Till fjälls med musik i huvudet

Frederik Zäll

Tja,

Snart drar vi till fjälls för att tömma hjärnan på böcker och musik och bara njuta av skidåkning, spel, god mat och gott sällskap.

image

Det har varit otroligt hårt arbete på sistone. Just nu är det del två i trilogin om Drakarnas Land som författas, del ett släpps i april. Skriver så det värker i huvudet, men kul är det.

Utöver det och massa annat kul så är det Eskobar i fullt fokus. Mycket PR, planerande och repeterande. Vi drar iväg på en akustisk turné i Skandinavien med trolig start i mitten/slutet på april och efter lååångt rep igår drömde jag om refrängen till vackra låten Cold Night. Visst, den är vacker, men inte en hel natt timme ut och timme in, haha!!

Så här är det hemma just nu;

lyxlagat, eskobar, frederik zäll, allt om mat

Som tur är så har jag ett grymt gäng som kompar och stöttar, hahah! :-)

barn musik

Tänkte att jag skulle droppa att tungt tips, som jag tidigare tjatat om. Det kan dock inte tjatas nog för det är genialt och kostar nästintill ingenting…

Inhandla en liten gasolspis!!! Jag har en på båten och en hemma i förrådet när andan faller på att tillaga någon mat på världens smidigaste och billigaste vis.

Spisen jag använder kostade 99 kronor och gasflaskorna som håller någon timme kostar 39 kronor styck har jag för mig. Det vill säga inga pengar alls!

Tag med er lilla campingspis, en liten stekpanna och lite korv, bröd, senap, ketchup, rostad lök och bostongurka i en ryggsäck. Ta er ut i naturen, till en vacker sjö eller bara rakt ut i vinterskogen. Jag lovar er att den smörstekta korven aldrig smakat godare! :-)

Livskvalitet och matlycka kan se ut på många vis. Inga fel, bara rätt!!

Njut av livet vänner, trevlig helg!

//Frederik

Navajo Fry Bread Tacos

Ett av mina framtidag bokprojekt som just nu ligger på is på grund av trettio andra projekt, haha!! Jag har länge haft en idé om att skriva en bok om USA’s delstater i ”coffee table-anda”, det vill säga en blädderbok för vuxna. Varje delstat presenteras med karta, kortfattad historia, några kända människor som är från staten. Därefter går jag igenom en känt band/artist som jag diggar som kommer från staten eller har tydlig koppling dit och tipsar om grymma låtar. Samma sorts info kommer att finnas om ett lokalt bryggeri med eventuella recept från bryggeriet och tips på deras bästa öl. Avslutningsvis kommer så klart ett rejält recept från regionen. Här nedan får ni första delstaten, vi får väl se om det någonsin blir en hel bok eller inte, haha! Låt mig presentera NEW MEXICO!

I kockens glas: Broken Spoke Honey Wheat Ale
I kockens öra: Ryan Bingham – Bread & Water

Spännande ale som ni helt enkelt få be Systembolaget hjälpa er att få hem till kalla Svedala och till det serveras en fantastisk, värmande låt som doftar damm, kaktusar och tequila. Helt overkligt bra!!!

navajo, fry bread, taco, lyxtaco, frederik zäll, frefagsmys, amerikansk mat

NAVAJO FRY BREAD TACOS

4 portioner

2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk mjölkpulver
1 tsk bakpulver
1,25 dl vatten
Rapsolja
Vetemjöl
Topping:
Ca 600 g nötfärs
Stark cheddarost, grovt riven
Sallad
Tomat
Lök
Gräddfil
Inlagd grön chili eller fefferoni

Blanda vetemjöl, salt, mjölkpulver och bakpulver i en stor bunke. Gör en grop i mitten och häll i allt vatten. Rör runt med en gaffel, börja i mitten och rör utåt mot kanten tills allt är blandat till en kladdig smet.

Mjöla då era händer rejält och blanda degen klumpfri. Degen ska inte knådas, utan jobbas så lite som möjligt tills ni kan forma en boll. Dela degen i fyra lika stora bitar och dra och slit i dessa delar tills ni har en någorlunda rund platta med cirka 15 centimeter i diameter.

Hetta upp minst två cenitemeter olja i en gjutjärnsgryta med höga kanter till 175°C. Testa att lägga i en liten bit deg och se att den börjar fritteras. Lägg sedan försiktigt i en degplatta och tryck varsamt ned den mot botten med en hålslev eller dylikt. Frittera i cirka 3 – 4 minuter. Vänd sedan brödet och låt gå på samma sätt i cirka 3 – 4 minuter tills brödet är helt klart. Låt rinna av på hushållspapper. Tillaga alla era fry breads på detta vis.

Montera ett fry bread med köttfärs som ni stekt med salt, peppar och lite chilipulver. Toppa med cheddar, strimlad sallad, hackad lök, tärnad tomat, inlagda chilis och lite gräddfil. Hugg in!

Svinninge Ölkompani

Tja tja,

Nästa vecka är det fjällsemester med skidskola och hela kittet, helt overkligt kul. Denna vecka består därför till stor del av att styra upp saker i förväg, förbereda mat, planera, tvätta, boka skidskola osv osv. Glädje!!!

Eftersom jag då är i planerade stadie så slog det mig att det ju är dags för påskölet att bryggas direkt när jag kommer hem och då måste jag se till att jag har alla ingredienser på plats eftersom humle.se har utlämning på fredagar och jag måste brygga redan på onsdagen. Ni förstår, det är stressigt här hemma för mig, hahah! :-)

svinninge noël, svinninge ölkompani, frederik zäll, lyxlagat, eskobar, öl, nils oscar

Jag gjorde ett väldigt fritt experiment inför jul med mitt öl Svinninge Noël som blev bra, men som var halvvägs när det gäller smaken jag hade hoppats på. Denna gång utgår jag från det receptet, men tar i från tårna när det gäller rostad malt och tunga smaksättare. Resultatet får vi ju så klart vänta länge, länge på, men man kan ju fundera och undra redan nu. Ölbryggarens stora lycka är ju att vänta vid en lätt bubblande jästank och bara hoppas och undra, haha!

Så här tänker jag prova brygga Svinninge Ölkompani’s första påsköl Easter Feaster;

EASTER FEASTER
Dark Ale

15 liter, 60 minuter
Ca 10 liter färdigt öl

MALT
1700 g Crystal 100
1000 g Münchner
150 g havregryn
100 g mörk sirap (efter lakning)

60 min 69°C mäsk

HUMLE (pellets)
2 torkade pomeransskal          60 min
1 tumstor ingefära i slantar     60 min
5 stjärnanis                                 60 min
15 g Magnum                              60 min
15 g East Kent Goldings            15 min
0,75 krm Protafloc                     15 min
30 g East Kent Goldings             5 min

JÄST
1 pkt 11,5 g Safale S-04

SMAKSÄTTARE
5 dl starkt franskrostat, kallt kaffe 1 dag innan flasktappning

PRIME
6 g strösocker per liter öl
½ dl vatten

STATISTIK
OG 1.050
FG    ???
Vol. Alc. ca   ???

3 veckor jäsning 18-20°C
3 veckor flaska

Bryggningen sker onsdagen den 11/2, men det gäller som sagt att vara ute i god tid med planerandet. Kaffe tillsätts 3/3, prime och flasktappning 4/3 och sedan flasklagras ölet i 18-20°C tills den 25/3 innan den är klar för att kylas och förtäras. Det innebär att ölet är klart perfekt, en vecka innan påskhelgen om jag räknat rätt. Puhh… :-)

Tills dess kan jag ju avnjuta min senaste skapelse Svinninge Croquante, en Pale Ale bryggd med humlesorten Simcoe i framkant och en bränd och härlig krokant som smaksättare.

svinninge noël, svinninge ölkompani, frederik zäll, lyxlagat, eskobar, öl, nils oscar, svinninge croquante

Dessförinnan ska jag tappa en batch Svinninge Bullet på flaska den 10/2 som noga, noga skall avsmakas innan den skickas till Nils Oscar för avsmakning och noga genomgång. Därefter är det dags att planera in en bryggning av något större volym… ;-)

svinninge noël, svinninge ölkompani, frederik zäll, lyxlagat, eskobar, öl, nils oscar, svinninge croquante, svinninge bullet

Kika på en glädjebild från Nils Oscars Facebook här>>

Skål i glada vänners lag!

//Frederik

Rökta ”Fall Off The Bone Ribs”

God dag kära medborgare av slaskets paradis. Hua!! När är det egentligen dags för sommar?? Tur att man kan grilla och använda sin rök året runt!

Sedan jag var på nyhetsmorgon i TV4 för några veckor sedan och pratade om min BBQ Smokey Mountain Turkey Sandwich har jag fått en hel del frågor om WSM eller Weber Smokey Mountain som den egntligen heter. Den kallas också för The Bullet pga sitt utseende… Nedan kommer ett löjligt magiskt bra tillvägagångssätt för att röka ”fall of the bones – ribs” på en WSM. Jag har försökt lägga upp det riktigt tydligt och fint, hoppas det ger svar på frågorna;

Hälften av briketterna är tända. Hälften får antändas själva under resans gång.

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Några chunks av körsbärsträ & hickory ligger redo.

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Röken är redo och monterad, inväntar nu rätt temperatur (ca 115-125°C) & några rejäla rökmoln! :-)

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Då är spjällen på röken. Rejält rubbade med en fantastisk kryddblandning och massor av rök. Körsbär & hickory. Glädje!

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat 4

Nu får de ligga ostört i 90 minuter.

En timme in i rökningen ser allt fantastiskt ut. Det bolmar på bra och temperaturen är stabil på ca 125°C tack var den smarta utformningen på min Smokey Mountain och vattenkaret som sitter just över briketthållaren. Skulle vattnet dunsta helt så fyller man bara på med varmt vatten, men det är ingen större risk i denna vinterkyla…

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Då har det gått 90 minuter. Temperaturen ligger stabilt på 125°C och det är dags att pensla mina spjäll med 5 delar äppeljuice, 2 delar äppelcidervinäger & 1 del olivolja. Locket på och ytterligare 90 minuter innan nästa check point! :-)

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Ok, då var det dags för folie. Mina rubbade spjäll har nu legat på röken i cirka 125°C värme i 3 timmar.

Dags för grillfolie. Jag har lagt mina spjäll i två separata foliepaket och hällt på några msk av äppeljuiceblandningen jag använde till pensling tidigare.

Temperaturen i röken är stadig på 125°C, men briketterna brinner bara i ca 4 timmar så jag har fyllt på med ett tiotal otända briketter.

Foliepaketen får ligga ostörda på röken i ytterligare två timmar.

Ja, då var det dags. Jag har gjort en egen bbq-sås som jag penslar spjällen med. Folien har jag kasserat och nu ska spjällen få ligga i ytterligare 30 min under lock, sen är det dags för krubb!

weber, wsm, frederik zall, lyxlagat

Yes, det ser ju helt otroligt fantastiskt ut!! Röken höll temperaturen 130°C nu när jag tog spjällen från gallret. Totalt 7 timmar från start till mål. Vilken makalös grej. Overklig lycka!!! Är ni sugna på mer av min BBQ så finner ni min bok om ämnet i butiker både här och där!

Smaklig spis kära rökare! :-)

//Frederik

Regnbåge i lergryta

God ny vecka kära läsare!

Helgen..? Otroligt kul, som alltid, haha!! Igår tog jag med mig hela familjen på galapremiär. Det var den nya Disneyfilmen Big Hero 6 som hade premiär på Rigoletto. Riktigt, riktigt bra film tyckte vi alla fyra faktiskt. Elvis (5 år) knockades nog mest av alla. Mycket superhjältar, coola prylar, action, skratt och även en hel del djup och sorgfylld känsla. Bra gjort som tusan!

bighero6

Lördagen dessförinnan innehöll ett barnkalas och en ruskigt god middag som jag återkommer till i morgon, men så klart tänkte jag att vi redan idag ska fixa lite med finfin mat. Ytterligare ett recept ur min bok Lergrytor, Stekar & Långkok finner ni nedan och det är som ni ser inte bara något som smakar som det ska, det är dessutom helt fantastiskt fint att se på. Glöm nu inte bort att inte använda en och samma lergryta när det gäller fisk och kött. När ni väl tillagat fisk i en lergryta så rekommenderar jag varmt att aldrig använda grytan till något annat än just fisk. Smaken har en tendens att sätta sig rejält i grytans många små porer och ni kommer inte bli glada när ni gör en äppelkaka eller ett fläsklägg och finner tydlig fisksmak, tro mig, haha! :-)

Njut nu av matlagningen och den ljuvliga doften som lergrytan bjuder er på. Stressa inte, enligt Mr Armstrong har vi ju All the time in the world!

I kockens glas: Domaine Laroche 2012 (79925)
I kockens öra: Louis Armstrong – We have all the time in the world

 

fisk i lergryta, gryta, regnbåge, lax, långkok, fiskgryta, gryta, frederik zäll, lyxlagat,

HEL REGNBÅGE MED CITRON & DILL I LERGRYTA

4 portioner

1 hel regnbåge cirka 700g
100 g sidfläsk
400 g potatis
1 fänkål
2 citroner
1 knippe dill
75 g smör
1 msk grönsaksfond
2 dl vatten
flingsalt & svartpeppar
Såsen:
1,5 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
30 g sikrom (röd stenbitsrom fungerar finfint som alternativ

Detta recept är för två personer men kan givetvis dubblas rakt av för fyra.

Blötlägg lergrytan i 30 minuter.

Rensa och skölj ur fisken noggrant. Fjälla den med en vass kniv från stjärt mot huvud under vatten i diskhon så slipper ni stänkande fjäll i hela köket.

Skölj citronerna väl och skiva en av dem i 3-4 mm tjocka skivor. Krydda fisken rikligt med havssalt och svartpeppar in- och utvändigt. Lägg 2/3 av dillknippet i fisken och därefter citronskivorna. Avsluta med att klicka ut hälften av smöret i fisken.

Skala och skär potatisarna i klyftor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Blanda potatis och fänkål och häll ut dem i den fuktiga lergrytan. Klicka ut smör ovanpå, häll på fonden utspädd med vattnet och avsluta med att strö över havssalt och svartpeppar.

Lägg den fyllda fisken ovanpå potatis- och fänkålsglädjen och täck den med tunna skivor sidfläsk. Lägg locket på och ställ grytan i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt grytan stå i 45 minuter.  Lyft av locket och låt grytan stå ytterligare 15 minuter för fin färg.

Rör under tiden ihop såsen. Blanda majonnäs, gräddfil och rom med resten av dillen, salt och peppar. Pressa i ganska rejält med citron och smaka av. Gott? Bra! Låt stå kallt tills servering.

Släng sidfläsket som nu gjort sitt och ställ fram hela grytan på bordet. Servera med den kalla krämiga såsen och kanske några fina röda körsbärstomater. Smaklig spis gott folk!

//Frederik