Lättbakade matcha-bakelser med persikor och bigarråer

Jag vet, det här borde jag lagt ut till mors dag men jag kom på det för sent. Smördegsbakelser är busenkelt att göra och den här gången fyllde jag dem med matchasmakande gräddyoghurt med honung och toppade med persikor och bigarråer.

Foto: Liselotte Forslin

Som små juveler. Testa mitt recept på matchasmakande smördegsbakelser.

Jag har varit dålig på uppdatera sista tiden. Maj är en hiskelig månad när det gäller aktiviteter och vår son tar dessutom studenten så det är mycket att stå i.

Men idag kände jag att det var dags och hade länge längtat efter något med matcha-te. Jag tycker det har en bitterlik smak som påminner om mörk choklad och lite gräs. Inte allas favorit men du som gillar matcha gillar nog det här också.

Sötsyrliga bär som bigarråer och söta persikor bryter av fint. Vill du inte använda matcha kan du smaksätta med mortlad kardemumma eller kanel, rivet citron- eller apelsinskal eller varför inte lime.

Foto: Liselotte Forslin

Att använda färdig smördeg är enkelt och går snabbt.

Foto: Liselotte Forslin

Använd gärna sprits för fint resultat.

Foto: Liselotte Forslin

Sommarbakelse till helgens fika någon?

 

Lättbakade matcha-bakelser med persikor och bigarråer

Passar utmärkt till helgens fika eller fest. Du kan baka degen en halv dag i förväg och låta stå på galler i rumstemperatur.

12 stycken

1 rekangulärt kylt smördegsark

2 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt

2 msk matcha-tepulver

2-3 msk flytande honung

6 platta persikor

12 bigarråer

Dekoration

gärna lite hackade pistagemandlar och något pynt som t ex pulveriserat bärpulver eller liknande

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Ta ut 12 rundlar med ett kakmått eller glas. Markera gärna försiktigt en innercirkel med ett mindre mått eller glas så ser det fint ut.
  • Grädda cirka 8 minuter tills de får lite färg.
  • Låt svalna helt på galler.
  • Vispa grädden och blanda med yoghurten så du får en klumpfri blanding.
  • Sikta i matchapulvret med en sil och blanda väl.
  • Smaka av med honung och kyl minst en timme.
  • Skär fina skivor av persikorna under tiden.
  • Spritsa eller klicka ut gräddblandningen på smördegsbottnarna och dekorera med persika och bigarrå samt eventuellt pistagemandel och/eller bärpulver.
  • Servera direkt.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..