Örtbakad kyckling i lergryta

31 maj 2008 17 kommentarer
FÅGELRÄTTER

Annonsen laddas.

Hel kyckling i lergryta

Lergryta… Det måste ju vara det bästa som någonsin uppfunnits. Allt man lagar i lergryta blir overkligt gott, saftigt och det tar dessutom tid, vilket jag som bekant gillar.

Har ni en ny gryta bör den blötläggas i ett dygn innan användning. Är den använd några gånger så räcker det med att blötlägga i 30 minuter. Kom ihåg att du absolut inte får ställa in en lergryta i en varm ugn.

Örtbakad kyckling i lergryta med rotfrukter och vitlök

3-4 portioner

1 stor, färsk kyckling
300 g färskpotatis
300 g palsternacka
300 g morot
2 st gul lök
5 klyftor vitlök
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk bladpersilja
Salt & peppar

Glaset kan med stor, stor fördel fyllas till bredden med en Samuel Adams Boston Ale.
Lyssna in er på Ryan Binghams Bread & Water från albumet Mescalito. Tror förövrigt att han kommer och spelar på Debaser Slussen 9e Juli.

Lägg lergrytan i blöt. Finn lä och sol. Njut av en ale kyld till 10°C. Skala morötter, palsternackor och potatisar. Skär dem i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och klyfta gul lök. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela.

Ta ut eventuellt innanmäte på kycklingen. Skölj noga och torka lätt med hushållspapper.

Tvätta citronen noga och zesta den. Hacka örterna fint och blanda med zest, olivolja, salt och peppar. Vänd runt rotfrukterna, gul lök och vitlök i mixen.

Fyll kycklingen med så mycket rotfrukter och lök som får plats. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resterande rotfrukter bredvid. Slå på vitvinsvinäger, balsamvinäger samt kycklingfonden utblandat i vattnet. Pressa över citronen. Bland försiktigt runt vätskan med rotfrukterna.

Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen stå i ca 60 minuter. Ös kycklingen var 15e minut.

Ta ut grytan när det återstår 5 minuter. Häll skyn i en bunke och ställ tillbaka grytan nu utan lock de sista 5 minutrarna. Kycklingen är klar vid 72°C. Använd stektermometer.

Sila skyn och koka den kraftigt i en liten kastrull. Smaka av med citron, salt och peppar.

Servera härligheten på ett stort fat med rotsakerna runt kycklingen och skyn vid sidan av.
Till detta en kall ale och en krispig grönsallad med haricovert och sugarsnaps. Ojojoj… :-)

/FZ

TILLÄGG 24/9 2012 – Jag har lagat efter detta recept flera, flera gånger och allt har fungerat klockrent, men jag har hört att vissa inte får kycklingen klar på utgiven tid. När det gäller lergryta så är det väldigt många aspekter som kan förändra tillagningstiden. Hur snabb ugn man har, om det är varmluftsugn eller inte, hur stor lergryta man har, temperaturen på råvaran när tillagningen påbörjas osv. Det viktigaste är att kycklingens innertemperatur vid lårets fäste är 72°C. Är ni osäkra på er lergryta och ugn så se till att vara ute i lite god tid. Påbörja kanske 30 minuter tidigare så har ni marginal.

//Frederik

17 kommentarer

Hej Frederik! Premiär för min lergryta från ”Römertopf”. Aldrig lagat i lergryta innan och ej hel kyckling från fryst tillstånd. Började med att ta ut den ur frysen kl.8 imorse. I ugnen kom den kl.19.30.
Jag har en varmluftsugn från IKEA. Men dock ingen duglig stektermometer. Testar att köra kycklingen i 1h och 30 min i 190 grader. Bäst är nog att du ändrar ordet mixen till blandningen för att undvika missförstånd. Jag läste fel där likaså. Testade kycklingen nu. Den verkar klar. Har dock ej öppnat o hällt spad på den under tiden. Ska bli spännande detta!

Gjort kyckling i lergryta i mint 10 år. Finns inget bättre. Olika fyllning som oftast. Paprika ger god sås. Ni som misslyckas: ta inte av locket för tidigt. Kycklingen ska närmast vara klar. Och glöm inte: 250 grader och storleken har betydelse.

Tjena Pamela,
Lyft locket och skeda över lite av saften som blir av alla finfina råvaror över kycklingen. Detta är inget måste, men jag tycker det blir gott. Det sitter otroligt mkt fin smak i köttsaften och den smaken trivs bra på kycklingens skinn… :-)
//Frederik

Hej Matilda och tack för dina tips! Kan tillägga ett tips; Om man skall tillsätta vätska av ngn anledning så måste den vara varm annars riskerar man att grytan spricker. För övrigt så är det bra att undvika att öppna lergrytan under tillagningen eftersom man då förlorar lite av lergrytans funktion. :-)
//Frederik

Räkna med minst 60 min per kilo när ni gör kyckling i lergryta… Inte gjort just detta recept, men gör ofta kyckling i lergryta och det blir så bra så. Brukar börja räkna tiden fr. o m att ugnen nått sina 200-225 grader. Lite olika beroende på ugn med. Tänk på att inte ha öppen för länge helhetheller om ni skaösa på kycklingen… Då förlorar ni värme. Men det låter supergott iaf! Lycka till!

Inte heller min kyckling blev klar på utlovad tid. Detta trots en liten kyckling och bra lergryta. Kom fortfarande ut blod efter utlovad tid. Jättetråkigt!

Var första gången jag lagade i en lergryta och det var det bästa jag gjort vilken underbart god middag. Utmärkt recept. Kram Kicki

Hej Angie, vad ledsen jag blir av att höra att er middag inte blev lyckad. Det enda jag kan säga är att jag givetvis lagat denna middag enligt anvisningarna med utsökt resultat. Storlek och kvalitet på grytan spelar in en del och givetvis råvarorna och ugnen. Alla mina recept är anpassade efter varmluftsugn. 2 timmar i min ugn skulle garanterat ge en väldigt torr kyckling. Mycket trist att höra. Hoppas ni till sist får en bra kväll ändå.
Vänliga hälsningar Frederik

Jaha! Klockan är nu 20.20…kycklingen har varit inne 1.5 timme i lergrytan plus ytterligare 25 utan lock. Barnen är hungriga och trötta….kycklingen är fortfarande rosa ……Dubbla de 60 minuterna i ugnen med andra ord.// Angie

Tjena Becka,
…i mixen står det. Inte i mixeRn. Mixen menas alltså zest, örter, olja, salt & peppar. Vänd runt rotsakerna där i… :-)
Lycka till!
//Frederik

Låter gott. Men blev lite fövirrad när du bytte ämne till Boston Ale efter listan med ingridienserna :P
Varför ska man vända rotfrukterna, gula löken och vitlöken i mixern? Menar du att man ska mixa det?

Skriv en kommentar