RECEPT PÅ SEMMELWRAP – SÅ LYCKAS DU!

jennieochstina


Inte en levande själ har väl missat årets snackis och kanske godaste nyhet – semmelwrapen? Mattias på Tössebageriet på Östermalm var först och har fått hela Sveriges befolkning att tappa hakan för hans fantastiska innovation. För ja, det här kan nog vara det bästa som har hänt i det här landet sedan färgTV lanserades – eller piggelin uppfanns.

Jag – Jennie – har idag provat mig fram till det absolut smarrigaste receptet på denna goding till wrap så att alla i hela världen kan få njuta av en alldeles egen, nybakad semmelwrap! För nej, det funkar faktiskt inte att baka semmelwraps med sitt gamla vanliga semmelrecept… tro mig!

Min extremt lyckade semmelwrap är rejält saftig och fylld med precis rätt mängd vispad vaniljgrädde och krämig mandelmassa. Den mjuka wrapbrödet är i grunden en klassisk vetedeg men smaksatt med rejält av kardemumma, både stötta hela kärnor och mald, och bakat med kaffegrädde så att det både smakar otroligt gott och inte riskerar att torka eller gå sönder. Det är dessutom livsviktigt att kavla degen riktigt tunt och grädda wrapsen i rätt temperatur och i bara några få minuter. Testa mitt recept – det är grymt!

Och ja, en sådan här chans får man kanske bara en gång i livet. 😉

SEMMELWRAP

 

SEMMELWRAP

12 st

 

kardemummawraps:

25 g jäst

50 g smör (ej margarin)

2 1/2 dl kaffegrädde

1/2 tsk nystötta kardemummakärnor

1 tsk mald kardemumma

3/4 dl strösocker

1 krm salt

ca 6 dl vetemjöl

 

mandelmassefyllning:

300 g mandelmassa

1 dl vispgrädde

1/2 tsk äkta vaniljpulver

 

vaniljgrädde:

6 1/2 dl vispgrädde

2 msk florsocker

1 tsk äkta vaniljpulver

 

Gör så här:

1. Kardemummawraps: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt kaffegrädde, nystött- och mald kardemumma. Värm degvätskan tills den är fingervarm (37 grader). Häll degvätskan över jästen och rör tills den har smält. Tillsätt resterande ingredienser och knåda degen för hand ca 15 min eller i maskin ca 10 min. Låt jäsa under bakduk tills degen är dubbelt så stor, ca 35-40 min.

2. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 12 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Kavla ut varje bulle till en riktigt tunn platta, ca 2mm tjock och 12-15 cm i diameter. Strö ev lite mjöl på bordet så att de inte fastnar. Lägg wrapsen på plåtar klädda med bakplåtspapper och nagga bröden med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och bleka (är de för hårt gräddade kan de spricka när de rullas ihop). Låt bröden svalna under bakduk så att de håller sig mjuka.

4. Mandelmassefyllning: Mixa mandelmassa med grädde och vaniljpulver i en matberedare eller mosa till en slät kräm med gaffel.

5. Vaniljgrädde: Vispa grädden luftig med florsocker och vaniljpulver.

6. Vid servering: Spritsa/bred ut mandelmassa över mitten av varje kardemummawraps. Spritsa/klicka på den vispade grädden över mandelmassan. Vik upp nederkanten av wrapen och vik över sidokanterna. Pudra florsocker över och njut!

SEMMELWRAP