Vila, vila… En dag…

Frederik Zäll

Hej vänner,

Nu har jag varit vaken sedan kl 08.00 igår, det vill säga i 29 timmar, så jag går o lägger mig nu… Hemma igen efter 800 mil och några fantastiska konserter då mitt kära band Eskobar alltså är förband till Roxette i hela europa just nu. Vi är hemma för att vila, men redan i morgon spelar vi på Fotografiska i Sthlm. Kom gärna o kika. Kl 20.00 gäller och Roxette är INTE med på denna konsert, haha!

På måndag flyger vi söderut igen och hoppar tillbaka in i vår Hymer. Första giget på vända 2 är sedan på tisdag i Paris. Glädje!

Avslutar här med bilder från gårdagens konsert i O2 Arena i Prag.

En ”före”;

Eskobar O2 Arena Prag innan

och en ”efter”… :-)

Eskobar O2 Arena Prag

Grillad lax & nudelsallad

Frederik Zäll

Nu i Prag!! Jag hade faktiskt tänkt att brassa på en finfin Rajská som är en Tjeckisk specialitet med söta tomater, biff och till exempel risoni.

weber, lyxlagat, eskobar, hymer

Istället blev jag sugen på att brassa på en nudelsallad med tydligt asiatiska tongångar. Koppling till Prag..? Nä, men sjukt gott, haha! :-)

middag lyxlagat eskobar hymer

LIME-, SESAM- & NUDELSALLAD MED GRILLAD LAX

4 portioner

400 g skinn- & benfri laxfilé
2 pkt snabbnudlar (räksmak)
3 limefrukter
1 röd chilifrukt
1 klyfta vitlök
1 kruka koriander
2 dl jordnötter/cashews
3 msk sesamolja
1 dl sweet chilisås
Chiliflingor
Fisksås (eller salt)

Pressa vitlöksklyftan och vispa ned i sesamoljan och sweet chilisåsen. Pressa i saften från 1 lime. Krydda med chiliflingor och fisksås eller salt. Smaka av. Syrligt, sött, salt och hett! Pensla laxfiléerna med lite av såsen och låt dra i kylskåp i 30 minuter.

Tänd grillen med en skorstenständare eller sätt på gasen om ni kör gasol. När briketterna är redo, lägg dem i grillen och täck med lock. Låt grillen bli riktigt het.

Koka nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Skala (med kniv) en limefrukt och skär ut filéer av fruktköttet. Lägg åt sidan. Spara ”resten” av limen också. Kärna ur och finhacka chilin.

När nudlarna är klara, låt dem rinna av. Pressa ”limeresten” över nudlarna och vänd ner limefiléerna, chilin och jornötterna. Häll sweet-chilimarinaden över nudlarna och låt dem vila i rumstemperatur.

Grilla laxen till perfektion. Kärnan skall vara precis mörkrosa och resten ljusare. Några minuter per sida. Lägg upp nudlarna i en serveringsskål, bryt sönder laxbitar och lägg ovanpå. Garnera med koriander, chiliflingor och klyftad lime.

grillad lax, nudlar, sesamolja, lyxlagat, eskobar, hymer, weber

Löjligt bra, haha!

En paprikafri Gulash, tack!

Frederik Zäll

_MG_9485

Vår arbetsplats nu för tiden, haha! :-)

Jag som absolut inte kan äta paprika får ju twista och leka lite med kulinariteten i Ungern, men här har jag tagit fram ett grymt fint recept på en gulash där tomaterna har fått dra det stora lasset när paprikan inte får vara med, haha!

TOMATGULASH MED KOLBÁZS

6-8 portioner

Soppan
3 gula lökar
2 dl konserverade körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 solovitlök
2 msk kalvfond
8 dl vatten
2 dl rött vin
1 nypa socker
1 röd chili
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
4 lagerblad
2 msk smör
Tillbehör
Olivolja
400 g Kolbász (kryddig korv)
300 g mandelpotatis
1 röd paprika (om det nu ska vara tvunget, haha)
4 vackra tomater
Gräddfil

Skala löken och skär den i båtar. Hetta upp smöret i en gryta och blondera löken. Strö över spiskummin och paprikapulver. Låt fräsa i en minut och vänd sedan ner pressad vitlök och tomatpuré.

Häll vattnet, fonden och rödvinet i grytan. Vänd ner lökfräset samt de konserverade körsbärstomaterna. Kärna ur den röda chilin och hacka den grovt och vänd ner den i grytan tillsammans med lagerbladen. Salta lätt, blanda runt, lägg på locket och koka upp. Dra ned så att det precis sjuder. Låt puttra i 60 minuter.

Avskinna korvarna och skär dem i tärningar. Stek dem hårt i lite olja. Det finns även gott om tid för att skala, tärna och koka potatisen lätt. När soppan gått klart skall den mixas. Lyft först ur lagerbladen och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och ställ fram hela grytan på bordet.

Tillbehör: Skär tomaterna i båtar och skär bort kärnhuset. Skölj paprikan och ta bort fröhuset, tärna den fint. Lägg upp tomater och paprika i separata skålar. Lägg även upp potatis & korv i skålar och låt sedan folk servera sig själva vid bordet. En rejäl klick gräddfil i soppan och ett riktigt gott öl i glaset är pricken över i:et!

I morgon är det dags för gig igen, utsåld O2 Arena i Prag… Då måste gurorna stämmas igen, haha! :-)

11203067_661487350618260_2293030822239130916_n

Budapest

Frederik Zäll

Igår rullade vi in i Budapest för konsert nummer fyra. Dock ska jag nämna att giget i Bukarest tyvärr blev inställt pga oväder. Riktigt trist, men så är det ibland… 

I kväll är det inomhus som gäller så oväder ska inte kunna stoppa varken Eskobar eller Roxette! 

Nu blir det att chilla, ladda, soundchecka och sen lira Budapest till skyarna! Glädjeliv!! Dessutom kanonfin catering! :-) 

  

Madrid, Barca, Bukarest, Budapest & Prag

Frederik Zäll

Ja, ovan ser ni schemat för första vändan. Vi har lämnat Bukarest bakom oss vilket känns bra eftersom ett totalgalet oväder tvingade oss att ställa in det giget. I morgon är det dock dags för konsert igen, nu i Budapest. I Bukarest var dock inte allt slöseri med tid;

Vi slog läger på Casa Alba Camping, sjukt kul, mycket trevlig hak må jag säga. Eftersom jag är matlagaren med stort M så blir det så klart så att jag står för matlagningen i den mån det finns tid, även här på turné. Igår bjöd jag herrarna Daniel & Jocke på pasta med rödlök, vinäger, chili & tonfisk. Enkelt, men helt löjligt gott!

11168120_486024118214138_175868527137756842_n

Koka 4 portioner pasta macaroni eller till exempel farfalle tills den är al dente.

Skala och finhacka under tiden 5 rödlökar. Marinera dem i 1/2 dl rödvinsvinäger, 3 msk olivolja, chilipulver, rejält med havssalt och svartpeppar.

Hetta upp en stekpanna på grillen eller på spisen i er camper. Fräs löken på medeltemperatur tills den precis mjuknat. Tillsätt då 4 msk kapris och 2 konservburkar avrunnen tonfisk. Gaffla försiktigt runt i pannan så att allt blandas väl. Hetta upp tills det fräser. Vänd runt.

Häll av pastavattnet, servera med lök- och tonfiskröran och ett glas rött eller vitt. Här funkar båda delarna! Smiley smile

Avsluta så klart kvällen med en grym espresso, jag använder en så kallad ”Handpresso”, grymt smidig och gör otroligt bra espresso. Därefter blev det en liten 12-årig Yamazaki innan vi nattade!

11011544_486024091547474_2899177724213220326_n

Livskvalitet On the road!!! :-)