Mitt bidrag till Robertson – Kalkon

Varje månad har ni ju möjlighet att vinna Kitchen Aid-produkter via Robertson Winery här på Lyxlagat. Längst ned i detta inlägg kan ni klicka på bannern RobertsonLoves som tar er direkt till tävlingssidan där massa bidrag finns, regler och all möjlig glädjande information.

Månadens recept handlar om Kalkon och mitt bidrag finner ni här;

lyxlagat, kalkon, robertson, vin, robertson winery, robertson loves, frederik zäll, brunsås, espagnole, kalkonbröst, kalkon i ugn, julkalkon

UGNSSTEKT KALKONBRÖST MED SAUCE ESPAGNOLE

4 portioner

Ca 700 g kalkonfilé
mjölig potatis till er fyra
4 klyftor vitlök
500 g brysselkål
Krusbladig persilja
Smör till stekning
Salt & svartpeppar
Serveras med sauce espagnole och vinbärsgelé

Sätt ugnen på 175°C.

Krydda filéerna runt om. Hetta upp smör tillsammans med två krossade klyftor vitlök i en stekpanna och bryn det vackra köttet gyllene. Baka därefter klart dem i ugnen till en innertemperatur av 70°C. Cirka 20 minuter. Strö över persilja och låt sedan köttet vila i folie i minst 15 minuter.

Koka potatisen klar i lättsaltat vatten.

Ansa brysselkålen och koka dem i cirka 5 minuter. Häll av och stek därefter tillsammans med timjansblad och 2 fint skivade vitlöksklyftor i en rejäl klick smör.

Skiva bröstfiléerna innan servering tillsammans med den mjöliga potatisen, brysselkål, vinbärsgelé och gärna en klassisk sauce espagnole.

Sauce Espagnole:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1/2 dl grädde
Steksky

Bryn smöret i en kastrull, tag den från värmen och vispa sedan ned mjölet. Vispa ned vatten, fond och steksky. Koka ihop såsen i tre-fyra minuter och häll sedan i grädde och soja. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite gelé.

banner kalkon lyxlagat

Egypten & tillbaka

Frederik Zäll

Jajamensan, nu är jag hemma igen, jisses så trött man är, men lycklig och lätt solbränd.

En vecka i Egypten med familjen var precis vad jag kunnat drömma om. Riktigt varmt och gott, bad i Röda Havet dag efter dag och mängder av kvalitetstid med min fina familj. Vi kom hem i natt vid 03.00 så helt klart är jag inte riktigt klar i kolan än, haha!

Egypten Lyxlagat

Jag tänkte passa på att samla tankarna och vakna till igen inom kort efter den tuffa flygresan, det blåste lite kan jag meddela… ;-) Dock tänkte jag passa på att säga att Eskobar’s nya singel nu ÄNTLIGEN är släppt och finns att inhandlas på till exempel iTunes via denna länk. Gläääädje!!! Tjooohoooooo!!!!

Rock n roll vänner, i morgon är det mat som gäller på bloggen igen! :-)

//Frederik

Har ni hunnit testa glöggen än?

Frederik Zäll

Jag är lite noga ibland, så när det gäller just glöggen så vägrar jag testa innan första advent, men jag är redan nu säker på vilken jag hoppas mest på och vilken jag nog helst skippar.

Årets glögg från Blossa var lavendel om jag inte missminner mig och den hoppar jag garanterat över. Lavender har jag mycket svårt för om det inte är i ett franskt badkar i Paris möjligen. Haha! :-)

Nä, mina förhoppningar står till min hemmagjorda variant eller Goder Afton som lockar åtminstone mig med den finfint juliga och vackra etiketten. Ska bli spännande att se vad den har för smaker att erbjuda!!

goder aftonglögg, frederik zäll, lyxlagat, glögg

Nu tänker jag faktiskt lämna in nycklarna för ett tag och dra till solen, kanske hinner jag med ett blogginlägg eller två under semestern, annars ses vi igen om sisådär en vecka vänner, lätt solbrända och överviktiga, haha! :-)

//Frederik

Krustader, krustader…

Tja tja,

Idag är jag författare igen. Jag ska direkt iväg till mitt författarbord där jag vill sitta och skriva på mina böcker (när det inte gäller kokböcker förstås). Det är bok nummer två i trilogin Drakarnas Land som står på arbetsschemat just nu. Del 1 är klar och är i layout just nu. Den hamnar i butikerna i april 2015 om jag inte minns fel. Helt otroligt spännande måste jag säga! En romanserie för läsare från cirka 8 år och uppåt skulle jag gissa på, spännande, lite läskigt och massor av coola drakar. (Min son Elvis beskrivning av boken, haha!!)

Innan jag drar på mig författarmössan tänkte jag tipsa er om lite gott plock. Njutning utlovas! :-)

krustader, nyår, mingel, småplock, kanapéer, canapéer, snittar, plock, skumpa, champagne

PECORINOKRUSTADER MED POLKABETA & RÖKT PANCETTA

4 portioner

16 små krustader
100 g naturell färskost
100 g pecorino
1 dl skalade soroskärnor
80 g rökt pancetta i tärningar
1 polkabeta
3 msk vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar

Riv pecorinon och gaffla ihop den med färskosten. Krydda med salt och peppar och smaka av. Låt stå svalt.

Hyvla polkabetan i så tunna skivor ni bara kan. Lägg dem bredvid varandra på ett fat, ringla över vinägern, strö över lite salt och peppar och låt dra i kylskåp i minst 30 minuter.

Rosta solroskärnorna gyllene i en torr stekpanna. Knaperstek pancettan.

Fyll krustaderna med ostsmeten och toppa med rostade solroskärnor, pancetta och en skiva polkabeta. Servera direkt.

AVOKADOKRUSTADER MED RÄKOR OCH PEPPARROT

4 portioner

1 avokado
½ dl crème fraiche
1 tsk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar
16 räkor
2 msk riven färsk pepparrot
dill till garnering
nymalen svartpeppar
16 små krustader

 

Skala och kärna ur avokadon. Mosa fruktköttet med crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Skala räkorna.

 

Fördela avokadokräm och räkor i krustaderna. Toppa med färskriven pepparrot och dill. Strö över nymalen svartpeppar. Servera direkt.

Isterband med persiljestuvad potatis

Idag skiner den vackra solen på oss igen, det var ett tag sedan vi sågs. Snart ska jag dock få träffa mer av den, en veckas semester med sol och bad kommer att sitta som en smäck innan vi med full kraft drar igång med julmat, julfirande, advent, lucia, julöl osv.

Idag lagar jag upp en trerätters på ett företagsevent på Gastro Academt så det är bara att packa ihop knivarna och dra, men först tänkte jag att jag skulle tipsa er om en kanonfin middag, stor glädje!

isterband, stuvad potatis, persiljestuvad, gräddstuvad, rödbeta, höstmat, vintermat, senap, frederik zäll, lyxlagat

ISTERBAND MED PERSILJESTUVAD POTATIS

2 portioner

2 fina isterband
500 g Nykokt potatis
1 knippe bladpersilja
1,5 dl Mjölk
0,75 dl Mellangrädde
1 msk Vetemjöl
Smör
Muskotnöt
Salt & svartpeppar
Serveras med rödbetor och gärna en klick grov svensk senap

Stek isterbanden i lite smör på medelvärme och vänd dem då och då med försiktig hand. De spricker lätt, men det gör i och för sig inte så mycket. De blir overkligt goda ändå.

Smält en klick smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll på mjölken och grädden och vispa så att inga klumpar bildas. Låt er bottenredning sjuda i 8-9 minuter och krydda sedan med en liten bunt finhackad bladpersilja, salt, peppar och gärna lite riven muskotnöt.

Skiva de skalade kokta potatisarna medan de fortfarande är varma och vänd ner dem i stuvningen. Låt värmas helt igenom och servera sedan hela hopplat tillsammans med de utsökta isterbanden, inlagda rödbetor och grov senap.

Livskvalitet på ett fat!