Egypten & tillbaka

Frederik Zäll

Jajamensan, nu är jag hemma igen, jisses så trött man är, men lycklig och lätt solbränd.

En vecka i Egypten med familjen var precis vad jag kunnat drömma om. Riktigt varmt och gott, bad i Röda Havet dag efter dag och mängder av kvalitetstid med min fina familj. Vi kom hem i natt vid 03.00 så helt klart är jag inte riktigt klar i kolan än, haha!

Egypten Lyxlagat

Jag tänkte passa på att samla tankarna och vakna till igen inom kort efter den tuffa flygresan, det blåste lite kan jag meddela… ;-) Dock tänkte jag passa på att säga att Eskobar’s nya singel nu ÄNTLIGEN är släppt och finns att inhandlas på till exempel iTunes via denna länk. Gläääädje!!! Tjooohoooooo!!!!

Rock n roll vänner, i morgon är det mat som gäller på bloggen igen! :-)

//Frederik

Har ni hunnit testa glöggen än?

Frederik Zäll

Jag är lite noga ibland, så när det gäller just glöggen så vägrar jag testa innan första advent, men jag är redan nu säker på vilken jag hoppas mest på och vilken jag nog helst skippar.

Årets glögg från Blossa var lavendel om jag inte missminner mig och den hoppar jag garanterat över. Lavender har jag mycket svårt för om det inte är i ett franskt badkar i Paris möjligen. Haha! :-)

Nä, mina förhoppningar står till min hemmagjorda variant eller Goder Afton som lockar åtminstone mig med den finfint juliga och vackra etiketten. Ska bli spännande att se vad den har för smaker att erbjuda!!

goder aftonglögg, frederik zäll, lyxlagat, glögg

Nu tänker jag faktiskt lämna in nycklarna för ett tag och dra till solen, kanske hinner jag med ett blogginlägg eller två under semestern, annars ses vi igen om sisådär en vecka vänner, lätt solbrända och överviktiga, haha! :-)

//Frederik

Krustader, krustader…

Tja tja,

Idag är jag författare igen. Jag ska direkt iväg till mitt författarbord där jag vill sitta och skriva på mina böcker (när det inte gäller kokböcker förstås). Det är bok nummer två i trilogin Drakarnas Land som står på arbetsschemat just nu. Del 1 är klar och är i layout just nu. Den hamnar i butikerna i april 2015 om jag inte minns fel. Helt otroligt spännande måste jag säga! En romanserie för läsare från cirka 8 år och uppåt skulle jag gissa på, spännande, lite läskigt och massor av coola drakar. (Min son Elvis beskrivning av boken, haha!!)

Innan jag drar på mig författarmössan tänkte jag tipsa er om lite gott plock. Njutning utlovas! :-)

krustader, nyår, mingel, småplock, kanapéer, canapéer, snittar, plock, skumpa, champagne

PECORINOKRUSTADER MED POLKABETA & RÖKT PANCETTA

4 portioner

16 små krustader
100 g naturell färskost
100 g pecorino
1 dl skalade soroskärnor
80 g rökt pancetta i tärningar
1 polkabeta
3 msk vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar

Riv pecorinon och gaffla ihop den med färskosten. Krydda med salt och peppar och smaka av. Låt stå svalt.

Hyvla polkabetan i så tunna skivor ni bara kan. Lägg dem bredvid varandra på ett fat, ringla över vinägern, strö över lite salt och peppar och låt dra i kylskåp i minst 30 minuter.

Rosta solroskärnorna gyllene i en torr stekpanna. Knaperstek pancettan.

Fyll krustaderna med ostsmeten och toppa med rostade solroskärnor, pancetta och en skiva polkabeta. Servera direkt.

AVOKADOKRUSTADER MED RÄKOR OCH PEPPARROT

4 portioner

1 avokado
½ dl crème fraiche
1 tsk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar
16 räkor
2 msk riven färsk pepparrot
dill till garnering
nymalen svartpeppar
16 små krustader

 

Skala och kärna ur avokadon. Mosa fruktköttet med crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Skala räkorna.

 

Fördela avokadokräm och räkor i krustaderna. Toppa med färskriven pepparrot och dill. Strö över nymalen svartpeppar. Servera direkt.

Isterband med persiljestuvad potatis

Idag skiner den vackra solen på oss igen, det var ett tag sedan vi sågs. Snart ska jag dock få träffa mer av den, en veckas semester med sol och bad kommer att sitta som en smäck innan vi med full kraft drar igång med julmat, julfirande, advent, lucia, julöl osv.

Idag lagar jag upp en trerätters på ett företagsevent på Gastro Academt så det är bara att packa ihop knivarna och dra, men först tänkte jag att jag skulle tipsa er om en kanonfin middag, stor glädje!

isterband, stuvad potatis, persiljestuvad, gräddstuvad, rödbeta, höstmat, vintermat, senap, frederik zäll, lyxlagat

ISTERBAND MED PERSILJESTUVAD POTATIS

2 portioner

2 fina isterband
500 g Nykokt potatis
1 knippe bladpersilja
1,5 dl Mjölk
0,75 dl Mellangrädde
1 msk Vetemjöl
Smör
Muskotnöt
Salt & svartpeppar
Serveras med rödbetor och gärna en klick grov svensk senap

Stek isterbanden i lite smör på medelvärme och vänd dem då och då med försiktig hand. De spricker lätt, men det gör i och för sig inte så mycket. De blir overkligt goda ändå.

Smält en klick smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll på mjölken och grädden och vispa så att inga klumpar bildas. Låt er bottenredning sjuda i 8-9 minuter och krydda sedan med en liten bunt finhackad bladpersilja, salt, peppar och gärna lite riven muskotnöt.

Skiva de skalade kokta potatisarna medan de fortfarande är varma och vänd ner dem i stuvningen. Låt värmas helt igenom och servera sedan hela hopplat tillsammans med de utsökta isterbanden, inlagda rödbetor och grov senap.

Livskvalitet på ett fat!

Dags för julöl

Jajamensan, det är dags att välja ut vilka godingar som ska få gosa med oss till advent och julmiddagarna. Givetvis kommer mitt eget öl Svinninge Noël vara den mest trogna gästen, men det kan ju vara kul att testa något annat från den magiska bryggerivärlden. Haha! :-)

Min lista på öl som jag tycker ni bör prova;

juöl, provning, tips, julale, bästa ölen till julmaten, svinninge bryggeri, svinninge noël

Listan nedan är sorterad på hur förväntansfull jag är. Första platsen är min troliga favorit, men sista platsen är inte på ngt sätt usel, detta är en lista med sanna godingar!!

1) Mikkeller – Santa’s Little Helper

Favoriten från både 2012 & 2013. Alla julsmaker i en och samma flaska. Kryddnejlika, ingefära, pomerans, apelsin, kanel, julgran, vägsalt, snö, paketpapper osv… Hahaha, sannerligen mycket av allt och helt otroligt spännande. Nya smaker brukar presentera sig varje år, vi får väl se hur årets upplaga ter sig…

2) Jacobsen – Crismas Ale

En mycket elegant och välbalanserad dryck med 7,5% alkohol har jag för mig. Den här tycker jag är ett av de bästa ölen att servera till julmaten. Grymt snygg till både smak, doft, färg och flaska. Tror de flesta kommer tycka att den förgyller julemsakerna.

3) Nils Oscar – Julöl 2012 (inte på bilden)

Jag har lagrat två julöl från Nils Oscar sedan 2012 och det är med stor längtan jag ska prova en till första advent. Den andra kommer jag att spara till julafton. Svårslagen perfektion med grymt bra smaker. Vörtigt julbröd, ljuv sötma, tydligt kraftig kropp. Fantastiskt!

4) Electric Nurse – Underbar jul

Inte en aning, men Electric Nurse brukar leverera förstklassiga drycker och namnet Underbar Jul – Vinterporter klingar mycket lovande i mina öron.

5) Nils Oscar – Kalasjulöl

Kalasjulölet är kanon varje år och det är likt Jacobsen ett öl som jag tror nästan alla verkligen kommer att uppskatta till julematen. Detta öl är ett måste till skinkmackan.

6) Mysingen – Midvinterbrygd

Klassiker. För det första är det ett helt grymt gott och vackert öl. Mycket vackert mörkt bärnstensfärgat öl med knäck och vört i framkant. Namnet är kanske det bästa av allt. Midvinterbrygd… God jul utlovas sannerligen!

7) Shepheard Neame – Christmas Ale

Gillar både flaska och etikett. Påminner om en överdådig amerikansk julfilm med vackra grankvistar, prydda med färggrannt pynt. En aningen ljusare dryck än många av de andra vännerna, men en fint kryddad goding. Förra året önskade jag lite mer kraft i det hela, men ibland är det gott med lite paus i vörtandet och sirapskolan, haha!

8) St Eriks – Julale

Inte en aning, har gått igenom några St Eriks i mina dagar och en del av dem har verkligen varit bra. Har hört mycket gott om deras Julale så detta ska bli kul!

9) Pistonhead – Christmas Carol

En otroligt prisvärd vän. Som ni kanske vet så är jag väldigt svag för döskallar och coolhet och Pistonhead levererar. Det roliga är att de dessutom bjuckar på kanonbra öl. Deras Flat Tire är jättebra tycker jag, även Custom Lager har en mycket fin beska. Förra året fnyste jag åt en Christmas Carol, men testade så klart när jag blev bjuden och vips, så var jag såld. Riktigt bra, enkel och rak. Inga direkta chocker eller så, men riktigt trevlig. 15,90 kr tror jag den kostar och detta är ett öl jag rekommenderar i alla lägen om ni står och funderar på att köpa julöl från Mariestad, Falcon, Pripps eller något av de andra monstruöst stora bryggerierna. Pistonhead slår dem alla på fingrarna utan att slita ut plånkan! :-)

Glatt liv vänner!

//Frederik