Min godaste stroganoff & Baron Trenck

9 januari 2009 17 kommentarer
NÖT, FLÄSK & VILT

Annonsen laddas.

Jo visst tycker jag att min stroganoff är mycket god, men min lilla fru är bestämt säker på att den är godast. Här står man i köket så gott som varje dag och skapar nya, inspirerande smakkombinationer, bloggar och skriver kokbok och när frugan sedan får välja middag fritt från världens alla kulturer så önskas ständigt denna stroganoff… :-D

Tricket är att få den att kännas lätt och fräsch med lagom syra och hetta;

Korv Stroganoff à la Frederik

4 portioner

600 g Färilakorv eller falukorv med minst 68% kötthalt
1 stor gullök
1 solovitlök (alt 2 klyftor vitlök)
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche lätt
1 burk konserverade körsbärstomater
3 msk dijon
3 msk slotts senap original
1 citron
1 msk finhackad färsk timjan
2 tsk torkad oregano
2 krm cayennepeppar
1 tsk strösocker
Salt
Olja till stekning
4 portioner basmatisris
1 knippe grön sparris
I kockens glas: Baron Trenck (nr 11455)
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Sjuttonde Balladen Live

Cornelis… Ingen musik ger mig liknande känslor som hans fina visor. Jag lyckas nästan lura mig själv att våren är på ingång när jag hör denne genialiske herre. En ypperlig Baron Trenck i glaset passar som handen i handsken. Trevnad vid spisen utlovas. :-D

Koka riset enligt förpackningens anvisningar.

Hett upp lite olja i en stor stekpanna. Skär korven i tärningar och bryn den lätt i oljan.

Finhacka gul lök och vitlök och blondera den fin tillsammans med korven. Tillsätt tomatpuré, socker och torkad oregano och fräs 2 minuter.

Häll på konserverade körsbärstomater och vänd omsorgsfullt runt. Mosa några av tomaterna lätt med en träslev, men låt de flesta vara hela.

Häll sedan på crème fraiche, dijon och slotts senap. Pressa över ca 1 msk citronsaft, krydda med cayennepeppar & salt och låt puttra i 10 minuter. Vänd ner finhackad timjan under de sista minuterna.

Förväll under tiden grön sparris i sjudande saltat vatten i ca 2 minuter.

Smaka av er stroganoff med salt, citron och cayennepeppar.

Serveras med sparris och basmatiris till mycket glada gäster en fredag just som denna. Glädje!

//F

17 kommentarer

Hej Frederik!

Vilken överraskning att träffa på dig här! Hade ingen aning om att du givit dig in på ytterligare en estetisk aktivitet. Nu har jag läst lite och blir genast inspirerad att ila hem och laga mat.

Korvstroganoff är för övrigt det mesta favoritmaten hemma hos oss också men det beror kanske på att två av familjemedlemmarna är minderåriga… Nästa gång får jag prova ditt recept.

Hoppas att allt är bra med dig. Kram Zara

Hej Frederik!

Vilken överraskning att träffa på dig här! Hade ingen aning om att du givit dig in på ytterligare en estetisk aktivitet. Nu har jag läst lite och blir genast inspirerad att ila hem och laga mat.

Korvstroganoff är för övrigt det mesta favoritmaten hemma hos oss också men det beror kanske på att två av familjemedlemmarna är minderåriga… Nästa gång får jag prova ditt recept.

Hoppas att allt är bra med dig. Kram Zara

Stroganoff låter som ett gott val. Men var kommer sparrisen in mitt i vintern?! Rimligtvis är väl att använda sig av det goda rotfrukterna eller härliga lagrade vinteräpplen. Det är något som passar bättre med din långsamma och rofyllda matlagning.

Stroganoff låter som ett gott val. Men var kommer sparrisen in mitt i vintern?! Rimligtvis är väl att använda sig av det goda rotfrukterna eller härliga lagrade vinteräpplen. Det är något som passar bättre med din långsamma och rofyllda matlagning.

Tjena Jacob,
Sparris är alltid underbart och det passar perfekt till denna rätt, men du har så klart rätt i att den inte är i säsong just nu. Dock hade vi ett halvt knippe i kylen och jag är inte sen att njuta av det jag har. :-)
//F

Tjena Jacob,
Sparris är alltid underbart och det passar perfekt till denna rätt, men du har så klart rätt i att den inte är i säsong just nu. Dock hade vi ett halvt knippe i kylen och jag är inte sen att njuta av det jag har. :-)
//F

När jag läste ditt recept på en ”klassiker” för barnfamiljer och att du valt korv ifrån Härjedalen kom jag att tänka på mandelpotatis. Det måste bara bli pricken över i:et …..eller?
Men vet du om denna korv finns att få tag på i hela landet?

Tack för en trevlig blogg med tips på både god dricka för magen och för örat!!
Susanne

När jag läste ditt recept på en ”klassiker” för barnfamiljer och att du valt korv ifrån Härjedalen kom jag att tänka på mandelpotatis. Det måste bara bli pricken över i:et …..eller?
Men vet du om denna korv finns att få tag på i hela landet?

Tack för en trevlig blogg med tips på både god dricka för magen och för örat!!
Susanne

Hej Susanne,
Tack för din kommentar. Mandelpotatis är ju oftast pricken över i:et! :-)
Vad gäller korven så tror jag faktiskt man måste åka till Färila för att inköpa den. Hittar du ngt annat inköpsställe så säg gärna till.
Färila är väl dock Hälsingland..?
Må väl!
//Frederik

Hej Susanne,
Tack för din kommentar. Mandelpotatis är ju oftast pricken över i:et! :-)
Vad gäller korven så tror jag faktiskt man måste åka till Färila för att inköpa den. Hittar du ngt annat inköpsställe så säg gärna till.
Färila är väl dock Hälsingland..?
Må väl!
//Frederik

Succé! Så kan Stroganoffen sammanfattas. Var först lite tveksam till all senap men det blev så himla gott och min kräsne tonårsson var mycket nöjd o belåten vilket är sällsynt. Gott gott! Någon Färilakorv finns ej nere i Småland men Scans Deli Falu blev en fullgod ersättare. Baronen ja… den satt som en smäck! Lyckades smussla undan lite till en matlåda till jobbet imorgon :)

Ha det gott!
Tomas

Succé! Så kan Stroganoffen sammanfattas. Var först lite tveksam till all senap men det blev så himla gott och min kräsne tonårsson var mycket nöjd o belåten vilket är sällsynt. Gott gott! Någon Färilakorv finns ej nere i Småland men Scans Deli Falu blev en fullgod ersättare. Baronen ja… den satt som en smäck! Lyckades smussla undan lite till en matlåda till jobbet imorgon :)

Ha det gott!
Tomas

Haha, grattis till lunchlådan! :-) Vilken glädjande kommentar. Otroligt kul att ni gillade min stroganoff. Visst är det väl super med all senap!
Tack & må lunchen smaka!
//Frederik

Haha, grattis till lunchlådan! :-) Vilken glädjande kommentar. Otroligt kul att ni gillade min stroganoff. Visst är det väl super med all senap!
Tack & må lunchen smaka!
//Frederik

Skriv en kommentar