”Rise and shine” – recept på pannstekt granola

Det är en solig söndagmorgon och jag tittar ner i en trött påse köpe-müsli. Suck, jag var sugen på en riktigt god knaprig granola men orkade inte stå och göra en hel sats. Här är mitt recept på pannstekt granola. Perfekt om det är brådis och du ändå vill ha en bra frukost.

Foto: Lislotte Forslin

Recept på pannstekt granola. När du är sugen på bra start på dagen men inte orkar göra en helt sats granola.

Med två tonåringar hemma går det åt säckvis med müsli. Jag försöker att gör egen så ofta det går men hinner inte med. Så fort vi ätit går det 30 minuter så är någon och rycker i kylskåpsdörren igen. Fil och müsli är som bränsle för växande ungdomar och behöver fyllas på var annan timme nästan. Åtminstone för den hårt tränande sonen.

Foto: Liselotte Forslin

Krispig och snabblagad granola är lätt som en plätt att göra i en stekpanna. Jag använde havregryn, kokos, mandlar och pumpafrö.

Jag är väldigt ”picky” när det gäller müsli och granola. Det får inte vara en billig sort blandad med små corn flakes eller andra puffar eller dylikt. Då betalar jag hellre mer för att få en ”riktig” med oprocessade ingredienser. Men det blir för dyrt i längden då det går åt så mycket hemma hos oss. Därför gör jag egen så ofta jag kan men det är inte alltid jag hinner.

Därför är det här tricket perfekt då man inte har så mycket tid men ändå vill lyxa till frukosten. Du steker din egen blandning hastigt i lite rapsolja och vips så har du en varm och härligt doftande nyrostad granola eller müsli om än bara några portioner.

Foto: Liselotte Forslin

Njut av nyrostad granola klar på ett kick!

Vad är då skillanden på müsli och granola? Jo, müsli är en blandning av gryn med mera som man antingen rostar eller bara blandar. Granola är dess lite glammigare kusin som kan vara samma blandning av gryn, frön, nötter med mera som man tillsatt lite sötma i form av honung eller lönnsirap till exempel samt vatten eller olja. Så knådar men ihop det och smular blandningen på en plåt och rostar. Då blir det knaprigt och lite lyxigare. I båda fallen kan blanda i torkad frukt eller russin. Men det gör man efter det har varit i ugnen.

Du kan blanda helt vilt beroende på vad du har hemma. Olika gryn, till exempel havregryn, råggryn eller bovetegryn, olika frön, nötter, kokos, kli med mera. Söta med honung, lönnsirap, agavesirap. Torkad frukt, russin och torkade bär tillsätts på slutet. Krydda gärna med kanel, kardeumma eller vaniljpulver. Så här gjorde jag i morse.

Pannstekt granola för cirka 4 portioner

1 msk rapsolja

2 dl havregryn

1/2 dl riven kokos

1/2 dl pumpafrö

1/2 dl mandel

en nypa vaniljpulver

1 nypa flingsalt

1 msk honung

3 msk blonda russin

 

  • Hetta upp oljan i en stor panna och stek alla ingredienser utom honung och russin ett par minuter. Rör då och då.
  • Ta pannan från värmen och rör i honungen och låt det fräsa till.
  • Blanda i russin.

 

Ha en härlig vecka hälsar Liselotte

 

 

  1. Det där med ständigt tomt skafferi känner jag igen. Jag fyller på och barnen äter upp innnan jag hinner vända ryggen till. Bra tips i dagens inlägg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..