Helstekt fläskkotlett med Bearnaise

Till helgen tänkte jag slå på en gammal klassiker. Kött o bea. Löjligt gott om man gör det på rätt sätt. Vi får besök av släkten och tänkte därför att en sådan finfing säkerligen kommer att sitta som en smäck.

Svinninge ölkompani, frederik zäll, lyxlagat, weber grill

Först och främst blir det förhoppningsvis till att avnjuta en god öl från mitt lilla Svinninge Ölkompani i solskenet, blir det något i morgon månne?

När det väl är dags för matlagningen så är planen följande;

Jag har en fin benfri kotlett med kappan kvar, den låter jag sitta. Däremot så skär jag små hål i kappan och en bit in i kotletten. Dessa fyller jag med finhackade vitlökar, persilja, körvel, salt, svartpeppar och olivolja. Därefter tänkte jag bryna köttet runt om och ”väcka” till liv i ugnen på 225°C. Efter 10 minuter drar jag ned temperaturen till 110°C och låter steken gå till 65°C innertemp. De sista 20 minuterna ställer jag in en ugnsform med förkokta potatisar, palsternacka och gulbetor tillsammans med olivolja, flingsalt, svartpeppar, klyftad rödlök och lite örter.

Till det hela serverar jag således min variant av Sauce Bearnaise. Den görs enligt följande;

SAUCE BEARINAISE

Ca 10 portioner

600 g smör
½ dl vitvinsvinäger
1 dl citronsaft
6 msk vatten
9 äggulor
20 krossade vitpepparkorn
6 st finhackade schalottenlökar
6 persiljekvistar
6 dragonkvistar
3 msk torkad körvel

Smält smöret i en kastrull. Dra sedan kastrullen åt sidan så att det hela svalnar något. Ta fram en annan kastrull och lägg ner 5 hela kvistar persilja och dragon, krossad vitpeppar, finhackade schalottenlökar, vitvinsvinäger, citron och vatten. Låt puttra ihop tills cirka hälften av vätskan kokat in. Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får inte koka.)

Vispa ner äggulorna i vätskan. (Ej stålvisp i aluminiumkastrull för då missfärgas såsen) Vispa vidare med kastrullen i vattenbad tills glädjen tjocknat. Droppa i lite smält smör under konstant vispande. Börja med några droppar och öka sedan. Allt smör ska vispas in. När såsen är vispad och klar så ska bladen från 1 kvist persilja och dragon finhackas och vändas ner tillsammans med torkad körvel och en liten nypa salt.

Glöm för tusan inte bort vad kocken bör lyssna på och så klart ha i sitt glas:

I Kockens Glas: Lagunitas Brown Shugga (11865)
I Kockens Öra: Dolly Parton – Blue Smoke

Glatt skall livet vara och visst är det väl det?? Helt sjukt kul ju!! Hahah, trevlig helg vänner!

//Frederik

 

Kokboksplåtning & Gratinerad hummer

Hej vänner,

Idag har jag tagit de sista bilderna till en av mina kommande kokböcker. Fast Food, men långsamt och på riktigt – Det är temat för boken. Någon titel har vi inte spikat ännu, den är kanske lite för lång, haha! :-) En bok om hämtmat, frysmat osv där jag har tagit fram riktigt fina recept, sansade och njutningsfulla tillagningsmetoder och så klart med riktigt delikat resultat. Glädje!!! De sista måltiderna som plåtats idag var italiensk pizza och american pan pizza. Längtar till middagen, haha!

Nu är det dags för helg snart, skriv upp en finfin hummer på shoppinglistan och vänd ihop denna gamla klassiker, kommer sitta som en smäck till melodifestivalen på lördag, haha! :-)

I kockens glas: Prosecco La Robínía (7486)
I kockens öra: Tommy Körberg – Stad i Ljus

hummerm, gratinerad hummer, lyxlagat, skaldjur, frederik zäll

GRATINERAD HUMMER

1 kvalitativ hummer, kolla med fiskhandlaren!
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong
2 msk dijonsenap
Salt & vitpeppar
1 dl riven Port Salut

Sätt ugnen på 250°C.

Dela hummern på längden och tag ur stjärten och skär den i mindre bitar. Krossa även klorna så att man enkelt kan äta dessa godbitar senare. Släng bort magsäcken och rensa ur skalen så att de är fina.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet så att det inte blir några klumpar. Slå på fiskbuljongen under fortsatt vispande och fortsätt sedan med dijon, salt och vitpeppar.

Koka såsen i 5 – 6 minuter. Vänd sedan ner hummerköttet och fyll skalen med stuvningen. Strö över rikligt med riven Port Salut.

Strö ut rikligt med grovt salt i en ugnsfast form och ställ skalen på saltet så att de står stabilt. Gratinera glädjen i cirka 10 minuter eller tills gratineringen gett finfin färg.

Smaklig retrolyx vänner!

Min andra ungdomsroman

Javisst, nu är manuset färdigt!!! Pompa, ståt, skumpa, skål!!! Tjohooo!!! :-)

Del II i trilogin om Drakarnas Land är färdigskriven. Nu ska bara min kära redaktör Eva sätta klorna i den. Tanken är release i oktober, men innan dess kommer så klart del 1. Mars/april är release på den, men den finns redan upplagd hos bokhandlarna, till exempel Bokus & Adlibris. Sjukt spännande!

drakarnas land, manus, frederik zäll, lyxlagat, fantasy, svensk fantasy, drakbok, spännande läsning, barnbok, böcker för barn

Således har det inte varit så mycket fokus på matlagningen just nu, men det kommer vänner, det kommer, haha! Jag har redan dragit igång en Kyckling Adobo på spisen. En fantastiskt fin gryta från Filipinerna som skall få plats i min kommande grytbok. Så fort den är klar och plåtad måste jag dra till repetitioner med Eskobar, skandinavienturné på gång. Hmm… Mycket nu… Glädjeliv!!!

Ta hand om er vänner, vi hörs i morgon igen!

Lyssna lite på vår nya singel så länge – Eskobar – Untrap Yourself

//Frederik

 

Smörgåskrasse, så sjukt gott!

Hej vänner,

Min kära fru odlade krasse till mig. Sådan galen nostalgi för min del! Kommer ni ihåg de där igelkottarna av lera med skårade ränder där man kunde odla krasse på 80-talet? Hahah, så sjukt kul och så är det ju helt löjligt gott. Visst, jag har köpt krasse i butik och haft det på mackan, men det är ju en så cool grej att odla själv.

smörgåskrasse, krasse, macka, lyxlagat, frederik zäll

Köp frön och strö ut på hushållspapper som ligger på ett fat. Fukta pappret och se till att hålla det lätt fuktat hela tiden. Efter en dag händer det redan grejjer och efter typ fyra dagar har man ett fat magiskt god krasse som ger en sådan ljuvligt jordig, mineralig och gräsig smak. Helt suveränt! Se till att hålla pappret fuktigt bara.

Dagens odlingstips med Frederik Zäll! Troligtvis det sista någonsin, hahaha!!! :-)

Vill ni göra det till en delikat middagsmacka så grilla två mörka skivor bröd, bred på färskost, strö ut massor av krasse, skiva äpple och lägg på tillsammans med salame milano, lite olivolja, flingsalt och svartpeppar. Kanske den godaste mackan!!! Om ni vill kan ni se ett riktigt blåsigt klipp på mig när jag gör en variant av den mackan. Klicka på bilden nedan för att komma till klippet!

lyxlagat tv frederik zäll

Ta han om er vänner,

//Frederik

Den ultimata pizzan

Då så vänner,

Helgen har lämnat oss och en ny vecka är redo att kasta oss hit och dit i tillvaron. Hoppas man landar mjukt på ngt trevligt ställe, haha. Jag har fått en hel del frågor om pizza, pizza på grillen, bästa toppningen och så vidare. Tänkte att jag skulle gå igenom allt – en gång för alla – och dessutom bjuda på kanske den bästa toppingen någonsin.

Receptet nedan kan nog se ut att vara mycket och struligt, men det är inte alls så farligt. Confiteringen görs dagen innan. Tomatsåsen kan man göra i stor batch och frysa in i portionspåsar och marineringen av räkorna görs bäst kvällen innan. När det väl är dags för pizzafest så är det alltså bara att fixa degen, tända grillen (eller sätta på ugnen) och montera. Lätt som en plätt och helt magiskt, ljuvligt och otroligt gott!!!

pizza, weber, grill, grillad pizza, pizza på grillen, lyxlagat, weber pizzasten, frederik zäll

I kockens glas: Barbaresco 2009 (5337)
I kockens öra: Jovanotti – L’Alba

chiliconfit vitloksconfit lyxlagat

Chili confit:
250 g chilifrukter urkärnade och skivade
150 ml olivolja
Sätt ugnen på 120 grader varmluft. Lägg de fint skivade chilifrukterna i en ugnssäker form, häll på oljan och baka av i 2 timmar utan att chilin tar ngn färg.

Vitlök- & persilja confit:
2 hela vitlökar, klyftade & skalade
3 kvistar persilja, repade
Flingsalt
150 ml olivolja
Blanda persilja och skalade vitlöksklyftor i en ugnssäker skål, salta lätt, häll på oljan. Baka av i ugn i 2 timmar utan att vitlöken tar färg.

Båda varianterna ovan ska efter bakning få svalna i rumstemperatur. Förvara därefter confiterna i steriliserade burkar med tätslutande lock. Håller i upp till 3 månader.

Chili & Vitlöksmarinerade räkor:
500 g räkor
1 msk chiliconfit
1 msk vitlöksconfit
Skala räkorna och marinera dem i chiliconfit och vitlöksconfit i minst 6 timmar, gärna över natten.

Pizzadeg:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.

Salsa Verde:
10 blad mynta
1 rejält knippe bladpersilja (bladen)
0,8 dl olivolja
3 sardeller
saften från 1 citron
Salt & svartpeppar
Blanda allt i en matberedare och mixa till en grön slät sås. Smaka av med salt & svartpeppar.

Till pizzan behövs även:
Tomatsås
Taleggio
Mozzarella
Basilikablad
Skivad tomat

Jag använder Weber’s pizzasten till klotgrillen, vill ni använda ugnen med en baksten istället så följer tips längre ned.

Tänd en skorsten med briketter och låt brinna klart i 30 minuter. Häll briketterna i klotgrillen och sprid ut dem till ett jämt lager. Lämna dock den främre delen av brikettgallret tomt. Lägg på pizzastensinsatsen som syns på bilden längst upp och stäng locket. Efter 10 minuter är stenen redo att användas.

Kavla ut degen tunt på mjölat bord och lägg över på bakplåtspapper eller en mjölad pizzaspade. Montera i följande ordning;

Tomatsås, taleggio i småbitar, basilikablad, tomatskivor, marinerade räkor, lite confiterad chili & vitlök och skivad mozzarella.

Baka av pizzan på stenen, rotera den efter cirka 3 minuter så att den grillas jämt. Efter ytterligare 2 – 3 minuter är den klar. Klicka lite Salsa Verde på och servera direkt.

Vill ni hellre baka pizzan på en sten i ugnen så ställ in en baksten och sätt ugnen på max. Låt stå minst en timme innan ni bakar pizzan tills kanterna är lätt gyllene och fyllningen bubblar vackert!

pizza chili prawn lyxlagat

Där har ni grunden till en helt magiskt bra pizza, tänk så klart på att fyllningen bara är ett förslag, ni kan lika väl göra med banan och curry eller magretto och tryffel, haha! :-)

Smaklig spis vänner!