Recept på fredagspizza och hälsosam livsstil. Hur går det ihop?

16 september, 2016 Skriv en kommentar
Livsstil

Förra hösten kände jag att jag vill förnya mig i mitt arbete. Jag ville börja jobba mer digitalt och gärna med hälsa.

Och här är jag nu och bloggar på alltommat.se! Men inte bara det, under hela året har jag arbetat med att vara en del i en grupp som har startat upp nya Sundkurs. En livsstilssajt som drivs av Karolinska Institutet och finansieras av Hjärt-Lungfonden. Sajten är en livstilskurs som vem som helst kan gå men också en sajt som ska ge kunskap och information om vad du kan göra för att få en bättre hälsa. Allt som skrivs har en vetenskaplig grund och utgår från forskning. Det känns tryggt idag när vi pumpas fulla av hittepå-dieter och quick-fix på hur man ska få magrutor och gå ner i vikt snabb på kort tid. För hälsa är ett livslångt projekt. Vet du förresten att svenskarna är ett av världens mest stillasittande folk? Min del i jobbet är att tillsammans med professor Mai-Lis Hellenius ta fram recept till matdelen på sajten och sedan styla bilderna som fotograferas av matfotografen Ulrika Ekblom. Alla recept är faktagranskade av Livsmedelsverket. Testlagare Malin Karlén Andersson lagar upp och receptgranskar allt innan publicering. Det kommer nya recept varje vecka, så om fantasin tryter på väg hem från jobbet kan du kika in och få idéer på hälsosam och god mat. Här bjuder jag på en superenkel och god fredagspizza från sajten.

Skördepizza. Foto: Ulrika Ekblom
Skördepizza från sundkurs.se. Foto: Ulrika Ekblom

Skördepizza på lavashbröd

Lavash är ett armeniskt tunnbröd som är utmärkt som pizzabotten. Du kan använda stora tortillabröd om du inte hittar lavash.

1 pizza/1 portion

 

1 lavashbröd

1 dl ricotta

2 msk finriven parmesanost

2 msk pesto

3-4 tomater i olika färger, tunt skivade

100 g zucchini, tunt skivad (gärna på mandolin)

nymalen svartpeppar

Till dekoration

färska basilikablad

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt.
  3. Bred ricottan över hela brödet och strö över parmesan.
  4. Klicka över peston och bred ut den lite.
  5. Fördela tomat- och zucchiniskivor över hela brödet och peppra ordentligt.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
  7. Garnera med färsk basilika.

 

Tips!

Att klippa pizzan i bitar är enklare än att skära den.