Angels on Horseback

Jag har ingen aning om var namnet kommer ifrån och vad det hänvisar till, får inte ihop det, men vad spelar det för roll när det är så löjligt gott att man nästan svimmar. Desto oftare jag äter detta, desto mer sugen blir jag på det. Enligt någon av mina många böcker om Elvis Presley så var detta ett av hans absoluta favorittilltugg. Detta är del 1 av en liten fyrarätters på temat Elvis Presley. I morgon blir det en klassisk macka i canapéform…

Dagens Elvis: That’s Alright Mama, (Black leather, sit down)

angels on horseback, elvis presley, pilgrimsmussla, ostron, blåmussla, grönmussla, canapé, tandpetsmat, plockmat, fingerfood, frederik zäll, lyxlagat

ANGELS ON HORSEBACK

4 st

4 pilgrimsmusslor, stora kokta blåmusslor, grönmusslor eller ostron
4 skivor bacon
2 lime
1 röd chili

Stek baconskivorna halvt klara. De ska inte bli krispiga ännu. Öppna pilgrimsmusslorna, ta bort romsäcken och skölj dem hastigt i kallt vatten. (Eller ta bort skalen från era förkokta blå- eller grönsmusslor.)

Kärna ur och finhacka den röda chilifrukten. Strö chilihacket över pilgrimsmusslorna och vira in dem i varsin skiva bacon. Fäst med tandpetare.

Hetta upp en stekpanna rejält och stek den knapriga runt om. Cirka 4 minuter per sida.

Lägg över på fat, pressa en halv lime över varje godbit och servera direkt.

Angels on horseback, Elvis-style!

Vin- & Gräddkokta Musslor

Hej vänner,

För första gången i år känns det som höst, i alla fall här hemma i Svinninge. Regn, grått och ruggigt. Jag har för en gångs skull en trist arbetsdag. Ska ta lilbilen till verkstan för service. Tjohoo… Då gäller det att göra det bästa av situationen. Packa ner datorn, telefonen, bra hörlurar och så är gäller det att hitta ett riktigt bra kondis för en kaffe och en eclaire. Löser jag de sista delarna där så har jag räddat hela dagen, haha!!

Drakarnas Land, del 2, går till tryck idag om jag inte förstått allt fel, och det är med stor glädje jag säger grattis till mig själv. Bra jobbat Frederik! Tack! :-)

För att fira detta kör vi loss på lite moules. Stoooor njutning utlovas!

Musslor-i-nät-Lyxlagat-460x305

MOULES POULETTE
(vin- & gräddkokta blåmusslor)

4 portioner

1 nät blåmusslor, ca 1,5 kg
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
3 bananschalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 rejält knippe färsk bladpersilja
Serveras med ett rustikt franskt lantbröd

Ta en klunk utsökt franskt vin. Mina damer och herrar, ni är i Paris. Världens godaste och mysigaste stad i mitt tycke. Glädje!

Borsta, skrapa och skölj musslorna i kallt vatten. Släng bort alla musslor som är öppna och som inte stänger sig efter att ni knackat på dem.

Skala och finhacka både bananschalottenlökarna och vitlöksklyftorna finfint. Hacka hälften av persiljan fint. Spara resten till senare.

Ta fram en stor kastrull och hetta upp den med olivoljan i. Fräs lök, vitlök och finhackad persilja på medeltemperatur i 3 – 4 minuter. Höj temperaturen till max och slå på vinet. Koka upp och låt koka i 1 minut, slå sedan på grädden.

Koka upp och låt det hela sjuda på medelvärme i 5 minuter och vänd sedan ner musslorna. Vänd runt ett varv och täck sedan kastrullen med lock. Låt koka under lock i 3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Släng bort musslor som inte öppnat sig.

moules poulette, musslor, blåmusslor, laroche

Strö grovt hackad persilja över det ljuvliga musselkoket och servera direkt med ett gott bröd och ett finfint vin, till exempel det som kocken redan smuttat på… Haha! :-)

Trevligt liv vänner!

//Frederik

Grillspett och Myntayoghurt

Yes! Det är måndag och vi har ju massor att göra, nu kör vi!! :-)

myntayoghurt, yogurt, spiskumminbiffar, grillspett, libanesisk mat, hummus, frederik zäll, weber, lyxlagat

SPISKUMMINKRYDDADE SPETT MED MYNTAYOGHURT

4 portioner

800 g nötfärs
1 ägg
vitlök
gul lök
spiskummin
gurkmeja
cayennepeppar
salt & svartpeppar
Myntayoghurt:
3 dl matlagningsyoghurt
ca 20 fina myntablad
olivolja
salt & svartpeppar
Hummus:
3 dl kikärtor, blötlagda enl förpackningen.
1 msk tahini
1 klyfta vitlök
3 kvistar persilja
olivolja
Serveras med:
pitabröd
strimlad sallad
tomat
skivad gul lök

Blanda färsen med ingredienserna till spetten. Provstek en liten klick för att få koll på kryddningen. Forma sedan kompakta avlånga biffar och trä dem på spett. Låt vila i kylskåpet i en timme.

Blanda ihop yoghurt, fint strimlad mynta, olja, salt och peppar. Smaka av. Låt dra i rumstemp tills servering.

Mixa kikärtorna med tahini, vitlök, persiljablad och olja. Tillsätt lite vatten tills ni får perfekt konsistens enligt er själva. Ställ i kylskåp tills servering.

Preppa alla tillbehör och tänd grillen. När grillen är riktigt, riktigt het, grilla spetten till fin färg runt om, tills de är klara.

myntayoghurt, yogurt, spiskumminbiffar, grillspett, libanesisk mat, hummus, frederik zäll, weber, lyxlagat

Jag gillar att sedan fylla pitabröden med hummus, sallad, tomat, lök, köttfärsbiff och toppa med myntayoghurten, men maten kan man så klart äta på tallrik och istället använda brödet att doppa i hummus och yoghurt. Löööjligt gott hur som helst!! :-)

myntayoghurt, yogurt, spiskumminbiffar, grillspett, libanesisk mat, hummus, frederik zäll, weber, lyxlagat

//Frederik

Västerbottenspaj

Hej vänner,

Ett passande recept i dessa kräfttider, just detta recept är från min bok Lyxlagat Sommarmat & Snaps. Stor njutning så klart! :-) Ni har väl inte missat att man kan köpa hem önskvärda kategorier från mina böcker direkt här på bloggen. Under rubriken Mina e-böcker ovan finns det en hel del smått o gott att kika på.

Västerbottenspaj serveras traditionsenligt med rödlök och rom. Jag har valt sikrom eftersom svärmor fiskar sik och lämnar det underbara ätliga till mig, det vill säga hela fiskarna. Som ni kanske vet sedan tidigare så är rommen väldigt salt från första början så se till att skölja den väl. Smaka av den och skölj till det smakar precis så salt och gott som ni vill ha den!

I kockens glas: Nils Oscar India Ale (1464)
I kockens öra: Staffan Percy – Vindarna Vaknar & Vänder

Lägg av, vilken magisk version av denna magiska låt. Kräftskiva i skärgården, gott öl, finfina kräftor & denna ljuva musik… Suck! :-)

lyxlagat, västerbottenspaj, kräftskiva, tillbehör till kräftor, kräftskivan, kräftor, sikrom, löjrom, frederik zäll

VÄSTERBOTTENSPAJ

Pajform ca 26 cm i diameter

Pajdegen:
2,5 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 nypa salt
125 g smör
1 ägg
Fyllningen:
4 dl mjölk
2 dl grädde
375 g riven västerbottensost
6 ägg
Salt och nymald svartpeppar
Serveras med rödlök, rom & gräddfil

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt och kylskåpskallt smör med händerna. Nypa smöret tills allt är väl blandat. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajfom och låt den sedan vila i kylen i 45 minuter.

Sätt ugnen på 200°C och grädde det välkylda pajskalet i cirka 10-15 minuter. Ta ut pajskalet och sänk ugnens temperatur till 150°C.

Nu ska fyllningen skapas. Koka upp mjölken och grädden, ta kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten. Rör om tills osten smält helt. Vispa upp äggen lätt och vänd därefter ned dem i ostblandningen. Krydda lätt med salt och peppar.

Grädda pajen i 45 minuter och låt den sedan svalna om så önskas. Pajen kan mycket väl ätas varm om så önskas, men jag personligen föredrar den sval. Lite finhackad rödlök, sikrom, en klick gräddfil och en löjligt god ale i glaset och denna middag kommer att bli ett enda stort glädjekalas!

Asiatisk touch på kvällens middag..?

En otroligt enkel och snabblagad rätt vill jag tipsa er om idag. När det är brådis, men man vägrar ge vika när det gäller smakupplevelser och njutning. Släng på lite bra musik, till exempel bandet The 5, 6, 7, 8s… Grymt coolt band!

Är det någon form av lill-lördag eller dylikt så kanske en Kirin Ichiban kan smaka. Älskar rätt öl till rätt mat!!

asiatisk middag, asiatisk dipsås, frederik zäll, lyxlagat

ASIATISK TOUCH PÅ KVÄLLENS MIDDAG

4 portioner

600 g blandfärs
sesamolja
sweet chili sauce
pressad vitlök
japansk soja
cayennepeppar
rapsolja
Dipsås:
japansk soja
sesamolja
mirin
Tillbehör:
sesamfrön
salladslök
babyspenat
böngroddar (konserverade går bra)

Gör en samling ganska små färsbiffar med blandfärs som smaksätts med sesamolja, sweet chili och vitlök. Krydda med soja och cayennepeppar. Hetta upp en stekpanna med lite olja och provstek en klick så att smakerna är riktigt bra. Stek biffarna klart i stekpannan eller i ugnen på 220°C i cirka 10 – 12 minuter. (Beroende på storleken)

Gör under tiden en dipsås på 1 dl soja, 1 msk sesamolja, 1/2 dl mirin (finns på hyllan bland asiatiska produkter).

Förbered sedan sesamfrön som rostas till fin färg i en torr stekpanna. Skär salladslök i fina slantar, skölj babyspenat, häll av en burk konserverade böngroddar och ställ sedan fram allt för sig på bordet. Sedan är det bara att plocka ihop en fin tallrik med de kryddiga biffarna, sesamfrön, salladslök, babyspenat, böngroddar och den goda dipsåsen. Lätt som tusan och makalöst gott!

//Frederik