Saftig sommarsallad med krispig avokado

Värmen gör åtminstone mig mer sugen på sallad och lättare mat. Jag älskar som bekant grönsaker och skulle ha svårt att leva utan frukt och grönt. Men jag äter också kött, väl utvalt och inte av slentrian. Att fylla tallriken med grönt och ibland lägga till lite kött känns som en bra balans. Prova mitt recept på saftig sommarsallad med krispig avokado.

Foto: Liselotte Forslin

Saftig sommarsallad med krispig avokado. Somriga smaker i en sallad du blir mätt på.

En sallad ska vara smakrik med kontraster i både smak och textur, färgglad och insmickrande. Inga kalla smaklösa tomater med isbergssallad och trött pasta för mig tack.

Jag lägger gärna ner mycket tid både på ingredienser och smak. Salladen måste också vara saftig och väldressad. Speciellt om man använder gryn så de håller ihop och inte sprätter omkring på tallriken.

Salt och peppar är det många som glömmer, jätteviktigt speciellt på tomater och avokado. En sån liten grej som verkligen lyfter en sallad.

Foto: Liselotte Forslin

Avokadon är doppad i en blandning av frön  och rosépeppar och sedan fylld med labneh-ost.

Att ha med hela smakpaletten är gott i en sallad. Lyft fram sötman med hjälp av melon, syran i kronärtskockshjärtan i vinägrett samt sältan och umamin från parmaskinkan.

Jag har använt quinoa i den här salladen men du kan såklart använda vilka gryn som helst, bara du dressar dem i en god vinägrett. I salladen har jag grönsaker som jag lättstekt först. Paprika och rödlök blir så mycket godare lite stekta istället för råa i en sån här sallad. Och så har jag blandat i både stora vita bönor, gröna- och vaxbönor.

Avokadon är doppad i en blandning av rostade sesamfrön, flingsalt och rosépeppar och fyllda med en labneh-ostboll. Labneh är libanesisk ost av getmjölksyoghurt som är salt och krämig.

Så lägg lite mer tid på din sallad, gör gärna en stor sats grynsallad. Den håller ett par dagar i kylen så länge du inte blandar i gröna blad, det blir lätt blöta. Tillsätt det på tallriken när du ska äta istället. Jag brukar ibland toppa med spenat eller rucola.

Ha det bra så ses vi snart här igen!

Kram Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Den här salladen blir du mätt och glad av.

 

Saftig sommarsallad med krispig avokado

Självklart kan du hoppa över parmaskinkan och tillsätta lite krispigt stekt halloumi istället. Det ger också god sälta.

4-6 portioner

 

2 dl kokt quinoa

1 röd paprika, tärnad

1 rödlök, grovhackad

100 g gröna bönor

100 g vaxbönor

1 förpackning stora vita bönor, ca 380 g, sköljda (eller  hemkokta)

1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna

1 msk hackad dill

2 avokado

2 msk rostade sesamfrön

1 tsk rosépeppar

4 labneh-ostbollar

4 skivor vattenmelon

1 lime

mynta och koriander

flingsalt och nymald svartpeppar

Vinägrett

1 riven vitlöksklyfta

2 tsk fransk senap

saft och rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Till servering

100 g parmaskinka

100 g babyspenat

 

  • Vispa ihop vinägretten.
  • Stek paprika och rödlök lätt i lite olivolja. Låt svalna.
  • Blanda det med den kokta quinoan och bönsorterna.
  • Skeda över 2/3 av vinägretten och salta och peppra efter smak.
  • Blanda resten av vinägretten med kronärtskockshjärtana och dillen. Salta och peppra.
  • Dela avokadofrukterna, kärna ur och skala dem.
  • Blanda sesamfrön och rosépeppar med lite flingsalt.
  • Doppa snittytorna i det och lägg en labneh-ostboll i varje avokadohalva.
  • Lägg upp allt på tallrikar i separata delar och garnera med mynta och koriander samt limeklyftor att klämma över.
  • Bjud lite parmaskinka och spenat till.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..