Caesarsallad med grillad strutsfilé

Vad gör väl en Caesarsallad till en riktigt god måltid? Mitt svar är Dressingen. Jag gör en variant med ansjovis istället för sardeller. Konstigt jag vet, men det är faktiskt helt löjligt gott. Ska ni ut på picnic så förbered dressingen hemma, resten är det bara att packa med sig. Bacon kan man grilla eller tillaga i stekpanna på grillen, men kan också knaperstekas hemma och brytas över salladen vid servering.

Har ni grill på er picnic så tillaga strutsen på plats, den är som allra godast om den serveras ljummen.

caesarsallad med grillad struts, lyxlagat, frederik zäll, grill, weber, webergrill, bbq

CAESARSALLAD MED GRILLAD STRUTSFILÉ

Cirka 4 portioner

Ca 600 g stutsfilé
800 g röd romansallad
1 pkt ostcrostini
1 pkt bacon
1 rejäl bit parmesan för hyvling
Salt och rosépeppar
Dressingen, den ljuva:
2 dl olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
2 stänk Worcestershire sauce
3 äggulor, rumstempererade
1 klyfta vitlök
2 dl riven paremsan
8 ansjovisfiléer

Tänd grillen, sippa på en sval Pinot Blanc och njut. Sommaren är ännu här, ett litet tag till… :-)

Börja med att skapa dressingen. Knäck äggen och separera gulor från vitor. Vitorna kan ni spara och göra maräng på, eller kanske äggvitekaka med krossad choklad. Mmm… Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner olivoljan. Först droppvis sedan i en jämn tunn stråle. Elvisp fungerar utmärkt här.

Pressa sedan ner en klyfta vitlök och blanda runt. Tillsätt vinäger, worcestershire sauce, riven parmesan och finhackade ansjovisfiléer. Vispa hårt tills dressingen blir ganska slät. Personligen gillar jag när jag kan ana ansjovisbitarna, men vill ni inte ha det så så kan ni mixa dressingen slät. Låt stå svalt tills servering.

Knaperstek baconskivorna i en stekpanna direkt på grillen. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Ringla lite olivolja över strutsfilén. Peppra rikligt med rosépeppar och salta runt om. Grilla filén tills den är svagt rosa. Cirka 67°C innertemperatur.

Skölj och lägg upp hela blad romansallad på ett stort fat. Fortsätt med bacon, crostini och hyvlad parmesan. Skiva strutsfiléerna och lägg dem ovanpå hela härligheten. Ringla över dressingen och skratta er igenom denna makalöst underbara måltid!

Världens bästa Cognac

Frederik Zäll

Jovisst, flera har frågat mig om den cognac jag hade med mig på nyhetsmorgon i helgen. Jag brukar alltid ta med mig en kul dryck, speciellt om Steffo Törnquist är där eftersom det är så roligt att möjligen kunna erbjuda honom lite nya smaker. Oftast har han redan smakat det jag tagit med mig, men ibland har jag faktiskt lyckats överraska, haha! :-)

ABK6 Grand Cru VSOP heter denna kanonfina cognac, läs mer här>>

abk6, world's best cognac, konjak, frederik zäll, lyxlagat

Den är riktigt fin, mjuk och balanserad med riktigt fina toner av fat, sötma och lätt örtig kryddighet. Jag vet inte vad den sanne konnessören säger, men jag tycker det är så gott att servera den i kupa, hängandes på värmning över det rykande heta kaffet. Glääädje som jag brukar säga! Haha!

//Frederik

Recepten från Nyhetsmorgon

Hej vänner,

I lördags var jag åter på TV4 Nyhetsmorgon och viftade med blått, vitt och rött, det vill säga en fet amerikansk BBQ. Riktigt kul som vanligt och tre frierier fick jag på grund av fyllning 1 i desserten, hahaha! :-)

pork roast burger, lyxlagat, tv4, nyhetsmorgon, frederik zäll

Själva klippet finns väl kvar ett tag på TV4′s hemsida och i skrivande stund kan det ses här genom att klicka på bilden nedan;

tv4 nyhetsmorgon, frederik zäll, bbq

Desserten var en Frozen Mississippi Mud Pie, en av mina sanna gamla godingar som jag gjort många gånger och som alltid knockar folk med de ljuvligt goda fyllningarna. Glädjeliv! :-)

mississippi mud pie lyxlagat tv4

Recepten från programmet finner ni här;

FREDERIK’S PORK ROAST BURGER

FREDERIK’S MISSISSIPPI MUD PIE

Nyhetsmorgon i morgon

Hej vänner, Hoppas ni har det bra, här skiner solen och värmer riktigt skönt. Jag har en dag fylld med förberedelser och matlagning då jag kommer att äntra tv-rutan i morgon bitti igen. TV4 Nyhetsmorgon är det som gäller och BBQ är vad som står på menyn.

pork roast burger, lyxlagat, bbq, frederik zäll, weber, weber-q, rotisserie, burgare, hamburgare

Jag har ju som bekant släppt en BBQ-bok nyligen så jag tänkte att jag skulle laga upp en riktigt rejäl middag med en magiskt god dessert till. Missa inte i morgon, ok?? Haha, bra där! Ta hand om er så länge så hörs vi i den glädjande veckan som följer den glädjande helgen. Glatt liv!

pork roast burger, lyxlagat, bbq, frederik zäll, weber, weber-q, rotisserie, burgare, hamburgare

//Frederik

Grillad kryddig kyckling i wraps

Frederik Zäll

Hej vänner, Idag blåser det lite kyliga vindar här hemma och jag får en obehaglig känsla av att sommaren lider mot sitt slut. Det är väl inte så?? Snälla, sig att det inte är så??

Haha, det är ju typiskt. Hoppas att värmen håller sig en aning så att vi får ytterligare några dygn till havs! En sann klassiker på båten är hett kryddad kyckling i wraps. Enkelt, perfekt att ta med sig, löööjligt gott!! weber, weber grill, kyckling, grillad, wraps, wrap, lyxlagat, frederik zäll Tänd grillen med en skorstenständare och låt briketterna bli vackert glödande och sedan askgrå. Krydda under tiden skinn- och benfria kycklinglårfiléer med en riktigt kryddig blandning. Jag gillar att använda mig av 2 msk paprikapulver, 1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 1/2 msk örtsalt och 2 tsk cayennepeppar.

Grilla sedan lårfiléerna till perfektion på den heta grillen, direkt värme. Lägg kycklingen i lite folie och pressa över rikligt med lime. Servera den grillade glädjen med skivad avokado, skivad rödlök, tomat, salladsblad, gräddfil och en rejäl dos Smoked Tabasco. Hohoho, så maaagiskt bra! weber, weber grill, kyckling, grillad, wraps, wrap, lyxlagat, frederik zäll Ta hand om er där ute, höres inom kort igen! :-) //Frederik