Annons

PÅSKSILLEN, NU SKA DEN FIXAS!

Ok, vänner – är ni redo? Nu kör vi igång med den älskade sillen!!!

Jag har tre varianter på påskbordet i år.

boulard calvados sill, lyxlagat, frederik zäll, påsksill, påskmat

ÄPPELSILL MED BOULARD CALVADOS

Lagen:
0,8 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk äppelscidervinäger
1/2 dl ättika 12%
1 dl socker
5 kryddnejlikor
1,5 dl vatten
Till inläggningen:
4 msk Boulard Calvados
1 burk inläggningssill
1 rött äpple

Koka ihop lagen och låt den svalna. Slå på calvados i den kalla lagen.

Låt sillfiléerna rinna av. Skär dem i fina munsbitar, skiva äpplet tunt.

Varva sill och äpple i en ren glasburk. Häll över lagen, täck med lock och låt dra i kylskåp i två dygn.

boulard calvados sill, lyxlagat, frederik zäll, påsksill, påskmat

Jag kan även rekommendera mina övriga sillar som ni finner här på bloggen. Till exempel följande inlägg där ni finner recept på Kryddsill, Skånsk senapssill, Husfrusill, Curry- & Äppelsill och även en finfin löksill.

Glas påsk kära läsare, nu drar vi till påskhuset och återvänder när vi funnit alla äggen som påskharen gömt! :-)

//Frederik

 

Annons

BBQ – AMERIKANSK BARBEQUE, ÖL & BOURBON

Vänner, vänner!! Nu är min nya bok ute i handeln. Jag vet inte om den hunnit upp på precis varje hylla i bokaffärerna, men nu är den i alla fall officiellt släppt och redo för er att inhandlas, läsas, avnjutas och inspirera. Vilken otrolig glädje! Nu ska här firas.

bbq kokbok, frederik zäll, grillbok, kokbok barbeque, texas bbq, amerikansk bba, american bbq, lyxlagat, frederik zäll, fredrik zäll

Boken kan ni köpa på de flesta bokhandlare och givetvis också på de vanilga bokhandlarna på nätet. Till exempel Bokus via denna länk>> eller  CDON via denna länk>>. Givetvis lär jag bjuda på recept ur denna bok lite då och då, men nu till att börja med så får ni kika på ett uppslag. Hoppas ni gillar vad ni ser, jag är löjligt, overkligt, magiskt lycklig och stolt över resultatet. Skål vänner!!!

bbq kokbok, frederik zäll, grillbok, kokbok barbeque, texas bbq, amerikansk bba, american bbq, lyxlagat, frederik zäll, fredrik zäll, pork roast burger, burgare, hamburgare, grillad burgare, grillad hamburgare

Annons

TVÅ VARIANTER PÅ STRÖMMING

Tjenahej vänner,

Jag kör vidare på godsaker till påskbordet så klart eftersom det börjar bli dags att fixa med allt nu i veckan så att det är färdigt och delikat på lördag. Inlagd stekt strömming är sannerligen grejjer det. Hur lätt som helst, ge det bara lite tid så är livet en sann fest. Detta inlägg är uppdelat i två olika recept. Först ut kommer Bellmansströmming som är helt magiskt god. Servera den varm med citron och picklad rödlök tillsammans med ett gott potatismos, eller kanske direkt på en knäckemacka. Det som sedan blir över av Bellmansströmmingen lägger ni in, receptet på den inläggningen är del två, längre ned… Lycka till!

bellmansströmming, inlagd stekt strömming, påskmat, påskbordet, påsksill, strömming, lyxlagat, frederik zäll

BELLMANSSTRÖMMING

500 g strömmingsfiléer
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
1 msk colemans senapspulver
1 tsk salt
Grovt rågmjöl
Smör
Knäckebröd
Rödlök i skivor
Dillvippor

Vispa samman ägg, grädde, senap, senapspulver och salt till lätt fluffig smet.

Skär bort ryggraden på strömmingsfiléerna och vänd varsamt ned filéerna i äggsmeten. Låt stå i kylen över natten.

Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna. Häll upp mjöl och lite salt på ett stort fat.

Lyft ur filéerna ur marinaden, skaka av dem lätt och vänd dem i mjölet. Stek dem sedan varsamt i det heta smöret tills de fått vacker krisp och gyllene färg.

Servera strömmingarna på knäckebröd med rödlöksringar och en dillvippa.

~~~~~~~~~

bellmansströmming, inlagd stekt strömming, påskmat, påskbordet, påsksill, strömming, lyxlagat, frederik zäll

INLAGD STEKT STRÖMMING

500 g stekt Bellmansströmming (ovan)
4 msk ättikssprit 12%
2,5 dl vatten
3 msk socker
1 rödlök
5 kryddpepparkorn
1 knivsudd salt

Låt de stekta filéerna svalna.

Koka upp ättikssprit med socker, vatten, kryddpeppar och skivad rödlök. Dra plattan från värmen och låt lagen svalna.

Häll den kalla lagen i en glasburk och lägg varsamt ned de kalla, stekta strömmingsfiléerna i burken. Se till att alla filéerna ligger och badar i lagen och förslut därefter burken med ett lock.

Låt dra i ett dygn och servera sedan denna otroligt goda strömming på påskbordet!

Annons

BANANBAKELSE

Frederik Zäll

Tjenahej vänner!

Detta kanske inte är någon egentlig påskgodsak, men jag fick en sådan otrolig längtan efter min bananbakelse så jag måste bara tipsa er om den igen. Helt gudomligt god tycker jag detta tingest är. Konjaken tillsammans med smaken av banan och choklad är ljuvlig. Testa gärna och ha en grymt bra helg!

bananbakelse, frederik zäll, lyxlagat

BANANBAKELSE
Ca 10 bakelser

Degen:
3 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl vatten
100 g smör
Fyllningen:
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
2 msk konjak
3 fina, gula bananer
Vi behöver även: 
Mörk choklad
Florsocker
I konditorns glas: Double Bastard Ale (nr 11710) – USA
I konditorns öra: Johnny Cash – Get Rythm

Till att börja med ska degen skapas. Koka upp vattnet tillsammans med smöret. Vispa kraftigt och tillsätt mjölet. Konstant vispande är viktigt för att undvika klumpar. Låt det hela koka tills smeten släpper kastrullen fint. Ta kastrullen från värmen och låt svalna.

Sätt ugnen på 200°C och njut av en god smutt. Double Bastard Ale är en spännande amerikansk ale. Jag tycker namnet passar tillsammans med Johnny Cash, inte sant..? Denna ale är fruktigt ljuv och har en underbar ton av bränd sirap i sig. Suveränt!

Kläck ner äggen, ett i taget och under konstant rörande. Klicka ut degen i 10 delar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bakverken i ugnens nedre del i 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden.

Vispa grädden tjock och vänd därefter ned konjak och vaniljsocker. Mosa bananen. Jag gillar att ha den separat, men ni gör som ni vill.

Skär därefter ett lock av de spröda bakelserna och bred ett fint lager bananmos på underdelen och ta gärna rejält med banan. Otroligt gott. Spritsa på den underbara konjaksgrädden och lägg på locket.

Ringla över smält choklad och avsluta hela skapelsen med att pudra över lite florsocker.

SILL TILL PÅSKBORDET

Hej på er vänner,

Nu är det snart dags för att lägga in sillarna till påskbordet och här kommer två av mina klassiker. Den franska senapssillen vs den skånska. Ni behöver så klart inte välja, gör båda. De är magiskt goda. Den franska är stingig och dijonstark, den skånska är klassiskt söt med fin syra av vinäger och så klart dill. Löjligt gott helt enkelt!

fransk senapssill, senapssill, 5-minuterssill, inläggningssill, påskmat, påskbordet, påsksill, smörgåsbord, sill, frederik zäll

Fransk senapssill

1 pkt 5-minuters sill á 420g
4 msk gräddfil
3 msk majonäs
4 msk dijon
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk florsocker
2 krm colemans senapspulver
1 krm fint mortlad vitpeppar
I kockens glas: Pelforth Brune (import) – Frankrike
I kockens öra: Raphaël – Sixième Étage

Skär sillen i bitar stora nog att en suktande, längtande, hungrig matgäst ska kunna äta med största möjliga njutning. Det är ju det allt handlar om ändå. Njutning alltså …

Blanda ihop gräddfil, majonäs och dijon i en bunke. Rör ned vitvinsvinägern tillsammans med florsocker, senapspulver och vitpeppar. Den sistnämnde glädjespridaren ska vara mortlad till ett fint pulver.

Vänd ned de skurna sillbitarna varsamt och se till att det blandas väl.

Skeda över kärleksskapelsen i en glasburk. Täck med lock och låt sillen dra. Den blir som godast efter ett dygn, men fungerar även utmärkt att ätas omedelbums.

skånsk senapssill, senapssill, frederik zäll, lyxlagat, sill, 5-minuterssill, femminuterssill, inläggninssill, inlagd sill, påskmat, påskbord, påsksill, smörgåsbord

Skånsk senapssill

1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil
I kockens glas: Näsumaöl från Humletorkan i Näsum – Sverige
I kockens öra: Peps Persson – Sicket Elände

En läcker folköl med vackert ljust innanför den koppartonade flaskan tillsammans med Peps Persson fantastiskt svängiga musik är inte direkt ett elände, men att höra någon annan lycklig själ klaga på livet är helt klart underskattat, i alla fall när det gäller gubben Persson!

Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.

Vänd med säker och lycklig hand ihop de två sorternas senap, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt även den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.

Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.

Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.