En ryslig gårdag på SVT

Frederik Zäll

Ja, det blev sannerligen en ryslig dag/kväll i går. Jag var alltså på SVT och hjälpte några barn att laga bra mat på insekter. Om det blev gott? Nja… Om det funkade, blev mättande och faktiskt såg gått ut, jo men det måste jag nog ändå erkänna. Helt otroligt kul var det i alla fall och ni kan se resultatet på SVT Barnkanalen den 7/10 kl 18.45 i programmet REA. Glädje, haha!

Nu till något mer smakligt, i förrgår lämnade jag in manus till en ny kokbok som åter handlar om grytor vilket är något jag som bekant verkligen brinner för. Hade faktiskt inte tänkt att dela med mig av några nya recept så här tidigt, boken skall ut tidigast hösten 2015… :-) Jag bjuder dock på ett litet smakprov…

Indisk Chilikycklinggryta lyxlagat

Här har vi en bild på en Indisk Chilikycklinggryta som är helt otroligt löjligt god. Gläääädje!!! Snart, eller i alla fall om ett tag, i en bokaffär nära er! Det ska bara släppas lite andra böcker och skivor där emellan… Hahah! :-)

 

Insekter… Hmm…

Hej vänner,

Idag är det en helt (o)vanlig dag i mitt kulinariska liv. Jag har i slutet på förra veckan fått i uppdrag att ta fram tre recept som idag skall upplagas och spelas in för SVT’s barnprogram REA. Temat för maten..? Insekter… Jojo… Hahah! :-)

Jag har alltså jobbat fram recept på Taco, Hamburgare & Friterade ting med sötsur sås och huvudingredienserna i varje rätt är insekter av olika slag. Hur det smakar? Inte vet jag!! Haha, jag gissar att jag måste provsmaka dock. Maten skall under inspelningen sedan smakas av tillsammans med REA’s reportrar, tre glada småttingar. Jag återkommer med en rapport under veckan, men ni kommer ju även att kunna kika på resultatet i Barnkanalen inom kort. Vet inte när det ska sändas, men meddelar så klart även detta.

Tills dess tycker jag ni kan kika in detta recept på Västerbottenskrustader med löjrom som är riktigt finfint! :-)

krustader, crustader, löjrom, lyxlagat, frederik zäll, västerbottensost

Hörs snart igen vänner. Avslutar med lite skryt också… På torsdag drar jag till vinhuset Laroche i Frankrike för en skördefest. Bara för att det är trevligt. Haha, glääädje!!!

//Frederik

Bellmansströmming

Lyxkäk från gårdagens Live Cooking med moi. Glädjemat vänner, lova att testa! Trevlig helg!! :-)

strömming, stekt strömming, bellmansströmming, frederik zäll, lyxlagat

BELLMANSSTRÖMMING MED ÄPPEL- & POTATISSALLAD

DRYCK: Erdinger Weißbier nr 11208

4 (mättande) portioner

Strömmingen:
500 g strömmingsfiléer
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
1 msk Colemans senapspulver
1 tsk salt
Grovt rågmjöl
Smör
Potatis- & äppelsalladen:
500 g kokt, kall småpotatis
2 st vackra äpplen
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1/2 klyfta vitlök (riven)
1/2 knippe gräslök

Vispa samman ägg, grädde, senap, senapspulver och salt till lätt fluffig smet. Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna och vänd varsamt ned filéerna i äggsmeten. Låt stå i kylen över natten.

Blanda samman skivad kall kokt potatis, tärnat äpple med övriga ingredienser till potatissalladen. Strö över lite finhackad gräslök och glädjen är klar. Givet ska ni smaka av med salt och peppar så att ni verkligen är nöjda. Låt stå i rumstemperatur medans ni jobbar klart strömmingen.

Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna. Häll upp mjöl och lite salt på ett stort fat.

Lyft ur filéerna ur marinaden, skaka av dem lätt och vänd dem i mjölet. Stek dem sedan varsamt i det heta smöret tills de fått vacker krisp och gyllene färg.

Serveras på smörstekt rådbröd.

Kardemummapannacotta

Tja tja,

Vet ni, pannacotta (eller panna cotta som det kanske bör särskrivas för italienarnas skull..?) har nästan fått en liten otrednig stämpel. För 5-10 år sedan var det så otroligt populärt och som ni vet så är det ju så att det som blir riktigt poppis ofta får en svacka till följd. Dock måste jag säga att det är helt oförtjänt.

Pannacotta är en helt otroligt god dessert som dessutom går att variera i oändlighet. Kan till och med serveras till förrätt eller vid sidan av en varmrätt, allt beroende på vad man smaksätter med.

Idag har jag matlagningsevent på Gastro Academy och till dessert tänkte jag bjuda på en kardemummapannacotta med varm blåbärskompott. Löjligt gott och löjligt enkelt! Jag lovar att uppdatera inlägget med en fin bild i morgon (kirrat nu…), men redan i dag kommer receptet;

panna cotta, lyxlagat, kardemumma, pannacotta, dessert, blåbär, höstig dessert, frederik zäll

KARDEMUMMAPANNACOTTA MED VARM BLÅBÄRSKOMPOTT

4 portioner4 dl grädde

2 dl mjölk
0,75 dl strösocker
1 vaniljstång
4 blad gelatin
1 tsk mald kardemumma
Blåbärskompott:
200 g frysta blåbär
0,55 dl strösocker
1 tsk potatismjöl
zest från en citro 

Pannacottan: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden, mjölken och sockret och dra sedan kastrullen av värmen.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vänd ner dem och kardemumman i den varma gräddblandningen och vispa runt så att det blandas väl.

Krama ur de blöta gelatinbladen och lägg dem sedan i gräddblandnigen. Låt smälta och rör runt.

Häll upp pannacottakrämen i portionsglas och ställ i kylskåp i cirka 2 timmar innan servering.

10 minuter innan servering kokas blåbärskompotten ihop. Blåbär, socker och zest från en tvättad citron kokas i cirka 2 minuter. Ställ åt sidan att svalna i några minuter.

Ta lite av saften från kastrullen och lägg i ett glas. Vispa ut potatismjölet i såsen och vispa sedan tillbaka det hela i blåbärskompotten som hålls varm tills servering.

Klicka den varma blåbärskompotten på kardemummapannacottan precis vid servering och garnera gärna med lite vackra (ätbara) blommor.

Torsk med västerbottensmos & rökig rödvinssås

Hej vänner,

I morgon är det så att jag tänker befinna mig på Gastro Academy i Täby för att laga upp en trerätters. Vill ni boka platser till evenemanget så kan man göra det via denna länk.

Temat för kvällen är ”I fiskarens nät” och en av rätterna jag tänkte laga upp är följande;

lyxlagat, torskrygg, rödvinssås, västerbottensmos, väterbottenskex, västerbottensost, slungade morötter, frederik zäll

TORSKRYGG MED VÄSTERBOTTENSMOS & RÖDVINSSÅS
Västerbottensströssel, smörslungade morötter & pancetta

4 portioner

800 g benfri torskfilé med skinn
50 g pancetta
800 g mandelpotatis
½ dl mjölk
½ dl grädde
25 g smör
4 morötter
Smör till stekning
Bladpersilja
Salt & svartpeppar
Västerbottensost
Ärtskott
Rödvinssås:
4 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
3 dl rödvin + 4 dl vatten
2 msk socker
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 chipotle
2 kvistar rosmarin & timjan
maizena
smör
Salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 175°C. Skala och koka potatisen mjuk. Låt ånga av under lock. Koka även skalade morötter tills de är al dente.

Hacka schalottenlök och vitlök grovt. Bryn lätt i lite smör. Häll på sockret och rör tills det smält. Tillsätt rödvin, vatten, fond, vinäger, chipotle, rosmarin- & timjankvistar. Koka upp, dra ned värmen och låt reduceras till hälften.

Knaperstek pancetta i lite smör. Lägg i folie. Riv lite västerbottensost och stek i den heta pannan. Osten kommer att smälta sakta, dra ihop den med en stekspade och vänd när det går. Stek på andra sidan tills ni har en seg kaka. Låt torka på hushållspapper. Hetta lite smör i stekpannan. Vänd i morötterna och lite finhackad persilja. Slunga runt till fin färg och håll sedan varmt i folie.

Skrapa skinnsidan på fisken noga och skölj den sedan under kallt vatten. Dela i fyra lika stora bitar. Krydda med salt & peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn fisken med skinnsidan nedåt. Lägg bitarna med skinnet uppåt på en bakplåtspappersbeklädd plåt och baka av i ugnen i cirka 13-15 minuter till en innertemperatur på ca 52-53°C.

Åter till Västerbottensmoset. Värm grädden och mjölken och smält smöret där i. Pressa potatisen och tillsätt den varma gräddblandningen. Riv rikligt med Västerbottensost och rör kraftigt tills osten smält och ni fått ett fluffigt mos.

Tillbaka till den färdigreducerade såsen. Sila den oh koka upp. Rör ut lite maizena i vatten och rör ner i den sjudande såsen. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör ner en stor klick smör.

Såsen underst, sedan morötter, fisken ovanpå med skinnet uppåt, Västerbottensmoset, knaperstekt pancetta, smulad västerbottenskaka och ärtskott.

Lycka till, eller enklast för er del – vi ses i morgon! :-)

//Frederik