Månadens tävling – Rödbetor!

Jajamensan, då är det dags igen, månadens tävling där ni skapar ett finfint recept, tar bild, lägger upp på instagram och hashtaggar #robertsonloves & #rödbetor och därmed deltar i tävlingen om en Kitchen Aid.

I morgon tänkte jag lägg upp mitt bidrag till denna månads råvara, vill ni vara med så kan ni läsa mer, finna mängder med kul recept och tips och så klart deltaga genom att klicka på bannern nedan.

Lycka till vänner!!

robertson winery, robertsonlovessweden, robertsonloves, lyxlagat, frederik zäll

Kokta färska kräftor

Tja tja,

Har helgen varit bra? För egen del har det varit en helg i barnkalasens tecken. Både lördag och söndag stod just barnkalas på schemat, och den sistnämnda gällde mina egna troll. Vädret gjorde dessutom att vi kunde vara utomhus vilket ju underlättar röj och glädje och ljudnivån inte minst… Inte ens huvudvärk efteråt, haha! Nej, skämt och sido så var det ett mycket lyckat kalas med finfina godsaker och grymt fina vänner. Glädjeliv helt enkelt.

Denna vecka är det Häagen-Dazs som är huvudfokus. På torsdag ska jag lansera en ny glassmak inför glada journalister. Det ska bjudas på information, glass och godsaker så här testas det för fullt. Jag ber att få återkomma med en välsmakande rapport gällande detta, men nu tänkte jag faktiskt att det var dags att tipsa er alla om ett enkelt grundrecept för kräftkoket. Lycka till!

kräftkok, koka egna kräftor, koka färska kräftor, kräftlag, grundrecept, koka levande kräftor, frederik zäll, kräftskiva, lyxlagat

KOKTA FÄRSKA KRÄFTOR

2,5 liter vatten
1 dl havssalt
2 msk råsocker
50 cl ljus lager, gärna Landsort Lager
1 knippe dillkronor
Levande kräftor

Koka upp alla ingredienser till lagen i en riktigt stor kastrull.

Skölj och tvätta de levande kräftorna i kallt vatten.

Rör runt i lagen och låt den stormkoka. Släpp ned tre-fyra kräftor i taget, huvudet först.

Låt kräftorna sjuda i cirka 6 – 7 minuter. Lyft sedan ur krondillen och släng. Låt kräftorna svalna i lagen så snabbt som möjligt.

Jordgubbsglass med saltrostade pecannötter

Frederik Zäll

Hej vänner,

Idag är det godsaker som utlovas. Receptet tog jag fram till min kräftskiva som jag höll i på Gastro Academy igår. Helt grymt gott och sannerligen värt att testas! :-) Trevlig helg!

jordgubbsglass, chokladsås, cognac, konjak, frederik zäll, lyxlagat

JORDGUBBSGLASS

4 portioner

2 stora ägg
1,75 dl socker
5 dl grädde
2 dl mjölk
½ liter färska jordgubbar
1 msk pressad citronsaft
0,75 dl socker

Ansa och skiva jordgubbarna och marinera dem i 0,75 dl socker och citronsaft i en timme i kylskåp.

Vispa upp äggen riktigt hårt. Vispa i 1,75 dl socker, lite i taget till en ljus fluffig smet.

Slå på grädden och mjölken och blanda.

Häll av jordgubbarnas marinad i glassmeten. Mosa jordgubbarna lite lagom och lägg åt sidan.

Kör smeten i glassmaskin och låt maskinen arbete enligt dess instruktioner. När det återstår några få minuter i glassmaskinen tillsätt de mosade jordgubbarna.

Frys glassen i minst 3 timmar.

COGNAC- & CHOKLADSÅS & SALTROSTADE PECANNÖTTER

1,25 dl vatten
1½ dl socker
1½ dl kakao
2 msk smör
2 msk konjak
3 msk pekannötter, grovt hackade
1 msk råsocker
2 tsk havssalt

Låt vatten, socker och kakao koka 1-2 minuter men se till så att den inte bränner vid i bottnen. Tillsätt matfett och låt såsen kallna. Förbered gärna hit och förvara såsen i kylskåp.

Rosta pekannötter med råsocker och flingsalt på plåt i 175 grader, 5 minuter eller i en het stekpanna.

Häll upp chokladsåsen – varm eller kall – i en serveringsskål och blanda ner konjak.

Servera jordgubbsglassen med chokladsåsen och toppa med de salta och söta pecannötterna. Ljuvligt!

Fiskpaket med vitlök, salladslök och basilika

Frederik Zäll

God torsdag vänner,

Idag är det Gastro Academy på schemat för min del. Kräftor på tre olika vis är det som gäller. Vill ni läsa mer om det så kolla in Gaston’s hemsida.

Gårdagens middag blev inte den hit jag hade tänkt mig. Då menar jag inte smakerna och matglädjen för egen del, bara det att barnen tydligen var på ”motvals-humör” så det klagades minsann en hel del på kycklingen… ??? ”Ehh… Men Elvis, det finns ingen kyckling, det är fisk!” Det hela löste sig till sist och normalt sett så är detta en höjdare eftersom ungarna brukar gilla paketidén och det är dessutom helt grymt gott! :-)

fiskpaket, fisk i paket, lyxlagat, frederik zäll

FISKPAKET MED VITLÖK, SALLADSLÖK & BASILIKA

4 portioner

600 g vit fisk, kolja, sej eller dylikt
1 klyfta vitlök
1 ask körsbärstomater
2 salladslökar
1 dm stjälkselleri
1 kruka basilika
Delikat olivolja
Citron
Havssalt & svartpeppar
Bakplåtspapper, snöre
Serveras med en riktigt krispig och fin grönsallad, ett gott bröd och kanske lite kokt potatis

Sätt ugnen på 180°C.

Lägg ut fyra ark bakplåtspapper på er arbetsbänk. Lägg på fisken, finhackad vitlök, delade körsbärstomater, fint skivad salladslök och selleri och rivna blad basilika. Ringla över rikligt med olivolja, citron och strö över salt och svartpeppar.

Vik ihop paketen till smällkarameller, fäst ändarna med steksnören och lägg dem bredvid varandra i en stor ugnssäker form.

Baka av paketen i ugnen i 20 minuter.

Läckert, kul, grymt gott och inspirerande. Lägg i vad ni vill, låt kidsen vara med och göra sina paket. Glääädje!

Kyckling Marsala

Frederik Zäll

Det är inga konstigheter, men det är sannerligen helt otrooooligt gott och glädjande. Kör igång nu gott folk! :-)

Kyckling Marsala, lyxlagat, frederik zäll, kycklingpasta

KYCKLING MARSALA MED PAPPARDELLE

4 portioner

50 g smör
4 skinn- och benfria kycklingbröstfiléer
Färsk pasta till er alla fyra
3 msk vetemjöl
6 schalottenlökar
1 solovitlök
1 msk färsk riven ingefära
4 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 dl Marsala
1,5 dl grädde
1 stänk citron & 1 nypa socker
1 knippe bladpersilja
Salt & nymald svartpeppar

Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöken. Vänd kycklingfiléerna i mjöl, salt och svartpeppar. Hetta upp smöret i en sautépanna och bryn kycklingen runt om. Lyft ur kycklingen och tillsätt istället den hackade löken och vitlöken. Blondera hacket långsamt och häll sedan på vatten, riven ingefära, Marsala och smulade buljongtärningar.

Koka upp glädjen och lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan. Lägg på ett lock och låt godiset sjuda på svag värme i 25 minuter. Vänd kycklingbitarna och rör om då och då.

När kycklingen gått klart, lyft ur den och låt skyn koka upp. Tillsätt grädde och finhackad persilja, ett stänk citron och en nypa socker. Smaka av. Är det gott? Bra, lägg då tillbaka kycklingen och håll det hela varmt och gott.

Koka upp välsaltat vatten och koka pastan i en minut eller två. Servera sedan den underbara måltiden och garnera med något vackert grönt. Helt sagolikt! 

Glatt liv vänner, i morgon kan ni komma och prova mina olika varianter på kräftor. Kika in på Gastro Academy för mer information.

//Frederik