Boeuf Bourguignon

10 maj 2011 Skriv en kommentar
NÖT, FLÄSK & VILT

Annonsen laddas.

Ja, inte sjutton står man väl och lager en Boeuf när solen skiner som den gör just nu. Nej, inte jag heller. Detta var några dagar sedan när regnet hängde likt ett tungt täcke över vårt lilla hus. Lite vitlöksbröd till och livet är en fest. Trist bild, jag håller med, men gott kan jag lova! :-)

I morgon börjar en spännande 7-dagars period här på bloggen. Jag har blivit utsedd att deltaga i en tävling som handlar om att spara så mycket mat som möjligt, slänga så lite som möjligt, återanvända och så vidare, för matens och miljöns bästa. Save Food heter kampanjen och vi är fyra olika bloggare som i eftermiddag får en stor matkasse. Där finns ingredienser som vi ska använda under 7 dagar. Vi ska dagligen tillreda en middag för fyra personer och tillsätta så få egna ingredienser som bara möjligt. Kockan Anders Levén bedömer sedan våra recept och utser vinnaren. Dock känns det som en vinst att bara få vara med. Bra för miljön, bra för mat och inspiration och overkligt kul! I morgon kommer första receptet från tävlingen här på min blogg…

Boeuf à la Bourguignon

4 portioner

700 g framdel av nöt (högrev/bog/märgpipa)
3 dl rött vin från Bourgogne
2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
100 g rökt sidfläsk i bit
200 g ostronskivling
20 steklökar
5 kvistar timjan, rosmarin, bladpersilja
10 vitpepparkorn
2 solovitlökar
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
2 msk vetemjöl
Salt & peppar
Smör
Potatis till hela gänget eller kanske bara lite gott vitlöksbröd och en sallad…
I kockens glas: Savigny-lès-Beaune 2006 (nr 5222)
I kockens öra: A-ha – The Sun Always Shines On TV

Ett utsökt vin i min värld. Visst, det kostar en slant, men det kan det vara värt i ruskvädret. Vill ni ana solens strålar så finns den i musiken. Sångaren är dessutom ett stort Eskobar-fan. Glädje! :-D

Putsa köttet rent och skär det i grytbitar. Salta och peppra lätt och rulla det i vetemjölet. Bryn bitarna runt om i en stekpanna med smöret. Lägg över godbitarna i en gryta och ställ åt sidan.

Skala och skär gul lök, morot & vitlök i mindre bitar. Fräs dem lätt i pannan och lägg dem sedan i grytan. Lägg även på timjan, persilja , rosmarin och lagerblad.

Häll på tomatpuré, vin, vatten & fond och lägg ner pepparkornen. Blanda varsamt runt och lägg på ett lock.

Låt grytan sjuda i ca 90 minuter. Koka under tiden de skalade potatisarna.

Skala steklökarna, strimla fläsket & ansa och dela svampen i mindre bitar. Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna och fräs glädjen långsamt på svag värme i ca 15-20 minuter.

Pressa potatis direkt på varma tallrikar och servera grytan med svampfräset. NJUT! :-)

//Frederik

Skriv en kommentar