Smakboost – testa mitt recept på bakad sötpotatis med romescosås

4 februari, 2018 Skriv en kommentar
Livsstil

Jag lärde mig laga romescosås för flera år sedan och har glömt bort den tills jag här om dagen tittade i en av mina kokböcker Hej fredag/Kakao förlag och fick inspiration till att göra den igen. Romescosås är en spansk kall majonnässås med grillad paprika och mandel som är sjukt god till kött, pasta, kyckling eller helgrön mat som det här härliga receptet på bakad sötpotatis med romescosås, feta och mycket grönt. Efter en dag med kakling i min nya studio så satt det fint med ett avbrott och den här goda lunchen.

Så gott och med massor av smak och nyttigheter. Foto: Liselotte Forslin
Så gott och med massor av smak och nyttigheter. Foto: Liselotte Forslin
Recept på bakad sötpotatis med romescosås. Foto: Liselotte Forslin
Recept på bakad sötpotatis med romescosås. Foto: Liselotte Forslin

Romescosåsen härstammar från Catalonien i Spanien där den ofta äts med fisk. Jag tycker den är mycket god till kött eller som här till en helt vegetarisk rätt. Jag gjorde den till kycklingsteaks (urbenade kycklingklubbor med skinn, fantastiskt goda) härom dagen och när jag fick sås över så rotade jag fram ett par sötpotatisar, några blad grönkål och en halv påse brysselkål i kylen. Det är ofta så jag gör, jag försöker att inte slänga mat och skapar nya rätter av lite halvtrötta grönsaker som jag glömt bort.

Sötpotatis fullproppad med godsaker som romescosås, feta och grönkål. Foto: LIselotte Forslin
Sötpotatis fullproppad med godsaker som romescosås, feta och grönkål. Foto: LIselotte Forslin

Romescosåsen är gjord på röd paprika som rostas svart i ugnen och sedan skalas och mixas med rostad mandel, vitlök, bröd, vinäger och olja. Egentligen som en majonnäs där äggen är utbytta mot bröd som dragit i rödvinsvinäger för att få såsen tjock och fluffig. Recept hittar du nedan.

Jag skar ett långt snitt i potatisarna och lindade in dem i folie och bakade på 225 grader i cirka 1 timme. Sen fyllde jag dem med stekt grönål, romescosås och smulad feta.

Jag skivade brysselkålen och stekte den ganska hårt och serverarde till. Underbart gott! Foto: Liselotte Forslin
Jag skivade brysselkålen och stekte den ganska hårt och serverarde till. Underbart gott! Foto: Liselotte Forslin
Romescosåsen är en smakexplotion i munnen. Foto: Liselotte Forslin
Romescosåsen är en smakexplosion i munnen. Foto: Liselotte Forslin

 

Romescosås 

Rostad paprika, mandel och vitlök i en himmelsk röra.

6-8 portioner

2 stora röda paprikor, i stora klyftor

1 skiva dagsgammalt vitt bröd, smulat

3 msk rödvinsvinäger

100 g skållad, skalad mandel (finns att köpa färdigskalad)

1 stor riven vitlöksklyfta

1 dl olivolja

1 tsk rökt spanskt paprikapulver, kan uteslutas

½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

 

  • Sätt ugnen på 250 grader, grill.
  • Lägg paprikaklyftorna på en plåt med kupiga sidan upp och grilla högst upp i ugnen i ca 15-20 minuter tills skalet är svarttbubbligt.
  • Lägg dem i en skål och täck över med en tallrik.
  • Låt de ånga av i cirka 20 minuter, skala sedan bort det svarta yttersta skalet med en liten kniv.
  • Lägg de smulade brödet i en skål och häll över vinägern och låt det stå och dra en 5 minuter.
  • Lägg paprika, bröd, mandel och vitlök i en matberedare och mixa slätt samtidigt som du späder med oljan till en krämig konsistens.
  • Tillsätt rökt paprikapulver, salt och peppar.

 

Blogginläggen är lite glesare just nu när jag har fullt upp med att färdigställa mitt nya studiokök från Balingslöv. Idag har vi kaklat och satt in hyllor i skåpen.

Håll ut, snart kommer det fina bilder därifrån.

Kram Liselotte