Den ultimata pizzan

23 februari 2015 Skriv en kommentar
FISK OCH SKALDJUR / MAT FRÅN ITALIEN

Annonsen laddas.

Då så vänner,

Helgen har lämnat oss och en ny vecka är redo att kasta oss hit och dit i tillvaron. Hoppas man landar mjukt på ngt trevligt ställe, haha. Jag har fått en hel del frågor om pizza, pizza på grillen, bästa toppningen och så vidare. Tänkte att jag skulle gå igenom allt – en gång för alla – och dessutom bjuda på kanske den bästa toppingen någonsin.

Receptet nedan kan nog se ut att vara mycket och struligt, men det är inte alls så farligt. Confiteringen görs dagen innan. Tomatsåsen kan man göra i stor batch och frysa in i portionspåsar och marineringen av räkorna görs bäst kvällen innan. När det väl är dags för pizzafest så är det alltså bara att fixa degen, tända grillen (eller sätta på ugnen) och montera. Lätt som en plätt och helt magiskt, ljuvligt och otroligt gott!!!

pizza, weber, grill, grillad pizza, pizza på grillen, lyxlagat, weber pizzasten, frederik zäll

I kockens glas: Barbaresco 2009 (5337)
I kockens öra: Jovanotti – L’Alba

chiliconfit vitloksconfit lyxlagat

Chili confit:
250 g chilifrukter urkärnade och skivade
150 ml olivolja
Sätt ugnen på 120 grader varmluft. Lägg de fint skivade chilifrukterna i en ugnssäker form, häll på oljan och baka av i 2 timmar utan att chilin tar ngn färg.

Vitlök- & persilja confit:
2 hela vitlökar, klyftade & skalade
3 kvistar persilja, repade
Flingsalt
150 ml olivolja
Blanda persilja och skalade vitlöksklyftor i en ugnssäker skål, salta lätt, häll på oljan. Baka av i ugn i 2 timmar utan att vitlöken tar färg.

Båda varianterna ovan ska efter bakning få svalna i rumstemperatur. Förvara därefter confiterna i steriliserade burkar med tätslutande lock. Håller i upp till 3 månader.

Chili & Vitlöksmarinerade räkor:
500 g räkor
1 msk chiliconfit
1 msk vitlöksconfit
Skala räkorna och marinera dem i chiliconfit och vitlöksconfit i minst 6 timmar, gärna över natten.

Pizzadeg:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.

Salsa Verde:
10 blad mynta
1 rejält knippe bladpersilja (bladen)
0,8 dl olivolja
3 sardeller
saften från 1 citron
Salt & svartpeppar
Blanda allt i en matberedare och mixa till en grön slät sås. Smaka av med salt & svartpeppar.

Till pizzan behövs även:
Tomatsås
Taleggio
Mozzarella
Basilikablad
Skivad tomat

Jag använder Weber’s pizzasten till klotgrillen, vill ni använda ugnen med en baksten istället så följer tips längre ned.

Tänd en skorsten med briketter och låt brinna klart i 30 minuter. Häll briketterna i klotgrillen och sprid ut dem till ett jämt lager. Lämna dock den främre delen av brikettgallret tomt. Lägg på pizzastensinsatsen som syns på bilden längst upp och stäng locket. Efter 10 minuter är stenen redo att användas.

Kavla ut degen tunt på mjölat bord och lägg över på bakplåtspapper eller en mjölad pizzaspade. Montera i följande ordning;

Tomatsås, taleggio i småbitar, basilikablad, tomatskivor, marinerade räkor, lite confiterad chili & vitlök och skivad mozzarella.

Baka av pizzan på stenen, rotera den efter cirka 3 minuter så att den grillas jämt. Efter ytterligare 2 – 3 minuter är den klar. Klicka lite Salsa Verde på och servera direkt.

Vill ni hellre baka pizzan på en sten i ugnen så ställ in en baksten och sätt ugnen på max. Låt stå minst en timme innan ni bakar pizzan tills kanterna är lätt gyllene och fyllningen bubblar vackert!

pizza chili prawn lyxlagat

Där har ni grunden till en helt magiskt bra pizza, tänk så klart på att fyllningen bara är ett förslag, ni kan lika väl göra med banan och curry eller magretto och tryffel, haha! :-)

Smaklig spis vänner!

Skriv en kommentar