Grillad flankstek

Frederik Zäll

Ja detta är ju tiden på året då man måste börja påminna folk om att grilla vidare. Bara för att solen inte gassar och bränner så betyder det inte att grillen ska i vinterdvala. Absolut icke! Grilla på bara, året runt vänner!!! :-)

grillad flankstek, weber, weber q, weber grill, frederik zäll, lyxlagat, bbq

Flankstek

4 portioner

1 Flankstek ca 800 g
1 citron, zest & saft
1 msk paprikapulver
1 msk flingsalt
2 tsk nymald svartpeppar
2 tsk vitlökspulver

Blanda kryddorna med citronzesten. Gnid in köttbiten med rubben och låt dra i kylskåp i 4 timmar.

Tänd grillen tillsammans med en röklåda hickoryspån. När grillen är riktigt varm och det ryker rejält. Olja då in gallret och grilla köttbiten på direkt värme i cirka 4 – 6 minuter på varje sida beroende på köttbitens tjocklek.

När köttet uppnått en innertemperatur på 60°C har vi fått till en fin medium-rare köttbit.

Låt den vila i folie i tio minuter innan den trancheras i tunna, tunna skivor mot fibrerna.

Servera med en ljummen potatissallad eller varför inte grillade bakpotatisar. En god yoghurt med citronzest, olivolja, vitlök, gräslök och svartpeppar är enkelt, men ruskigt gott tillsammans med en rik och frodig sallad.

Löjligt glädjande!!!

En finfin förrätt

förrätt, skinkstek, rosblad, ätbara blommor, plokabeta, frederik zäll, lyxlagat

För att fira kära syster bjöd vi så klart på middag och jag stod för förrätten. Inga underliga ting egentligen, men helt klart en smaklig och annorlunda sammansättning av vackra och goda ting! Den görs av en hel del olika delar så jag har valt att dela upp receptet nedan. Grymt fint och mycket gott! Passade riktigt fint med både cavan och alen jag skrev om igår.

SALLAD MED ÖRTMARINERAD SKINKSTEK

4 portioner

SKINKSTEK
200 g skinkstek av svensk rapsgris
salt & peppar
smör att bryna i

Salta och peppra skinksteken och bryn i smör. Sätt ugnen på 120°C och baka skinksteken till en innertemperatur på 68°C. Kyl skinksteken och skär sedan i centimetertjocka skivor, skär sedan ner skivorna i bitar, ca 1 x 3 centimeter.

ÖRTVINEGRETTE
1/2 dl rapsolja
1 kruka persilja eller basilika
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Blanda allt och mixa. Häll på örtvinegretten på den nerskurna skinksteken. Marinera i ett dygn i kylskåp.

AIOLI
1 äggula
1 tsk dijon
1 klyfta vitlök
½ msk vitvinsvinäger
1,75 dl olivolja
Salt & vitpeppar

Vispa ihop äggula med dijon, pressad vitlök och vinäger. Vispa droppvis i oljan till en fin majonnäs. Krydda med salt och vitpeppar.

KORV

Ugnsbaka en färsk, välkryddad korv gjord på fläskkött i 75 grader i 45 minuter. Vänd då och då. Låt den svalna och slanta den vid servering.

MONTERING

Montera röd mangold, skivat äpple, skivad polkabeta, slantad korv, lite krossade krutonger, tärningar av skinkstek, aioli och garnera med gula/orangea fairtrade rosenblad. Strö över havssalt och svartpeppar. Ringla över lite av örtvinegretten.

Drycker, drycker!!!

Visst vänner, jag har haft en helg där jag fått prova roliga drycker! Tänkte att jag skulle vara vänlig nog att tipsa er om lite gott;

Först ut är en ruskigt trevlig Cava som går under namnet La Vida Al Camp. Jag köpte den för 109 riksdaler och serverade den till förrätten i lördags då vi firade min kära syster.

la vida al camp, lyxlagat, frederik zäll, champagne, skumpa, cava, brut

Riktigt härligt torr med fina små bubblor som känns friska och ljuvliga. Massor av grönska i doften med päron i framkant. Grymt bra! Läs mer om den här>>

Näst ut i denna dryckesrunda har vi en ny Newcastle som går under namnet Werewolf. Gissningsvis är den tänkt till Halloweenfesten och varför inte..?

newcastle werewolf, lyxlagat

Grymt cool etikett och en välsmakande brun ale. Inte samma fyllighet som storebrodern Newcastle Brown Ale, men en mycket trevlig vänskap med sirap, mörkt bröd, örter och jord i smaken, väl mött av en mjuk och rund beska. Läs mer om Werewolf här>>

Sist men sannerligen inte minst (varken när det gäller upplevelse eller volym) har vi Lagunitas Imperial Red. En magiskt bra ale som satt som en handske till min örtmarinerade skinkstek. Härligt bred palett med massor av smaker, tydlig beska och en grymt bra fyllighet. Livet kändes liksom lite bättre helt enkelt.

lagunitas imperial red, lyxlagat, frederik zäll

Imperial Red kommer på 650 ml flaska med kapsyl och kostar 78,40 kr. Den har en relativt hög alkoholhalt på 7,8 % som givetvis hjälper smakerna att verkligen ta sig fram. Glädjebra! Läs mer här>>

Trevlig måndag vänner!

Svinninge Noël

Jamen visst!! I förrgår bryggdes min första julöl som går under namnet Svinninge Noël. En riktigt härlig och mustigt bryggd med massor av spännande kryddor. Vi får väl se om den sedan blir god också, haha! Idag är det faktiskt ytterligare bryggande på schemat, denna gång min personliga favorit av mina egna öl Svinninge Bullet som jag säkert ofta nämnt förut. Jag tjatar lite på Nils Oscar’s bryggeri för att de ska brygga den, men jag måste tydligen tjata lite till, haha! :-)

Tänkte hur som helst att jag skulle vara vänlig nog att dela med mig av mitt recept på Svinninge Noël, dock ska jag så klart meddela att jag inte har en endaste aning om den är god eller inte. Givetvis återkommer jag med en rapport. Om några veckor ska den buteljeras och efter ytterligare 4 veckor på flaska så får jag äntligen smaka.

svinninge julöl, niël, svinninge bryggeri, svinninge bullet, microbryggeri, frederik zäll, lyxlagat

SVINNINGE NOËL
Dark Ale

15 liter, 60 minuter
Ca 10 liter färdigt öl

60 min 69°C mäsk

MALT
1200 g Pilsnermalt
900 g Crystalmalt
600 g Cara-palemalt
150 g havregryn
2 krossade enbär (i mäsken)
3 hela kryddnejlikor (i mäsken)
1 tumstor bit riven ingefära (i mäsken)
75 g honung (efter lakning)

KLARNINGSAGENT
0,75 krm Protafloc – 15 min

HUMLE (pellets)
3 hela kryddnejlikor – 60 min
1 stjärnanis – 60 min
10 g Magnum – 60 min
10 g East Kent Goldings – 15 min
0,75 krm Protafloc – 15 min
20 g East Kent Goldings – 5 min

JÄST
1 pkt 10 g Newcastle Dark Ale

SMAKSÄTTARE
3 dl skånerostat, kallt kaffe 1 dag innan flasktappning

PRIME
5 g strösocker per liter öl
½ dl vatten

STATISTIK
OG 1.050
FG (Vet inte ännu.)
Vol. Alc. (Vet inte ännu.)

3 veckor jäsning 22°C
4 veckor flaska

Vill ni börja brygga öl själva så samarbetar jag lite med Lilla Köksbryggeriet. Där kan ni köpa ett startkit och vill man så kan man också köpa en kurs med mig där jag går igenom processen med Köksbryggeriets produkter. Glädjeliv!!!

//Frederik

Fish & Chips

Tjena,

Nu kommer lite mat som passar i tiden när det är kallt, blött och ruskigt. Då vill jag ha något som värmer och som känns nostalgiskt och klassiskt. Fish & chips! Helt magiskt gott och roligt att tillaga. Kidsen älskar det, de äldre älskar det! Nu kör vi!

fish and chips, lyxlagat, remouladsås, frederik zäll, pommes frittes

FISH & CHIPS

4 portioner

4 bakpotatisar
800 g torskfilé, (ändbitar, skinn- & benfria)
100 g torrt, ljust bröd
100 g ekologiskt ströbröd
3 msk mjöl
2 ägg
solrosolja till fritering
Remouladsåsen:
2 dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 saltgurka
10 syltlökar
1 morot
Vi behöver också:
Rödvinsvinäger
1 citron
några kvistar krusbladig persilja
salt & svartpeppa

Mixa det torra brödet till smulor och blanda med ströbrödet och lite salt och peppar. Lägg det hela i en skål.

Lägg mjölet i en annan skål och lätt uppvispade ägg i en tredje.

Skär fiskfiléerna i hyfsat breda och långa strimlor. Vänd i mjölet, sedan äggen och sist brödsmulorna. Lägg på ett fat och låt dra i kylskåp i minst 20 minuter.

Skär potatisarna på längden i ½ centimeter breda stavar.

Finhacka saltgurkan och syltlökarna. Skala moroten och skär den i så små tärningar ni bara kan. Mini, mini… Blanda med majonnäs och krydda med lite salt, peppar och citronsaft. Låt stå kylt tills servering.

Hetta upp cirka 3-4 deciliter solrosolja till 180°C i en djup kastrull. Inte mer, då får ni dra ned värmen. Ha helst koll med en digital stektermometer om ni har en sådan.

Fritera fiskbitarna och potatisstängerna i oljan i omgångar. Cirka 5 minuter per omgång. Om ni inte vill servera varje omgång direkt kan ni varmhålla det som är klart på en plåt i ugnen.

Rulla ihop smörpapper inuti tidningspapper till strutar, lägg i fisk och potatis, pressa över lite citronsaft och ringla över lite vinäger.  Salta och peppra och klicka på remouladsåsen. Garnera med lite hackad persilja.