Sätt smak på gubbarna – tips och recept på marinerade jordgubbar

13 juni, 2017 Skriv en kommentar
Livsstil

Det är högsäsong för våra älskade jordgubbar och inget är väl godare än de vi har här som fått mogna under långa dagar i solen. Än har jag inte köpt svenska men de kommer förhoppningsvis när som helst när solen behagar att kliva ur sitt moln. Jag älskar att smaksätta mina jordgubbar. Här får du tips och recept på marinerade jordgubbar.

Recept på marinerade jordgubbar är användbart i sommar. Foto: Liselotte Forslin
Recept på marinerade jordgubbar är användbart i sommar. Foto: Liselotte Forslin

På sommaren är jordgubbarna söta och goda. Jag förstår inte varför de måste finnas i butik året om. Då får man inget att längta till och miljöpåverkan för att odla och frakta dem hit på vinterhalvåret är inte försvarbart.

Jag köper inte mat som inte är i rätt säsong om jag inte måste ha det i mitt jobb till en fotografering förstås. På sommaren däremot njuter jag och frossar i de frukt, bär och grönsaker som finns då.

Jordgubbar är en favorit och jag äter dem faktiskt mer till frukostyoghurten än till dessert. De finns nog i min kyl så gott som varje dag under säsong.

Men ibland slår jag till med en enkel dessert. Då marinerar jag gärna jordgubbar. Det är superenkelt med sockerlag och olika smaksättningar. Citrus, varma kryddor och färska örter är bra kompisar med jordgubbar.

Jag provade att smaksätta med långpeppar härom dagen. Långpeppar är en tropisk ört som får långa smala pepparfrukter. Den kommer ursprungligen från Indien och har en pepprig men mustig smak. Jordgubbar passar för övrigt mycket bra ihop med olika pepparsorter som rose´-, grönpeppar- och svartpeppar.

Glömmer aldrig en rätt jag åt på en fransk restaurang (jag glömt namnet på) på Birger Jarlsgatan på slutet av åttiotalet. Jag blev utbjuden på finlunch och desserten glömmer jag inte. På en rullvagn rullades det in jordgubbar, apelsin, ketchup, grönpeppar och konjak som flamberades framför ögonen på oss. Rätten var för mig jättekonstig då men fantastiskt god med vaniljglass till. Hur kan man komma på att blanda jordgubbar med ketchup, apelsin och grönpeppar? Gott och spännande var det i alla fall. Så gott att jag försökte göra den hemma sedan men hyfsat resultat.

Recept på marinerade jordgubbar

Det här är ett grundrecept på hur du gör en enkel sockerlag som du kan smaksätta med mina förslag nedan.

2 dl strösocker

2 dl vatten

Förslag på smaksättningar (kan också kombineras)

  • frön från urskrapad vaniljstång + stången
  • lätt mortlade kardemummafrön
  • kanelstång
  • svart-, rosé-, grön- eller långpeppar
  • rivet skal av apelsin, lime eller citron (ekologiska)
  • mynta, basilika eller citronverbena

 

  • Koka ihop socker och vatten cirka 5 minuter så lagen blir simmig.
  • Lägg i din smaksättning och låt svalna helt innan du häller den över bären.
  • Låt bären marinera i kyl cirka 30 minuter-1 timme och servera dem rumsvarma.