Fat ribs on the BBQ

Hej vänner,

Min helg har varit precis så där ljuvligt lång och skön som man alltid önskar. Glädjemiddag i fredags, utehäng, trädgårdsfix och löjligt bra grillat både lördag och söndag.

Bland annat så blev det ett set med riktigt feta knäckta revben på Webern som jag tänkte dela med mig av här. Jag körde en asiatisk touch på själva kryddorna och serverade sedan det hela med en nudelsallad med färsk ingefära, rostade sesamfrön, sesamolja och grapfruktfiléer. Löjligt gott! Ribsen..? Så här gör man;

I kockens glas: Anchor Steam Beer (1575)
I kockens öra: Josh Turner – What It Ain’t

lyxlagat, ribs, spjäll, revbensspjäll, grilla ribs, baby back ribs, spare ribs, spareribs, grillade revbensspjäll, weber q, frederik zäll, bbq

FAT RIBS!

Ca 1 kg knäckta tjocka revben
1 msk sesamolja
1/2 dl japansk soja
1/2 dl äppeljuice
1 tsk mortlade chiliflingor
1 msk salt
1/2 msk mortlad svartpeppar
1 tumstor bit riven ingefära
Vid grillningen behöver vi också:
1 dl äppeljuice, 1/2 dl soja & lite vatten)

Blanda allt till marinaden, putsa revbenen, ta bort eventuell hinna på bensidan. Marinera spjällen i dubbla plastpåsar i kylskåpet över natten.

Det är indirekt grillning som gäller idag. Ställ en folieform under gallret, där köttet sedan ska ligga. Fyll formen med sparad äppeljuice, soja och ca 2 dl vatten.

Kör ni på gasol som jag gjorde så går det bra att ställa formen bredvid köttet istället. Det är inte exakt lika bra, men det funkar, haha! :-)

Hetta upp grillen till riktigt het, tillsammans med en röklåda fylld med körsbärsflis. När det bolmar rejält, dra ned temperaturen genom att stänga ventilerna en aning eller sänka värmen på er gasgrill.

Lägg köttet rakt över folieformen med bensidan nedåt på gallret eller i en stekhållare om ni har en sådan, den lyfter köttet en bit från gjutjärnet så att det inte bränns vid. Indirekt värme, alltså vid sidan av själva värmekällan gäller.

lyxlagat, ribs, spjäll, revbensspjäll, grilla ribs, baby back ribs, spare ribs, spareribs, grillade revbensspjäll, weber q, frederik zäll, bbq

Låt köttet ligga i totalt 120 minuter. Pensla med sparad marinad var 30e minut. Efter toalt 60 minuter vänd spjällen med köttsidan nedåt och efter totalt 90 minuter vänder ni tillbaka och låter köttet gå klart. Låt sedan köttet vila i folie i minst 15 minuter efter grillningen, spraya eller pensla gärna med ytterligare lite äppeljuice och soja.

Skär upp eller dra isär bitar och servera med den delikata nudelsalladen! Livslycka vänner!

Snart är det dags att resa. Långt…

Frederik Zäll

Ja, snart bär det av på den längsta och fetaste turnén i Eskobars historia. Vi har turnépremiär i Madrid den 13e maj och turnéavslut i Stockholm den 25e juli. Innan premiären skall jag dessutom hinna med att åka till Barcelona för att kika på Formel 1, vilket ju är något av det bästa jag vet.

Eftersom både F1 & turnépremiär är i Spanien så blir det lite spanskt att bjuda på idag! :-)

tapas, lyxlgat, serrano, plockmat, snittar

GALLETAS DE SERRANO
Serranokakor

2 smördegsplattor
80 g Serranoskinka
80 g Manchego
1 salladslök
1 stjälk selleri
4 lättorkade körsbärstomater
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut, lägg på finhackad tomat, Serrano, Manchego, finhackad salladslök och selleri. Krydda lätt och vik över smördeg så att ni får en fylld rulle. Gaffla skarven. Pensla med olivolja och baka av i cirka 10 – 15 minuter tills de fått fin färg.

Trevlig helg önskar jag er alla, kära läsare! Ta hand om er!

//Frederik

Chicken Tikka

Frederik Zäll

Hej på er gott folk,

Idag kommer ett snabbt tips på en finfin Tikka Masala. Hur ”äkta” den är vågar jag inte svara på, men gott är det hur som helst. :-) Kryddblandningen Tikka Masala kan man köpa färdig, men görs så klart bäst själv. Läs mer om kryddblandningen på till exempel denna engelskspråkiga sajt, eller googla själva för enkla recept.

chicken, tikka, masala, kyckling, frederik zäll, lyxlagat

Chicken Tikka Masala

4 portioner

800 g kycklinglårtfiléer utan skinn
1 liten röd lök
2 klyftor vitlök
Ca 1 msk färskriven ingefära
500 g passerade tomater
40 g tikka masala
2,5 dl matlagningsyoghurt
Ris till er alla & gärna vitlöksnaan
1 klick smör
1 nypa salt
I kockens glas: King Fisher (71224)
I kockens öra: Paul Simon – Slip Slidin’ Away Live (tribute to Phil Ramone)

Skala och riv vitlök och rödlök. Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om. Strö över tikka masala och vänd runt så att kryddorna fördelas på kycklingbitarna. Vänd ner rödlök och vitlök och låt fräsa ytterligare en minut eller två. Avsluta med att röra ner ingefära och lite salt. Blanda runt och dra ned värmen till medium/låg.

Slå på passerade tomater och låt sjuda sakta under lock.

Koka riset enligt förpackningens instruktioner.

När riset är klart är även kycklingen nära. Vänd ner yoghurt och blanda. Servera rykande het med det kokta riset och varma vitlöksnaan. Lite matyoghurt med gurka och mynta till är supergott!

//Frederik

 

Från glasslanseringen

Hej på er kära medborgare,

Solen skiner även idag på oss, det blir nog till att jobba på balkongen! :-)

Tänkte att jag skulle tipsa er om lite goda ting att servera till en bra glass, nyligen höll jag i en lansering av nya glassar från Häagen-Dazs och som medlem i Glassakademin så är en av de punkter vi jobbar med just den att låta kreativiteten förhöja glassen från en enkel skopa till en mer komplett dessert. Nedan följer tre olika varianter på tillbehör som funkar mycket fint till glass, men tänk också på att detta bara är exempel. Smaker och konstistenser kan varieras i oändlighet!

häagen-dazs, glasslansering, hotel kungsträdgården, frederik zäll, lyxlagat, glassakademin, tillbehör till glass, vit chokladsås, rostade valnötter, citron, sorbet, citronsorbet, basilikasås

SALTROSTADE NÖTTER

Pekannötter, hasselnötter eller valnötter
Rörsocker
Flingsalt

Rosta nötterna i torr panna, strö över socker, rör om tills det smält, strö över rikligt med flingsalt.

Låt svalna på bakplåtspapper. Hacka mycket grovt.

Servera till exempel på en högkvalitativ glass, passar till egentligen vilken smak som helst, jag serverade den till en ”Cookie & Dough”.

CITRONSÅS MED BASILIKA

1,25 dl socker
1 dl vatten
1 dl citronsaft
Zest av ½ citron
1 kruka basilika
1 msk mascarpone

Koka ihop sockerlagen, låt svalna.

Rör ned citronsaft, zest, fint skuren basilika och mascarpone.

Häll i form och ställ i frysen. Rör om var 30:e minut under tre timmar.

Ni har nu en mycket trevlig citron- & basilikasorbet. Låt den smälta nästan helt och servera den som sås till en bärglass.

VIT CHOKLADSÅS

2 dl grädde
200 g vit choklad

Värm grädden och smält chokladen, det får inte koka. Servera varm till en mäktig och tung chokladglass.

Enkelt, men helt magiskt gott och sätter verkligen en extra trevlig twist på glassen!

Ta hand om er vänner!

//Frederik

Dags för finfina hamburgare!

Tja tja,

Dags att plocka fram min grymma köttkvarn. Ca 70% högrev & 30 % lägg av nöt med största hålskivan. Se till att blanda köttbitarna på brickan innan malning så att ni får den perfekta färsen. Blanda ej, rör ej runt utan låt färsen vara helt luftig och orörd.

köttkvarn, ankarsrum, frederik zäll, lyxlagat, hamburgare, hemmagjorda hamburgare

När det är gjort, forma mycket försiktigt burgare med hjälp av en blöt sked. Pressa inte hårt utan forma dem bara med ytterst lätt hand till  ca 2 centimeter tjocka burgare, bara så att de precis håller ihop.

Stek dem på rykande het stekhäll på grillen eller i stekpanna tills de fått en fint bränd yta och vänd dem sedan med en hård och ”vass” stekspade så att ni inte blir av med ytan. Krydda med salt och peppar på båda sidor under tiden ni steker.

Serveras med goda bröd och tillbehör efter smak och tycke. Picklad rödlök, färskost, feferoni, saltgurka, bacon, cheddar… Tänk fritt och lämna ketchupen i kylskåpet! :-)

köttkvarn, ankarsrum, frederik zäll, lyxlagat, hamburgare, hemmagjorda hamburgare

Smaklig spis kära vänner!! :-)

//Frederik