Julbordets sillar

Då var det så dags för min viktigaste gäst till jul, nämligen sillen. Jag äter mig alltid mätt redan vid sillbordet, men det gör inte så mycket. Det är ju det ööööverlägset godaste som finns. Magi, ren magi!!

Nedan följer ett helt gäng riktigt finfina sillrecept som alla är tagna ur min kokbok om just sillar. Vill ni köpa boken så kan ni göra det här>>.

I kockens glas: Svinninge Noël (egen brygd, klicka här för recept och mer info)
I kockens öra: Dean Martin – It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas

lyxlagat, frederik zäll, sill, julsill, kryddsill, husfrusill, glasmästarsill, senapssill, skånsk senapssill, julbor, julmat, sill till jul, sillar till jul, sill, inläggning, inläggningssill, 1-2-3 lag, inlagd sill, löksill, krämig sill, godaste sillen, enkel sill, snabb sill, snabbinlagd sill, 5-minutersill

KRYDDSILL

1 burk inläggningssill, 420g
1 dl 12% Winborgs ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk salt
20 kryddpepparkorn
ca 1 msk rosépepparkorn
3 lagerblad
2 tsk mald ingefära
1 tsk hela nejlikor
1 stor gul lök

Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt. Låt sjuda i 2-3 minuter och häll sedan över lagen i en bunke för att svalna helt.

Skölj sillfiléerna och skär dem i mindre bitar. Skala löken och skiva den fint.

Blanda kryddpeppar, rosépeppar, ingefära och nejlikor i en mortel och krossa kryddorna lite lätt.

Varva rivna lagerblad med sill, lök och kryddblandning i en glasburk och häll till sist över den kalla lagen. Låt dra i 2 dygn i kylskåp innan servering.

SKÅNSK SENAPSSILL

1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil

Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.

Vänd med säker och lycklig hand ihop de två sorternas senap, socker, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt även den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.

Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.

Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.

HUSFRUSILL

250 g matjesfiléer
2 msk chilisauce
1 dl lättmajonäs
½ dl gräddfil
1 liten gul lök
1 litet knippe färsk dill
1 dl cornichoner och syltlökar, grovt hackade
Nymald svartpeppar

Skala och hacka löken finfint och skär dillen precis lika finfint.

Skölj sillen och torka av den med hushållspapper. Skär filéerna i bitar.

Blanda chilisauce, majonäs, gräddfil med finhackad lök, dill och grovt hackade cornichoner och syltlökar. Krydda med svartpeppar och blanda väl.

Sist men inte minst ska givetvis sillen ner i blandningen. Blanda återigen väl, men gör det mycket försiktigt.

Täck med lock och låt glädjen dra i två dygn i kylskåp.

Helt otroligt, otroligt gott!

CURRY- & ÄPPELSILL

1 pkt 5-minuterssill
0,5 msk gul curry
1 litet vackert sött äpple
1,5 dl gräddfil
0,5 msk söt och vackert flytande honung
1 knivsudd salt & några stänk vatten

Skala äpplet och skär det i små, små tärningar. Hetta upp en stekpanna och fräs äppelbitarna lätt tillsammans med curry och några stänk vatten. 1-2 teskedar blir nog bra. Äpplena ska inte brynas utan snarare bara mjukas upp och blandas med den underbara curryn.

Låt godiset i stekpannan svalna helt.

Rör samman curryäppelbitarna med gräddfilen och flytande honung.

Skölj sillen, låt den rinna av och skär den i bitar. Vänd varsamt ner dem i röran och häll det hela i en burk med lock. Låt dra i kylen några timmar tills servering.

LÖKSILL

1 burk inläggningssill
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök
5 cm purjolök (det vita)
1 salladslök
1/2 gul lök
6 hela kryddpepparkorn
6 hela vitpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 lagerblad

Koka upp lagen tillsammans med alla pepparkornen, kryddnejlikor och lagerblad. Låt den därefter svalna.

Skölj purjolöken väl och skär den i tunna, tunna skivor. Skiva salladslöken i 1/2 centimeter tjocka skivor och skala och skiva den röda och gula löken finfint.

Skölj, torka av och skär sillen i munsbitar. Varva sill och lök i en glasburk. Stoppa ned lagerbladen lite här och där. Avsluta med att hälla över den kalla lagen med alla smaksättande korn i.

Täck med tätslutande lock och låt vila i kylen i 2 dagar innan servering.

Lök i alla former är ju glädje och detta är då sannerligen inget undantag!

LIME- & PEPPARROTSSILL

1 pkt 5-minuterssill
1 burk cantadou färskost med smak av pepparrot
1 dl lätt crème fraiche
1 lime, zest & juice
½ tsk salt
1 msk flytande honung
2 tsk riven färsk pepparrot

Denna weissbier tycker jag passar perfekt eftersom man kan ana lime I bade smak och doft. Klockrent till den limesyrliga sillens tillredande. Grymt fin låt ocksp, men det är inte så konstigt när Mr Simon står för verket.

Blanda allt förutom sillen till en slät smet. Skär sillen i små goda bitar och vänd varsamt ned bitarna i pepparrotssmeten.

Serveras direkt om så önskas, men mår också mycket bra av att dra några timmar.

Grönkålssoppa med ägg & varmrökt lax

Då så vänner, dags för grönkålssoppan att skina! Så löjligt gott och magiskt nyttigt dessutom, grönkål alltså. Funkar kanonbra att ha i power smoothies. Brukar själv göra en med färsk ingefära, grönkål, morot, äpple & hallon. Ruskigt gott, till och med barnen går igång på den. Har givetvis berättat att man blir stark som hulken om man dricker den, men en lite vit lögn skadar väl aldrig..? Haha!

Hoppas ni alla får en riktigt fin helg och fjärde advent. Vi ska äta julbord på Vaxholms Hotel i morgon och därefter fira den klassiska ”lilla julafton” hemma hos min far. Advent firar vi här hemma med vänner och bekanta, det blir söndagsstek med brunsås och gelé. En riktig klassiker alltså! :-) Nu till dagens recept:

I kockens glas: Pistonhead Christmas Carol (11397)
I kockens öra: Dolly Parton – I’ll Be Home For Christmas

grönkålssoppa, kallrökt lax, julmat, julsoppa, soppa till jul, mat till jul, julbord, grön soppa, vegetarisk soppa, frederik zäll, lyxlagat, soppa

GRÖNKÅLSSOPPA MED MJUKKOKTA ÄGG & VARMRÖKT LAX

4 portioner

500 g fryst, hackad grönkål
1/2 fänkålsstånd
1/2 gul lök
1,2 l spad från skinkan (eller köttbuljong)
1/2 msk fänkålsfrön
1/2 msk vetemjöl
1 msk smör
4 ägg
200 g varmrökt lax

Koka upp spad/buljong.

Ansa och tvätta fänkålsståndet. Hacka lök och fänkål grovt och fräs i lite smör i en stor kastrull. Låt gå i ca 2-3 minuter.

Mortla fänkålsfrön och tillsätt. Slå sedan på varm buljong och koka i 20 minuter.

Tillsätt grönkålen och koka i ytterligare 5 minuter.

Mixa soppan slät i en matberedare. Pudra över mjölet och mixa lite till. Passera soppan genom en finmaskig sil och klicka sedan i lite smör. Håll varm.

Mjukkoka äggen och bryt stora (skinnfria) bitar av den varmrökta laxen.

Servera soppan med ägghalvor och lax, gärna med julknäcke och en god skiva julost.

Glatt liv vänner! Trevlig fredag, jag återkommer med ett sista tips inför julen på måndag då sillarna ska göras!

//Frederik

Mormorskakor / Mandelbröd

swami's ipaInnan vi slänger igång bakandet så tänkte jag tipsa om en riktigt god IPA jag drack i helgen. Swami’s IPA hette den och björ på riktigt fina citrustoner måste jag säga. Testa gärna, den fanns på Monks och ni kan så klart privatimportera om ni skulle vara sugna. Läs lite om ölet här>>

Så, nu är det kakdags!! Jag kallar dessa godbitar för mormorskakor eftersom det var mormor som bakade dem och det har alltid varit mina favoriter på jul. Ingen jul utan mormorskakor helt enkelt. Receptet nedan är från mormor, vidare till min morbror Mille, min mor och nu till mig. Ska också säga att det är ett helt sjuuukt stort recept. Cirka 80 st står det att man får ut, men när vi gjorde det senast här hemma så halverade vi receptet och fick ändå ut en rejäl dos med delikata godsaker. Har ni inte ätit dessa innan så bara måste ni testa. Tror de kallas Mandelbröd när de inte görs i detta hushåll, haha!

I kockens glas: S:t Eriks Julale (11369)
I kockens öra: Aimee Mann – Have Yourself a Merry Little Christmas

mormorskakor, mandelbröd. julbak, baka till jul, julgodis, juldessert, kakor till jul, julkakor, mandelmassa, kakor med mandelmassa, frederik zäll, lyxlagat

MORMORSKAKOR

Antal ca 80 st

Deg:
10 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kardemumma
1 krm malda nejlikor
3 dl strösocker
300 gr smör
finrivet skal av 1 citron
2 ägg
Fyllning:
1 kilo färdig mandelmassa
finrivet skal av 1 citron
1 ägg
Garnering:
40 sötmandlar

Blanda mjöl, bakpulver kryddor och socker i en skål.

Finfördela matfettet med fingertopparna i mjölet till en gryning massa. Tillsätt citronskalet.

Vispa upp äggen. Spara ca 1/4 till pensling. Tillsätt resten i smuldegen. Arbeta till en smidig deg.

Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme.

Skålla mandlarna till garneringen och halvera dem. Blanda färdig mandelmassa med citronskal och ägg. (Dela mandelmassablandningen i två delar och färga en halva med grön och den andra med röd karamellfärg).

Dela fyllningen i fyra delar, rulla till längder nästan lika långa som plåten. Två röda och två gröna längder. Ställ kallt.

Sätt ugnen på 200 grader. Mjöla bordet lätt och kavla ut degen tunt till en rektangulär kaka ca 50 cm bred och lika lång som mandelmassalängderna.

Skär degplattan i fyra delar på längden. Lägg på fyllningsrullarna. Svep om degen. Lägg längderna med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper.

Pensla längderna med resten av ägget. Lägg de halverade mandlarna tätt på längderna, 20 på varje. Lägg dem snett så att man kan skära snett.

Grädda tills de fått färg, ca 20-25 min. Låt kallna på plåt. Skär sedan sneda bitar mellan mandlarna.

Nu kan det bli jul!!!

//Frederik

Bräckt Skinka med ägg

Väl mött igen kära läsare,

Vi som redan gjort två julskinkor har redan haft chansen att göra ”något mer” med skinkan. Här har vi en rätt som är lika klassisk som julskinkan själv, åtminstone i vårt hushåll. Jag fullkomligen ääälskar bräckt julskinka med stek ägg. Det viktigaste här är nästan potatisen som är så god att man knappt tror att det är sant!

Tricket med potatisen är att återanvända kokt mjölig potatis. Egentligen borde man göra detta oftare istället för råstekt potatis eller så. Spara alltså den kvarblivna mjöliga potatisen från gårdagen eller så får ni göra så här; Koka upp vatten, skala och koka mjölig potatis i stora tärningar tills den börjar mosa sig i kanterna och är nästintill klar. Häll av direkt och låt svalna. Därefter är det dags för magi!

I kockens glas: Shepherd Neame Christmas Ale (11357)
I kockens öra: Kenny Rogers – Kentucky Homemade Christmas

Gryyyymt bra julale och Kenny Rogers är alltid bra! Glädjeliv, haha! :-)

bräck skinka, julskinka, bräckt julskinka, stekt ägg, rostad potatis, julmatsrester, laga mat på julmaten, återanvänd julmaten, frederik zäll, lyxlagat, julbord

BRÄCKT JULSKINKA, ROSTAD POTATIS & STEKT ÄGG

4 lätta portioner

500 g julskinka i hyfsat tjocka skivor
4 ägg
500 g kokt, mjölig potatis
Sötstark senap, gärna grovkornig
Smör
Ankfett
Flingsalt & svartpeppar

Hetta upp en rejäl klick smör i stekpannan tillsammans med lika mycket ankfett. När det är hett, vänd ner potatisarna och sprid ut. Låt ligga tills de fått fin färg innan ni vänder dem, man vill inte musha runt för mycket, då blir det bara mos. Stek till finfin, krispig yta och gyllene färg. Salta och peppra friskt.

Stek äggen som ni vill ha dem och bräck skinkan på hög värme i torr panna till fin färg.

Servera denna magiskt goda ”återvinning” med en ruskigt stor klick senap. Magi!

//Frederik

 

 

Julköttbullar

Vi har för vana att dela upp julbordet under december månad för att verkligen få njuta av alla de olika delarna. Problemet med ett julbord är enligt mig att egentligen varje godsak borde få vara huvudperson. Jag är alltid proppmätt efter första tallriken sill och då vill jag ju börja med alla fina laxar innan man går över på köttbullar, korvar, skinka osv. Just därför är det så bra att laga upp dessa rätter, en i taget, under december så att man verkligen får avnjuta varje enskild läckerbit i all sin prakt! Livets enigma har en lösning! Haha! :-)

Här är det dags för köttbullarna. Jag väljer att servera dem med en Sauce Espagnole, alltså brunsås. Givetvis skall det serveras mjölig potatis och brysselkål till köttbullarna. Rårörda lingon med smak av kanel förhöjer verkligen julkänslan och den mycket välsmakande snabbinlagda gurkan blir pricken över i:et. Stor livskvalitet, ruskigt bra smaker i kombination. Njut vänner, njuuut!

I kockens glas: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (11365)
I kockens öra: Elvis Presley – Santa Bring My Baby Back To Me

Men lägg av så bra låten är, löjligt bra sväng! Dessutom tillsammans med en av mina absoluta favoriter och klassiker vid jultid, Jacobsen får ihop en otroligt fin julale i sin fina flaska. Ett glas av denna godhet sitter perfekt både för kocken och för matgästerna. Glädje!

julköttbullar, köttbullar, lingon, kanel, brunsås, sauce espagnole, inlagd gurka, snabbinlagd gurka, 1-2-3-lag, inläggningsgurka, julmat, julbordet, julbord, klassisk julmat, frederik zäll, lyxlagat

JULKÖTTBULLAR MED SAUCE ESPAGNOLE
Lingon, brysselkål & mosig potatis

4 portioner

600 g nötfärs
1,5 dl grädde
½ riven gul lök
¾ dl ströbröd
1 ägg
1 krm mald kryddpeppar
Salt & svartpeppar
5 dl lingon
3 dl strösocker
mald kanel & en hel kanelstång
2 msk 12% ättika + 3 msk socker + 4 msk vatten
1 gurka
Sauce Espagnole:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1/2 dl grädde
Stekskyn från köttbullarna
Eventuellt lite gelé
Serveras med mjölig potatis & brysselkål

Lingon: Rårör lingonen med sockret tills det slutar knastra. Smaka av med mald kanel. När ni är nöjda, lägg ner den hela kanelstången, mest för syns skull.

Snabbinlagd gurka: Hyvla gurkan med en osthyvel och lägg skivorna i en bunke. Blanda ättika, socker och vatten och häll över gurkan. Låt dra i kylskåp i minst 30 minuter. Vänd runt då och då.

Potatis & brysselkål: Skala och koka potatisarna helt klara. De ska vara lätt mosiga. Ansa och koka brysselkålen mjuka. Det tar cirka 5-7 minuter. Om ni vill och har tid så är det grymt gott att smörsteka brysselkålen hastigt efter kokning. Salta, peppra och ringla över lite honung i stekpannan. Grattis till den idén! :-)

Köttbullarna:
Vispa ned ströbrödet med grädden och låt svälla i 5 minuter. Blanda färsen med riven lök, ströbrödet & grädden, ägget, kryddpeppar, salt och svartpeppar. Forma en liten boll och provstek i smör. Smaka av. Rulla köttbullar och stek i omgångar i cirka 5 – 10 minuter, beroende på storlek.

Sauce Espagnole: (Alltså brunsås) Bryn smöret i en kastrull, tag den från värmen och vispa sedan ned mjölet. Vispa ned vatten, fond och steksky. Koka ihop såsen i tre-fyra minuter och häll sedan i grädde och soja. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite gelé.

Servera allt det magiskt ljuvliga, gärna med en liten klick gelé. Sann juleglädje på ett fat!