé

2 dl crème fraiche eller allra helst Valios smetana

Dill och gräslök till garnering

Gör så här:
1. Koka morötter och ägg i ca 10 min och låt kallna.

2. Lägg ut de skurna matjessillsfiléerna på ett fat och bred över creme fraiche/smetana.

3. Riv rödbetorna, morot, äpple och ägg var för sig.

4. Lägg rödbetor, morot och äpple på sillen och smetanan. Avsluta med det rivna ägget. Garnera med dill och gräslök.

Lättast är tårtan att ta med en vass tårtspade. Den är så fluffig och fräsch då man gör den utan bröd och potatis att det kan gå åt ganska stora bitar!

Nytt i whiskyhyllan: Freya, Cardhu och Tullamore Dew Phoenix

Malin Turunen
Nu finns Cardhu på Systembolaget.

Nu finns Cardhu äntligen på Systembolaget.

 

Whiskyns popularitet i Sverige tycks inte avta. Däremot kanske vi plussar på andra spritsorter som vi också kan nörda ner oss i. Varje år släpps ett antal nya singel malt, många anpassade just för den svenska marknaden. Men nu finns också ett bättre utbud både på bourbon- och irish-hyllan.

Cardhu, som jag felaktigt anklagade för att vara benämnd som en kvinnowhisky ÄR också benämnd som en kvinnowhisky, men för helt rätt orsaker! Det vill säga den udda historien bakom Cardhu: att skaparna Helen och Elisabeth Cumming var två av de första kvinnor som jobbade med att framställa whisky offentligt. Alltså ingenting om att den ska passa den ”kvinnliga smaken”. Cardhu har redan nått enorm popularitet i resten av världen men kommer först nu till Sverige. En klassisk singel malt med något runda tjärtoner och ganska lång bitter eftersmak med mycket kaffe- och rå kakao. 12 år, 369 kronor.

Freya är nummer tre i Highland Parks serie Valhalla Collection. Whiskyn håller 51,2 % och bör spädas med vatten för en angenäm smakupplevelse. De andra som kommit är Thor och Loke. Freya ska vara något mindre rökig än dessa två och den är alldeles tillräckligt tjärig för min smak. 15 år gammal och ges ut i begränsad upplaga om 1200 spektakulära flaskor på Systembolaget. Pris 1499 kronor.

Tullamore Dew Phoenix finns nu Systembolagets Beställningssortiment i limiterad upplaga. En trippeldestillerad trippel-blended whiskey från Irland som både doftar och smakar av vanilj och smörkola. Ändå finns här också en behaglig syra och ett rejält bett! En riktig favorit. Med sina 55,0 % tjänar den stort på att spädas med vatten. Pris 499 kronor.