Smoked Pork Shoulder

Jajamensan, jag trotsar vädret!! :-)

smokey mountain, wsm, weber, pork shoulder, lyxlagat.

I kväll ska det firas lite här hemma och polarna kommer över för en rejäl BBQ. Det blir till att jobba hela dagen lång, haha!! :-)

Har ni inte en Weber Smokey Mountain så är det läge att införskaffa nu. Helt mäktigt kul redskap i matlagning. I den botten har lag lagt en halv säck icke tända briketter. I ”skorstenen” till höger har jag tänt på ett fullt rör briketter. När dessa är orangea och löjligt heta häller jag dem ovanpå de otända som sakta kommer att tändas, lager för lager nedåt. Detta ger en väldigt lång brinntid och kommer att ge mig cirka 110°C i min rök i åtminstone 3 timmar. Just denna metod kallas The Minion Method, med det finns mängder av varianter beroende på vilken tillagningstemp man vill ha och hur lång tid man önskar hålla värmen uppe.

Ovanpå briketterna lägger jag idag stora chunks av körsbärsträ. Ovanför (i mittensektionen) sitter ett kar som är fyllt med vatten, ovan på detta monteras dubbla galler vilket ger mig otroligt stor yta att laga maten på. sex kycklingar samtidigt är inga som helst problem på röken.

smokey mountain, wsm, weber, pork shoulder, lyxlagat, fläskkarré, rökt kött, rökt fläsk, frederik zäll

Locket läggs på och rätt temperatur inväntas, idag cirka 110°C. Det bolmar på rejält från mina 90% öppna ventiler.

smokey mountain, wsm, weber, pork shoulder, lyxlagat, fläskkarré, rökt kött, rökt fläsk, frederik zäll

Köttet är på. En fet fläskkarré som rubbats med paprikapulver, cayennepeppar, oregano, colemans senapspulver, vitlökspulver, lökpulver och råsocker för tre dagar sedan. Har därefter legat i dubbla plastpåsar i kylen.

Nu är det bara att njuta. Avtar röken så lägger jag på mer rökträ så klart, annars bör briketterna räcka ända in i mål, det vill säga 3 – 4 timmar. Därefter ska köttet sprayas med lite öl blandat med äppelcidervinger. Cirka två timmar innan servering tänder jag en ny laddning briketter och grillar köttbiten på indirekt värme med en droppskål under som jag fyller med öl och äppelcidervinäger.

Köttet ska vila i cirka 30 minuter innan servering. När gästerna väl sitter till bords så kommer jag att karva loss småbitar av det genomrökta & genomgrillade köttet som sedan monteras i överdimensionerad höjd på ett bottenbröd. Ovanpå köttet läggs cole slaw och en vinäger/chilisås, saltgurka, inlagd jalapeño och toppbröd. Now THAT’S a burger for ya, High Stack!!

Återkommer med lite rapporter från tillagningen allt eftersom! Glädjehelg vänner, fira något! Det tänker jag göra! ;-) Vill ni lära er mer om Weber Smokey Mountain och recept likt detta så har jag skrivit en hel bok om det hela. BBQ – Amerikansk BBQ, Öl & Bourbon.

//Frederik

UPPDATERING efter 120 minuter.

Jag har inte rört min Smokey Mountiain sedan jag lade på köttet för två timmar sedan. Jag kikade nu till röken och lade in en extra chunk av körsbärsträ, annars är det lugna gatan hela vägen, haha! Temperaturen ligger på stadiga 110-115°C. Magi!! :-) Kom ihåg att öppna locket så sällan som möjligt när ni röker under lång tid. Varje gång man släpper ut röken som finns i ”the bullet” som den kallas, så blir effekten den att man bör lägga till 10-15 minuter på rökningstiden…

lyxlagat, weber, wsm, bullet, bbq

Tagliatelle Vongole

Hej vänner,

Igår var det en uppochnedvänd dag för min del. Jisses vilka nyheter jag fick på mig samtidigt som jag stod och bryggde mitt första öl för kommersiellt syfte på Nils Oscar’s fantastiska bryggeri i Nyköping. Bara det är stort nog, men blanda upp det med att min debutroman landar i brevlådan inom några dagar och gårdagens nyhet så förstår ni att jag inte har kunnat sova så mycket, haha. Jag kan tyvärr inte ens berätta om nyheten, inget är klart än så jag avvaktar eftermiddagens telefonkonferens. Vi får se när/om jag kan droppa nyheten här. Lovar att uppdatera er framöver, haha! :-)

Nu till något som måste göras, oavsett livssituation, nämligen matlagningen. Laga njutningsfullt så blir maten godare och denna måltid är så klart löjligt välsmakande och dessutom grymt trevlig att tillaga och helt magiskt vacker att se på. Grattis vänner!

I kockens glas: Beneventano Falanghina 2013 (nr 78931)
I kockens öra: Django Reinhardt – Out Of Nowhere

pasta vongole, vongole, hjärtmusslor, tagliatelle, blåmusslor, koka musslor, vinkokta musslor, vinkokta hjärtmusslor, frederik zäll, lyxlagat

TAGLIATELLE VONGOLE

4 portioner

4 portioner tagliatelle
1 nät vongole/hjärtmusslor
2 klyftor vitlök
1 rödlök
1/3 zucchini
1 liten morot
1 röd chilifrukt
1 liten bit fänkål
2,5 dl vitt vin
1 citron
1 knippe bladpersilja
Olivolja
Havssalt & nymald svartpeppar

Kungligt gott vin tillsammans med kungliga Django. Glädjestund dagas! Haha! :-D

Skölj musslorna noga, noga i kallt vatten. Hjärtmusslorna har en tendens att innehålla en hel del sand.

Koka upp vatten för pastan. Droppa i lite olivolja och salt och koka därefter pastan enligt instruktionerna.

Hetta upp 2 msk olivolja i en stor kastrull och fräs finhackad vitlök, fint tärnad morot, skivad rödlök, tärnad zucchini, tärnad färnkål, finhackad vitlök och finhackad chili utan att det tar färg. Lägg i avrunna musslor, vänd runt och täck med lock. Låt fräsa i någon minut. Slå på vinet, vänd runt och täck åter med lock. Låt stormkoka i 3 minuter.

Häll av pastavattnet strax innan pastan är klar och vänd ner pastan i kastrullen med musslorna. Vänd runt så att allt det underbara vinet sugs upp av pastan och gottar till sig likt inget annat.

Smaka av med salt, peppar och citron. Toppa med finhackad persilja och njut, njut, njuuuuut!!!

//Frederik

Svinninge Bullet, bryggdag!

Hej vänner,

Idag är det bryggmästare Frederik som rapporterar! Ja, jag har inte en godkänd utbildning för att kalla mig det, men jag har inte heller utbildning för gitarr, matlagning & skrivande och kallar mig ändå både musiker, kock och författare, haha!

Denna dag är helt och hållet vigd åt att bryga mitt första öl i kommersiellt syfte. Svinninge Bullet har tagit det stora, stora steget från mitt kök i Svinninge till den magiska anläggningen i Nyköping där Nils Oscar Company numera huserar.

Svinninge Ölkompani, Nils Oscar, Lyxlagat, Svinninge Bullet, IPA, Premium Pale Ale, Frederik Zäll, Patrick Holmqvist

Så här ser min vy ut idag, eller i alla fall just nu. Mitt i mäskningen, snart är det dags att sila (laka) innan det blir vörtpannan som skall jobba med all den ljuva humlen jag hämtade igår! :-)

Låt oss konstatera att en bryggning av Svinninge Bullet här hos Nils Oscar skiljer sig en hel del från min rutin hemma i köket, haha!

Svinninge Ölkompani, Nils Oscar, Lyxlagat, Svinninge Bullet, IPA, Premium Pale Ale, Frederik Zäll, Patrick Holmqvist

Det är rysningar av lycka i kroppen bara av att se ett bryggningsprotokoll från Nils Oscar uppmärkt med Svinninge Bullet. RESPEKT!!! Woohaaa!! :-)

Nu måste jag fixa o trixa lite här, men så klart återkommer jag med mer ingående rapportering framöver. Jag håller faktiskt på att göra en liten ”film” om det hela så att ni kan följa mig på resan till bryggeriet, genom bryggdagen, jäsning, lagring, flasktappning och etikettering för att till sist få ställa ett öl på hyllan på Systembolaget. Filmen kommer givetvis i samband med lanseringen senare i sommar. Juli ser det ut som!

Ta hand om er vänner, hörs i mörrn!

//F

Risotto med pancetta

Frederik Zäll

citron, persilja, risotto, lyxlagat, frederik zäll, arborioris, risottoris

God tisdag vänner, idag är en bättre dag. Redan nu! Jag känner det på mig, haha!! Bilen mår bra igen, solen skiner och jag ska hämta 20 kg (!) humle. I morgon bär det nämligen av till Nils Oscar då jag ska brygga mitt första öl i stor produktion. 2500 liter av Svinninge Bullet står på menyn, så sjuuuukt kul!!! :-)

Jag har en del annat på schemat också nu när Eskobar är i full rullning igen, videoinspelning till nya singeln Starlight är i full fart och så skall en massa böcker färdigställas så klart. Släpper inte mindre än fyra böcker under året så det finns att göra så att säga… :-) På fredag kommer min första ungdomsroman från tryckeriet vilket gör att jag känner mig som ett barn på julaftonsmorgon, så löjligt spännande!!! :-) Släpps inom kort, håll koll på den här>>

Nu är det så att trots alla böcker, skivor, öl och annat som ska skapas hit o dit så måste man ju äta middag också, haha! Här kommer en finfin risotto, stor njutning vänner!

I kockens glas: San Fereolo Coste di Riavolo (99032) (Finns bland annat på Systembolaget i Passagen, Sthlm)
I kockens öra: Ennio Morricone – Collection of greats!

citron, persilja, risotto, lyxlagat, frederik zäll, arborioris, risottoris

RISOTTO MED PANCETTA

4 portioner

Arborioris till er alla fyra
100 g pancetta el fint bacon
200 g frysa gröna ärtor
5 – 6 dl oxbuljong
4 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 liten bunt färsk persilja
Salt och peppar
Citron
Olivolja
Har ni lite trattisar i frysen så fräs dem och bjud in dem på kalaset också! :-)

Börja med att koka upp er buljong med ärtorna i. Skär pancettan i små, små bitar.

Hacka schalottenlöken & vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en traktörpanna eller dylikt och fräs löken utan att den tar färg. Låt även pancettabitarna njuta lökens sällskap i pannan. Tillsätt sedan vinet och riset och låt stekas torrt. Ca 3 minuter.

Späd sedan med buljong(och ärtor), ca 1 dl i taget. Låt fräsa bort, ytterligare en dl osv…

Hacka persiljan fint, strö den över risotton och vänd runt.

Riset skall vid servering vara mycket krämigt, men ha kvar ett tydlig tuggmotsånd. När riset börjar bli klart (17-19 minuter totalt) så är det dags att riva ner parmesanen.

Pressa över en halv citron, smaka av med salt & peppar.

Buon Appetito!

/Frederik

Hemma igen, Kyckling till middag!

Ja, då var vi tillbaka i kalla Sverige efter en grymt lyckad vända med Eskobarkonserter i Sverige 0ch Danmark. Stort tack till alla som kom och kikade på oss, det kommer mera kan jag lova! :-)

eskobar, live, 2015, aarhus, århus., atlas, danmark, denmark, odense, copenhagen, frederik zäll

Väl hemma slängdes vi hastigt in i vardagslivet med fotbollsträning för Elvis igår och nu på morgonen så startade inte bilen pga vår klantighet. I isande vindar med snöblandat regn blev det till att promenera till dagis. Suck… Snacka om att kastas mellan olikheterna i livet, haha!

Jag har i alla fall hunnit laga upp en finfin middag som vi med stor njutning åt igår. Kika gärna in denna goding!

I kockens glas: Asahi Super Dry (1556)
I kockens öra: Nobuo Uematsu – En fin liten blandning finner ni här… :-)

kyckling, sesamolja, soja, asiatisk, lyxlagat, sticky chicken, asian style, chicken, kyckling, asiatisk kyckling

STICKY CHICKEN ASIAN STYLE

4 portioner

Kycklingen:
600 g kycklinglårfilé
2 msk soja
1 msk honung
1 msk risvinäger
2 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1/2 msk fiskolja
szechuanpeppar
färsk koriander
rostade sesamfrön
Rapsolja
Vitkålssallad:
1/4 vitkålshuvud
2-3 morötter
1 msk sesamolja
saften från 1 lime
färsk koriander
1 röd chilifrukt
1/2 msk riven ingefära
1/2 msk honung
salt & svartpeppar
Serveras med kokt ris

Skär kycklingen i 3 centimeter breda strimlor. Blanda ihop alla ingredienser till kycklingen förutom rostade sesamfrön och koriander. Marinera kycklingen i några timmar i kylskåp.

Skala och hyvla morötterna. Riv vitkålen. Blanda samman alla ingredienser till salladen och låt den dra i rumstemperatur under plastfolie i minst 1 timme.

Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek kycklingbitarna i marinaden till härligt kladdig och välstekt konsistens. Servera med salladen, kokt ris och rostade sesamfrön, toppa med lite färsk koriander.

Lätt som en plätt och helt grymt gott!

kyckling sesamolja soja asiatisk lyxlagat