Underbart recept på blåbärsscones

23 november, 2017 Skriv en kommentar
Livsstil

Den här gången bjuder jag på lite mer traditionella scones som passar bra till helgfrukosten. Frysta blåbär tillsätts på slutet och ger en fin smak och färg till bröden.

Recept på blåbärsscones. Foto: Liselotte Forslin
Recept på blåbärsscones. Foto: Liselotte Forslin

Nu tror ni jag snöat in på scones och det kanske stämmer till en viss del. Jag gjorde det förra helgen också men det är så enkelt och jag tycker det är härligt att kunna bjuda på det på helgfrukosten. De här är så kallade engelska scones som ska bakas med smör och grädde för att bli så där härligt möra. Men jag byter ut grädden mot mjölk och låter smöret vara kvar för konsistensen och smaken.

Lite om propsen (rekvisitan) jag använt i bilderna. Den gamla aluminiumburken som det står ”zuccero” på är från en loppis på Sicilien. Trälådan med handtag är också från nån loppis jag inte kommer ihåg men den känns gammal. Undrar vad man har haft den till, har sett såna lite då och då. Den är köpt i Sverige.

Fatet är från en loppis i Dalarna där jag var i somras och likaså den lilla emaljmuggen med blåbär. Allt är faktiskt från loppisar utom linneservetten som är ny och som jag klippt och rivit i lämplig storlek.

Underlaget är ett gammalt bakbord som en fotograf jag jobbade med ”betsade” med potatismjöl för att tona ner den rödbruna färgen.

Blåbärsscones är underbart gott till frukost eller fika. Foto: Liselotte Forslin
Blåbärsscones är underbart gott till frukost eller fika. Foto: Liselotte Forslin

 

Blåbärsscones

Möra med smörsmak och helt olika mina förra scones som var mer hälsosamma. Underbart goda!

8 stycken

 

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

50 g kallt smör, i kuber

2 ½ dl mjölk + lite till för pensling

1 dl frysta blåbär + lite mjöl

Till servering

smör eller creme cheese och/eller marmelad 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna.
  • Blanda i smöret med rena händer så du får en smulig blandning.
  • Tillsätt mjölken och knåda snabbt ihop till en deg.
  • Blanda blåbären med lite mjöl och häll i dem. Blanda lätt.
  • Häll ut degen på ett plant underlag och platta ut den till en rund platta, cirka tre centimeter hög.
  • Stansa ut rundlar med ett kakmått eller litet glas och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite mjölk och grädda cirka 25 minuter. Låt svalna.
  • Bjud smör eller cream cheese eller/och marmelad till.