Nyhetsmorgon nu igen!!

Frederik Zäll

Tjaba,

Tänkte bara att jag skulle meddela er alla att inte missa TV4 nu på lördag. Då står jag för maten och Jeppe Börjessons för snacket! Som vanligt alltså! :-)

Jag ska göra tre riktigt coola varianter av mackor, toasts och sånt som sitter som en smäck nere på bryggan, ute på ängen eller vart ni nu än väljer att göra er utflykt! Glatt liv!

Se mitt senaste TV4-besök via länken här>>

BBQ-BASH

Hej på er gott folk!

I fredags höll jag i en hejdundrande BBQ-BASH med en smockfull restaurang Klappbryggan som värd. Jag hade laddat upp med min Weber Smokey Mountain, lite eldstäder och en väääldans massa rökträ, haha! Det bolmades på som bara den ska ni veta och det var så grymt trevligt.

weber smokey mountain, wsm, the bullet, smoker, frederik zäll, weber, grill, kolgrill, lyxlagat, klappbryggan, eskobar

Tänkte att jag skulle bjucka på ett recept här så ni kan trixa till det hemma också!

SMOKED PORK ROAST
Cirka 6 portioner:

800 g fläskkarré
1 fl Svinninge Bullet Premium Pale Ale, eller dylik Pale Ale med fin beska och kryddighet.
Pork Roast Rub:
1 msk Colemans senapspulver
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
2 tsk cayennepeppar
2 msk ljust muscovadosocker
2 tsk sellerisalt (eller örtsalt)

Putsa fläskkarrén från utanpåliggande fett och hinnor. Blanda ingredienserna till rubben och rubba köttet noga runt om. Lägg i dubbla plastpåsar och marinera i två dygn i kylskåp. Vänd då och då.

Tänd en skorsten med weberbriketter, fyll smokerns briketthållare till hälften med otända briketter. Lägg dessa i en ring. Lägg chunks av rökträ på de otända briketterna. Häll efter 25 minuter de glödande briketterna i mitten av ringen och montera på smokerns mittendel med vattenkar och dubbla galler.

Fyll vattenkaret med vatten via luckan på sidan. Lägg på smokerns lock och vänta i cirka 10 minuter eller tills det bolmar som tusan och röken uppnått rätt temp, cirka 110 – 120°C.

weber smokey mountain, klappbryggan, frederik zall, lyxlagat

Lägg på köttet och låt ligga i bolmande rök i cirka 4 timmar.

Släng in några chunks av rökträ ungefär var 30e minut. Vi vill ha mycket rök här!

Bränn sedan av köttet på en het grill eller på ett stekbord och karva sedan bitar, stycken och kanter grovt och snett. Lägg dessa tillsammans med sin steksky från skärbrädan i en form, slå på en flaska öl och vänd runt.

Ställ tillbaka på grillen eller i röken och låt allt värmas på låg temperatur och gosa i cirka 30 minuter. Vill man så kan köttet utan problem stå längre än så.

Där har ni grunden till all lycka! Haha! Lägg köttet i bröd med rödlök, tomat, BBQ-sås, feferoni, cheddarost, majs… Eller vad som helst!! :-)

//Frederik

BBQ Peanut Butter Chicken Breast

Hej på er gott folk!

Idag har jag varit på Vikingsun och jobbat med lite filmmaterial för olika knivar och annat kul, men just nu sitter jag och planerar det sista när det gäller morgondagens BBQ-Bash på restaurang Klappbryggan i Åkersberga. Det kan finnas några få platser kvar, inte helt säker på detta dock. Vill ni så kan ni kika med dem på info@klappbryggan.se. Klockan 19.00 drar vi igång och det kommer att bli en riktigt grym kväll med min feeeeta Weber Smokey Mountain i huvudrollen, ruskigt bra countrymusik i stereon och massor av rolig information om den underbara BBQ-världen.

Tills dess, enjoy denna grymt goda variant av grillad kyckling;

bbq-peanut-butter-chicken-lyxlagat

BBQ PEANUT BUTTER CHICKEN BREAST

4 portioner

4 kycklingbröst, med skinnet kvar
4 skivor bacon
1 gul lök
½ solovitlök
4 kvistar färsk oregano
3 dl Sweet Baby Ray’s Vidalia Onion BBQ Sauce
2 dl Creamy Peanut Butter
2 msk rödvinsvinäger
Olivolja
Salt & svartpeppar
Gurkmeja
Ris, kokt i grönsaksbuljong & lite gurkmeja

Tänd grillen och låt den uppnå ca 175°C. Ta fram en stor folieform och picka ett gäng små, små håll i formens botten.

Krydda kycklingbröstfiléerna med lite gurkmeja, salt och peppar runt om. Hetta upp olivolja i en gjutjärnspanna. Bryn kycklingbrösten hårt i olivolja på skinnsidan och därefter hastigt på köttsidan. Finhacka oreganon och gnid in i kycklingarna. Linda en skiva bacon runt varje filé och fäst med tandpetare om så behövs. Lägg kycklingbitarna i en folieform och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Börja med att fräsa den gula löken i stekpannan, på grillen eller på spisen. Tillsätt lite olja om det behövs. Låt mjukna i cirka 3 minuter och tillsätt sedan vitlöken. Låt gå en minut och slå sedan på vinägern, barbequesåsen och jordnötssmöret. Vänd runt och se till att skrapa pannan så att små godbitar som fastnat inte missas. Låt den tjocka krämen gå på låg värme i 10 minuter.

Pensla lite av den varma krämen över kycklingbrösten och ställ hela formen i grillen under lock i cirka 20 – 25 minuter tills innertemperaturen är 70°C.

Spä ut den resterande krämen med lite vatten till önskad tjocklek. Jag tycker det ska vara som en tjock och härlig BBQ-sås i konsistensen, men det gör ni som ni vill så klart. Smaka av med salt och peppar, men ät inte upp allt nu! :-)

Servera kycklingbrösten med Peanut Butter BBQ Sauce, grönsaksbuljongkokt ris med majs och ärtor i. Gärna också ett gott majs/jalapeñobröd med cream cheese & lagrad cheddar vid sidan.

Helt löjligt gott kära vänner, smaklig måltid!

//Frederik

Svinninge Bullet Premium Pale Ale

Tja tja,

Trevlig tisdag på er vänner, idag är det en prepp-dag här hemma. Massor av events på gång som ska styras upp, först ut är Zälls BBQ-Bash på Restaurang Klappbryggan nu på fredag, man kan maila info@klappbryggan.se för att se om det finns bord eller ställa sig i kö. Tror det ser riktigt fullt ut, vilket ju är galet glädjande för min del.

Svinninge Bullet Premium Pale Ale, Svinninge Ölkompani, Frederik Zäll, Lyxlagat

En annan sak jag vill tipsa om så här en vanlig vardagsmorgon är att man just nu kan privatimportera de sista flaskorna av Svinninge Bullet Premium Pale Ale. Dessa flaskor är felmärkta när det gäller datum, står 26/5, men ska vara 26/8 och är dessutom som godast efter ytterligare någon veckas lagring, haha! På grund av felmärkningen så kan vi inte sälja dem på Systembolagets hyllor och det är därför privatimporten kan göras just nu. Till ett ruskigt bra pris, dock vet jag att massor av importförfrågningar inkommit redan igår så det gäller nog att sno sig.

Klicka på Systembolagets Privatimport>> för att komma till sidan. Det är Nils Oscar Bryggeri & Svinninge Ölkompani som står som producent osv.

Glatt liv vänner, inom kort kommer ett riktigt fint recept på möra ljuvliga ribs, varsamt grillade på Webern! Tjohoo! :-)

//Frederik