Hemmagjord Jordgubbsglass

jordgubbsglass, lyxlagat, frederik zäll, hemmagjord glass, chokladsås

God måndag på er alla glada där ute i solskenet! Vårsolen har äääntligen tittat lite på oss och då är det bara att smälla till med allt som hör våren och sommaren till. Först ut är en klassisk jordgubbsglass, gjord i glassmaskin. Min fryses in dagen innan. Glöm inte det om ni har en liknande modell.

JORDGUBBSGLASS

2 ägg
1,75 dl socker
5 dl grädde
2 dl mjölk
ca 2 dl färska jordgubbar
1 citron

Ansa jordgubbarna och skär dem i småbitar. Pressa över lite citronsaft och lägg dem i en bunke med cirka hälften av sockret. Vänd runt och låt dra i rumstemp i 30 minuter. Hacka, mosa och gaffla bitarna till en hyfsat slät puré. Ställ i frysen under tiden ni preppar glassen.

Vispa upp äggen riktigt rejält i maskin och tillsätt sedan sockret, lite i taget. Låt vispas tills det slutar knastra och är riktigt fluffigt och fint. Slå på grädde och mjölk och vispa något försiktigare så att det inte stänker.

Häll smeten i er glassmaskin och kör till smeten är nästan klar, cirka 25 minuter för min lilla maskin. Tillsätt då de mosade jordgubbarna tillsammans med sitt spad, lite i taget så att det fördelas jämt och fint.

Kör maskinen ytterligare 5 minuter och ställ sedan in glassen i frysen i minst 4 timmar. Min lilla glassmaskin klarar nätt och jämt och det hela, så jag brukar gaffla runt glassen i frysen varje heltimme under de första fyra timmarna, bara för att vara säker på att slå sönder så många iskristaller som möjligt. Det ger en lenare och mjukare känsla i glassen och blir mycket godare! Bättre maskiner klarar så klart av detta själv i glasstillverkningen!

Njut av solen nu vänner! :-)

//F

Matveterisotto

Hej kära läsare,

Nu är jag tillbaka i det avlånga landet igen efter en otroligt inspirerande och vacker resa genom de många öarnas land Färöarna.

Jag håller på att skriva en lång rapport om denna resa som jag ber att få återkomma till inom kort. Idag tänkte jag istället tipsa er om en riktigt trevlig matveterisotto.

matveterisotto, stensåkra, risotto, äppelkorv, salsiccia, frederik zäll, lyxlagat

MATVETERISOTTO MED ÄPPELSALSICCIA

4 portioner

4 portioner matvete
4 riktigt fina salsiccias
1,5 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong, sjudande
1 msk tomatpuré
1 röd chili
1 citron
1 gul lök
1 klyfta vitlök
Bladpersilja
Parmesan
Olivolja
Salt & svartpeppar

Jag håller på med förarbetet till en eventuell bok om charkuteri Stensåkra och testar därför igenom hela sortimentet. Det här är ett recept som jag gjorde med den finfina äppelsalsiccian, men givetvis är det upp till er att välja er egen favorit.

Skala och finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och blondera löken. Slå på matveten och låt fräsa i oljan någon minut, utan att det tar färg. Slå på vinet och låt fräsa bort nästan helt. Späd sedan med sjudande buljong, lite i taget – koka bort och späd igen. Tror inte ni kommer att behöva hela litern buljong, men ha den redo, smidigast så.

Rör ut tomatpurén i matveten, tillsätt finhackad chili, pressa i citronsaft och smaka av med salt och peppar. Matveten tar cirka 10-12 minuter att gå klart har jag för mig, givetvis är det bara att kika på förpackningen gällande detta.

Slanta och stek korvarna i olja i en ny stekpanna. Vänd ner i den färdiga risotton, toppa med fint skuren persilja och riv över rikligt med parmesan. Tadaaa!! :-)

//F

Ölkokta musslor i TV4

Hej vänner,

Hoppas ni kikade på oss i lördags då vi hade en mycket trevlig morgon i vanlig ordning, jag och Jeppe Börjesson. Jag lagade upp blåmusslor kokta i mitt eget hembrygda Svinninge EKG Premium Bitter Ale och serverade dessa tillsammans med en tomat- & löksallad på saltsten. Jag fixade även till en liten dessert som var en choklad- & pepparmintsglass med varm hallon- & whiskykompott. Ruskigt gott kan jag lova! Ett kort sammandrag kan ni se här – Frederik Zäll kokar musslor i öl.

Recetptet på musslorna kommer nedan. I morgon bitti drar jag till Färöarna för en tre dagar lång matresa. Det ska bli fantastiskt spännande och givetvis återkommer jag under resans gång med bilder och några rader om det hela. Väl mött vänner!

MUSSLOR I ALE

4 portioner

1 kg blåmusslor
1 fl fruktig ale, typ Svinninge EKG eller Kilkenny á 33 cl
1 bananschalottenlök, finhackad
1 finhackad klyfta vitlök
1 fint tärnad morot
1 stjälk bladselleri i små bitar
1 msk grönsaksfond
2 lagerblad
1 knippe bladpersilja
1 dl vatten
2 dl grädde
1 citron
Olivolja
Salt & svartpeppar
Serveras med nybakat mörkt bröd och färskost

Skölj och skrapa musslorna. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när ni knackar på dem.

Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs morot, schalottenlök och selleri i några minuter. Vänd ner vitlöken och musslorna. Blanda runt väl och täck med lock i två minuter.

Slå på ale, fond, vatten och lagerblad. Täck återigen med lock och låt sjuda i cirka 5 minuter. Slå över spadet i en ny kastrull och spara musslorna i den första kastrullen. Täck med lock för att hålla musslorna varma.

Reducera spadet genom kraftigt kok utan lock i cirka 5 – 10 minuter. Tillsätt grädde, finhackad persilja och smaka av med citron, salt & svartpeppar. Häll tillbaka spadet i den stora kastrullen med musslorna och servera direkt.

Nyhetsmorgon Lördag

Frederik Zäll

Hej vänner,

Efter en hektisk vecka med vääääldigt mycket BBQ så börjar jag så smått göra mig redo för TV4 Nyhetsmorgon i morgon bitti.

nyhetsmorgon, frederik zäll, lyxlagat

Det kommer bland annat att bli musselskola, musslor kokta i hembryggt öl och även en hemmagjord glass. Jag kommer också att göra en enkelt och riktigt delikat tomat- & löksallad på kyld saltsten. Missa inte detta, vi ses!

Recepten kommer så klart under följande vecka, ta hand om er tills dess!

//Frederik

Serious BBQ

Frederik Zäll

Nu så!!! Min nya Weber Smokey Mountain, American Size XXL står o gör jobbet i Uppsala!

Uppdrag Köket – i kväll är det tema BBQ för 60 personer, i morgon likaså. Det är så klart jag som står för krubbet!! :-)
   
Ready, set – SMOKE!