Örtbakad kyckling i lergryta

Hel kyckling i lergryta

Lergryta… Det måste ju vara det bästa som någonsin uppfunnits. Allt man lagar i lergryta blir overkligt gott, saftigt och det tar dessutom tid, vilket jag som bekant gillar.

Har ni en ny gryta bör den blötläggas i ett dygn innan användning. Är den använd några gånger så räcker det med att blötlägga i 30 minuter. Kom ihåg att du absolut inte får ställa in en lergryta i en varm ugn.

Örtbakad kyckling i lergryta med rotfrukter och vitlök

3-4 portioner

1 stor, färsk kyckling
300 g färskpotatis
300 g palsternacka
300 g morot
2 st gul lök
5 klyftor vitlök
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk bladpersilja
Salt & peppar

Glaset kan med stor, stor fördel fyllas till bredden med en Samuel Adams Boston Ale.
Lyssna in er på Ryan Binghams Bread & Water från albumet Mescalito. Tror förövrigt att han kommer och spelar på Debaser Slussen 9e Juli.

Lägg lergrytan i blöt. Finn lä och sol. Njut av en ale kyld till 10°C. Skala morötter, palsternackor och potatisar. Skär dem i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och klyfta gul lök. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela.

Ta ut eventuellt innanmäte på kycklingen. Skölj noga och torka lätt med hushållspapper.

Tvätta citronen noga och zesta den. Hacka örterna fint och blanda med zest, olivolja, salt och peppar. Vänd runt rotfrukterna, gul lök och vitlök i mixen.

Fyll kycklingen med så mycket rotfrukter och lök som får plats. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resterande rotfrukter bredvid. Slå på vitvinsvinäger, balsamvinäger samt kycklingfonden utblandat i vattnet. Pressa över citronen. Bland försiktigt runt vätskan med rotfrukterna.

Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen stå i ca 60 minuter. Ös kycklingen var 15e minut.

Ta ut grytan när det återstår 5 minuter. Häll skyn i en bunke och ställ tillbaka grytan nu utan lock de sista 5 minutrarna. Kycklingen är klar vid 72°C. Använd stektermometer.

Sila skyn och koka den kraftigt i en liten kastrull. Smaka av med citron, salt och peppar.

Servera härligheten på ett stort fat med rotsakerna runt kycklingen och skyn vid sidan av.
Till detta en kall ale och en krispig grönsallad med haricovert och sugarsnaps. Ojojoj… :-)

/FZ

TILLÄGG 24/9 2012 – Jag har lagat efter detta recept flera, flera gånger och allt har fungerat klockrent, men jag har hört att vissa inte får kycklingen klar på utgiven tid. När det gäller lergryta så är det väldigt många aspekter som kan förändra tillagningstiden. Hur snabb ugn man har, om det är varmluftsugn eller inte, hur stor lergryta man har, temperaturen på råvaran när tillagningen påbörjas osv. Det viktigaste är att kycklingens innertemperatur vid lårets fäste är 72°C. Är ni osäkra på er lergryta och ugn så se till att vara ute i lite god tid. Påbörja kanske 30 minuter tidigare så har ni marginal.

//Frederik