Varmrökt lax med grönska

Hej på er,

Nu är det lite semester på schemat, stor glädje! Så klart ska jag försöka blogga lite från de goda middagarna vi kommer att förtära under veckan, men just nu kommer det ett tips som ni kanske vill äta som en finfin lätt middag i morgon eller så..?

varmrökt lax, lyxlagat, abu-rök, frederik zäll, laxsallad, vintersallad, lyxsallad

VARMRÖKT LAX MED KALL POTATISSALLAD

4 portioner

600 g färsk lax, benfri med skinnet kvar
500 g delikatesspotatis
1 fänkålshuvud
1 bunt grön sparris
1 näve haricots vert
litet knippe dill
blandade vildtomater
1 msk gräddfil
1 msk dijonsenap
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt & svartpeppar
citron

Ta fram er ABU-rök och fyll koppen med t-sprit och lådan med alspån. Lägg laxbiten på gallret med skinnet nedåt. Salta och peppra. Tänd spriten och skjut in koppen under lådan. Låt röka i 15 minuter. Låt sedan laxbiten dra på skärbräda i 30 minuter. Plasta in väl och kyl.

Koka potatisen klar, låt svalna. Förväll sparris och haricots vert mycket hastigt. Lägg i iskallt vatten. Skölj och dela tomaterna, hyvla fänkålen lövtunt på en mandolin. Rör ihop gräddfil, dijon, olja, vinäger, salt och peppar.

Lägg upp potatisen i bitar på ett stort fat. Montera på tomater, fänkål, haricots vert, sparris och grova bitar av laxen. Strö över fint skuren dill, flingsalt och svartpeppar. Pressa över citron och ringla över dressingen.

sallad, lax, lyxlagat, rökt lax, varmrökt lax

Servera med en baguette och ett glas vitt, eller kanske en Witbier..? Se nedan tips! :-)

spigelau witbier, lyxlagat, frederik zäll, franziskaner, svinninge ölkompani

Men kolla in detta glas!! Spiegelaus Witbierglas är helt magiskt! Det är så fett, så tjockt, men ändå så delikat tunt, så omhändertagande!! Nu hade vi ingen äkta Witbier här, men man ska inte vara petig, en Weißbier funkar! :-)  Läs mer om glaset på Sejdelshoppens hemsida>> Jag får även en stor längtan att slå upp en riktigt maffig porter i detta glas, galet fint!

Ta hand om er i kväll och må rätt låt vinna, haha!

//F

Järpar med löksås och rårörda lingon

Frederik Zäll

löksky, frederik zäll, löksås, järpar, rårörda lingon

God fredag kära läsare,

Nu är skidresan sannerligen nära. Först ett vasst möte om knivar. (Gbg-skämt..? Ojoj… :-) Sedan har jag resten av dagen tillsammans med min magiskt underbara lille pojk. Elvis har fått önska vad vi ska göra idag och han hade två viktiga punkter. Lunch på en thairestaurang så att han kan äta Phad Thai Kai och därefter ett lååångt besök på Buttericks. Hahaha!! Ok, det är bara att köra, busartiklar ska tydligen inhandlas! :-)

Här kommer klassisk matlagning, husman, värmande, gott som bara den och njutbart att pula med!

JÄRPAR MED LÖKSÅS OCH RÅRÖRDA LINGON

4 portioner

500 g nötfärs
1 ägg
3 msk grädde
2 msk ströbröd
1 gul lök
salt, peppar & paprikapulver
Smör till stekning
Såsen:
1 gul lök
1 rödlök
Vatten
Kalvfond
1 stor klick smör
Pilsner, eller witbier

Nötfärsen blandas med ett ägg och grädde som tidigare rörts ut med ströbrödet. Riv en liten gul lök och krydda det hela med salt, peppar och en liten nypa paparikapulver.

Stek en liten klick i smör för att se om kryddorna är lagom.

Forma sedan järpar och stek dem på medelhög värme tills de är precis genomstekta i smör.

Skala och skiva ytterligare en gul lök och en röd lök. När järparna är klara, lägg åt sidan och håll varma i folie. Spara stekskyn i pannan och vänd ner lökskivorna. Slå på lite vatten och en skvätt kalvfond. Ytterligare lite smör går bra och gärna 1 dl pilsner eller witbier. Låt sjuda tills löken är mjuk och såsen simmig. Smaka av med salt och peppar.

löksky, frederik zäll, löksås, järpar, rårörda lingon, lyxlagat

Servera denna klassiska och otrooooooligt goda middag med kokt potatis och rårörda lingon. Livskvalle vänner, livskvalle!! :-)

//Frederik

Soupe à l’oignon gratinée

Hej på er,

Solen gassar på oss och livet känns finfint i allmänhet. Möten och möten som alla leder till kultur och glädje, kan det bli bättre?? Snart packar vi väskorna och drar till fjälls också, helt overkligt mysigt!

Idag tänkte jag tipsa er om en riktigt bra variant på löksoppa. Hur gått kan det bli egentligen, lyxiga smaker, värmande och halt magiskt!

En bra Witbier till så är allt som det ska, kanske lite Emelie Simon i stereon också ..?

gratinerad löksoppa, SOUPE À L’OIGNON GRATINÉE, frederik zäll, löksoppa, gratinerad löksoppa, lyxlagat

SOUPE À L’OIGNON GRATINÉE
fransk löksoppa

4 portioner

4 stora gula lökar
50 g smör
1 lagerblad
1 liter grönsaksbuljong
125 g gryèreost, riven
4 skivor formfranska, rostade
Salt & svartpeppar

Skala lökarna och skiva dem fint. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lökskivorna på medellåg utan att de tar färg. När löken nästintill smält, slå på buljongen, koka upp och låt sjuda sakta under lock i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Smaka av soppan med peppar och eventuellt lite salt. Osten ger fin sälta sedan så var lite sparsam med saltet.

Häll upp soppan i fyra portionsskålar, tryck försiktigt ned en rostad, kantskuren skiva formfranska i varje skål och toppa med riven ost.

Gratinera soppan i ugnen tills osten fått fin färg.

Teriyakifläsk & marinerad Pak Choi

Morsning korsning vänner,

Idag blir det helt magiskt fin mat. Tro mig!! Glöm inte att slå upp ett gott öl och dra igång stereon på lite bra musik. Vill ni ha asiatiskt så kanske man kan få rekommendera en Sapporo och lite musik av Herr Uematsu med den magiska musiken från Final Fantasy kan passa er..? :-)

pak choi, teriyaki, saltsten, vikingsun, frederik zäll, lyxlagat, japansk mat, varm satsten, saltsten på spisen, sesamolja, teriyaki

SALTSTENSBAKAD FLÄSKKARRÉ MED PAK CHOI & ÄGGNUDLAR

4 portioner

1 kg fläskkarré i tunna skivor
2 Pak Choi
1 burk böngroddar
4 portioner äggnudlar
1 lime
2 morötter
Gräslök
Sesamolja
Rapsolja
Teriyakisås
Chiliflakes
Dashibuljong
Szechuanpeppar

Hetta upp stenen till 220°C, gärna på spisen så att ni kan bibehålla riktigt hög värme.

Klyfta pak choi och marinera i lite rapsolja och lime, salt och peppar. Skala och strimla morötterna, skölj groddarna.

Blanda teriyaki med sesamolja, gräslök och chilisås. Smaka av. Sött och lite hett. Ställ svalt. Vi vill ha cirka 2 dl färdig marinad. Tillsätt inget salt.

Putsa och skiva köttet i tunna skivor, häll över hälften av marinaden, plasta och låt stå i rumstemp.

Koka nudlarna i dashibuljong enligt förpackningens instruktioner.

Montera pak choi, morötter och groddar på serveringsfat.

Ställ fram kastrull med äggnudlar i dashibuijong, köttet med szechuanpeppar, grönsakerna, såsen i en liten skål och servera det hela runt den heta saltstenen. Stek köttet direkt vid servering på saltstenen tills de tunna skivorna är klara och fått ljuvligt fin sälta, toppa med fint skuren gräslök.

Gott, imponerande och grymt Lyxlagat!!!

//Frederik

Nya ölglas måste testas!

Hej vänner,

Jag är som ni säkert vet en sann ölnörd, ligger ju bakom bland annat Svinninge Ölkompani med ölet Svinninge Bullet på Systembolag och restaurang. Jag håller även i en hel del kurser och ölprovningar, och just idag håller jag på att jobba med mitt bryggverk Grainfather som jag införskaffade efter det fina Österåkers Kulturpris som jag tilldelades i slutet på förra året. Pengarna skulle användas till kultur och ÖLkultur är sannerligen en spännande kultur att hålla på med.

Här bryggs det alltså för fullt eftersom jag ändå är hemma och vabbar. Brygga öl och vabbning är en utmärkt kombo, gäller bara att hålla bacillerna på rätt plats, haha. OBS! Detta öl är bara för hemmabruk och experiment, oroa er ej! Hahah! :-)

Jag har också skaffat några nya ölglas och jag tycker det är otroligt viktigt att man har rätt sorts glas till det öl som skall inmundigas. Själv älskar jag verkligen Spiegelaus olika glas, de håller en utmärkt kvalitet och är tunna, riktigt lövtunna. IPA-, Stout-& Weissbierglasen är helt fantastiskt bra verkligen.

Nu till mina två nya vänner i skåpet;

Craft Master One, tro det eller ej, men denna seglade upp som en ny storfavorit här hemma. Grymt fint glas och är otroligt skönt att hålla i. Glaset välter runt ölet varje gång man tar ned det från munnen och ställer på bordet, likt de klassiska IPA-glasen vilket jag tycker är riktigt fint. Tunt och delikat, snyggt och grymt gott att dricka välsmakande, välhumlade ales ur. Öler som jag provat i glaset är hittills mitt eget Svinninge Bullet och Meadowgrove Brewhouse Morning Glory IPA. Grymma öl och ruskigt fint glas. Kika in på sejdelshoppen.se för mer info om glaset.

craft beer one, ölglas, aleglas, ipaglas, lyxlagat, svinninge ölkompani, frederik zäll, lyxlagat, sejdelshoppen

Nästa glas jag har hunnit testa är ett ganska klassiskt pilsnerglas. Jag gillar formen och hela designen väldigt mycket, det var helt och hållet därför jag införskaffade glaset, men nu i efterhand är jag lite, lite osäker. Jag hade önskat att glaset var lika lövtunt som Spiegelaus olika glas. Jag saknar liksom den där känslan av total lyx. Glaset är dock väldigt gott att dricka ur och kommer garanterat att användas för att förgylla känslan av en trevlig sommarlager. Jag kan tänka mig att detta glas, lätt immigt med en pilsner i, en het sommardag kommer att ge mig stor glädje, haha! :-) Ölet jag provat i glaset hittills är Nils Oscars fina ekologiska lager. Läs mer om glaset här>>

pilsnerglas, frederik zäll, ölglas, lyxlagat

Åhhh, så trevligt livet kan vara när man håller på med öl. Nu är det dags för min första humlegiv. Tetnanger är det som är först ut i detta tyska lageröl som jag håller på med idag. Spännande!

I morgon blir det japanskt på menyn, återkom gärna då kära vänner. Jag har även ett nytt Witbierglas som jag vill testa, men jag har inte hittat ngn bra Witbier att hälla i det ännu, haha! Återkommer även om det så klart! Ta hand om er!

//Frederik